Rondje op het terras in Utrecht een stuk duurder | De Utrechtse Internet Courant Rondje op het terras in Utrecht een stuk duurder | De Utrechtse Internet Courant

Rondje op het terras in Utrecht een stuk duurder

Rondje op het terras in Utrecht een stuk duurder
Het enorme terras op de Neude met op de achtergrond De Beurs. Archiefbeeld DUIC
Een rondje op het terras in Utrecht is een stuk duurder geworden dan vorig jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners.

Een rondje op het terras in Utrecht is een stuk duurder geworden dan vorig jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners.

In Utrecht betaal je voor één rondje op het terras gemiddeld 22,83 euro. Dat is 1,03 euro (4,7 procent) meer dan in 2017. Het rondje op het terras in het onderzoek bestaat uit 2 koffie, 2 fris, 2 bier en 2 rosé.

Utrecht is daarmee de snelste stijger van alle steden in het onderzoek. Vorig jaar kostte een rondje nog 21,80 euro, maar nu dus ruim een euro meer. Daarmee staat Utrecht van de 21 onderzochte steden op de 8e plek op de ranglijst.

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland: € 25,10 gemiddeld voor een rondje. Lees het hele onderzoek hier.

17 Reacties

Reageren
 1. Frank Ricard

  Valt nog reuze mee he: de leukste stad om te drinken staat pas op plek 8 qua prijs.

  Voor wie deze prijzen te hoog vindt: meer concurrentie is de beste remedie. Aangezien de binnenstad al aardig vol zit qua horeca, is meer concurrentie vanuit de wijken de oplossing. Utrecht groeit, en de binnenstad is niet meer altijd de meest logische plek om samen te komen.

  Waar blijft de aanwas van leuke café’s in Lombok, Rivierenbuurt, Tuindorp, Wittevrouwen?

 2. ceeteewee

  Onlangs betaalden wij € 6,00 voor een glaasje Verdejo wijn. Dat is gelijk aan de inkoopprijs van een fles van deze wijn van goede kwaliteit. 5 glazen uit een fles is snel uitgerekend. Deze uitbater snapt kennelijk niet, dat dit uiteindelijk ten koste gaat van de gezelligheid en van eventuele herhaalbezoeken.

 3. Katja

  Als de prijzen zo blijven stijgen, gaan ze vanzelf wel failliet, en kunnen we weer met z’n allen normaal gaan doen.

 4. henk

  @ceeteewee

  Ik zie de terassen toch nog steeds erg vol zitten. Maar misschien dat ze volgende maand allemaal leeg zijn vanwege de prijzen.

 5. Wim Vreeswijk

  Terwijl de koopkracht, dankzij Rutte cs, en getuige het jaarverslag 2017 van de Nederlandse Bank aangaf niet meer toegenomen is sinds 2002. Kennelijk zetten de Utrechters het nu van puur verdriet en teleurstelling op een drinken bij de Utrechtse horeca.

 6. Oxysept

  22,83 euro! Daar kreeg je vroeger vier kaartjes voor Slagharen bij! En een parkeerkaart en twee ijsjes en vier soep en twee kinderen!

  https://youtu.be/fxVljTXw9ow

 7. Sjaak

  @Frank Ricard: onlangs nog in Tuinwijk geweest? Enorm veel leuke kroegen daar hoor: de Donder, de Tent, Guusjes, Willem, averechts, Ierse pub. Ook leuke restaurants, waaonder Badhu (zusje van het überhippe Le:en). Kom een keer buurten!

 8. Utrechter2

  @Wim Vreeswijk
  Korte versie:
  als je de economische toestand in Nederland wilt meten kijk je dan vooral naar de huizengrootte en de luxe van de auto’s in Wassenaar en Bosch en Duin??

  Lange versie:
  In tijden van lange economische stagnatie (of zelfs achteruitgang) trekt alles naar de grote steden van een land. De rijkdom van een land moet je niet afmeten aan de villawijken (want dan is India een rijk land) en ook niet aan de hoofdstad (want dan zou men het Oostblok vroeger niet arm noemen) maar aan de gewone gebieden, sterker nog, aan de minst ontwikkelde delen.

