Stayokay op Neude in Utrecht wil uitbreiden: 48 nieuwe bedden en restaurant naar straatniveau Stayokay op Neude in Utrecht wil uitbreiden: 48 nieuwe bedden en restaurant naar straatniveau

Stayokay op Neude in Utrecht wil uitbreiden: 48 nieuwe bedden en restaurant naar straatniveau

Stayokay op Neude in Utrecht wil uitbreiden: 48 nieuwe bedden en restaurant naar straatniveau
Foto: Bas van Setten
Stayokay wil het hostel dat aan de Neude in Utrecht is gevestigd uitbreiden en verbouwen. De hostelketen heeft de vergunningen voor de aanpassingen aangevraagd. Het is nog niet duidelijk wanneer de werkzaamheden kunnen beginnen.

Stayokay wil het hostel dat aan de Neude in Utrecht is gevestigd uitbreiden en verbouwen. De hostelketen heeft de vergunningen voor de aanpassingen aangevraagd. Het is nog niet duidelijk wanneer de werkzaamheden kunnen beginnen.

Volgens de huidige bouwplannen worden ook de kelder en de begane grond bij het hostel gevoegd. Aan de Neude 4 zat tot voor kort nog een bankwinkel van de ABN Amro. Het bestaande deel van het hostel is gevestigd in een voormalig kantoor van de ABN Amro. In het pand zijn daar nog enkele overblijfselen van te bewonderen. De oude glazen lift wordt gebruikt en de oude kluis van de bank dient nu als veilige opbergplek. Ook de oude tegel boven de hoofdingang, waar nu het logo van Stayokay overheen hangt, krijgt een plek in het hostel. Met het verdwijnen van de bankwinkel van ABN Amro neemt Stayokay het resterende deel van het pand in gebruik.

Aan de indeling van het hostel gaat het een en ander veranderen. Dat is te lezen in de bouwplannen van de hostelketen. Momenteel zit de ontbijtzaal nog op de eerste verdieping. Die gaat in de nieuwe inrichting een verdieping naar beneden. De nieuwe eetzaal, die voor zowel hostelgasten als voor passanten geopend is als café, restaurant en ontbijtzaal, komt nu op de begane grond. Operations manager van Stayokay Peter de Beer is positief over de verplaatsing van het restaurant naar straatniveau: “Eerder was het restaurant ook al open voor mensen van buitenaf. Nu het restaurant meer op een aanlooplocatie komt, wordt het ook zichtbaarder.”

Aansluitend ontwerp

De ruimte van de ontbijtzaal op de eerste verdieping maakt bij de verbouwing plaats voor een aantal nieuwe kamers. Met de verbouwing komen er 48 bedden bij, wat het totaal aantal bedden op 306 brengt. In de nieuwe kamers komen twee of vier bedden te staan. Alle kamers hebben eigen sanitaire voorzieningen. Daarbij wordt de inrichting opnieuw door K+P architecten uitgevoerd. “De nieuwe kamers gaan helemaal aansluiten aan de bestaande kamers”, kan De Beer al laten weten. Voor nieuwe themakamers, zoals de eerder onthulde ruimtekamer en Spoorwegmuseumkamer, zijn voorlopig nog geen plannen gemaakt.

Tekst loopt door onder de foto

Achterin het pand, aan de kant van de Slachtstraat, moet een tweede groepszaal komen. Die wordt wat kleiner dan de andere eetzaal en is bedoeld voor de gasten van Stayokay. Ook in de kelder moeten twee nieuwe zalen voor de hostelgasten komen, waar ze onder meer spelletjes en een potje tafeltennis kunnen spelen.

Houten latten

Het exterieur van de Neude 4 en 5 krijgt ook een vernieuwd uiterlijk. Nu is de gevel nog bekleed met zwart natuursteen. De pui krijgt volgens het bouwplan een nieuw ontwerp met verticale houten stroken en nieuwe gevelreclame. Ook gaan de portiek van de voormalige ABN Amro winkel en de geldautomaat eruit. In de plaats daarvoor moet een grote glazen gevel komen, die op warme dagen open kan.

Stayokay opende het hostel aan de Neude in 2016. Toenmalig burgemeester Jan van Zanen was op 5 oktober bij de officiële opening. Inmiddels heeft Stayokay in totaal twintig vestigingen in Nederland zitten.

