Is Utrecht klaar voor een rooftop-restaurant? Plan voor dak Intersport-gebouw | De Utrechtse Internet Courant Is Utrecht klaar voor een rooftop-restaurant? Plan voor dak Intersport-gebouw | De Utrechtse Internet Courant

Is Utrecht klaar voor een rooftop-restaurant? Plan voor dak Intersport-gebouw

Is Utrecht klaar voor een rooftop-restaurant? Plan voor dak Intersport-gebouw
Foto: Arjan den Boer
Er is een plan om het dak van het Intersport-gebouw aan de Potterstraat om te toveren tot een rooftop-resaurant. Eerst zal de gevel van het hele gebouw, uit jaren ’20 van de vorige eeuw, in oude staat hersteld worden. Het restaurant is een initiatief van de bekende Utrechtse horecaondernemer Sidney Rubens. Maar eerst moet de gemeente nog kijken wat ze van het plan vinden.

Er is een plan om het dak van het Intersport-gebouw aan de Potterstraat om te toveren tot een rooftop-resaurant. Eerst zal de gevel van het hele gebouw, uit jaren ’20 van de vorige eeuw, in oude staat hersteld worden. Het restaurant is een initiatief van de bekende Utrechtse horecaondernemer Sidney Rubens. Maar eerst moet de gemeente nog kijken wat ze van het plan vinden.

Bijzondere horeca op bijzondere locaties, zowel de gemeente Utrecht als de lokale politiek zijn hier een voorstander van. Dit soort initiatieven hebben dan ook een eigen hoofdstuk in de Ontwikkelingskader Horeca van de gemeente Utrecht. Maar wat precies ‘bijzonder’ is, is natuurlijk een afweging. Een rooftop-restaurant op deze locatie is dat zeker, zo meent Sidney Rubens.

Legendarisch

Wat veel Utrechters kennen als het Intersport-pand was heel lang een legendarisch restaurant. In het pand opende in 1930 Heck’s, wat na de oorlog Ruteck’s ging heten. Arjan den Boer schreef al eens uitgebreid over het gebouw. Toen na de omstreden sluiting van het restaurant in de jaren zestig een sportzaak het pand betrok, ging de oorspronkelijke allure van het gebouw verloren. “De toren is onlangs gerenoveerd. Zou er ook weer licht gaan branden?”, vroeg Den Boer zich af.

Dit lijkt zomaar werkelijkheid te kunnen worden. Er ligt een plan om er een rooftop-restaurant te openen en dan ook meteen de gevel van het pand in oude staat te herstellen. De Intersport kan gewoon in het gebouw blijven zitten. Initiatiefnemer Rubens is in Utrecht onder andere bekend van Roost aan de Singel en Brass.

Hij heeft al eerder bij de gemeente gepeild of een rooftop-restaurant op deze plek mogelijk was maar kreeg toen van de afdeling economische zaken geen positief antwoord. Het was ook in de tijd dat er door de gemeente gewerkt werd aan een nieuwe visie voor de horeca in Utrecht. Rubens besloot zich er niet bij neer te leggen: “Het is een bijzonder plan op een hele bijzondere plek, dus daar is plek voor.”

Bekijk een impressie in onderstaande video. Tekst loopt nog door onder video.

Profiel 12

In de nieuwe visie van de gemeente is een speciaal hoofdstuk opgenomen. Het zogenoemde Profiel 12 gaat over spraakmakende horeca op bijzondere locaties in de stad. De gemeente verleent speciale medewerking aan dit soort plannen.

Rubens vertelt: “Ook ik vind dat de stad op sommige plekken vol begint te raken met horeca en dat we aan spreiding moeten doen. Er hoeft dus niet nog een hamburgerketen of pizzeria bij. Maar voor de stad draagt het wel iets bij als we een rooftop-restaurant openen. Daarbij heb je er op straatniveau helemaal geen last van dat men op het dak, met een mooi uitzicht, aan het eten is.”

Ook de lokale politiek wil nu van de gemeente meer opheldering krijgen over Profiel 12. Rubens heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met verschillende partijen. CDA, D66, PvdA en de VVD vragen nu aan de gemeente of een rooftop-restaurant op de locatie past binnen dit profiel van ‘bijzondere horeca op bijzondere locaties’. Daarnaast willen ze weten wat de ervaringen van de gemeente zijn, sinds de invoering van de nieuwe horecavisie in 2018, met Profiel 12.

Rubens wacht eerst de antwoorden van de gemeente af, maar heeft er ook vertrouwen in: “We moeten dit gewoon rond kunnen krijgen.”

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Zou eens tijd worden!! Utrecht loopt wat dat betreft mijlenver achter op andere steden in binnen- en buitenland. Het multifunctioneel ruimtegebruik van de daken mag nog flinke stappen nemen in de stad, kijk maar eens naar de hoeveelheid aan leegte. Alleen al het dak van b.v. het Beatrixgebouw, wat een verspilling. Maar goed, Utrecht hobbelt er met z’n beleid achteraan, het heeft blijkbaar tijd nodig.

