Gemeente Utrecht: ‘Bestaande terrassen in de stad mogen worden uitgebreid’ | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht: ‘Bestaande terrassen in de stad mogen worden uitgebreid’ | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht: ‘Bestaande terrassen in de stad mogen worden uitgebreid’

Gemeente Utrecht: ‘Bestaande terrassen in de stad mogen worden uitgebreid’
Utrechtse horecazaken krijgen straks ruimte om hun terrassen uit te breiden. De gemeente wil hiermee de ondernemers tegemoetkomen in de anderhalvemetersamenleving. Er gelden echter wel voorwaarden aan een uitbreiding en de plannen moeten vooraf goedgekeurd worden.

Utrechtse horecazaken krijgen straks ruimte om hun terrassen uit te breiden. De gemeente wil hiermee de ondernemers tegemoetkomen in de anderhalvemetersamenleving. Er gelden echter wel voorwaarden aan een uitbreiding en de plannen moeten vooraf goedgekeurd worden.

De regel geldt tot 1 november en is bedoeld voor bestaande terrassen. Zaken die voorheen geen stoelen en tafels buiten hadden staan, mogen die nu ook niet neerzetten. Ook is het zo dat terrassen alleen qua omvang uitgebreid mogen worden, er mogen geen extra plekken gecreëerd worden.

Daarnaast moet de gezondheid niet in gevaar komen. Bewoners moeten bijvoorbeeld nog veilig over straat kunnen en minimaal anderhalve meter afstand kunnen houden van de mensen op het terras. Ook moet het voor het personeel en de gasten van de horecazaak mogelijk zijn om gepaste afstand te houden.

Plan

In een eerder gepresenteerd plan van D66 werd onder andere geopperd om wegen en pleinen – zoals bijvoorbeeld de Oudegracht en het Stadhuisplein – deels af te sluiten zodat er meer plek komt voor horeca. Hier is de gemeente niet in meegegaan. Een voorwaarde voor de uitbreiding is dat de stad toegankelijk blijft en de verkeersveiligheid gewaarborgd.

Ook moeten horecaondernemers ervoor zorgen dat er niet te veel overlast voor omwonenden ontstaat en dat woningen bereikbaar moeten blijven. In de binnenstad van Utrecht is de ruimte schaars. De gemeente zegt daarom dat er buiten het centrum meer ruimte is voor uitbreiding van terrassen.

Andere sectoren

De regels staan volgens de gemeente niet vaststaan. Als in de praktijk blijkt dat sommigen onderdelen niet werken kan er worden bijgestuurd. Ook wordt gekeken naar hoe andere sectoren, zoals bijvoorbeeld cultuur en sport, extra gebruik kunnen maken van de publieke ruimte.

Vanaf vrijdag kunnen horecaondernemers een aanvraag voor uitbreiding van hun terras indienen bij de gemeente.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
 1. Peet

  Horecalobby D66 krijgt de openbare ruimte van de gemeente Utrecht kado
  Alle andere ondernemers mogen nog geen reclamebordje buiten zetten
  Concurrentie vervalsing
  Geen bekendmakingen
  Geen kans op bezwaar
  Geen woord over enorme overlast omwonenden
  Geen woord over grote besmettingskansen
  Geen woord over kansloze handhaving
  Geen woord over de zorg , die straks weer de druk niet aan kan

 2. wollie

  in griftpark, park transwijk etc zou best ruimte zijn voor een weids (wijds?) opgezet paviljoen… genoeg uitbaters met interesse.

 3. Ooginaller

  Verstandig besluit. Goed dat in deze vreemde tijd onze bestuurders ook buiten de gebaande paden durven te lopen.

 4. Arjan Verhoeven

  Jammer dat het alleen om bestaande terrassen gaat. Ik zou een flink popup-terras op het Tolsteegplantsoen wel zien zitten!

 5. Ties

  Ziet eruit als een kunstwerk. Mooie weerspiegeling vd de leegheid vd economie vd laatste tijd. En het laat ook weer hoop zien.

