Geen uitbreiding horeca in Utrechtse binnenstad: ‘Ook in de binnenstad moet wonen prettig zijn’ | De Utrechtse Internet Courant Geen uitbreiding horeca in Utrechtse binnenstad: ‘Ook in de binnenstad moet wonen prettig zijn’ | De Utrechtse Internet Courant

Geen uitbreiding horeca in Utrechtse binnenstad: ‘Ook in de binnenstad moet wonen prettig zijn’

Geen uitbreiding horeca in Utrechtse binnenstad: ‘Ook in de binnenstad moet wonen prettig zijn’
Archieffoto DUIC
Het plan om horeca in de Utrechtse binnenstad uit te breiden vindt, in ieder geval voorlopig, geen doorgang. Wethouder Jeroen Kreijkamp moet het plan opnieuw bekijken en zal met een nieuw voorstel moeten komen. Onder andere coalitiepartij GroenLinks was tegen de uitbreiding.

Het plan om horeca in de Utrechtse binnenstad uit te breiden vindt, in ieder geval voorlopig, geen doorgang. Wethouder Jeroen Kreijkamp moet het plan opnieuw bekijken en zal met een nieuw voorstel moeten komen. Onder andere coalitiepartij GroenLinks was tegen de uitbreiding.

Wethouder Kreijkamp van Economie wilde met het Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2017 meer ruimte voor horeca en verschillende concepten maken. Dat betekende onder meer mogelijkheid voor mengvormen bij de detailhandel – bijvoorbeeld een boekenwinkel waar ook koffie wordt geschonken.

Bewoners waren bang voor een centrum dat alleen nog maar uit horeca zal bestaan en ondernemers voor oneerlijke concurrentie. In het horecakader werd ook meer ruimte gemaakt voor horeca in de woonwijken door meer vergunningen te verstrekken. Dat idee stuit op minder weerstand.

Plezierig wonen en werken

Volgens een groep binnenstadbewoners, die zich verenigden in de actiegroep ‘Behoud leefbaarheid binnenstad Utrecht’, kreeg de horeca in de binnenstad in het plan ruim baan en zou daardoor de leefbaarheid in de knel komen. De bewoners leverden een petitie in die door 1400 mensen was ondertekend. “Op elk moment ’s middags en ‘s nachts is/lijkt alles mogelijk. Geen goed voorbeeld van plezierig wonen en werken!”, was te lezen in die petitie.

In de gemeenteraad bleek die vrees ook te leven. GroenLinks-raadslid Thijs Weistra: “GroenLinks vindt het belangrijk dat het ook in de binnenstad prettig wonen is. Zonder grondige aanpak van de bestaande overlast, vinden we uitbreiding van horeca in de binnenstad niet wenselijk.” Ook de Partij voor de Dieren, SP, CDA, PvdA, ChristenUnie en Stadsbelang Utrecht waren niet overtuigd van de plannen.

Pas op de plaats

Kreijkamp besloot eerder na de tientallen zienswijzen van bewoners zijn plan gedeeltelijk aan te passen, maar dat bleek voor de gemeenteraad niet genoeg. De wethouder moet nu een pas op de plaats maken en opnieuw kijken naar zijn wetsvoorstel. Kreijkamp zegde toe opnieuw de mengvorm van detailhandel en horeca te evalueren. Ook bewoners moeten worden geraadpleegd. “We gaan opnieuw in gesprek met bewoners”, aldus Kreijkamp. “Dat moeten we goed organiseren, dus dat kan even tijd vergen. Er moet goed worden gekeken naar het raadsvoorstel.”

Weistra pleitte voor een stevig plan van aanpak met meer handhaving op overlast. Ondernemers moeten daarbij goede afspraken maken met hun omgeving. “Over de mogelijkheid voor meer restaurants in de wijken is GroenLinks overigens wel enthousiast”, aldus Weistra.

Begin februari wordt er opnieuw gesproken over de plannen. DUIC schreef eerder een uitgebreid artikel over het plan en de kritiek die erop ontstond: ‘Je moet niet alleen een broodje kaas kunnen halen in de binnenstad, maar ook een brood en een stuk kaas’.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Maria

  Goh, doet GroenLinks ook eens een keer iets positiefs voor de stad. Eerlijk is eerlijk: chapeau!

 2. Katja

  Goed nieuws !

 3. JdV

  Ja, eigenlijk zouden er elk jaar gemeenteraadsverkiezingen moeten worden gehouden. Want na 18 maart weet GL het ongetwijfeld zo te draaien dat het plan er, in uiteraard net iets andere termen, alsnog doorheen komt. Dat het van een D66 wethouder komt zal ongetwijfeld de beslissing ook een stuk makkelijker gemaakt hebben.

