Ook dit jaar geen Michelinster in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Ook dit jaar geen Michelinster in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Ook dit jaar geen Michelinster in Utrecht

Ook dit jaar geen Michelinster in Utrecht
Hotel restaurant Karel V in Utrecht.
Het komt wellicht niet als een verrassing maar ook dit jaar is er geen Michelinster uitgereikt aan een Utrechts restaurant. In 2013 verloor Grand Restaurant Karel V zijn ster en sindsdien zit de stad zonder een sterrenrestaurant.

Het komt wellicht niet als een verrassing maar ook dit jaar is er geen Michelinster uitgereikt aan een Utrechts restaurant. In 2013 verloor Grand Restaurant Karel V zijn ster en sindsdien zit de stad zonder een sterrenrestaurant.

De afgelopen jaren werd Podium onder de Dom en Karel 5 – voorheen Grand Restaurant Karel V – genoemd als kanshebbers maar een ster bleef uit.

Wel kregen vorige maand twee restaurants in Utrecht een Bib Gourmand, ook wel de Michelinster voor betaalbare restaurants genoemd. Restaurant ElVi en Héron kreeg deze award. ElVi maakte echter vorige week bekend deze maand te sluiten.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Utrecht is een stad van bierverkopers die de warme hap er een beetje bij doen. Zolang wij het nodig blijven vinden om Utrecht als een studentenstad te organiseren en te presenteren zal dat ook niet veranderen…

 2. JdV

  Inderdaad geen onverwacht resultaat uit de hoofdstad van studentenhappen en pizzabakkers.

 3. Herman

  Iedere stad krijgt wat ze toekomen en waar behoefte aan is.

  De bevolking van Utrecht heeft waarschijnlijk weinig behoefte aan dit soort restaurants en aan de andere kant is er ook niet echt de behoefte vanuit de branche om een dergelijk restaurant te openen, dit met idee “aanbod schept vraag”.

  Dus van beide zijde geen belangstelling, prima toch, de klanten vinden blijkbaar genoeg wat ze zoeken in de stad. En wil je op sterrenniveau eten dan is er aanbod van sterrenrestaurants zat op redelijke reisafstand.

 4. BW

  @Gerard Brugmans
  Zelfs de stad Groningen, veel meer studentenstad dan Utrecht, heeft twee sterrenrestaurants, dus dat is blijkbaar niet het probleem.

  Zelf denk ik overigens dat er helemaal geen onderliggend probleem ís. Er hoeft maar één kok (m/v) op te staan die op niveau gaat koken en dan komt die ster gewoon naar Utrecht. Ik dacht zelf eigenlijk dat Podium die ster al verdiende, maar Michelin heeft anders besloten. C’est ca…

 5. Gerben

  Hmmm toch vreemd. Dacht dat restaurant de Beren wel in de running was.

 6. Scherpschutter

  @Gerben

  Hoewel anno 2018 zeker een top-10 restaurant in Utrecht (gedeeld 8e met de KFC), kwamen ze helaas toch net iets tekort voor een Michelinster.

 7. Jeroen

  In de gehele geschiedenis van Nederlandse Michelinsterren, vanaf 1957, heeft Utrecht slechts negen jaar een 1-ster restaurant gehad. Laat staan een 2- of 3-sterren. Utrecht begint dan ook pas sinds begin 21e eeuw uit haar platte provinciale slaap te geraken. We zijn wellicht onze Karel V ster verloren maar het gemiddelde niveau van het Utrechtse restaurantwezen gaat wel steeds verder omhoog. Voor 2005 kon je naast Karel V eigenlijk nergens echt verrassend of kwalitatief eten. Nu kent de stad meerdere echt goede restaurants. Kwestie van tijd voordat dit door een of meerdere sterren wordt beloond.

 8. Lekkerbek

  @Jeroen, provinciale slaap heeft er niets mee te maken. Zie waar de drie Nederlandse 3-sterrenrestaurants zich bevinden. Zwolle, Vaassen, Kruiningen 😉

 9. Barend

  Ach ach, quelle tristesse. Utrecht, stad van culinaire digibeten.

