Soepelere regels voor horeca in Utrecht - De Utrechtse Internet Courant Soepelere regels voor horeca in Utrecht - De Utrechtse Internet Courant

Soepelere regels voor horeca in Utrecht

Soepelere regels voor horeca in Utrecht
Volle terrassen op de Neude. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
De regels voor de horeca in Utrecht worden soepeler. Er komt meer ruimte voor horeca in de wijken en mengvormen met detailhandel worden mogelijk.

De regels voor de horeca in Utrecht worden soepeler. Er komt meer ruimte voor horeca in de wijken en mengvormen met detailhandel worden mogelijk.

Dat zijn de belangrijkste punten uit het Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2017, dat sinds afgelopen vrijdag ter inzage is gelegd. In Utrecht maken steeds meer traditionele winkels plaats voor nieuwe winkelconcepten.

Ondersteunende horeca

Een belangrijk onderdeel van die nieuwe concepten is vaak ondersteunende horeca. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een boekenwinkel waar ook koffie wordt geschonken. In wijken zou er steeds meer behoefte zijn aan een grand café of wijkrestaurant.

“Het Ontwikkelingskader draagt bij aan een gezonde groei van de stad en speelt in op deze trends en ontwikkelingen. Daarbij staat de balans tussen levendigheid en leefbaarheid centraal”, aldus wethouder Jeroen Kreijkamp.

In het ontwikkelingskader gaat het naast de bovengenoemde punten ook over mogelijkheden voor terrassen en looproutes, betere handhaafbaarheid en grootschalige feestruimtes op bedrijventerreinen.

Tot 10 november kunnen belanghebbenden via een zienswijze hun visie geven op het ontwikkelingskader.

16 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadsbewoners

  Nog meer evenementen in de binnenstad
  Nog meer aso cafees in de binnenstad
  Nog meer herrie schreeuw bral overlast voor binnenstadsbewoners
  Nog meer intimiderende cafebazen

 2. Jolanda

  Ik ben het helemaal eens met de binnenstadsbewoners, ik vind dat er al meer dan genoeg horeca in Utrecht is. Ik ben benieuwd hoe Jeroen Kreijkamp de balans tussen levendigheid en leefbaarheid gaat bewaken.
  Toch lees ik ook dat er meer ruimte komt voor horeca in de wijken. Dat lijkt me wel zo eerlijk. Verdeel de lasten over de hele stad!

 3. JdV

  @ jolanda. Helemaal eens, maar niet stoppen bij Horeca. Verdelen van de lasten betekent ook daklozenopvang, psychiatrische patienten, coffeeshops en belwinkels en shoarmazaken in Rijnsweerd, Wilhelminapark, Oudwijk etcetra.

 4. C.ton

  Als iedereen rekening zou houden met elkaar dat zou n stuk schelen .
  Veel mensen weten niet eens dat er mensen/gezinnen wonen in de binnenstad .
  Dat deze mensen gewoon smorgens hun bed uit moeten om te werken en de kinderen naar school gaan.
  Dus……. denk hier overna als je je mond open trekt als je ergens n deur uit loopt.

 5. herman

  Heel goed, nog meer gezelligheid en sfeer in de stad!
  Alle bewoners die rust zeken: Leidsche Rijn is de plek. Volgens de plannenmakers net zo gezellig als de stad, met als grote verschil dat iedereen er heel rustig woont.

 6. no'66

  En zo importeert d”66’er Kreijkamp de Amsterdamse toestanden zo Utrecht in. Ze blijven er maar mee doorgaan en verhogen het tempo zelfs. Dit terwijl de meeste Utrechters van Utrecht geen Amsterdam willen maken.

  Stem dus geen d’66 bij de aankomende verkiezingen!

 7. Teunis

  Mooi, hoe minder ondernemers gepest worden en hoe meer ze de kans krijgen een een eerlijke boterham te verdienen, hoe beter. Binnenstadsbewoners moeten de lasten maar compenseren met de lusten van hun plekje op de eerste rang.

 8. Harold

  @ Jolanda: het idee is niet dat Jeroen kreijkamp of de gemeente de leefbaarheid gaat bewaken. Sterker nog, zij trekken zich terug na het verruimen van de mogelijkheden en potentiële ellende! Vervolgens is het aan de bewoners om aan te tonen dat zij last hebben…. het welbekende piepsysteem!

  Om vervolgens als bewoner weer als azijnzijker weggezet te worden op dit platform met de bekende reacties dat je dan maar moet verhuizen.

 9. Jolanda

  @harold @jdv @no’66
  Helemaal eens met jullie.

