Er komt steeds meer horeca bij in Utrecht. Sinds 2012 is het aantal horecastoelen in de stad toegenomen met 30 procent, zo blijkt uit cijfers van Datlinq. Uit een enquête van Koninklijke Horeca Nederland onder duizend ondernemers kwam naar voren dat een deel van de ondervraagden vindt dat er te veel aanbod is in de grote steden. Ook leden van de Utrechtse afdeling van de belangengroep menen dat er ondertussen voldoende aanbod is in de binnenstad.
Koninklijke Horeca Nederland presenteerde deze week, tijdens de start van de vakbeurs Horecava, de resultaten van een onderzoek onder bijna duizend ondernemers door het hele land. De ondernemers zijn positief, 2018 was een goed jaar, maar ondernemers maken zich wel zorgen over het vinden van goed personeel. Dit speelt ook in Utrecht. Erik Derksen, eigenaar van Buurten, vertelde eerder deze week aan de NOS: “Ik wil dit jaar nog twee restaurants openen. Op mooie plekken, de economie zit mee. Niks aan het handje, zou je zeggen. Maar ik heb zeker tachtig man personeel nodig. Zie ze maar eens te vinden.”
Naast het personeelstekort maken horecaondernemers in de grote steden zich ook zorgen over het aanbod dat de afgelopen sterk is gestegen. Ondervraagden vragen zich af of er niet te veel horeca is.
Groei in Utrecht
Er komen steeds meer Utrechters bij, het inwoneraantal van de stad is een van de snelst groeiende van Nederland. Daardoor is er ook meer behoefte aan voorzieningen zoals horeca. Sinds 2012 is het aantal horecastoelen dan ook toegenomen met 30 procent. Het aanbod in de binnenstad is nu echter voldoende, zo menen de horecaondernemers zelf.
‘Met elkaar zullen we verantwoorde keuzes moeten maken’
De Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland deed recent onderzoek onder haar leden. Daar kwam uit naar voren dat uitbreiding nog wel kan in het centrum, maar dat er met zorg een aanpak moet worden gekozen. Wel moet er volgens de ondernemers meer ruimte geboden worden aan creatieve concepten om Utrecht te onderscheiden van andere steden. Omgebouwde oude kerken, cocktailbars, biergartens en een rooftopbar worden genoemd als voorbeelden. Daarnaast zijn zowel de ondernemers als de gemeente positief over meer horeca in woonwijken. Utrechters zijn namelijk veel meer dan vroeger gewend om buitenshuis te eten en te drinken.
Wooncomfort
De gemeente schreef al eerder in het Ontwikkelingskader horeca: “Horeca in de directe omgeving van woonwijken biedt een belangrijke sociale functie en zorgt voor een prettige buurtbeleving en gevoel van saamhorigheid. In een stad waar een groot aantal bewoners een gevoel van eenzaamheid kent, kan horeca in de directe omgeving dit gevoel mogelijk wegnemen. Aan ondernemers om hier de handschoen op te pakken en een eigentijdse bijdrage te leveren aan de sfeer en saamhorigheid in de buurt of wijk.” Wel benadrukt de gemeente dat het vooral om lichte horeca moet gaan en dat het wooncomfort er niet onder moet lijden.
Voorzitter van Koninklijke Horeca Utrecht, Pieter Honing, vertelde tijdens de presentatie van de cijfers dan ook: “De horeca in Utrecht moeten we samen laten groeien, maar wel op een verantwoorde manier, en laten we overaanbod voorkomen. Met elkaar zullen we verantwoorde keuzes moeten maken. Dus niet elk vrijgekomen retailpand ‘zomaar’ bestemmen naar horeca en invullen met horeca. Op de korte termijn lijkt dit een goede oplossing, maar als de marges onder druk staan zullen nieuwe concepten snel omvallen. Helaas zijn de eerste voorbeelden hiervan al zichtbaar.”
Gekoppelde berichten
Geen uitbreiding horeca in de binnenstad; wel meer mogelijk in de wijken
Er komen nieuwe regels voor horeca in Utrecht. Een eerder plan voor versoepeling van de…
Veel nieuwe horeca op Vredenburg: Beers & Bites, Sugo en Wok!
Horecaliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Het nieuwe jaar brengt namelijk een hoop nieuwe horeca met…
19 Reacties
ReagerenHoreca is inderdaad booming.
De Nachtegaalstraat is in amper tien jaar een redelijke horeca straat geworden.
In Lombok zie ik dezelfde verschijnselen.
Het mooie van dat alles dat er altijd mensen in die tentjes zitten te eten en drinken.
Ik begrijp best dat de eigenaar van Buurten nog twee tentjes wil gaan openen, je loopt helemaal binnen door iets simpels te doen.
Die horeca vult overigens wel gaten die ontstaan doordat winkels sluiten, zo blijft de stad wel levendig.
Alternatief zijn leegstaande en dichtgetimmerde panden.
Of we dat nu willen…..
Volgens mij is het niet lastig goed personeel te vinden – kwestie van beter betalen. If you pay peanuts, you get monkeys.
Dus als ik het goed begrijp willen de bestaande horeca ondernemers minder concurrentie zodat ze minder hard hoeven te werken. Ik wil graag keuze en een ondernemer die zijn best voor mij doet
In alle artikelen over Horeca wordt er altijd gedaan alsof eventuele faillissementen te maken hebben met “te veel” horeca. Snap dat niet zo goed van alle nieuwe bedrijven die in NL starten red een bepaald percentage het gewoon niet. Zo ook in de horeca, geen goed concept, slechte bedrijfsvoering, slechte kwaliteit. Allemaal redenen waarom horeca het kan omvallen. Voorlopig zie ik bij vrijwel alle horeca altijd mensen zitten. Wel eens met de roep om meer onderscheidene concepten. Maar dat is aan dr ondernemers.
Ook volledig eens met Herman. Horeca vult de leegstaande panden. Al worden maar heel weinig vrijkomende retailpanden omgezet naar horeca. De extra horeca zit voornamelijk op nieuwe locaties, stationsplein, stadskamer, in de wijken en in LRC (bijna 25 zaken)
Waar zijn de druktemakers die rust in de stad willen?
Eerst de zondag verdwenen, een stad zonder winkels..
Maar realiteit is inderdaad, er is behoefte aan.
Meestal failliet binnen een jaar en wie betaalt dat?
@Yoshua “door iets simpels te doen”. Ooit wel eens een horecabedrijf opgezet?
@Patrick is de zondag verdwenen? Waar is behoefte aan? Wie betaalt een faillissement?
Wat probeer je nou te zeggen? Dit is een serieuze vraag!
Wat mij betreft: hoe meer horeca, hoe beter. De gelukzoekers zonder ambitie vallen vanzelf door de mand.
Veel steden danken hun goede naam o.a. aan het enorme aanbod aan restaurants en kroegen.
Ganzenmarkt stadhuisplein is in. 5 jaar tijd,,een grote biergoot geworden
In het weekend laat,een brallende massa
Er worden nog steeds voor die plek vergunningen afgegeven
Verhouding horeca bewoners volledig verziekt
Reactie ubica aan de ganzenmarkt op omwonenden ,na zware overlast van ubica
Wij als ubica hebben andere belangen dan omwonenden
En weg was de uitbater van ubica
Volledig maling aan omwonenden
Hoe a sociaal kan je zijn
Ik stel voor dat we al die horeca dan in de straat waar Michael woont proppen. Kan hij zijn lol op.
Zolang ik op vrijdag vrijwel overal nee verkocht krijg als ik spontaan besluit een hapje te gaan eten, zelfs buiten het centrum, dan is er nog een tekort aan horecazaken in Utrecht. Dat de huidige horeca-ondernemers het voldoende vinden dat snap ik, wie zit er te wachten op concurrentie?
De gemeente wil vooral “lichte horeca”. Dus geen café’s.
Tolsteeg en Hoograven hebben aan de rand het hippe Rotsoord met dure IPA’s en centraal zit een sisha lounge.
Een laagdrempelig café op het Smaragdplein zou de wijk goed doen. Een biljarttafel, een zaaltje, zaterdag pokeren, zondag bingo, en een sateetje voor 8 euro.
Bij bv. de Stichtse Taveerne zit ook 18 tot 88, vuilnisman en professor naast elkaar. Geen enkel buurtinitiatief tegen eenzaamheid kan tippen aan een gezellig buurtcafé waar iedereen zich welkom voelt.
