Slechts één Utrechts restaurant bij honderd beste zaken volgens Lekker500; Karel V staat op plek 96 Slechts één Utrechts restaurant bij honderd beste zaken volgens Lekker500; Karel V staat op plek 96

Slechts één Utrechts restaurant bij honderd beste zaken volgens Lekker500; Karel V staat op plek 96

Slechts één Utrechts restaurant bij honderd beste zaken volgens Lekker500; Karel V staat op plek 96
Utrecht telt slechts één restaurant dat het dit jaar geschopt heeft tot de lijst van honderd beste zaken volgens restaurantgids Lekker500. Alleen Karel V bemachtigde een plekje op de lijst. Het restaurant staat op plek 96.

Utrecht telt slechts één restaurant dat het dit jaar geschopt heeft tot de lijst van honderd beste zaken volgens restaurantgids Lekker500. Alleen Karel V bemachtigde een plekje op de lijst. Het restaurant staat op plek 96.

Behalve Karel V staan er dus geen andere Utrechtse restaurants in de top-100 van de lijst. De overige 400 restaurants van de Lekker500 krijgen geen ranking. Tot die 400 horen in Utrecht Concours, Maeve, El Qatarijne, Fico, Restaurant 273, Héron Petit Restaurant, Restaurant Blauw, Restaurant Wilhelminapark en Simple.

Elders in de provincie zijn er nog wel een paar restaurants die de top-100 haalden. Kasteel Heemstede in Houten staat op plek 21, De Nederlanden in Vreeland op 58, La Provence in Driebergen-Rijsenburg op 76 en De Burgemeester in Linschoten op 92.

De Librije

De eerste plaats in de restaurantgids Lekker500 is voor Jonnie Boer, de chef van restaurant De Librije in Zwolle. De Librije stootte Inter Scaldes in Kruiningen van de troon. Dat restaurant staat nu op de derde plaats. De tweede plek is voor Tribeca in Heeze.

Lekker500 publiceert sinds 1977 jaarlijks een restaurantgids met de beste 500 restaurants van Nederland. De volledige lijst van dit jaar is hier te bekijken.

28 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Slechts één Utrechts restaurant dat de top-100 haalt…? Slechts?! Dat is wel heel negatief ingestoken, zeker omdat dit al jaren en jaren zo is.

  Persoonlijk vind ik het eerder een verbijsterende prestatie dat een cultureel failliet moerras als Utrecht überhaupt nog een top-100 restaurant heeft, temidden van een aanzwellende zee van fastfoodrestaurants, sushi-gedrochten en all you can eat voor 15 Euro martelkamers.

 2. Wim

  Top. 10 utrechtse restaurants in de top 500. En nu allemaal de top 100 bestormen volgend jaar.

 3. JdV

  Ik zie dat mijn favoriete restaurant, Le Mignon, is overgeslagen door “Lekker”. Dat zegt dan al weer genoeg over de deskundigheid van deze dode boom.

 4. Baliekluiver

  Het utrechtse feesten & festijnen volk eet bij foodtrucks en uit fastfood dozen. Daar is voor een fatsoenlijk restaurant geen droog brood aan te verdienen.

 5. Luuk Upuuk

  Zoiets wordt waarschijnlijk samengesteld op basis van creativiteit op het bord. Als de 3 haricot verts niet precies uitgelijnd liggen naast de 2 roast patatoes, kun je een plek in de top 500 wel vergeten………………

 6. Koel Hoofd

  Zo, dat weten we dan ook weer: Utrechters hebben zelfs na 170 jaar geleden achter die stadswal met stadsgracht vandaan getrokken te zijn nog steeds geen smaak ontwikkeld.

 7. WvR

  Valt niet eens tegen.

  De onderzoekers van “Pointer” die een onderzoek deden naar fastfood zouden dit een 100% improvement noemen: Van nul naar één.

  @JdV:
  Le Mignon staat op de agenda. Want iedere godvergeten keer dat het over restaurants gaat kom je met Le Mignon aanzetten. Dit moet het meest fantastische EN over het hoofd geziende restaurant ter wereld zijn (of je bent zelf de uitbater).

