Horecazaak Mevrouw Peer opent in monumentaal seinhuis Blauwkapel in Utrecht Horecazaak Mevrouw Peer opent in monumentaal seinhuis Blauwkapel in Utrecht

Horecazaak Mevrouw Peer opent in monumentaal seinhuis Blauwkapel in Utrecht

Horecazaak Mevrouw Peer opent in monumentaal seinhuis Blauwkapel in Utrecht
Foto's: Bas van Setten
In het iconische seinhuis Blauwkapel aan de Eykmanlaan is zondagmiddag de horecazaak Mevrouw Peer geopend. Renske van Kooten en Floor van Gurp kochten het monumentale pand zo’n 2,5 jaar geleden van ProRail en sindsdien zijn ze bezig geweest met vergunningen en de verbouwing.

In het iconische seinhuis Blauwkapel aan de Eykmanlaan is zondagmiddag de horecazaak Mevrouw Peer geopend. Renske van Kooten en Floor van Gurp kochten het monumentale pand zo’n 2,5 jaar geleden van ProRail en sindsdien zijn ze bezig geweest met vergunningen en de verbouwing.

“De meeste tijd heeft gezeten in het rond krijgen van alle vergunningen”, vertelt Renske. “Het seinhuis dateert uit de jaren ‘50 en is nu een gemeentelijk monument. Voordat we aan de slag konden hadden we daarom toestemming nodig.”

Op de begane grond is onder meer een muur doorgebroken, waardoor er nu een grote ruimte is waar gasten kunnen zitten, kinderen kunnen spelen en waar een open keuken is. Ook zijn er een aantal ramen in de muren gemaakt, zodat er meer zonlicht naar binnen schijnt.

Tekst loopt door onder afbeelding

Uitzicht

Op de eerste verdieping, waar vroeger de seinen werden bediend, is eveneens een ruimte met tafels en stoelen. “Hier zaten de mensen vroeger te werken en zij hadden daarom een goed overzicht nodig. Vanuit de vele ramen in deze ruimte is het spoor dan ook uitstekend te zien. Omdat de muren en het glas zo dik zijn wordt het geluid van een passerende trein goed gedempt”, zegt Renske.

Het seinhuis is nog niet helemaal af. Zo moet onder andere de balustrade van het balkon worden vernieuwd. Door de jaren heen is deze namelijk aangetast door het weer. “Omdat het een monument is, wordt dit een replica van de huidige balustrade. Ook komt er tussen de balken een glasplaat. Tot slot komt de trap, die vroeger van het balkon naar de straat liep, ook weer terug.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Rondingen

Renske en Floor zijn ook eigenaar van de horecazaak Meneer Peer aan de Bemuurde Weerd Oostzijde. “Iedereen vond het altijd een beetje gek dat twee vrouwen hun zaak ‘meneer’ noemden. Daarom hebben we deze plek, mede vanwege de mooie rondingen van het gebouw, ‘mevrouw’ genoemd”, zegt Renske met een glimlach.

Mevrouw Peer is van woensdag tot en met zondag geopend. Gasten kunnen er terecht voor koffie, lunch en een borrel. De eerste verdieping is daarnaast te huren voor bijvoorbeeld recepties. In 2015 schreef Arjan den Boer een artikel voor DUIC over het monumentale seinhuis Blauwkapel.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Jozias

  Hoezo krijg je bij een monument toestemming om een muur te slopen en extra ramen te maken?

  En begrijp ik dat men publiek wil toelaten bij de ballustrades?

  Jaren vijftig ballustrades zijn veel te laag voor de huidige normen (en langere mensen) en dus een veiligheidsrisico voor over het balkon kuukelende mensen en kinderen.

 2. dirk1955

  en parkeren ?
  het grenst aan ,de ene kant het spoor en aan de andere kant een speeltuin.
  ben benieuwd hoe ze dit oplossen.

