Het iconische Utrechtse Stairway wordt horecazaak in stijl van New Orleans Het iconische Utrechtse Stairway wordt horecazaak in stijl van New Orleans

Het iconische Utrechtse Stairway wordt horecazaak in stijl van New Orleans

Het iconische Utrechtse Stairway wordt horecazaak in stijl van New Orleans
Het huidige Stairway aan de Mariaplaats in Utrecht
Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe horecazaak die in het pand van Stairway aan de Mariaplaats komt te zitten. Na 25 jaar sluit de iconische Utrechtse zaak over een paar weken de deuren, maar in oktober zijn de gasten weer welkom en moeten ze zich in New Orleans wanen.

Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe horecazaak die in het pand van Stairway aan de Mariaplaats komt te zitten. Na 25 jaar sluit de iconische Utrechtse zaak over een paar weken de deuren, maar in oktober zijn de gasten weer welkom en moeten ze zich in New Orleans wanen.

De druk is hoog, laat Chrissie Westbroek weten. Vorige week maakten Henk Westbroek en Julia Harris bekend dat Stairway gaat sluiten. Stairway to Heaven kan gerust een iconische zaak genoemd worden, al is de identiteit de afgelopen jaren wel veranderd. Lang hing de zaak vol met gouden platen en gitaren en klonk er uitsluitend rockmuziek. Henk en Julia gaan stoppen en dragen het stokje over aan dochter Chrissie en haar man Dani Aguilera. Zij beginnen er een nieuwe zaak.

“We sluiten zondagavond de 23e en maandag 24e gaat er gesloopt worden, daarna begint de verbouwing”, vertelt Chrissie. “We hebben natuurlijk lang nagedacht over wat we met Stairway moeten. Het concept van rockclub was jaren geleden al veranderd, de gouden platen en gitaren waren verdwenen.” Na lang nadenken, samen met Julia en Henk, kwamen Chrissie en Dani op de sfeer die te vinden is in het French Quarter in New Orleans.

French Quarter

Het French Quarter is het historische hart van de stad, bekend van het nachtleven en de kleurrijke gebouwen en kenmerkende balkons en hekwerken. “Die sfeer die daar heerst, met de Franse en Spaanse invloeden, willen wij naar Utrecht brengen. We hebben het er met familie en vrienden over gehad, iedereen wordt er enthousiast van. Die sfeer gaan gasten terugzien in het interieur, de menukaart en de muziek.”

Net zoals in het ‘oude’ Stairway to Heaven gaat er ook in de nieuw zaak livemuziek zijn: “Hoe heerlijk is het als je zit te eten of te borrelen en er wordt live muziek gemaakt. Niet versterkt over de speakers, maar gewoon akoestische moderne Jazz op het podium. Je kan er aandachtig naar luisteren, of gezellig kletsen met vrienden. Een sfeer van saamhorigheid moet er zijn.”

Empanadas

De nieuwe zaak, waarvan de naam nog niet helemaal zeker is – al moet het iets met New Orleans te maken hebben – zal de hele dag open zijn. “Het moet ook een plek worden waar jonge ouders zich welkom voelen, er komt bijvoorbeeld een speelplek voor kinderen. Het is een groep die graag nog op stap wil, maar waar niet heel veel voor is in Utrecht.” Chrissie wil met dit concept inspelen op de groeiende behoefte in Utrecht om een plek te bieden voor jonge ouders, starters, mensen met een baan en Utrechters met verplichtingen op zaterdag maar die toch graag nog naar de horeca gaan en willen dansen.

De keuken geïnspireerd op New Orleans krijgt daarmee Amerikaanse, Franse en Spaanse invloeden. “En wat heel leuk is, Dani komt uit Chili en zijn moeder maakt de beste empanadas. De chefs gaan dus allemaal kookles krijgen van haar.” Er wordt lunch en diner geserveerd, en er is alle ruimte om te borrelen. “En in de avond kan er ook zeker gedanst worden. Dat begint niet pas na 00.00 uur, dan kan ook na 21.00 uur al. Die gezellige sfeer moet er zijn.”

