Restaurant Vaartsche Rijn sluit en maakt plaats voor Japans streetfood | De Utrechtse Internet Courant Restaurant Vaartsche Rijn sluit en maakt plaats voor Japans streetfood | De Utrechtse Internet Courant

Restaurant Vaartsche Rijn sluit en maakt plaats voor Japans streetfood

Restaurant Vaartsche Rijn sluit en maakt plaats voor Japans streetfood
Eigenaar van Restaurant Vaartsche Danny Simon. Foto: Sanne Veldhoven
Ruim zeven jaar geleden opende Restaurant Vaartsche Rijn aan de Westerkade. Eigenaar Danny Simon en zijn compagnon Stijn Knaapen sluiten op 2 september voor het laatst de deuren, om binnenkort weer ergens iets nieuws te openen. In het pand komt een nieuw Japans restaurant.

Ruim zeven jaar geleden opende Restaurant Vaartsche Rijn aan de Westerkade. Eigenaar Danny Simon en zijn compagnon Stijn Knaapen sluiten op 2 september voor het laatst de deuren, om binnenkort weer ergens iets nieuws te openen. In het pand komt een nieuw Japans restaurant.

“Stijn en ik stonden zeven jaar geleden samen in de keuken, later ben ik voor gaan runnen en is Stijn hoofdchef geworden. We wilden toen de zaak echt ging lopen niet meer zelf zestig uur in de keuken staan, maar meer het ondernemerschap op ons nemen. Toen hebben we Tomek gevonden, die onze filosofie in de keuken over kon nemen en uit kon dragen”, blikt Danny Simon terug op het prille begin van zijn restaurant. Nu gaat hun chef voor twee jaar of langer in een landrover de wereld rondreizen: “We wisten al dat het eraan zat te komen, en het vinden van goed personeel op dit niveau is moeilijk. We willen zelf niet meer terug naar die zestig uur in de keuken, dus hebben eind vorig jaar al besloten om de zaak te gaan verkopen als Tomek weg zou gaan.”

Ook merkt Simon dat de plek waar ze zitten en de entourage steeds belangrijker wordt voor de gasten: “Het is een klein hokje. Qua koken durf ik de strijd zo aan te gaan met elke zaak, maar qua locatie verliezen we dat hier gewoon. We zitten nu nog op het hoogtepunt en dat is een mooie afsluiter.”

Broei

In de tussentijd hebben Simon en Knaapen ook Broei aan de overkant van het restaurant opgestart, maar het ondernemersduo heeft niet de ambitie om meer dan twee zaken te runnen. Ook dat speelt mee in de keuze om de deuren van Restaurant Vaartsche Rijn te sluiten: “Dan is het persoonlijke eraf, ook met het personeel. We willen dit afsluiten om ruimte te maken voor nieuwe dingen.”

Nieuwe plannen

Het pand is inmiddels verkocht er zal nieuwe horeca komen: “Ik draag het met alle liefde aan hen over, zij gaan er iets heel moois mee doen.” In de nieuwe zaak zal authentiek Japans streetfood worden klaargemaakt, door echte Japanse chefs.

Simon en Knaapen zijn zelf ook met iets nieuws bezig, maar dat moet eerst nog wat concreter worden. “Voor nu maken we eerst nog een feestje van de laatste dagen. We hebben het personeel vanaf het begin op de hoogte gesteld en zij hebben allemaal gekozen om tot het einde van de rit mee te draaien. Het is een mooi avontuur geweest, dus het zal best een beetje emotioneel worden”, zegt Simon.

11 Reacties

Reageren
 1. Mikel

  Yesss. Ben benieuwd wat er in gaat komen. Nu al zin in.

 2. WvR

  “…In de nieuwe zaak zal authentiek Japans streetfood worden klaargemaakt, door echte Japanse chefs…”

  Ik hoop het van harte.

  De ervaring leert echter dat het authentieke gehalte niet of in verwaarloosbare mate aanwezig is, en dat de echte Japanse chefs middelmatige Nederlandse koks zijn met een module “Japanese streetfood” als keuze vak, of gewoon niet zo heel goed kunnen koken.

  We gaan het hoe dan ook proberen.
  Succes!

 3. Willem

  @Wvr

  ha ja, het succes van de Sushiindustrie in Nederland is er voornamelijk op gebaseerd dat een Nederlander een Jappener niet van een Chinees kan onderscheiden.

  Daarbij heb ik in Japan op straat alleen automaten gezien. Streetfood?

 4. Hendrik

  Tsja. De teloorgang van de Utrechtse horeca schrijdt voort. Oh nee, het belabberde niveau van de Utrechtse horeca duurt maar voort.

 5. JdV

  @WvR : Erger nog. Japanse chefs zijn vaak chinees?

 6. BdV

  @WvR Hmm, ja. Ik ben ook benieuwd met wat voor reden een goeie en echt Japanse chef (geboren, getogen, opgevoed, diploma) in Nederland zou gaan wonen en werken. Meestal (maar eigenlijk altijd) moet je voor een buitenlandse smaak in het desbetreffende buitenland zijn, waar de voorwaarden, mogelijkheden, voorzieningen, kennis en producten in de juiste vorm aanwezig zijn.

 7. WvR

  @BdV: Geen idee, en helemaal gelijk.
  Het is goed te zien dat ik, gezien de overige reacties, niet de enige ben die niet zo’n heel groot vertrouwen in het Utrechtse restaurantwezen heb 😉

 8. cas

  oke doei!, en welkom!

 9. Harry

  @WIllem: Niet zo slap ouwehoeren, dan heb je echt niet goed om je heen gekeken.
  Typisch Japanse Street food is oa: Okonomiyaki, Yaki Imo, Ikayaki, Ramen, Takoyaki etc etc. Google ze maar eens dan zal je zien dat het echt streetfood is.

  Nu hoop ik natuurlijk wel dat de nieuwe eigenaren zoiets gaan doen en niet sushi gaan verkopen onder het mom van Japanese street food.

 10. Ben

  Neeeeeeeee!!!!!! Waar moeten we nu vega uit eten?!

 11. Ooginaller

  Ben: Le jardin.

  Jammer dat het dichtgaat trouwens. Altijd erg lekker gegeten. Hoop dat ze met iets moois terugkomen, misschien wel in West/Oog in Al (?)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).