 4. K.

  Zeker goed nieuws, hopelijk is in dit geval ‘van uitstel komt afstel’….

 5. isabelle

  Fantastisch nieuws! Hulde aan de actiegroep die dit mede heeft gerealiseerd. Laten we uitbreiding van horeca in de binnenstad voorgoed van tafel schuiven.

 6. Eric

  Super!!! Er heerst nog realiteitszin in de gemeenteraad!

 7. Henk heh

  Laten we dan meteen ook maar een petitie starten om die koopzondag eruit knallen!

 8. Katja

  Henk heh; mijn stem heb je alvast.

 9. Hans

  Goed nieuws, de binnenstad moet geen pretpark worden.

 10. Utrechter

  Wat krijgen we nou?? De politiek die eens luistert naar de bewoners van de binnenstad en de ongebreidelde horeca -kermis een halt toe roept?
  Ik misgun niemand ‘n biertje in een cafe in de stad maar ik wil s’nachts graag ook enigzins normaal kunnen slapen.
  Ik ben geboren en getogen in de binnenstad maar wil weg vanwege de vele overlast.(té gek voor woorden eigenlijk…) Zal het nog even aanzien en hopen dat de politiek niet over een paar jaar alsnog zwicht voor dit soort plannen.

 11. e.giljam

  Henk, dat zal nooit meer lukken.
  Misschien een verbod op AAN-Vullen -zondags- ooit nog wel!

  !Behoud Leefbaar Wonen in Utrecht!

 12. Geenstijl@Utrecht

  Het is de laatste jaren ook te snel gegaan met al die horeca gelegenheden in Utrecht, het is goed om ook een rustig aan te doen en naar de binnenstad bewoners te luisteren.

 13. JvS

  Als we nou allemaal stoppen met alles voor een habbekrats te kopen bij de supermarkt kunnen de kleine detaillisten ook weer bestaansrecht krijgen. Maar we geven liever minder geld uit bij een supermarkt waardoor we meer geld overhouden om uit eten te gaan en een drankje te drinken. Cirkeltje is daardoor weer rond.
  De meeste horecazaken die ik in het weekend bezoek zitten ramvol, je zou denken dat er genoeg ruimte is om meer te openen. Als niet-binnenstad bewoner kan ik niet begrijpen dat je niet begrijpt dat een stad veranderd met de tijd. Natuurlijk is overlast niet fijn maar vooruitgang tegenhouden heeft niet veel zin, het gaat toch wel gebeuren.
  We hebben het echt er met zijn allen zelf naar gemaakt dat de kleine detaillisten niet meer winstgevend zijn waardoor ze vervangen worden door zaken die nog wel winst kunnen draaien.

 14. Ralf

  Jammer. Ik ervaar helemaal geen gebrek aan leefbaarheid in het centrum. Die is alleen maar toegenomen. Inderdaad blij dat er weer verkiezingen aankomen. Zeker weer een stem voor D66. GL is echt kansloos voor mij, hun sabotage van de Bieb++

 15. Floor

  En dan ook graag aanscherping bij de Handhaving want dat laat ook ernstig te wensen over. Jammer de gemeente het hier laat afweten, ze zouden hierbij veel winnen als ze ook dat aanpakken zodat de overlast verminderd.

 16. Jasper

  Nou alle bewoners van de binnenstad hebben hun zin gehad en komen hier hun feestje bouwen. Intussen is Utrecht wel een saaie bende aan het worden en een beetje vernieuwing in het aanbod kunnen we vergeten.

 17. Ouwe henk

  Wijs besluit,,,ik ben niet van groenlinks,,,maar deze keer heeft groenlinks een verstandig besluit genomen

 18. Katja

  En graag ook geen uitbreiding in de omliggende wijken.

 19. Sjef

  @ Jasper

  Als je Utrecht een saaie bende vindt, dan is er echt iets goed mis met jezelf. Er is meer dan genoeg te doen zelfs. Ga je iedere avond na een andere tent, dan ben je maanden/ jaren zoet.

  Daarnaast, is er veel en veel meer in het leven dan uitgaan. Zie je uitgaan als iets heel erg belangrijks ipv een leuk tijdverdrijf, dan is er best wel iets mis met je hoofd.

