Geen uitbreiding horeca in de binnenstad; wel meer mogelijk in de wijken | De Utrechtse Internet Courant Geen uitbreiding horeca in de binnenstad; wel meer mogelijk in de wijken | De Utrechtse Internet Courant

Geen uitbreiding horeca in de binnenstad; wel meer mogelijk in de wijken

Geen uitbreiding horeca in de binnenstad; wel meer mogelijk in de wijken
Archieffoto DUIC
Er komen nieuwe regels voor horeca in Utrecht. Een eerder plan voor versoepeling van de regels werd aangepast door de wethouder na kritiek van bewoners en politici. In een aangepaste vorm is de horecanota nu wel aangenomen door de gemeenteraad.

Er komen nieuwe regels voor horeca in Utrecht. Een eerder plan voor versoepeling van de regels werd aangepast door de wethouder na kritiek van bewoners en politici. In een aangepaste vorm is de horecanota nu wel aangenomen door de gemeenteraad.

Wethouder Kreijkamp van Economie wilde met het Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2017 meer ruimte voor horeca en verschillende concepten maken. Dat betekende onder meer mogelijkheid voor mengvormen bij de detailhandel – bijvoorbeeld een boekenwinkel waar ook koffie wordt geschonken. Bewoners en politici waren echter bang voor een centrum dat alleen nog maar uit horeca zal bestaan en ondernemers voor oneerlijke concurrentie. In het horecaplan is nu wel ruimte gemaakt voor horeca in de woonwijken door bijvoorbeeld meer vergunningen te verstrekken.

In de afgeslankte nota is meer aandacht voor leefbaarheid en sturing op diversiteit. In het plan is voorlopig geen sprake van uitbreiding van nieuwe horeca in de binnenstad. Daar wordt nu eerst over gesproken met belanghebbenden. Ook wordt het toestaan van horeca in winkels nu gemonitord. Restauranthouders moeten ook meer ruimte krijgen om activiteiten te organiseren.

Maatwerk

Er wordt wel een pilot gestart waarbij de exploitatiemogelijkheden afhankelijk zijn van de inzet van de ondernemer om overlast te voorkomen. Een ondernemer die goede afspraken maakt zou bijvoorbeeld meer ruimte kunnen krijgen voor zijn terras, terwijl een ondernemer die geen rekening houdt met de buurt geen soepelere sluitingstijden krijgt.

GroenLinks-raadslid Thijs Weistra zegt dat eerst bestaande overlast in het centrum moet worden aangepakt voordat daar meer horeca mogelijk is: “Voor GroenLinks staat een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid centraal. Over het toestaan van restaurants in wijken is GroenLinks wel enthousiast.”

Ook D66-lijsttrekker Klaas Verschuure is enthousiast over de mogelijkheid tot meer horeca in de wijken. “Utrecht is onder andere zo aantrekkelijk door de gezellige horeca, door vele culturele voorzieningen en leuke evenementen en festivals. Bij een groeiende stad hoort wat D66 betreft ook een groeiend aanbod van horeca, festivals en culturele voorzieningen.”

22 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadsbewoners

  Een wijs besluit
  Nu nog zien wat het effectief oplevert
  Grappig dat de vvd die stelde het goed voor te hebben met binnenstadsbewoners
  De binnenstad juist wilde veranderen in een groot horecakermis
  Dus mensen,, stem niet op de vvd
  Weg met de oorverdovende bierrock festivals op stadhuisplein etcetc

 2. Johan

  Heel goed, D66, de partij voor feesten en partijen, loopt het verdiende blauwtje. Maar, binnenstadsbewoner, waarom haal je nou weer de VVD van stal hier?

 3. maarten van den oever

  Het wordt tijd om te beseffen dat de besluitvorming in de gemeente sterk wordt bepaald door het volume van de opposanten. Als we echt zo voor democratie zijn, peil dan eerst eens de echte verhoudingen onder de bevolking en luister niet alleen naar geschreeuw. Organiseer simpel onderzoek en enquetes, zodat je tenminste weet hoe er echt over gedacht wordt. Op bijvoorbeeld ons stuk oude gracht wordt al lang gevraagd om een terras bij de brug naar de sluis, maar slechts enkele bewoners menen van tevoren al zeker te weten dat dat overlast geeft, en zij tellen hier alleen.

 4. Katja

  Gezellige horeca ?
  In de wijken om het centrum (zoals bijv. op de ASW) is horeca vooral een overlastgevend iets.

 5. Tim

  @ Maarten,

  Goh, dat is helemaal nieuw, dat de besluitvorming door opposanten bepaald wordt. Je gaat daarmee volledig voorbij aan petities, handtekeningen en zeer, let wel zeer veel ingebrachte zienswijzen van binnenstadsbewoners tegen de pretparkisering van de stad. Tsja, en dat jij nou net je zin niet krijgt….

 6. Dommie

  ‘Gezellig’. Totaal niet vooringenomen, er kleven alleen maar voordelen aan horeca.

  En het komt dus gewoon neer op een mega uitbreiding van de horeca. Binnenstad zit al vol, ruim baan aan Starbucks, dure hamburgers en andere ketens in je eigen wijk. Want daar heeft de Utrechter echt behoefte aan. Fijn dat de politieke partijen zoveel oog heeft voor de toerist. Je wordt er bijna sarcastisch van.