 2. utrechter

  Wat horeca betreft, de stad zit er nu al propvol mee. Voor mij hoeft er eigenlijk echt niets meer bij!
  Desondanks zal een roof-top terras in dit geval weinig overlast geven en als daarmee dit pand in oude luister terug gebracht kan worden….

  Het wás ooit een prachtig pand en Ruteck’s was een begrip in Utrecht en wijde omgeving!
  Gelukkig brandt de verlichting in de toren weer na decennia uitgeschakeld te zijn geweest.
  Graag ook de ingang terugbrengen waar die hoort: onder de toren!

 3. Hadjememaar

  Lelijker dan nu kan het niet worden. Het is van oudsher een spraakmakende horecalocatie. Die oude glorie herstellen kan geen kwaad, maar hoe wordt zo’n locatie spraakmakend in positieve zin? Twee sterren? Zal wel niet. All you can eat sushi? Ik hoop het niet.

 4. Barend

  Dat zou toch wat zijn, als Rubens het voor elkaar krijgt die gevel te herstellen. Ik ben een tegenstander van meer horeca in de binnenstad, maar in dit geval zou ik zeggen: go ahead!

 5. Jeroen

  Als je het wilt herstellen zal Intersport eruit moeten anders is er alleen maar sprake van de groene platen eraf trekken. Juist de onderste verdieping was bijzonder.

 6. G.H.

  Ja, doen! Zowel voor herstel van het pand als voor de rooftopbar, dat zou inderdaad een toevoeging zijn.

 7. BW

  Ik was benieuwd wie het ooit een goed idee heeft gevonden om die groene platen tegen de gevel te schroeven en uit het artikel van Arjan den Boer (link hierboven in het artikel) blijkt dat dat Perry Sport is geweest. Datzelfde geintje heeft Perry Sport later nog eens uitgehaald bij het pand aan het Vredenburg. Ook daar is Perry Sport inmiddels vertrokken en ook daar is Perry Sport vergeten die groene platen mee te nemen. Misschien moeten wij met z’n allen (en de welstandscommissie in het bijzonder) eens wat kritischer worden als Perry Sport zich weer ergens wil vestigen, want veel lelijker dan dit bestaat volgens mij niet.

 8. Karla

  Mits binnen en geen lawaaiterras zoals bij Roost. Dan leuk!

 9. Herman

  Overal mag en komt toch horeca? Zou niet weten waarom hier niet?

 10. Peet gips

  Heb nooit begrepen, waarom er geen rooftop restaurant op de bovenste verdieping van de Neude flat is gekomen
  In de avond schemering waanzinnig uitzicht

 11. Alex

  Ben het met Jeroen eens. Met name de eerste en tweede verdieping waren bijzonder. Ik vrees dat er met dit ontwerp weinig speciaals te zien zal zijn. Maar toch een zeer sympathiek plan. En een eventuele aanwinst voor de stad.

 12. jos

  @ Peet Gips

  Misschien, omdat je er niet kan komen, zonder iedereen in de flat, die gebouwd en verbouwd is om erin te wonen, tot last te zijn. De lay out van het gebouw is verkeerd en geen ruimte voor extra trappen en liften. De bewoners zouden dermate veel last hebben van bezoekers en je kan maar een handjevol bezoekers opvangen bovenop het dak door de vergunningen die er zijn.

 13. Binnenstadbewoner

  @peet gips, de vluchtweg is dan (bijna) altijd via een lift. Dat beperkt het aantal gasten wat je binnen mag hebben enorm. Vaak is het daar door dus niet renadabel te krijgen.

 14. Coenraad V

  Wel alleen soep bestellen, en doe je regenjas aan.

 15. Gerard Brugmans

  Zolang al die “gewone horeca op gewone locaties” gewoon mag blijven doordraaien is “bijzondere horeca op bijzondere locaties” ook nog steeds méér horeca! Daar helpt zo’n prietpraat Profiel 12 naam ook niets aan. Het begint me op te vallen dat horeca-ondernemers met weer een nieuw plan altijd wel van mening zijn dat de stad al overvol zit met horeca, maar dat hun nieuwe briljante unieke concept er dan toch nog wel bij kan…

 16. Wim

  De plaats waar mijn ouders elkaar ontmoet hebben in oude glorie herstellen zou mooi zijn

 17. Herman

  @BW, Inderdaad!

  Dit bedrijf laat een spoor van lelijkheid achter in Utrecht en is nu gevlucht in HC.
  Perry Sport heeft waarschijnlijk geen cent te makken en zal binnen 3 tot 5 jaar verdwenen zijn, zeker als Decathlon opent. Deze laatste heeft juist de lelijke C&A gevel laten vervangen door een mooie gevel op het Vredenburg.

  Dus hup Decathlon en boe Perry Sport!

 18. Hadjememaar

  @BW, je hebt helemaal gelijk, maar het zal niet gaan gebeuren, want Perry is afgelopen zomer failliet verklaard.