 6. Michiel

  Ik niet Arjan. Ik woon bij het Tolsteegplantsoen en dan heb je dus een terras voor je deur met alle overlast van dien, bovendien ontneem je mensen de kans om daar te zitten die vrijuit op het gras willen zitten zonder iets te bestellen.

 7. Karla

  Buitenwijken, pak je kans! Maak het veilig en gezellig voor de buurt en draag bij aan minder vervoersbewegingen. Er zijn genoeg mooie plekken met voldoende ruimte, en met draagvlak in de buurt.

 8. Scherpschutter

  Ik stel voor om voor een paar hele binnenstad vrijwel 1 groot terras te maken! Gezellig man, een unieke gelegenheid om er eens 1 groot bacchanaal met z’n allen van te maken en mogelijk ook de enige manier om de horeca te redden.

  Er raakt toch geen hond in de buitenlucht besmet.

 9. joas

  @ Wollie

  Hoezo moet er EXTRA horeca bijkomen?

  Parken kunnen ook fijn zijn voor mensen zonder horeca. Juist nu we wat meer ruimte nodig hebben voor de mens.

  Gelukkig gaat de gemeente geen extra terrascapaciteit toestaan, dus ook geen extra horeca-activiteiten.

  Wel weer een mooi bewijs hoe erg D’66 de weg kwijt is 😉

 10. Triek

  Dan mag ik van harte hopen dat Kafé België ook eindelijk eens recht heeft op uitbreiding.

 11. Elsje

  @Arjan, alsjeblieft niet. Tolsteegplantsoen is erg gezellig en wordt veel gebruikt, juist door mensen die in het gras zitten of liggen, sporten etc. En daar dan een terras van maken? Net zo’n troosteloze plek als De Neude? Wees nou eerlijk, hoe leuk ziet dat er uit, zo’n plein met tafels en stoelen. Is zitten op een terras het enig zaligmakende in het leven?

 12. woutvr

  Jammer. Ik wil zeggen en zeg: de stad terug aan de bewoners.

 13. MJPD

  @Elsje
  Ben het helemaal met u eens, niets aan toe te voegen, maar wij en Michiel zijn dan ook de omwonenden aldaar en Arjan is dat schijnbaar niet. Er is voldoende en prima horeca op het tegenovergelegen Rotsoord.

 14. Koel Hoofd

  Achterlijk plan..
  Maar ach, over paar weken zitten we toch allemaal weer opgehokt vanwege corona versie 2.0 en vallen er weer vele slachtoffers en gooit de zorg er het blijtje bij neer. Dat hadden ze eigenlijk nu al moeten doen, ipv keihard doorwerken!

 15. Inez

  Waarom niet op het Vredenburg? Of op het plein bij de Jaarbeurs, ook heel veel ruimte.

 16. Trol

  Wie het hardst roept krijgt het meeste voor elkaar. Dat moet je de horeca toch nageven. Steun ontvangen en dit cadeautje van de gemeente krijgen…..wow. En nu snaveltjes toe en je 0 uren personeel ook uitbetalen. Verder best aandoenlijk dat er zoveel mensen smachten naar een terras. Wat moet dat leven toch heerlijk simpel zijn.

 17. Binnenstadbewoner

  @peet, niet zo druk maken joh. Slecht voor de rikketik. In je betoog trouwens geen woord over de mensen die hard werken en geen baan meer hebben. Geen woord over ondernemers die hun bedrijf failliet zien gaan. Geen woord over hoe de mensen in de zorg betaald moeten gaan worden als de economie op z’n gat ligt. En geen woord over dat het een uitbreiding in ruimte betekent maar niet in aantal stoelen. Dus op de pleinen staan straks net zoveel stoelen anks normaal alleen ruimer opgesteld. Dus daar ga je heus geen last van krijgen hoor.

 18. Bertje 030

  Met Hemelvaartsdag kunnen zien wat er gebeurt als het een keer lekker weer is, totale chaos op veel plekken, bijna niet te handhaven, dat gaat ook met de terrassen gebeuren en dan weer terug naar af.
  Zolang er hele groepen (vooral) jongeren zijn die denken dat ze niet besmet kunnen raken en dat het hun tijd wel zal duren, en dat allemaal vanwege een biertje, komt het niet goed, ben benieuwd wat de popiejopie partij D66 dan te melden heeft.