  Daar weer naast, wat let je om op een plek te gaan wonen waar in jouw ogen wel veel spannende dingen te doen zijn. Die zijn er ongetwijfeld. Ga daar dan heen, en behoud de keuze. Dan is er een stad/ een plek waar voor iedere wat wils is.

  @ Ralf

  Want het miljoenenen verslindende, betonnen vehikel genaamde Bieb ++ was een goed idee? Nu komt er een vele betere optie voor de bieb die anders was blijven liggen. D’66 is het juist die de stad Utrecht in een razend tempo in een tweede Amsterdam aan het veranderen is. Hou je daarvan> tip: Amsterdam is vlakbij, ga daar wonen.

  @ JvS

  Veel mensen denken dat de benaming centrum gelijk staat aan dat in iedere staat alles kan en mag. Het centrum heeft superveel woonstraten en woonbuurten. Sterker nog die straten zijn in de meerderheid. Waarom daar dan ook per sé horeca moet komen is mij een raadsel. Het zijn immers woonstraten en woonbuurten, waar mensen wonen die graag een paar nachten per week gewoon 8 uur slapen, omdat ze de volgende dag naar hun werk moeten of waar baby’s liggen te slapen die gewoon slaap nodig hebben. Of waar mensen wonen die ook wel eens stilte nodig hebben in en voor hun hoofd. Omdat ze misschien wel met dingen te dealen hebben. Best menselijk.

  Het rare idee dat je overlast maar moet slikken is best een rare. Het is namelijk overlast. Iets wat er misschien wel helemaal niet veel hoeft te zijn als mensen zich zouden gedragen en als we simpele leefregeltjes met elkaar afspreken. Maar ja, afspraken en regeltjes zijn voor de mensen die de SAMENleving verzieken maar vieze woorden. Ht is namelijk zo lastig, rekening houden met een ander mensen als je jezelf zo belachelijk belangrijk vindt en als je het naar de klote gaan tot levensdoel verheven hebt.

 20. Harold

  Uitbreiding in de omliggende wijken is het enige wat ik zinvol vond aan het plan…

 21. Mia Amram

  Nou ik denk dat Groen Links een beetje met de eer gaat strijken nu. Er is al langer sprake van klachten over een te snel groeiende horeca in de binnenstad, niet alleen door binnenstadsbewoners maar ook door horecaondernemers zelf en andere ondernemers. Die geluiden zijn toch zeker niet alleen door Groen Links serieus genomen? Als in alle leegstaande panden alleen maar horeca, broodjeszaken, food etc komt is het gauw gedaan met de diversiteit en het leuke, eigen van Utrecht.

 22. JvS

  @sjef, zo zie ik het niet. Dat wonen gelijk moet staan aan overlast. Dat hoor je mij ook niet zeggen. Ik zeg vooruitgang hou je niet tegen, die komt er toch wel. Net als die koopzondag die we niet wilden en geen hoogbouw in het centrum…

  Je ziet toch zelf ook wel dat alle kleine detaillisten over de kop gaan. Die tenten zijn niet allemaal geschikt voor winkels blijkbaar. Door het veranderende koopgedrag van ons allemaal. Horeca is wel winstgevend genoeg blijkbaar. Dan is het toch logisch dat er horeca in komt. Heb je liever leegstand, want dat verwacht ik dat er zal gebeuren. Al hoop ik het niet.
  Dat je zegt dat in iedere straat wat kan is natuurlijk een onzinge stelling, het merendeel van de straten in het centrum heeft geen horeca.

  Alle zaken zitten ramvol in het weekend, dat is een feit. Daardoor zien horeca ondernemers mogelijkheden om meer zaken te openen. Ken geen detaillisten die drie winkels hebben. Wel horeca ondernmers met drie zaken. Hoe zou dat komen?

  De binnenstad bewoners hebben nu even voor de verkiezingen hun zin gekregen, na de verkiezingen zullen jullie het onderspit delven.

 23. Sjaak

  @ JvS

  Die zaken komen er alleen maar, omdat politiek zich vaak laten omlullen of omkopen in achterkamertjes, of omdat ze onder druk gezet worden, of omdat ze een baantje verderop in de carrière wordt beloofd.

  “Het komt er toch wel” bestaat eigenlijk niet dat wordt gewoon door mensen, bestuurders mogelijk gemaakt hoor. Eerder vaak zonder zinnige argumenten.

  Dat horecaondernemers dat graag willen geloof ik graag, maar het gemeentebestuur zit er niet voor horecaondernemers of ondernemers in de eerste plaats, tenminste, dat hoort niet zo te zijn. Al denken veel ondernemers dat wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).