 3. Binnenstadsbewoners

  Wat leuk
  Eindelijk ook horeca buiten het volgepropte centrum
  Leuk plek
  Iconisch
  Veel sukses!!!

 4. Herman

  Mooie locatie!
  @Jozias, wees blij dat deze locatie zo voor iedereen bereikbaar is, in plaats van origineel te blijven voor 1,5 liefhebber.
  En als je bang bent te vallen, blijf thuis.

 5. De count

  Ok jozias. Vooral wegblijven bij het gevaar. Mooi dat deze twee ondernemende dames een nieuwe invulling hebben kunnen geven aan dit gebouw en er ambtenaren een keer wat minder dwars hebben gelegen, dan de bielzen waar men op uitkijkt. Waarom het seinhuis een monument is is me overigens een raadsel. Succes en tot snel

 6. Charlotte

  Mooi hoor, succes!

 7. Rob H.

  Ik vind het ronduit fenomenaal dat het eerste commentaar meteen weer negatief is. Echt, als een Utrechter niet meer zeikt, dan issie dood.

 8. Sjaak

  Ik zou een demonstratie organiseren Jozias. Wat denken ze wel?!

 9. Wies

  Prima idee, ziet er leuk uit! Als ik eens in de buurt ben, zal ik een koffie proberen.

 10. Jozias

  @ Alle positieve zeikerds.

  Mijn punt mbt ballustrade heeft gewoon met regels mbt gebouwen met een publieksfunctie te maken.

  En over een paar jaar wel weer zeiken hoe het toch komt dat Utrecht nog steeds monumenten sloopt of verminkt. Nou, o.a. door de houding van de utrechter zelf dus, blijkt.

 11. W.

  Wat een toffe plek. Mooi dat het monumentale pand op deze manier toegankelijk wordt voor publiek. Leuk dat het in het eerder artikel van Arjan den Boer al aangegeven werd dat een dergelijke invulling mooi zou zijn voor dit pand en dat het er nu ook komt. Daarnaast is Meneer Peer een fijne koffietent, dus dat belooft veel goeds.

 12. Katja

  Dirk1955; je kunt ook lopend of met de fiets komen.

 13. Rob H.

  @Jozias: dus het pand maar ongebruikt laten verkrotten?

 14. Erwin

  @dirk1955… er is genoeg plek om je fiets te parkeren hoor Dirk.

 15. P-trus

  @dirk55:

  Parkeren? Het ligt toch aan het spoor? ;-).
  Niet iedere locatie hoeft een (lelijke) parkeerplaats te hebben. Gewoon de fiets of benenwagen., kunnen we gelijk vast wat aan het milieu doen.

 16. peter

  @Jozias, gewoon lekker met je auto naar vd Valk rijden, daar parkeren, wat drinken en dan lekker sneu weer naar huis….😉😀

 17. Jacqueline

  Wat leuk een seinhuis met een andere functie. Ben er vele jaren geleden vanwege werk(werk bij Prorail) eens geweest.
  Ga de koffie er zeker eens uit proberen

 18. 'n utrechter

  Wellicht kunnen ze hier ook poffertjes bakken!

 19. Nijntje

  @jozias: Door mensen zoals jij worden er jaarlijks honderden miljoenen besteed aan het overeind houden van gebouwen die zonder enige functie het verleden in stand houden. Vaak zijn juist mensen die wars zijn van innovatie en commercie degene die krampachtig vasthouden aan het verleden. Grappig detail is dat het dan vooral die mensen zijn die nieuwe architectuur verafschuwen om het tientallen jaren daarna ineens te willen beschermen, omdat het een historisch erfgoed is. Waarom? Bang voor de toekomst en hangen aan het verleden. Welk plan er ook komt tegen de leegstand van winkels in de binnenstad…jij zult tegen zijn. Waarom? Is anders, is raar, hoort niet, etc. Dus jouw oplossing? Subsidieren om te behouden zoals het was.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).