Laten we eerst plastic tasjes, patatbakjes en bekertjes verbieden en statiegeld op blikjes heffen. Dat scheelt heel veel puin van de horeca in de stad en omliggende straten. Is natuurlijk ook een stukje opvoeding, dus op de basisscholen beginnen met bewustwording dat een ander je troep niet opruimt.
@Michael,
Jazeker heb ik dat.
Zelfs 17 jaar een horecagroothandel gehad, die later is overgenomen door een landelijk opererende organisatie.
Horecaterreur in de binnenstad
Waarom wel horecapolitie voorde horeca?
Waarom geen horecapolitie voor binnenstadsbewoners?
Prima enige horeca in de stad en in woonwijken, laatste inderdaad wel in een lichte vorm. Zeker leuk als het werkelijk eenzaamheid kan tegen gaan. In dat verband is iets als ‘de aanschuiftafel’ een mooi concept. Niet alleen bij mijn moeders wijkrestaurant onder in een seniorenflat – daar vooral bedoeld/opgezet voor de oudere bewoners – maar ook in WIjk bij Duurstede is dat concept er eens per maand (in de Graanschuur, bij/onder de molen).
Bij mij in de straat echter een te zwaar café concept. Gisteren aangeschoten groep die luidruchtig vertrekt en met 3 heren in de bossages staan te plassen, met fietsen de rijweg blokkeren waardoor automobilisten in de rem moeten. Luidruchtig loopt/fietst/zwalkt de groep verder de hele straat door, de volgende straat in… Het wooncomfort van bewoners leidt hieronder, in de hele straat en verder.
Utrecht heeft meer behoefte aan horeca buiten de stad, het is toch een schande dat je de binnenstad uitloopt en niks meer tegenkomt.
Alle horeca moet en zal in de binnenstad
Steeds meer overlast
Dronkemans gebral
Horeca heeft maling aan binnenstadsbewoners
Handhaving ,,,dweilen met de kraan open
Woon al jaren in de binnenstad. Overlast is wat mij betreft een keuze. De voordelen van Horeca en de levendigheid die het met zich medebrengt wegen voor mij zwaarder dan de nadelen als geluidsoverlast. Ik knijp dan ook graag een oogje dicht. En ja ik woon boven 2 kroegen. We leven in een grote stad die steeds groter wordt. Dit is goed voor de stad en de lokale economie. Horeca draagt hier aan bij. Als je rust wil zijn er genoeg plekken (ook in het centrum) om te wonen. Mensen die dan gaan zeiken over geluidsoverlast op zogenaamde hotspots van een stad met meer dan 300.000 inwoners kan ik dan niet echt serieus nemen..
@ Sietse
Wil je even uitleggen hoe het groter worden van de stad precies goed is voor de stad.
Utrecht kent nu namelijk al een gigantisch cultureel aanbod dat nu al in veel grotere behoefte voorziet dan enkel vanuit de stad gevraagd wordt.
De nadelen, dat zijn er wel best wel wat. De giga woningvraag en woningdruk die de groeiende stad oplevert bijv.. waardoor de prijzen nu echt al nergens meer op slaan. Ik noem maar eens wat.
Of de parkeerkosten en de parkeerdruk.
Of de winkelprijzen waardoor daar wel haast geld wit gewassen moet worden of het aanbod dat alleen nog maar door (deels buitenlandse) ketens of eenzijdige horeca opgevuld kan worden.
Of het OV dat steeds meer belast wordt en soms zelfs al overbelast is.
Of overlast doordat er simpelweg te veel mensjes op elkaar zitten op minder vierkante km.
Of de politie die met minder budget steeds meer te doen krijgt. meer mensen dus vermoedelijk ook meer criminaliteit.
Of een gemeente die het groter worden qua kosten niet meer kan beheersen.
Ik ben oprecht benieuwd hoe de groei van de stad precies goed is voor de stad.
Dat de groei van de economie voor enkelen gunstig is, dat zal wel ja, maar voor de stad als geheel? Zeker niet als geld via ketens en multinationals belastingvrij rechtstreeks naar andere landen weggesluisd wordt.
Oprecht benieuwd ben ik dus ;).