Gevestigde naam

Spannend vindt Chrissie het zeker. Stairway was lang een gevestigde naam in de stad. “Maar je moet ook durven te veranderen. Stairway laten we nu ook echt los, het wordt nu een nieuwe zaak. Natuurlijk zaten we daar even tegenaan te hikken, het is een heel proces.” Eigenlijk wilden ze de plannen al eerder aankondigen, maar corona zorgde ervoor dat de verbouwing nog even uitgesteld werd. “Op een gegeven moment moet je de knoop ook doorhaken en de stap durven te nemen. Dit is het juiste moment.”

Als in oktober de deuren weer opengaan is Stairway dan ook niet meer te herkennen. De bar gaat eruit en de indeling wordt helemaal anders. Maar een ding blijft er wel, dat is het podium. Zo blijft er voor sommigen toch nog iets over van dat oude Stairway to Heaven.

29 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Dus ook de familie Westbroek denkt dat investeren in nieuwe horeca nog steeds een goed plan is, echt heel bijzonder. Of hebben ze de corona uitkering gewoon al ingeboekt als onderdeel van hun nieuwe businessplan?

 2. M De Jong

  House of the rising sun Zou wel mooi zijn

 3. Dr. John

  Ik weet al een huisband: Streetbeat Empire

 4. Ben Ros

  Met weemoed denk ik terug aan de leuke uren die ik in Stairway heb doorgebracht. Ik denk dat de Marlboro toer wel een van de mooiste herinneringen was. Lekker muziek luisteren, gezelligheid, drankje en volgende ochtend proberen weer fris op het werk te zijn 😅.
  Maar ik kijk uit naar dit nieuwe concept. Naast de muziek klinkt ook het eten mij als muziek in mijn oren. Maak er iets moois van!

 5. BdV

  Dat klinkt niet eens zo heel verkeerd.

  Dus het wordt zoiets als de Escalera?

 6. Rick

  Ben heel beneiuwd. Stairway was helemaal op. New Orleans is een van mn favoriete steden. Daar eet je trouwens echt geen empenadas overigens dus misschien moet chrissy nog even op de kaart kijken;)

 7. W

  Klinkt erg goed!
  Ming de Ville, nummers van Linda Ronstadt! Geweldige muziek!
  Wij komen!

 8. Peet

  Geweldige keuze,,ben in New Orleans geweest
  Krijg er kippevel van toen ik dit artikel las
  Swingtime , bourbonstreet mardy grass

 9. Ron

  Komt er ook een pokertafel? En een pianist. En van die klapdeuren als je binnenkomt. Overigens zijn oesters ook echt een ding in Nola maar voor mij hoeft dat niet 😉

 10. Ties

  Dus elke week een “klein new orleans” festival… 🙂

 11. Jaffa

  Klinkt idd goed, Stairways was zijn glans inmiddels wel verloren.
  Ik neem aan dat het personeel herinstructie krijgt of opleiding in het horecavak?
  Laatste paar keer hebben we namelijk ongelooflijk lang moeten wachten. Vandaar dat we er ook niet meer kwamen.
  We wachten oktober met spanning af!!

 12. JJ

  Beetje Disneland dit. En weer een concept. De AH wegrestaurants van dit decenium.

 13. Willem

  Haha het woord ‘iconisch’ is ook aan enorme inflatie onderhevig.

 14. Yoshua

  Vraag me af of dit nog wel kan in deze tijden.
  Een kroeg voor Rednecks en met Franstalige Cajun muziek.
  Ben bang dat er toch mensen hier iets gaan van vinden om een kroeg in de sfeer van Zuidelijke Staten te beginnen.
  Denk dat een kroeg genaamd naar de Noordelijke Staten minder aanstoot geeft dan deze keuze.
  Ik zal er niet raar van te kijken wanneer BN’ers helemaal door gaan draaien door dit concept.
  Ik gun de familie Westbroek al het geluk van de wereld, maar ben bang dat in deze tijden dit soort kroegen not done zijn.

 15. Repelstelen

  Please do fried chicken. DE echte.

 16. Marianne Oldenborg

  Tijden en mensen veranderen. Ik wens Chrissie en Dani alle succes. Ga er met m’n kleinkinderen zeker een kijkje nemen, En hoop dat die het daar net zo naar hun zin zullen hebben als wij en onze dochters dat hadden in het “oude Stairways”.