  We zijn vast azijnzijkers en moeten maar in Leidsche Rijn gaan wonen. 😉

  D66 ga ik zeker niet stemmen!

 10. Utrechter

  @Binnenstadsbewoners

  Vroeger waren jullie als student de schrik van de stad met lallend door de stad te lopen….bezopen in steegjes te kotsen en als fietser de stad onveilig te maken.

  Nu 10 jaar later met een goede baan en een dure woning in de binnenstad, want normale werkende Utrechters kunnen deze woningen niet meer betalen, zijn jullie de overlast in ene zat. Dank je de koekoek…accepteer het of ga terug naar de dorpjes waar jullie vandaan komen.

  Types/stemmers van Groen Links en D’66 bepalen niet alles in de stad. Accepteer het maar gewoon!

 11. Bert

  @Binnenstadsbewoners: Ik woon zelf al jaren in de binnenstad en ik kan niet anders dan constateren dat een meerderheid van de bewoners niet persé negatief tegenover horeca staat.

  Mijn overtuiging en bevinding:
  een kleine fanatieke oudere minderheid zet zich structureel af tegen verandering. Al deze mensen zou ik willen uitnodigen om in de stad te blijven wonen maar overweeg eens vrede te sluiten met jezelf en leer dan te accepteren dat onze wereld geen vast concept is.

 12. Katja

  Verhorecanisering van de stad. We gaan 020 achterna. En terugdraaien wordt uitermate moeilijk, stem dit college weg !

 13. Cico

  Bij de volgende stemronde ga ik zeker zeer kritisch kijken naar de politieke partijen die opkomt voor de *Utrechtse bevolking*. Dus niet de stroom toeristen die de belastingkist vullen, de portemonnees van enkele ondernemers en alle lasten liggen vervolgens bij de bewoners?
  Of consumeren jullie allemaal elke dag koppen koffie van 4,50 euro en gourmet hamburgers?

 14. Bas

  Dit plan gaat volgens mij helemaal niet over de binnenstad.
  En er worden ook niet meer café’s e.d. toegestaan.
  Het gaat erom dat je als winkelier ook een koffie erbij mag aanbieden. Of dat je als boekwinkel ook een combi mag maken met wijnproeven. Of dat je een zitje voor de deur mag maken. Nu mag alleen de officiële horeca dat. Maar het zou veel winkeliers kunnen helpen – een stukje ‘beleving’ in de winkel noemen ze dat geloof ik.
  Verder gaat het juist om de wijken buiten de binnenstad, dus volgens mij kan dat juist een beetje spreiding op gaan leveren:
  “In dit vernieuwde ontwikkelingskader maken we nieuwe vestiging van lichtere vormen van horeca in de wijken buiten de binnenstad mogelijk.”

 15. Quincy

  Dit zijn toch helemaal geen maatregelen die voor toeristen bedoeld zijn, of voor een explosie van horeca in de binnenstad?

  Ja we gaan 020 achterna, in de ontwikkeling dat koffie/alcohol drinken, winkelen en ander vermaak zich voor bewoners meer in de wijken zal afspelen en niet alleen maar in de historische binnenstad zoals dat in een dorp gaat. Lijkt mij prima, want dan kan iedereen kiezen om op de Neude tussen het winkelpubliek en andere toeristen een biertje te drinken of om de hoek bij een buurtcafé.

  Stem wat je wil, maar de groei van Utrecht is logisch en onvermijdelijk. We kunnen nu beter zorgen dat het een positieve groei is, met inkomsten uit toerisme én vermaak voor alle inwoners in alle delen van de stad.

 16. Floor

  Ach wat zitten er hier toch een stelletje zielige mensen die voor een ander bepalen om maar weer eens te verhuizen naar …..vul maar in de ene keer de hei op, de andere keer een dorp of naar Leidsche Rijn daar los je toch de bestaande overlast niet mee op. Het is ook niet altijd de horeca die de last veroorzaakt maar de gebruikers die zich misdragen en misschien ook wel eens de uitbater die schijt heeft aan de buren.
  Als je niet naast een horeca bedrijf woont of in de buurt kan je niet oordelen mijns inziens over de last die dit veroorzaakt. Spreiding van horeca over de hele stad zou ook wat eerlijker zijn en voor mensen uit bv Overvecht wat fijner om dicht bij huis uit te gaan.
  Ben je het nu niet eens met uitbreiding van horeca kan je altijd een petitie tekenen op de site petitie .nl behoud leefbaarheidbinnenstad

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).