De gemeente ziet graag dat meer horecaondernemers een zaak buiten het centrum openen. Dit zorgt er namelijk onder meer voor dat bezoekers zich beter over Utrecht verspreiden en dat de bewoners van de wijken ook in hun eigen buurt iets kunnen eten of drinken. De afgelopen jaren is deze trend echter al gaande.
Horecagelegenheden en terrassen zijn volgens de gemeente belangrijke voorzieningen die bijdragen aan de identiteit van levendigheid van de stad. “Veel Utrechters maken gebruik van de horeca en op een zonnige dag zijn de terrassen vaak goed gevuld. Mensen maken steeds meer gebruik van horeca, dit speelt in Utrecht nog sterker door een relatief jonge bevolking”, schrijft het college in een brief aan de raad.
In de binnenstad zijn veel cafés, restaurant en andere ondernemers te vinden. De verwachting is dat er op de langere termijn steeds meer zogenoemde non-food-zaken – zoals bijvoorbeeld kledingwinkels – plaats zullen maken voor horeca. “Veel bedrijven spelen in op de veranderende behoeften van bewoners en bezoekers, zoals gezond eten, vaker buiten de deur eten, to go en thuisbezorging. Deze ontwikkelingen nemen naar verwachting de komende jaren nog toe, zeker in een stad als Utrecht, waar relatief veel jongeren wonen”, is te lezen in de Omgevingsvisie Binnenstad 2040.
Groei
Uitbreiding van horeca in het centrum is toegestaan, maar de gemeente ziet ook graag dat er meer zaken in de wijken buiten de binnenstad worden geopend. Zo is het aantal inwoners van Utrecht de afgelopen tijd gestegen en de verwachting is dat dit doorzet. “Dit gaat samen met een grotere behoefte en noodzaak voor voorzieningen waaronder horecazaken”, aldus het college. En deze groei van horeca kan volgens de gemeente niet alleen in de binnenstad plaatsvinden. “Dat is de reden dat we ruimte willen bieden voor meer horeca in de wijken die past bij de wensen en behoeften van de bewoners in de omgeving.”
De afgelopen jaren was de groei van horeca in de wijken al bijna 20 procent hoger dan in de historische binnenstad. De gemeente wil dit nog verder doorzetten door bijvoorbeeld horeca onderdeel te laten zijn bij de ontwikkeling van een gebied. “Ook bij kleinere gebiedsontwikkelingen wordt horeca als belangrijk onderdeel van de voorzieningenstructuur bij de planvorming toegevoegd.”
Terrassen
Ook moet er in de wijken meer ruimte komen voor terrassen. Daar is vaker ook meer ruimte voor dan in de binnenstad. “Horecagelegenheden liggen buiten de binnenstad vaker op een meer vrij liggende locatie.”
Tot slot hebben ondernemers voor een terras buiten het centrum echter wel vaker een vergunning nodig, terwijl dit in de binnenstad meestal is meegenomen in het bestemmingsplan. De gemeente is niet van plan de regels aan te passen, maar het aanvragen van zo’n vergunning moet wel makkelijker worden gemaakt.
“Dankzij de groei van horeca in de wijken neemt het aantal terrassen al toe. Bij gebiedsontwikkelingen in de wijken zien en benutten we kansen voor nieuwe horeca, hierin brengen we ook het toevoegen van nieuwe terrassen blijvend onder de aandacht.”
22 Reacties
ReagerenOm maar even te reageren op ‘verspreiding’ van horeca in nieuwe wijken. Dat er grote horeca komt in een wijk moet wel voor de verkoop gecommuniceerd worden, niet erna.
In de wijk wisselspoor zijn de kopers misleid. De wijk is verkocht als een rustige wijk met mooie spoorparken. Bij oplevering werd een deel van het park niet aangelegd en ligt er ineens een grote vergunningsaanvraag voor een terras van 500m2.