27 Reacties

Reageren
 1. passalacqua

  graag met terras want daar is nog niet genoeg van, sowieso graag meer horeca in de stad! is gezellig 😉

 2. passalacqua

  48 nieuwe bedden? 12 stapelbedden x 4?

 3. JdV

  Precies wat de stad nodig heeft. Nog veel meer rolkoffertjes in het centrum, toeristen die tegen het laagst mogelijke bedrag wat dagen in 030 doorbrengen en supermarktbier drinken en pizza eten. In plaats van in te zetten op kwalitatief hoogwaardige bezoekers gaat Utrecht vol voor de rob-easyjettende generatie backpackers die veel vervuilen en weinig opleveren.

 4. Binnenstadsbewoners

  Ik dacht dat er een horecastop was in de binnenstad?
  80 procentvan van alle horeca in utrecht zit in de binnenstad gepropt !!enorme horecaoverlast
  Debinnenstad is ook een woonwijk

 5. Wim

  De binnenstad heeft een bezoekers functie waar toevallig ook nog bewoners gedoogd worden👍

 6. JvS

  Goed dat ze het hele pand gaan gebruiken en dat zwarte gat gaan invullen met een leuke bestemming.

  @Binnenstadsbewoners, dat is jullie visie, die stop.
  0,3% van de inwoners in in Utrecht in de binnenstad wonen ervaart last. Dat is 5,5% van de binnenstadbewoners.
  Voor zo’n kleine groep zijn jullie best oververtegenwoordigd in de reacties. Misschien kunnen jullie samen wat initiatieven opzetten om meer winkels te openen. Met die 1100 personen gaat dat vast lukken.

 7. Confusius

  O, het negatieve gezeur begint weer.

  Het gaat dus over 6 of 12 kamertjes extra (12x 4 bedden of 6×8).

  Het restaurant en café is er al. Het verhuist alleen naar een verdieping lager. Het straatbeeld zal daardoor verbeteren. Beter dan de leegstand van een kantoorpand.

  Er is dus geen sprake van extra horeca. Wel meer sociale controle op het gespuis dat altijd voor de ABN rondhangt. Daar is het dan ook vergoed mee gedaan lijkt me. Het gespuis is geen aanwinst voor de stad. Een mooie ingang op straatniveau wel.

  Daarnaast trekt een Stay Okay nou net niet het goedkoopste van het goedkoopste publiek, want het is helemaal geen goedkoop hostel. Het is behoorlijk prijzig.

  Stay Okay is ook bij uitstek niet een plek die alleen geschikt en gebruikt wordt door jongeren, maar juist ook een specifiek oudere kwaliteitstoerist trekt en gezinnen trekt. Zie de Stay Okay in Amelisweerd. Daar kan je heerlijk rustig op het terras zitten juist

  Misschien moeten mensen zich eerst eens informeren voordat ze weer negatief gaan roeptoeteren.

 8. Johan van Veen

  Ik zie weer een terras aankomen. De Neude wordt zo langzamerhand onbegaanbaar voor voetgangers.

 9. Koel Hoofd

  @Confusius
  De oudere kwaliteitstoerist zit liever in Amelisweerd locatie of een airbnb dan tussen jongeren die op kruipafstand van de bar en drugs willen bivakkeren. Ook al is er intussen wel een generatie oudere toeristen die zich nog steeds 20 jaar oud wanen.

 10. Robin

  @ JDV; inderdaad, vanaf nu alleen nog maar vakantie voor de rijken!

 11. mjh

  Neude???? Fiets fiets fiets fiets fiets fiets fiets fiets fiets terras fiets fiets…………….. vol. Voetgangertje???? Fiets?? Foetsie.

 12. Confusius

  @ Koel Hoofd

  Blabla deed het schaap, mooeeeeeh, deed de koe.

 13. Manolo de Boloo

  @johan van veen

  De neude is vooral onbegaanbaar door al die klote fietsen die eromheen staan. Voor goede pleinen ga je trouwens maar naar Italië 😉

 14. W.

  Prima toch. Zal wel vraag naar zijn en mooi als er een toegankelijke plek om te ontbijten bij komt in de stad, door het restaurant naar de begane grond te verplaatsen. Die portiek rond de ABN was bovendien toch maar een shady en smerig plekje. Ik heb de indruk dat het een aardig hostel is en dat de zaken prima gaan sinds de opening.

 15. Scherpschutter

  @Confusius 14:21

  Echt onbegrijpelijk dat uw reacties zelden langs de redactie komen. De kwaliteit druipt er vanaf.