 10. Wouter

  Barend, een culinaire digibeet, is dat iemand die geen online recensie van een restaurant kan schrijven? 🙂

 11. Harry

  Utrecht is de stad van de vreetschuren. Soms wat duurzaam soms lekker veel vlees. Zo was het, zo is het en zo blijft het. Is dat erg? NEE natuurlijk niet. En als je michellinsterrig wilt eten dan zijn er restaurant genoeg in NL.

 12. Toine Goossens

  Utrecht is een platte stad, het ontbreekt aan bewoners die Den Haag, Amsterdam en Rotterdam wel hebben. Groningen heeft die blijkbaar wel. Dat begrijp ik, rondom die stad is alleen platteland.
  Utrecht kent geen superrijken die zich met de stad identificeren. En die komen met de huidige studentenbevolking helemaal niet terug. We hebben een hoog opgeleide middenklasse. Maar die zetten hun geld niet in om de stad verder te brengen. Die consumeren cultuur en laten het daarbij.

 13. Arjan Verhoeven

  Er zijn zat restaurants in Utrecht die meer verkopen dan bier met een sateetje. Vergeleken met 10 jaar geleden zijn er nu ook De Zagerij, Surya, Jasmijn en Ik, Brass, ik noem er maar een paar. Geen sterren, wellicht niet eens ambitie in die richting, maar ik hoéf ook geen sterren.

  Sterker nog, ik wil gewoon heerlijk eten zonder dat de ober me het gevoel geeft dat ik te weinig interesse toon in het 3 minuten durende college over blokje kaas nummer 3 van 2 centimeter die op ambachtelijke wijze bereid is van melk van een wel heel bijzonder geitje te Groenekan, en ik dus beleefdheidshalve geïnteresseerd moet zitten kijken. De paar keer dat ik wel in een sterrenrestaurant was het eten uiteraard uitstekend, maar dat formele hoeft voor mij niet.

  @BW, Podium is al een tijdje dicht, helaas.

 14. Michael

  Wat een theorieën over een hap eten. . . Helemaal eens met @Arjan Verhoeven. Als ik lekker en gezellig wil eten, ben ik in Utrecht. Laatst nog in Ubica, fantastisch!

 15. Joep

  Ik begin me langzaam af aan te vragen wat al die typische Utrechtse zeikerds eigenlijk nog hier doen. Onder ieder artikel over alles in het Utrechtse zeiken. En maar zeiken en zeiken en daar online hele werkdagen aan besteden (ipv in het echte leven die zaken waar je over zeikt verbeteren, hahahaha). Verhuis toch naar al die fantastische beschreven plaatsen.

  O ja, de plekken met de beste restaurants (met veel sterren) zijn achterlijke gehuchten in Nederland waar de nouveau riche lekker zijn status zit op te krikken “kijk ons eens allemaal lekker veel status hebben gekocht door geld achterover te drukken”. Daar zijn die sterren ook voor, je lekker onderscheiden van het plebs en je daar onnodig blauw voor betalen.

  Met echt lekker en goed eten heeft het niks van doen en dat weten alle sterrenkoks zelf gelukkig wel, want die zitten gewoon in Utrechtse eetcafé’s te eten, zo zat laatst 1 van Neerlands bekendste koks zich te verwonderen over het fantastische simpele gerechtje van 12,50 wat hij aan het eten was in zo’n typisch Utrechts eetcafeetje waar er zo veel van zijn. Hij kon het zelf niet zo goed klaarmaken.

 16. Sterren Fetisjist

  Die sterrenrestaurants is toch meer iets voor de elite, er is in Utrecht waarschijnlijk weinig markt voor.
  Meer dan genoeg prima restaurants waar je lekker en gezellig kan eten, prima kwaliteit voor een correcte prijs.
  Bij die sterrenrestaurants betaal je exorbitant veel geld voor een gerechtje dat dan een beetje extra is opgeleukt met een takje, een blaadje en wat drupjes saus er om heen, een gerechtje van 3 happen midden op een veel te groot bord.
  Een hoop interessant doenerij er om heen.
  Ik vraag me ook echt af of die sterren een maat zijn voor de kwaliteit van het eten, voor de prijs in elk geval wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).