 19. dusky

  Als die lelijke groene platen gaan verdwijnen, waarom dan ook meteen de rode platen aan de andere kant boven de shoarma tent aanpakken. Net zo lelijk!

 20. Henk

  @ Herman

  Dat heeft Decathlon niet gedaan. Decathlon is een huurder, passant.

 21. bee

  er heeft ook nog een bruidsmodezaak en een pizzeria ingezeten voordat het een sportzaak werd.

 22. Cor

  @Gerard Brugmans: misschiej tijd voor een artikel op DUIC over een ondernemer uit Roelofarendsveen die besluit om geen horecatent in Utrecht te starten omdat het hier vol is? 😜

 23. Robertjc

  Heeeeeeeeeeeel goed idee!!!!!

 24. Herman

  @Henk en Decatlhon betaalt huur en in die huurprijs zit de investering in de vernieuwing verwerkt. De eigenaar is pas gaan verbouwen toen hij een huurder had.

 25. Zonnewende

  Een rooftoprestaurant JA.

  Maar op de vierde verdieping in deze stad mag het nauwelijks rooftop genoemd worden.

  Op die manier heeft Utrecht al een rooftoprestaurant: Tapasbar El Mundo heeft ook een dakterras 🙂

  Uniek aan rooftop is het uitzicht over de stad. Ik vraag me af of je dat uitzicht hebt vanuit deze locatie en hoogte.

  Mijns inziens wordt de term rooftop nu dus misbruikt om gewoon weer een vergunning te krijgen.

  Niettemin heeft Rubens meerdere leuke concepten in Utrecht.

 26. Cico

  Hilarisch dat die groene platen dus ook van de oude huisstijl van Perry Sport afkomstig zijn.

  Om te snappen -waarom- die platen er zitten, moet je vooral niet met je 2019 bril op naar beslissingen uit 1980 te kijken. Ze werden niet voor niets geplaatst, dat werd toen heel vaak modern en strak gevonden. Die ouwe bakstenen pandjes vond men maar oubollig. Past bij opa en oma van voor de oorlog, niet bij sportende jonge mensen…

  Zo werken massa modes nu eenmaal, je ziet hetzelfde met meubels van steigerhout of gevels van namaak baksteen in een superdruk patroon. Ik durf the wedden dat over 30 jaar andere mensen dit onbegrijpelijk en idioot lelijk vinden.

 27. jos

  @ Cico

  Namaakbaksteen is altijd lelijk geweest.

  Sinds de xenon massaal aan het steigerhout is gegaan is het al geen mode meer, dus eigenlijk vanaf 2011 al niet meer hoor.

  Alles wat de trendsetters na-aapt, maar dan nagemaakt gerycled, is nep en dus ook zeker niet hip of mooi. Massaproductie blijft massaproductie.

 28. Peter Villevoye

  Prima hoor, die uitbreidende horeca in de binnenstad. Extra terrassen op straat, meer restaurants in werfkelders, hippe koffietentjes in voormalige winkel- en kantoorpandjes. Ik woon nu al ernaast, erboven en straks dus ook vlak onder een rooftop-restaurant. Géén bezwaar mijnerzijds !

  Maar ik houd mijn hart vast als dat rooftop-restaurant ook een buitengedeelte of grote openslaande ramen en deuren krijgt. Want door de enorme draagwijdte vanaf een hooggelegen dak is de te verwachten geluidsoverlast veel erger dan een kroeg op straatniveau. Dat hebben we al vaker gemerkt bij wat illegale rooftop-parties her en der.

  Horeca-uitbaters rekken hun verleende vergunningen vaak op naar activiteiten of handelwijzen die minder aangenaam zijn. Zoals luidruchtige feestjes organiseren, ‘s-zomers ramen en deuren van rumoerige keukens wijd open zetten omdat het anders binnen zo warm is, bezopen publiek hun liederlijke gang laten gaan, muziek-installatie op abnormaal volume zetten tijdens de schoonmaak, bezorgdiensten de stoep laten blokkeren door een haag van fietsen…

  En als daar niet streng tegen wordt opgetreden, dan gebeurt dat steeds meer en regelmatiger en moet je als bewoner weer de wijkagent, politie of gemeente erbij halen om de boel weer in het gareel te krijgen.

  Ben benieuwd wat ons met deze rooftop-plannen te wachten staat.

 29. wollie

  mooie plek om na een week kantoorzitten even aan je fijnstoftaks te komen.

  schilder Rubens hield ook al van ongezonde lijven… zonder aanziens des persoons, het lijkt een familietrekje.

 30. Marcel

  Het lelijkste gebouw van Utrecht krijgt een restaurant? Zou mooi zijn als dan gelijk die platen naar Welstand gestuurd kunnen worden t.a.v Manon v.d. Wiel. Secret van CWM.

 31. Jan

  In mijn herinnering zat er een bruidsmodewinkel in dit gebouw, met fel verlichte etalages op de 1e verdieping. Perry Sport kan ik mij niet herinneren en Intersport kwam pas daarna. Ik lees het niet terug, weet iemand het?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).