Bibob-onderzoek houdt opening The Fish Market en Sumo Oriental tegen | De Utrechtse Internet Courant Bibob-onderzoek houdt opening The Fish Market en Sumo Oriental tegen | De Utrechtse Internet Courant

Bibob-onderzoek houdt opening The Fish Market en Sumo Oriental tegen

Bibob-onderzoek houdt opening The Fish Market en Sumo Oriental tegen
The Fish Market aan de Schoutenstraat en Sumo Oriental aan de Biltstraat
The Fish Market in de Schoutenstraat en Sumo Oriental in de Biltstraat zijn al maanden klaar voor opening, maar vanwege een Bibob-onderzoek kunnen de twee restaurants nog niet open. Er zijn vraagtekens bij de integriteit van de eigenaren.

The Fish Market in de Schoutenstraat en Sumo Oriental in de Biltstraat zijn al maanden klaar voor opening, maar vanwege een Bibob-onderzoek kunnen de twee restaurants nog niet open. Er zijn vraagtekens bij de integriteit van de eigenaren.

Al in januari berichtte DUIC over de komst van Sumo Oriental naar Utrecht. De eigenaar van het toenmalige restaurant Inspired aan de Biltstraat 47 verkocht de zaak aan de keten van Aziatische restaurants. Nog een paar maanden eerder, in oktober vorig jaar, schreef DUIC al over de toekomstige opening van The Fish Market in de Schoutenstraat in het pand van het voormalige restaurant Pronto Pronto.

Maanden later zijn beide restaurants echter nog steeds niet open. Verschillende omwonenden namen contact op met DUIC om hun verbazing te uiten. Allebei de zaken blijken nog op de benodigde vergunning te wachten. Er zijn echter twijfels over de integriteit van de eigenaren achter de twee zaken en daarom loopt er een Bibob-procedure tegen hen. Achter beide zaken zitten meerdere eigenaren, maar er zit ook overlap tussen. Een van de eigenaren van de The Fish Market, Xin Wang, is ook een van de eigenaren van Sumo Oriental, zo blijkt uit de gegevens van de Kamer van Koophandel.

Criminele activiteiten

De Wet Bibob biedt bestuursorganen zoals gemeenten, de mogelijkheid om criminele activiteiten aan te pakken. Zo kan de gemeente weigeren een vergunning af te geven wanneer blijkt dat achter de aanvraag een criminele activiteit schuil gaat. Een bedrijf kan bijvoorbeeld gebruikt worden om criminele gelden wit te wassen. Om een vergunning te weigeren moet er wel eerst een Bibob-procedure worden doorlopen. Zo kan er worden nagegaan of de aanvragers bonafide zijn of niet.

De gemeente kan officieel niet bevestigen of er een procedure loopt. Ook Justis, waar het Landelijk Bureau Bibob onderdeel van is, doet geen uitspraken over individuele zaken. Verschillende Utrechtse horecaondernemers bevestigen echter dat er een procedure loopt en ook een medewerker van The Fish Market in Rotterdam geeft dit toe.

Eigenaar Xin Wang, van The Fish Market en Sumo Oriental, ontkent niet dat er een Bibob-procedure loopt, maar wil er niet veel over kwijt. Een van de andere eigenaren van Sumo Oriental, Y.C. Wong, reageert ook liever niet.

Sumo Oriental is een dochteronderneming van de sushi-keten Sumo. Van deze keten zit ook een vestiging in Utrecht aan de Potterstraat. In 2014 deed de FIOD meerdere invallen bij deze Japanse restaurantketen in verband met een strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke belastingfraude.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. BdV

  Aan de namen te zien is er weinig Japans aan de Sumo keten.

 2. Piet

  BvdV, ben je sarcastisch, of zijn Wang en Wong geen Japanse maar Chinese achterbamen?

 3. Een mens zoals iedereen.

  Tja de BIBOB, ik vraag mijzelf wel eens af of wij dit ook niet voor bestuurders kunnen invoeren en gemeente medewerkers.

 4. Bert

  De eigenaren zijn idd. Chinees. Xin Wang wordt al geruime tijd onderzocht door de FIOD en Sumo restaurants heeft een inval gehad zo’n drie jaar geleden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).