  Ik ga er blind in, ik ben benieuwd.
  Niet echt hoopvol, maar ik laat me graag corrigeren door het geserveerde, en zal naar eer en geweten in een volgend itempje rapporteren.

 8. Herman

  Utreg doet niet mee aan deze elitaire flauwekul.
  Gewoon lekker eten, das genoeg!

 9. Joey

  Maeve is sinds juli pas open.
  Ik ga heel veel uiteten, in echt gegoede restaurants maar Maeve vond ik toch wel echt goed hoor.

 10. Bella Nutella

  Je redenering slaat weer eens helemaal nergens op, Scherpschutter. Hoeveel fastfoodrestaurants de stad heeft, heeft niets te maken met hoeveel goede restaurants er tegelijk zijn. Amsterdam, vergeleken met Utrecht een oceaan van smerig voedsel, heeft 18(!) noteringen in de top 100.

  Verder zou het prima zijn om meer goede restaurants in de stad te hebben, maar het is niet verkeerd dat Utrecht weinig Jonnie Boer-restaurants heeft. Laat alle toeristen maar lekker naar Karel V gaan, terwijl de Utrechter maandelijks voor een normale prijs bij De Klub, Héron of Hemel & aarde eet. Veel gezelliger.

 11. John

  Utrecht heeft 10 restaurants in de top 500. Dus 1 op de 50 restaurants uit deze top 500 staat in Utrecht, dat is 2%. Utrecht stad heeft ongeveer 350.000 inwoners op ongeveer 17 miljoen mensen in het land. Dat is ook 2%. Oftewel, het aantal restaurants in Utrecht op deze lijst correspondeert procentueel gezien precies met het aantal inwoners. Utrecht scoort dus exact gemiddeld.

 12. JdV

  @WvR: Ik zou zeggen ga er eens eten, en laat me weten hoe het beviel. Op diverse sites scoren ze in ieder geval een 9,0 of hoger. En nee, ik ben niet de uitbater. Ik kom graag in de horeca, maar er in werken is niks voor mij.

 13. Johan

  Utrechters leven nog in het tijdperk van de haricots verts en roast potatoes. Geen wonder dat het hier maar niet lukt om culinaire horeca boven het maaiveld te krijgen.

 14. TJA...

  Toch kun je best lekker eten bij een aantal restaurants in Utrecht.

 15. Moniek

  “Een cultureel failliet moeras”. Ik heb erg hard gelachen om deze onzin.

 16. Scherpschutter

  @Bella Nutella

  Je kunt Utrecht niet met Amsterdam vergelijken. Amsterdam is mondain en het thuis van vele (internationale) ontwikkelde culturele fijnproevers….Een stad met levendige en rijke culturele sector. Utrecht is een boerengat vol wereldvreemde horken, met cultuur door verdwaalde ambtenaren waar gigantische theepotten het summum van kunst is. Amsterdam is Frank Sinatra. Utrecht is Henk Westbroek op klompen.

  Of in culinaire termen: Amsterdam is Wagyu met ganzenlever en truffelsaus. Utrecht het zompige broodje Mario. Dat bewijst ook uzelf weer;

  “Laat alle toeristen maar lekker naar Karel V gaan, terwijl de Utrechter maandelijks voor een normale prijs bij De Klub, Héron of Hemel & aarde eet. Veel gezelliger.”

  Gezelligheid voor een duppie….Dat is wat de Utrechter wil.

 17. Moniek

  Ik vroeg me af Scherpschutter hoeveel ervaring u hebt met eten in binnenlandse dan wel buitenlandse restaurants.
  Mondain Amsterdam… Ik moest opnieuw erg lachen.