 7. maarten van den oever

  Beste tim,
  In mijn kennissenkring zijn veel mensen benaderd door handtekeningen ronselaars en vaak ook flink onder druk gezet, al heeft iedereen nee gezegd. De voor-stemmen zijn niet geteld en niet gehoord, en dat geeft anderen die wat venijniger doordrukken onevenredig veel zeggenschap. Daar gaat het over, daarom stel ik voor om echt naar iedereen te luisteren en niet alleen naar de roepers.

 8. Tja

  @ Maarten van den Oever

  U heeft een heel beperkt idee van democratie.

  Overlast (voor de 1) weegt gewoon zwaarder dan ergens plezier (voor de ander) van hebben.

  Stel:je hebt 3 omwonenden van een café dat honderden mensen plezier geeft, zeker als dat café er pas later is komen te liggen. Deze mensen kunnen echter niet slapen en hebben daardoor ernstige gezondheidsklachten. Ze kunnen niet zomaar een betaalbaar en vergelijkbaar huis in Utrecht vinden en zijn vanwege werk en achterban gebonden aan Utrecht. Wat dan?

 9. j. jeukelaar

  Dommie, ik denk niet dat de politiek veel onderscheid maakt in wie de beschikbare horecavergunningen gaan uitbaten. Als er vraag en genoeg geld is vanuit lokale ondernemers, mooi. Zo niet, dan gaat inderdaad Starbucks met een locatie aan de haal als ze denken daar een goede deal mee te maken. Of een hamburgerketen.

  De gemeente geeft iedereen de ruimte om iets leuks te openen, ook jou. Doe het of doe het niet, maar ga niet klagen als iemand anders iets opent waar jij niet op zit te wachten.

 10. Tim

  @ Maarten

  Ik denk dat Tja het prima samenvat.

 11. Sjonnie

  Goed nagedacht maarten
  70 procent van de herriehoreca zit al in de binnenstad
  Balans wonen horeca was totaal zoek
  Een cafe gaf hartje stad een 3 daags bockbierfestival op het stadhuisplein
  Alle geluidsnormen overtreden
  Ze wilden zelfs geld verdienen aan toiletverhuur
  Gevolg ,,alle huizen onder gepist
  Bewoners zijn dat horecagedrag spuugzat
  Goed dat omwonenden in opstand kwamen

 12. Binnenstadsbewoners

  Tja is een wijs mens
  Hij of zij begrijpt utrecht
  Begrijpt binnenstadsbewoners

 13. maarten van den oever

  Het gaat mij niet erom de problemen met de horeca te ontkennen, die zullen zeker bestaan. Maar de meningen over het bestigingsbeleid moeten wel juist geteld worden. En als ik het goed begrijp kan de juistheid van de telling jullie niet schelen. Nu, mij wel.

 14. R

  Meer horeca in de wijken is wel een goed idee. Probeer in Leidsche Rijn en Vleuten/de Meern na elven nog maar eens een open kroeg te vinden…

 15. Harry

  Jongens niet zo serieus. Dit is loze verkiezingpreat.

  Met een nieuw college is alles weer “nieuw” en wordt er voor coalitieonderhandeling weer heerlijk gedeald en gepealed.

  Zou graag de “anti-stem” in deze tijden van tegen willen introduceren. Met deze stem kan je 1 stem van een ander neutraliseren. Dan krijg je me weer naar het stemhokje 😉

 16. Henk van H.

  Ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikken. Als Maarten van den Oever zijn biertje maar kan drinken op elke straathoek maakt het niet uit dat omwonenden daar de overlast van hebben.

 17. Wim Vreeswijk

  Dit betekent dus dat de horecaoverlast zich als een olievlek gaat verspreiden over de HELE stad Utrecht. Of dit de leefbaarheid in Utrecht gaat verbeteren, lijkt mij zeer de vraag !

 18. Binnenstadsbewoners

  Dus mijnheer vreeswijk

  Uvind dat alle herriehoreca zich maar in de binnenstad moet vestigen
  De binnenstad een grote bierkermis

  Heeft u wel eens van ,,binnenstadsbewoners gehoord

 19. Dupe

  @ Maarten den Oever

  Bij overlast gaat het nu net niet over de meerderheid van stemmen, dat dring niet echt tot je door. Wat voor heel veel mensen een heel goed idee kan zijn, kan voor een paar omwonenden de nachtmerrie op aarde betekenen.

  Altijd leuk, zulke mensen als jij, tot je zelf ergens de dupe van wordt, dan is de wereld vaak ineens te klein.

 20. Yoshua

  Een horeca plein in Overvecht zal nooit gaan bruisen.
  Denk dat L.R niet echt geschikt is voor een bruisend nachtleven.
  De uithof is een prima plek voor grote terraspleinen en horecastraten.

 21. Angelique

  @Binnenstadsbewoners
  Zou u alleen voor uzelf willen praten?
  Ik voel me als binnenstadbewoner totaal niet vertegenwoordigd door uw mening…
  Volgens mij zouden we prima democratisch kunnen vaststellen wat de normen zouden moeten zijn voor lawaai e.d. , ik ben het er mee eens dat mensen die harder schreeuwen of meer druk uitoefenen niet alleen om die reden een grotere stem zouden moeten krijgen. Ook niet omdat het binnenstadsbewoners zijn.

 22. S.

  Grappig dat ik dan net lees dat supermarkt Boon op de Ganzenmarkt een horeca B vergunning heeft aangevraagd. Waar valt dat dan onder?

  http://binnenstadskrantutrecht.nl/vergunningsaanvragen.html

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).