Het spoorpark zou beschikbaar zijn voor iedereen, ongeacht of zij daar voor willen betalen voor rust en recreatie. De Zware Jongens krijgen 500m2 gratis grond en verkopen hun concept over een paar jaar vrolijk door op het moment dat het lekker loopt.
Met deze vergunningen blijven directe buren achter met overlast en een woning die onder valse beloftes is verkocht.
Ja en dan overal verplicht betalen voor parkeren straks terwijl het OV in Leidsche Rijn bagger of peperduur (NS) is. Bus tot Terwijde. Ga wel naar de stad of Amsterdam voor een terras
Plek om te zijn en te zitten met elkaar ,onder bomen in een parkje,in elke wijk,waar verkoeling is en zelfs misschien een fontein en een pluktuin.Waar je eigen broodje kunt eten,met je eigen drankje.Wat goed dat dat de prioriteit heeft bij dit college.
Tot nu toe is dit concept niet bepaald succesvol. Kijk maar eens hoeveel boreca er de laatste tijd vertrokken is uit LRC en andere locaties. Invoer van betaald parkeren juist buiten het centrum zal dit nog versterken verwacht ik. In Houten, Nieuwegein en Maarssen lacht de horeca al in haar vuistje.
De horeca in de binnenstad wordt voor een belangrijk overeind gehouden door die enorme bezoekersaantallen uit onze provincie/ randstad. Die bezoekers gaan sowieso niet naar de wijken
Horeca in de wijken kan niet op tegen de horeca in de binnenstad. Horeca in de wijken blijft daarom een lastig verhaal. Ook in de toekomst. Iedereen wil een drankje drinken op een werfkelder aan de Oude Gracht of op een plein in de binnenstad, rondslenteren in de historische binnenstad en daarna – ook in de binnenstad – wat eten. De wijkbewoners zorgen voor te weinig klandizie om horeca in hun eigen wijk overeind te houden. In bijv. de niet onbemiddelde wijk Witte Vrouwen zitten de bewoners massaal aan picknicktafels voor hun eigen huis – want goedkoop – i.p.v. op het terras van de horeca van hun eigen wijk dat daarom steeds leeg is.
Horeca buiten het centrum heeft het moeilijk. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Vooral die veganistische horeca met torenhoge prijzen leggen het loodje.
In Overvecht en Kanaleneiland hoef je al helemaal niet met dit soort ideeën aan te komen.
@bewoner wisselspoor: ga anders in Leusden-zuid wonen ipv in de 4e stad van het land. Lekker rustig man!
Volgens mij komt de binnenstadbewoner nooit de binnenstad uit. Ga eens naar Hoograven of Tuinwijk. Lekker op safari.
@binnenstadbewoner: er zijn wel zaken succesvol buiten het centrum. Een voorbeeld is de horeca bij Rotsoord, waar het vaak druk is. Zuidelijker in Hoograven heb je Op Zuid. Op Kanaleneiland heb je Op Roose, Kanaal30, en Karma Kebab (van die laatste twee weet ik niet of ze zullen overleven op langere termijn, dat erken ik). Is allemaal prima vertoeven.
@ hans: klopt. Dat zijn enkele uitzonderingen. Horeca in wijken die tegen de binnenstad aanliggen doen het ook nog goed, zoals rotsoord, ooster- en westerkade etc.. Daar buiten is het zoeken maar zijn er zeker wel.
Bij ons in de wijk (Oog in al) is dit al even bezig, en met groot succes. Toen we er tien jaar geleden kwamen wonen was er he-le-maal niks te beleven in de buurt, op Kanaalzicht en Buurten na. Inmiddels zijn daar Landhuis, Zware Jongens en de Bierkantine bijgekomen. Zeer goedlopende tenten allemaal. Volgens mij moeten de laatste twee over een tijdje weer weg (jammer), maar het werkt iig prima en we komen er graag.
Generaties van mijn familie afkomstig uit de binnenstad maar ik ben nu druk bezig de binnenstad te ontvluchten. Niet voor de lol maar de horeca en studentenlawaai zijn gewoon niet meer te harden.