 18. Bella Nutella

  @Scherpschutter: Jep. Met iets meer realisme en iets minder hitsigheid gezegd: in Amsterdam verzamelen zich de patjepeeërs voor wie de prijs van een gerecht en de wijn (en het museum, en het concert) één van de belangrijkste factoren is. Lekker showen, wie is er niet vies van. Niets mis mee, en de kwaliteit is onmiskenbaar hoger dan in Utrecht. Maar ‘veel fastfoodrestaurants = weinig kwaliteitsrestaurants’, zoals je in je eerste bericht stelde: neen. Zie Amsterdam.

  “Gezelligheid voor een duppie….Dat is wat de Utrechter wil.”

  Ik spreek niet voor ‘de Utrechter’, maar met mondain cultureel paradijs Amsterdam op een half uurtje treinen voel ik me gezegend met doe-maar-normaal geitenwollensokken-stadje Utrecht als thuisbasis, ja. Zij de lasten, wij de rust en een betaalbare biefstuk om de hoek.

 19. Scherpschutter

  @Moniek

  “Ik vroeg me af Scherpschutter hoeveel ervaring u hebt met eten in binnenlandse dan wel buitenlandse restaurants”

  Heel veel.

  “Mondain Amsterdam… Ik moest opnieuw erg lachen.”

  Vraag iemand in New York, Kuala Lumpur of Mogadishu wat Amsterdam is en ze weten het exact. Sterker, zodra je aangeeft dat je uit Nederland komt is de eerste vraag. “Oh, Amsterdam?”. Als je dan zegt dat je uit Utrecht komt, dan kijken ze je glazig aan…Mondain. Boerengat. Ziet u?

 20. Scherpschutter

  @Bella Nutella

  “Maar ‘veel fastfoodrestaurants = weinig kwaliteitsrestaurants’, zoals je in je eerste bericht stelde: neen. Zie Amsterdam.”

  Ja, ik had gehoopt dat je het intussen wel door zou hebben. Nu moet ik je erop attenderen dat dit een product van je eigen fantasie is. Ik heb dat helemaal niet gesteld. LOL

  Verder is Amsterdam niet alleen culinair superieur aan Utrecht, maar vooral ook cultureel. Dat u dat afdoet als ‘patjepeeërs’, toont wat mij betreft aan dat u een échte Utrechter bent, met de culturele verfijning van een gemiddelde Montfoortse traktor.

 21. Nesrnarf

  De lekker 500? Waarom heeft niemand het over de Michelinsterren reataurants? Prachtige beoordeligen, en uiteindelijk best betaalbaar!

  https://guide.michelin.com/nl/nl/utrecht/utrecht/restaurants

 22. wollie

  monkeys get peanuts

 23. Bella Nutella

  @Scherpschutter: temidden van een zee van fastfood is het verbazend dat er één goed restaurant tussen zit. Amsterdam: oceaan van fastfood, 18 noteringen. “Ik heb dat helemaal niet gesteld” Jawel.

  Je ‘culturele superioriteit’ begint het helder denken aan te tasten. Nog lekker gegeten in Mogadishu de laatste tijd?

 24. Steven

  Vreemd, ik mis Hemel en Aarde in dit lijstje.

 25. Hertz

  Blijkbaar denken hier veel reaguurders dat de beoordelingen in de Lekker en Michelin alleen draaien om het eten/keuken, maar er word ook gekeken naar gastheerschap, bediening, wijnkaart of sommelier en ambiance etc.etc. En met name de bediening is in de Utrechtse Horeca een ondergeschoven kindje.

 26. Hoera

  @DUIC trol,
  Volgens mij is het voor iedereen het beste als je je gewoon bij je broodje kaas houdt.

 27. wollie

  het beste restaurant van utrecht zit in amersfoort. ik verklap niet waar precies, straks zit het er vol met utrechters…

 28. Utrechtsch

  Persoonlijk vind ik het aanbod van top restaurants in Utrecht zeer beperkt. Zelf zou ik Simple in de top 100 hebben gezet en Karel de V lekker laten verdwijnen in 100-500.

  Het verbaast mij wel dat Bistro Madeleine op het Wed niet hierin is opgenomen. Héron zeer verdiende plek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).