  In Afrika en Latijns Amerika zie je al decades een trek naar de grote steden, en vroeger vooral de hoofdstad. En in Frankrijk en Engeland zie je ook al jaren een verarming van het platteland en de provincie. Alle starters proberen een baan te vinden in Parijs of Londen en dat drijft de huren aldaar op. En doordat heel veel kantoorbanen daar geconcentreerd zijn lijkt Frankrijk met Parijs voorspoedig te zijn, Engeland is vergelijkbaar hoewel over Londen meer is te vertellen. De werkloosheid in Banlieus en Vogelaarwijken kan ik nog buiten beschouwing laten ook.

 9. Frank Ricard

  Dank Sjaak! Meer is altijd beter, maar in Vogelenbuurt, Tuinwijk en Tuindorp is gelukkig al een en ander te doen, net als aan de Burgemeester Reigerstraat.

 10. JdV

  Iedereen die klaagt over te hoge prijzen moet omdenken. Zie het niet als een probleem maar als een kans. Begin zelf wat leuks en vraag 1 euro per biertje of frisje. Succes verzekerd.

 11. ErikL

  Uit het nieuwsbericht op de NOS:
  “Qua inkoop steeg de prijs dit jaar met 2,5 procent, horeca-ondernemers verhoogden de prijzen gemiddeld met 3,5 procent”, stelt Verschoor. Het lijkt erop dat de ondernemers wat achterstand willen inhalen. Over de afgelopen vijf jaar steeg de inkoopprijs van bier met 21 procent, maar de prijs in de horeca ging ‘maar’ zo’n 13 procent omhoog.”

  Maar ja, daar hoor je dan weer niemand over natuurlijk.

 12. Yoshua

  Valt reuze mee allemaal.
  Bij invoering van de Euro stegen de prijzen enorm om vervolgens 15 jaar bijna niet te stijgen.
  Inkomen is wel enorm gestegen.
  In 2002 2200.- en in 2018 5000.-
  De meeste terrasbezoekers zijn geen grote drinkers die bij de 40 bier stoppen.
  €50.- een gezellig avondje met leuke mensen is zeer acceptabel.
  Mijn vader betaalde in 1958 Fl 0.18 cent voor een pilsje in militaire dienst.
  Vergeleken met 1958 is het biertje enorm duur geworden.
  Proost.

 13. Inez

  @Joshua Als ik 5000 euro per maand zou verdienen zou ik ook wel vaker een rondje geven!

 14. Jelle

  Niet alleen de inkoopprijzen stijgen, ook de personeelskosten en vooral de huur van de panden. Ik kan me zo voorstellen dat dat laatste, met de geëxplodeerde vastgoedmarkt in deze stad, keihard is gegaan. Als je winstgevend wilt blijven, zul je dat toch moeten terugverdienen.

 15. Pieter

  @ yoshua

  Hoe kom je erbij dat de meeste lonen gestegen zijn?

  In heel veel sectoren zijn de lonen al 10-15 jaar bevroren of minder gestegen dan de inflatie in die periode. Voor heel veel mensen is de koopkracht afgenomen of gelijk gebleven. Dat jouw salaris zo hard gestegen is en dat je daaraan conclusies verbindt zegt erg veel over de enorme bubbel waar jij jezelf in begeeft.

 16. Peter Schum

  @Pieter: Je haalt dingen door elkaar.

  Lonen die niet stijgen zijn iets heel anders dan lonen die niet harder stijgen dan de inflatie. Als je meer verdient en de prijzen (in dit geval van een terrasrondje) stijgen met dezelfde factor, gaat je koopkracht er weliswaar niet op vooruit, maar vang je de prijsstijging wel op met je loonsverhoging.

  Daarbij een feitelijke correctie: het zal best dat er sectoren zijn waar men écht niet veel meer is gaan verdienen, maar het modale inkomen in Nederland is sinds 2008 wel degelijk met € 6.000, ongeveer 20%, gestegen (CPB).

 17. Utrechter2

  @Yoshua: die inkomensgroei zit deels in de periode van die enorme inflatie die je zelf beschrijft. Je maakt in je bijdrage helemaal niet hard dat de inflatie in de beginperiode van de Euro is gecompenseerd door de loonstijging.

  @Peter Schum: ook jij komt net zoals Yoshua met hele fraaie loonstijgingen aanzetten zonder de inflatiecijfers er naast te zetten.

  Kan ik nog aan toevoegen dat er perioden zijn geweest (als het niet nog steeds zo is) dat toename van kosten van zorg (basisverzekering) niet in de inflatieberekeningen worden meegenomen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).