 19. Scherpschutter

  Bertje 030

  Niet dramatisch Bertje. Vrijwel niemand loopt buiten een besmetting op. Werkelijk: wat er in de buitenlucht gebeurt doet niet zo ter zake.

  Anders hadden we nu ook wel een besmettingsexplosie gehad na alle drukte in de stad en in de parken van twee weken geleden. Echter, de cijfers dalen alleen maar verder en verder….

  Over twee weken zult u het effect van ons gedrag van nu in de cijfers zien en ik beloof u alvast: werkelijk niets aan het handje…Corona verspreidt zich indoor.

 20. Katja

  Utrecht één groot terras. Wordt er nog wel gedacht aan mensen die gewoon willen lopen ? Er is al een ontzettende overkill aan horeca en terrassen. We gaan nog eens heimwee krijgen naar de coronatijd, ik zweer het je…

 21. MJPD

  @Scherpschutter
  Het is maar goed dat we een een viroloog en statisticus hier hebben om de boel te duiden…

 22. Koel Hoofd

  @Katja
  Ik heb nu al heimwee naar coronatijd….

  Hemelvaart was een voorproefje wat ons te wachten staat.
  Het probleem met mensen is: het zijn opportunistsiche wezens.
  Geef ze een vinger en ze nemen de hele hand.
  Geef ze de ruimte en ze zullen die innemen ook.

 23. Scherpschutter

  @MJPD

  Ik ben blij om te horen dat u alle informatie van gerennommeerde virologen en statistici die ik hier deel op prijs stelt! Graag gedaan.

  En gelukkig staat het de cynici onder u natuurlijk ook vrij om u voor duiding vanuit ‘autoriteit’ te richten op een geschiedenisleraar als Minister President, een middelbare school leraar als Minister van Volksgezondheid en een SIN-NL zwarte lijst medicus als hoofd van het RIVM.

 24. Joas

  Best apart, die overfocus van een stad als Utrecht op horeca.

  Alsof er in een stad niks anders gebeurd of nodig is dan horecabeleid.

  Trieste levens van mensen trouwens dat ze hun halve identiteit en vrije tijd ophangen aan horeca.

  Er waren tijden dat jongeren en studenten (en andere mensen) gewoon lekker zelf dingen organiseerden in plaats van naar een commerciële toko te gaan om daar je geld stuk te slaan.

 25. trol

  Joas, precies dat. We zijn te verwend, te murw, hebben geen echte doelen meer, hoeven nergens voor te vechten,zijn intens met enkel de eiegn omgeving bezig, we zijn kennelijk af….en dat is dus dit….zelf in tijden van een soort van “crisis”. Maar goed als dat gedeelte hun zin heeft, heb ik geen last van dat gedeelte (op de grote hypocrisie na) in mijn eigen leven, scheelt ook weer.

 26. Joas

  @ Scherpschutter

  Misschien moet je even gaan factchecken.

  Onze RIVM baas staat op een zwarte-lijst die iemand gewoon zelf bedacht heeft. Kennelijk een persoonlijk akkefietje tussen/ met deze of gene.

  Het is geen echte officiële zwarte lijst.

  Had van een google-facebook-expert toch wel iets beter zoekgedrag verwacht hoor.

 27. D.

  Op het Neude kan het prima. Maar ook genoeg plekken waar ik me van afvraag of er wel genoeg ruimte is (‘t Wed, Ledig Erf,…). Ik kijk het in juni even aan. Heb geen behoefte om als proefpersoon te fungeren.

  Verder mis ik de belangen van andere sectoren. Ik snap dat het lastig is voor de horeca nu, maar ik vind het haast minachting voor mensen in andere sectoren waar het nu ook allemaal stil staat.

 28. Ralph

  Fijn dat de gemeente zo de horeca tegemoet komt. Ik hoop dat de gemeente de aanvragen ook voortvarend oppakt en toekent. Graag ook voorkomen dat er weer door Jan en alleman bezwaren aangetekend kunnen worden. Op allerlei vertragingstactieken van notoire klagers zit het bedrijfsleven momenteel echt niet te wachten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).