Nieuwe horecazaak Marie opent in pand Sociëteit De Vereeniging in Utrecht Nieuwe horecazaak Marie opent in pand Sociëteit De Vereeniging in Utrecht

Nieuwe horecazaak Marie opent in pand Sociëteit De Vereeniging in Utrecht

Nieuwe horecazaak Marie opent in pand Sociëteit De Vereeniging in Utrecht
Voor een lange tijd konden alleen leden van Sociëteit de Vereeniging het pand aan de Mariaplaats betreden. Maar na tientallen jaren komt daar verandering in. Grand bar en brasserie Marie opent hier op 20 mei de deuren.

Voor een lange tijd konden alleen leden van Sociëteit de Vereeniging het pand aan de Mariaplaats betreden. Maar na tientallen jaren komt daar verandering in. Grand bar en brasserie Marie opent hier op 20 mei de deuren.

Het statige sociëteitsgebouw heeft de afgelopen periode een grote opknapbeurt gekregen. Het doel van de renovatie is om het gebouw een opener uitstraling te geven. Naast een aantal werkplekken, vestigt zich ook een horecazaak in het pand.

Grand bar en brasserie Marie gaat op 20 mei officieel open. Een nieuwe aanwinst voor De Oud London Horeca Groep uit Zeist. “Het is natuurlijk een buitenkans om op zo’n locatie iets nieuws te beginnen”, zegt directeur Erik van Dijk, met nadruk op ‘iets nieuws’. Dat is wel degelijk anders dan een bestaand restaurant overnemen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Toegang

“Het is al die tijd een sociëteitsruimte geweest. Je moet wel 110 jaar terug in de tijd gaan, wil je een restaurant tegenkomen op deze locatie.” De toegankelijkheid van het pand was dus voor lange tijd beperkt voor veel mensen. Daar komt verandering in. Ook op hele praktische wijze, vertelt Van Dijk. “We moesten de gemeente vragen om toestemming om een voordeur te maken. Mensen die langslopen, kunnen nu zo naar binnen wandelen.”

De horecazaak behoudt wel iets van de chique ambiance van Sociëteit De Vereeniging. “We hebben gekeken naar de allure van het pand. Daarbij paste goed de sfeer van Parijse restaurants.” 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Lokaal

Toch blijft ook wereldstad Utrecht een belangrijke rol spelen in de nieuwe brasserie. “De locatie is zo’n bekende plek in Utrecht. Daar willen we Utrecht ook naar binnen halen: op de wand is een schilderij van Utrecht aangebracht, maar ook op de kaart staan Utrechtse bieren, patisserie en kazen.”

Veel andere ingrediënten, zoals vis en vlees, haalt het restaurant uit Nederland zelf. Van Dijk: “Wij vinden het onzin om vlees en vis de hele wereld over te slepen en op een bord te leggen, wanneer we in Nederland mooie producten hebben.” Voor de wijnen geldt dat ze uit de oude wereld komen, uit Europa dus. Alleen sommige specerijen komen van verder. Daarnaast wordt een groot deel van de gerechten geschikt voor vegetarische of veganistische gasten.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Paul bocuse jr

  Schitterend pand
  En nog veel belangrijker
  Allure
  Qua horeca is de utregse binnenstad een zuip dronken horecaketen
  Onleefbaar voor Binnenstadsbewoners
  Gelukkig is dit pand met smaak style ingericht
  Tip,,hou het betaalbaar

 2. JM

  De foto’s zijn veelbelovend, het ziet er uit als een nieuw visitekaartje van Utrecht als je vanuit het station richting de Dom loopt. Ik ga er binnenkort eens heen en hoop dat de bediening Nederlandstalig is. Want dat is voor mij de grootste afknapper in steeds meer horeca gelegenheden, dat je je als gast qua taal zou moeten aanpassen aan het personeel. Dat vertik ik.

 3. JdV

  Mooie locatie. Ga ik uitproberen, klinkt goed qua eten en wijn.

 4. Soylent

  Nu de website nog, want die staat nog vol met niet-werkende linkjes en testcontent (‘Hoe zou je het gehele menu van GBM willen benoemen? Dit hier even kort terug laten komen, dus Franse keuken met een Nederlandse twist. Enkel lokale producten = beter voor milieu etc ….’)

 5. Massegast

  Zeer welkom te midden van het hamburgergeweld.

 6. Scherpschutter

  Ziet er sfeervol en bijzonder smakelijk uit! Ga ik beslist proberen. Tot snel.

 7. W

  Wat een aanwinst voor Utrecht zo te zien! Geweldig!
  Ook ik ben zeer benieuwd naar de kaart!
  Hoop wel op ruimschoots authentieke Franse gerechten! Brasserie!
  Kom zeker naar dit restaurant!

 8. Dorine P.

  Dat klinkt allemaal heel goed!
  Hopelijk hebben ze ook Nederlandstalig personeel met een horeca-opleiding. Ik geef toe, het is veel gevraagd in deze studentenstad, maar een correcte bediening kan zoveel toevoegen aan een fijne maaltijd!

 9. Paul

  Lijkt een goede aanwinst, meer culinair nivo in de binnenstad die zich richt op kwaliteit liefhebbers.

 10. Adriaan

  Over smaak gaan we maar niet twisten.
  Wat mij betreft knap hoe men zo’n oud pand kwa inrichting heeft weten te verpesten!

 11. ilvy

  Dat ziet er prachtig uit en de manier van werken draag ik een warm hart toe. Ben benieuwd!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).