De Utrechtse horeca is sinds woensdag weer open en deze mensen waren er vroeg bij De Utrechtse horeca is sinds woensdag weer open en deze mensen waren er vroeg bij

De Utrechtse horeca is sinds woensdag weer open en deze mensen waren er vroeg bij

De Utrechtse horeca is sinds woensdag weer open en deze mensen waren er vroeg bij
Edith Lucieer (Links) en Gul Streutker (Rechts) voor cafe 't Neutje
De Utrechtse horeca is sinds woensdagochtend weer open. Sommigen maakten daar direct gebruik van door bij één van de zaken een kop koffie te drinken.

De Utrechtse horeca is sinds woensdagochtend weer open. Sommigen maakten daar direct gebruik van door bij één van de zaken een kop koffie te drinken.

Bij Cafe ‘t Neutje zaten twee gasten met een cappucino onder de terraswarmers. “Dit is onze stamkroeg, dus natuurlijk zijn we hier gelijk gaan zitten”, zegt de 21-jarige studente Gül Streutker. “Ik zag gisteren via Instagram dat de horeca weer openging. Tijdens de persconferentie was ik voor een tentamen aan het leren, dat eigenlijk nu is. We kwamen alleen de zaal niet meer in en dit was natuurlijk het perfecte plan B.”

Naast Gül zit medestudent Edith Lucieer (19). “Het is fijn weer de horeca in te kunnen, je mist de gezelligheid echt. Ik hoop dat ‘ons’ café het een beetje heeft overleefd, maar het lijkt er tot nu toe wel op.”

Megan Hendrix voor Kushiin.

Iets verderop aan de Wittevrouwenstraat staat barista Megan Hendrix met een glimlach achter de balie van Horecazaak Kushiin. “Ik ben heel blij weer mensen in de zaak te hebben. De zaak is in september geopend, dus we zijn bijna langer dicht geweest dan open.”

To-go

Tijdens de lockdown heeft Megan koffie to-go verkocht. “Maar dat is toch anders. Je spreekt je gasten dan maar kort. Als ze kunnen blijven zitten heb je toch meerdere contactmomenten en kun je ze lekker in de watten leggen. Dat is waar het voor mij om draait.”

Aan een tafeltje in de hoek zitten Jip Groot en Sofie Bauer, beide 23 jaar. Ook zij zitten allebei in de tentamenperiode. “Het is fijn dat we zo aan de dag kunnen beginnen. Even je huis uit, en ergens anders zitten dan de bibliotheek”, Aldus Jip. Sofie is het met haar eens: “Het geeft wat meer rust in je hoofd om eens ergens anders te zitten. Hopelijk hebben we er wat aan als we zo de bieb in duiken.”

Jip Groot (Links) en Sofie Bauer (Rechts) in Kushiin.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

14 Reacties

Reageren
 1. Klaagbel

  Ik wens de horeca oprecht veel sukses
  Maar als aanwonende Ganzenmarkt hoop ik ook de horeca op de Ganzenmarkt
  Een beetje fatsoenlijk met omwonenden omgaat
  Op de Ganzenmarkt geeft de horeca veel overlast
  Toch veel sukses gewenst

 2. Stefan

  @klaagbel, ik ben 1 van de ondernemers aan de Ganzenmarkt. Ik kom graag in contact met buren die aan de Ganzenmarkt wonen. Ook of misschien juist als ze overlast ervaren. Er zal wellicht niet altijd iets aan te doen zijn maar af en toe een kop koffie drinken om over de overlast te overleggen helpt wellicht al een hoop. Als daar eventueel behoefte kan je bellen naar 030-2332800 en vragen naar Stefan (Ubica)

 3. Peter de V.

  De horeca wordt blijkbaar alleen bezocht door studenten? Die dan ook nog een tentamen missen?
  Prioriteiten!

 4. Baliekluiver

  @Stefan: Het is een hardnekkig misverstand in de utrechte horeca dat overlast iets is waar je over kunt ‘overleggen’. Maar overlast is gewoon te veel last. En daar is dus wél altijd iets aan te doen, namelijk door op te houden met het veroorzaken van die overlast.

 5. Wim

  @ Peter de V.

  Ja. Had je dat nog niet door?

 6. Geluidsoverlast

  @Klaagbel misschien wordt het dan tijd het centrum uit te gaan

 7. Bejaarden

  Je zal maar aan een van de horecaterrassen wonen
  Zoals mariaplaats, of Ganzenmarkt
  En de schreeuw bralhoreca gaat weer open
  Gek hè dat er Binnenstadsbewoners zijn die klagen
  Ik hoor de reacties al
  Danmojeniet in debinnenstadgaonwone
  Er wonen daar mensen van 80 plus die er al 50 jaar wonen

 8. Baliekluiver

  @Geluidsoverlast: waarom moet het slachtoffer weg en mag de dader blijven?

 9. Erwin

  Liever horeca dan een brandweerkazerne op de ganzenmarkt zoals vroeger. Dat gaf pas een overlast!!!

 10. Jeroen

  @Baliekluiver

  Als je in de Rotterdamse haven woont kun je gaan klagen over de overlast van ronkende en toeterende schepen, als je naast het spoor gaat woont over treinen die piepend en gillend door de bochten en over wissels gaan, als je naast een voetbalstadion woont over het lawaai bij een doelpunt. Het heeft alleen geen zin, het is onderdeel van de plek waar je bent gaan wonen. In de binnenstad van een grote stad klagen over overlast van horeca is precies net zo zinloos. Er is geen sprake van slachtoffers en daders. Er is sprake van bedrijfsuitvoering met te verwachten geluidsbelasting in de avond en de nacht. Oordopjes, niet aan de straatzijde slapen en een menslievende inslag is het enige wat je daaraan kunt doen.

 11. Jan van stralen

  Overleggen met een horecauitbater over overlast
  Verspilde tijd
  Overlast blijft
  Zodra je een klacht indient bij de gemeente , dan zijn de omwonenden de klos
  Die worden neergezet als beroepsklagers
  Roddel achterklap volgt
  Bij horeca is alles eigenbelang
  Omwonenden!? het zal ze een worst wezen

 12. Barend

  Met afgrijzen las ik vanochtend dat die heer Peters van D66 in de gemeenteraad zei dat de problemen van de horeca zwaarder wegen dan ‘één of twee bewoners aan een plein die klagen’.
  Wat een totale miskenning van het issue waar het om gaat. Het gaat niet om een of twee bewoners aan een plein. Het gaat erom dat het evenwicht in de stad verloren gaat doordat de binnenstad langzamerhand wordt omgetoverd in één grote terassenzee. Natuurlijk heeft horeca bestaansrecht en moet zij de ruimte hebben. Maar niet ten koste van alles.
  Gelukkig zijn er ook partijen die dit wel zien. Er zijn bijna verkiezingen!

 13. Johan

  @ Barend
  Inderdaad, stuitend eendimensionaal denken van die feestpartij.

 14. Baliekluiver

  @ Jeroen: Horecaterrassen willen vergelijken met havens en spoorlijnen is een bizarre, maar ook best goede illustratie van de ontspoorde situatie in Utrecht. Horecaondernemers kiezen er voor om bier te gaan verkopen aan luidruchtige klanten in straten en op pleinen waar mensen wonen en dus ‘s nachts ook proberen te slapen. ‘Geluidsbelasting door bedrijfsuitoefening’ is het verhullende jargon van politici die horecaondernemers de hand boven het hoofd willen houden en omwonenden openlijk wegzetten als beroepsklagers. De menslievendheid is hier ver te zoeken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).