 17. Pee

  De moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen ,dacht ik.

 18. Jaap

  Uuuhm…. Empanadas in New Orleans?? Hopelijk denken ze over de rest vd kaart beter na en zijn ze er zelf ook ooit geweest. Wel handig als je een concept neerzet dat het ook klopt. Zou supertof zijn namelijk als ze dit waar kunnen maken. Geweldige stad, sfeer is niet te evenaren en vreselijk lekker eten. Maar geen empanadas.
  Een goede chef en beter personeel is wel een absolute must overigens. Misschien hebben we dan eindelijk weer eens iets in de binnenstad wat de moeite is om naartoe te gaan.
  Laten we het hopen, komen alleen maar meer eenheidsworsten bij 🙁

 19. Klaas Voetis

  Ahh gossie …alweer n concept …wanneer komt er eens echte horeca…ipv elkaar na te papegaaien met uitgekauwde marketing clichés .

 20. Cico

  Uitstekend idee. Ik weet niet of het toevallig in de lucht hangt, maar ik was zelf ook al geinteresseerd in de Cajun keuken uit die streek. Hopelijk strijkt er een goeie chef neer in de nieuwe Stairways. Keer wat anders dan de standaard hamburgers en sateetjes.

 21. Cico

  Grappig dat mensen New Orleans associeren met cowboys en rednecks. Dat is een totaal andere staat. New Orleans is juist een ontzettend diverse stad

 22. DerRudi

  Zo veel Spaanse/Latino dingen zie je niet in New Orleans hoor, empanadas ook niet (especialmente si son tan buenas), maar er is natuurlijk in de French Quarter van alles om de gemiddelde toerist te bedienen. Hoeft niet verkeerd te zijn om op de kaart te hebben hoor, als er ook maar de echte NOLA gerechten zoals gumbo en yambalaya op de kaart staan! Volgens mij ook niet heel erg super moeilijk om te maken. Veel Franse invloeden zijn er wel, maar heb niemand kunnen vinden die ook Frans sprak, en ik heb wel echt gezocht.

  Vaak waren er ook erg veel wijnen te krijgen in New Orleans. Er werd duidelijk meer wijn dan bier gedronken door bijna iedereen in restaurants, viel echt op hoe bijna niemand bier dronk (even los van Bourbon Street dan…). Oh, en ik verwacht natuurlijk ook aan de bar te kunnen zitten. Dat hoort gewoon bij de hele ervaring, kan sowieso in de hele VS ook. Op dit moment is het aantal barplekken bij de Stairway erg beperkt.

  Vraag me wel af hoe het dansen en de jazz te combineren zijn. Wellicht onderscheid tussen bands die komen spelen, en een huismuzikant die muziek maakt om op te dansen? Het zou wel echt tof zijn als het écht om jazz gaat draaien, en we niet nog getrakteerd worden op allerlei andere bands die er niets mee te maken hebben.

  Ben benieuwd dus of men echt durft om hier heel duidelijk voor te gaan: echt ⚜️NOLA⚜️ en geen mix van vanalles. Als men dat doet dan verwacht ik dat het ook iets echt bijzonders kan worden wat je verder nergens in Nederland ziet. Als het echter een mix wordt, een “New Orleans concept” wat eigenlijk heel veel dingen tegelijkertijd is, dan wordt het 13-in-een-dozijn vrees ik.

 23. Olaf

  Empanadas? Ehhh. Gumbo eerder, Maarja dat komt niet uit Chili.

 24. Frank

  Als nieuwe naam is ‘Cartouche’ mijn suggestie

 25. Niffy

  @Yoshua: serieus???

 26. Miffy

  Inderdaad, geen empanadas maar veel gerechtjes met o.a. crawfish. Hoop niet dat ze de plank finaal gaan misslaan want idee is tof.

 27. Miffy

  @Yoshua: Oh please!!!

 28. Steve

  Je hebt gelijk, Frank.
  Cartouch terug.
  Where beats meet the streets.
  Dat was de slogan.
  Die slogan stond op een autosticker die de trendy Utrechter op zijn achterruit had geplakt.

 29. Julien

  Om toch Stairway te eren waar ik met veel plezier gewerkt heb vroeger, zou Bourbon Street een mooie naam zijn 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).