Ik mag wel verdomd goed in de gaten houden dat ik niet ergens “buiten” terecht kom om vervolgens vroeg of laat weer in een horecakermis te vallen.
Spreiding om de druk in de binnenstad te verlichten is een farce!! Er komen uiteindelijk alleen maar meer mensen in overlast terecht!
Ik woon in de binnenstad maar ga ook regelmatig naar horeca buiten het centrum. Vooral Rotsoord, mevrouw Peer, (bij het spoor in Tuindorp)en de Moestuin (bij het stadion) vind ik erg leuk. Ook probeer ik af en toe een hotel, heel verrassend.
@binnenstadbewoner: de pareltjes voor wat betreft kroegen, brewpubs en restaurants zitten (ver) buiten het centrum. Het horeca-aanbod in het centrum is voor toeristen, provincialen, shoppers of luie binnenstadbewoners.
” De gemeente wil dit nog verder doorzetten door bijvoorbeeld horeca onderdeel te laten zijn bij de ontwikkeling van een gebied.”.
dat gaat wel een beetje erg ver vind je niet?
@pee: nee hoor hoezo? Alsof mensen in een nieuwbouwgebied geen behoefte zouden hebben aan horeca. Of moeten die ook allemaal aan de werf in de binnenstad gaan zitten. Ga je vervolgens (samen met binnenstadbewoner) dáár weer over zagen…
Dacht dat er crisis was in dit land, en dat mensen rekeningen niet kunnen betalen e.d. maar de terrassen zitten vol ? Ondanks hoge prijzen ? En is er geen nuttiger tijdsbesteding te bedenken dan je vol te gooien met eten en drinken >
@Katja: crisis? Hoe kom je daar nou bij? Het geld klotst tegen de plinten, restaurants zitten vol, terrassen ook.
De ECB doet verwoede pogingen om onze consumptie te verminderen maar nog zonder resultaat… 😃
Op roose in Kanaleneiland is ook geen succes zolang boten vol toeristen aanmeren en als de toeristen van boord gaan worden ze met bussen vervoerd naar gezelliger plaatsen.
Ik dacht dat de horeca na de pandemie de grootste moeite heeft om personeel te krijgen. En het personeel dat er is is vaak slecht: brengt de verkeerde maaltijd, ziet en reageert niet op je zwaaiende hand, vergeet het theezakje bij de thee (jazeker!), spreekt en verstaat geen Nederlands. En dat allemaal bij een en hetzelfde etentje. Ik zal maar niet zeggen, in welke tent (grote zaak bij Bezembrug).
De ontevreden koper van Wisselspoor kon tijdens de presentatie van de plannen DUIC blijkbaar nog niet vinden, want in elk bericht over de nieuwe wijk staat duidelijk vermeld dat er ook ruimte is voor horeca. Nogal wiedes ook, het is een wijk, geen kerkhof.
Het lijkt me prima als er beter nagedacht wordt over hoe we onze wijken inrichten en wat er daar te doen zou (moeten) zijn. Het hoeft echt niet allemaal zoals de binnenstad te zijn, alsjeblieft niet, maar veel wijken zijn toch wel heel eentonig waardoor het straatleven los van auto’s en af en toe een fiets gewoon doods is.
Wat dat betreft heb ik Zuilen altijd wel fijn gevonden, omdat dat over het algemeen een leuke levendige wijk is, met hier een daar een restaurantje (DeKleineBaron, Colour Kitchen, etc.) en de parken waar mensen op af komen
@Katja: Als je wilt blijven leven dan is er, naast ademen, inderdaad weinig nuttigers te bedenken dan eten en drinken. Waarom zo wrang?
@Hans van Voonebosch
Het zit altijd stampvol bij Karma Kebab in Merwede. Net als 030 kanaalweg in Merwede zijn het wel tijdelijke plekken die helaas weggaan voor woningbouw.
Vind het zelf erg jammer dat dit soort creatieve rafelrandjes verdwijnen.