 16. JdV

  @robin: heel goed. Massatoerisme is de pest voor het milieu. Hele hordes Ryanair/Transavia/Easyjet-tokkies die het milieu verpesten. Laten die maar lekker met de (bak) fiets naar de camping gaan. Bovendien werken de rijken hard. Iets wat de uitkeringstrekkers en andere armen niet kunnen zeggen. Ze worden dus ook niet moe dus waarom vakantie?

 17. Liza

  @ SS

  Geef je nu toe dat je voor DUIC werkt of eigenlijk DUIC bent? 😉

  Alles voor de kliks?

 18. Len

  Iedereen moet lekker doen waar ie zin in heeft. Zelfgenoegzaamheid ten koste van anderen is een lelijke eigenschap. Dit geldt overigens niet als het om Utrechtse ambtenaren gaat.

 19. Realist

  Mooi dat die kant van het plein ook wat meer smoel krijgt. Nu de fietsen nog van het plein af, paar boompjes planten, terrassen uitbreiden en de Neude krijgt wat meer sfeer.

 20. Ton

  @JdV
  “Bovendien werken de rijken hard. Iets wat de armen niet kunnen zeggen. ”
  Ik geloof dat je het contact met de werkelijkheid bent verloren ?
  Sommige armen werken heel wat harder dan de gemiddelde rijken.

 21. BW

  @Confusius (11:32)
  Eens dat die paar bedden niet zoveel uitmaakt en ook ik ben het default geklaag wel zat wanneer weer eens een artikel over horeca wordt geplaatst, maar niet eens over het publiek dat op Stay Okay afkomt. Beetje afhankelijk van het type kamer kosten een overnachting 35 tot 45 euro per persoon. Dat is natuurlijk niet “behoorlijk prijzig”. Sterker nog: goedkoper vind je het niet en al helemaal niet op die locatie.

 22. Confusius

  @ Ton (en dus ook JdV)

  Verreweg de meeste rijken teren op vermogens, niet op werk.

  Kruiwagens door pappie en mammie betaald, erfenissen, aandelenportefeuilles, investeringen etc… Vaak zelfs onverklaarbare bonussen.

  Allemaal zaken die niets, maar dan ook niets met productiviteit te maken hebben. Er wordt niks direct (maar ook vaak indirect) mee gecreëerd. Daarnaast is het gewoon dik egoïsme en narcisme.

  Dan is er nog altijd die mythe van de hardwerkende leidinggevende, manager of CEO. Juist de meeste mensen aan de top houden er zeer comfortabele werkdagen op na met zeer comfortabele werktijden (van 10:30-15:30), is mijn ervaring bij alle bedrijven waar ik tot nu toe heb gewerkt. Dat gelul altijd over die 60-urige werkweken. Ja, als je de tijd op de golfbaan en al die diners gaat meetellen ja. En ja, netwerken is ook werk, maar ja. Dat staat niet in verhouding tot het effectieve werk wat door deze mensen veelal uitbesteed wordt aan anderen die het echte harde en moeilijke werk doen. Of het fysieke werk of het moeilijke denk en uitwerk-werk. Dat wordt door anderen gedaan. Wat doen die lui zelf dan? Als je een beetje geluk hebt wat stukken lezen of bellen of naar plekken toegaan om het gezicht te laten zien. Zelfs het e-mailen hebben ze vaak al uitbesteed. Zo vaak ceo’s in paniek gezien ten aanzien van power points die ze door anderen hadden laten maken en niet doorgenomen hadden. Hilarisch en triest en sneu. Ze pissen altijd allemaal bijna en in hun broek. En dan die stuitende arrogantie. Omdat ze geld hebben en zich een status hebben aangemeten moet iedereen maar naar hun pijpen dansen? En als je dat niet doet gaat de angst regeren en worden er verdeel- en heers-spelletjes toegepast. Nee, echt een fraai slag mensen dat geld en bezittingen heeft (in het algemeen) in de wereld. Het erge is dat de mensen met macht (politiek) vaak in hun dienst werken, met altijd het werkverschaffingsargument en het “wij zijn goed voor de economie” argument> nou> newsflash: door het het huidige politiek-economische model gaat de wereld keihard naar de Filistijnen.

  Dat uitbesteden van werk zie je al in de lage leidinggevende posities. Gisteren zo iemand bij Beau die dan (o my god) nu ze personeelstekort heeft ook avonddiensten moet draaien en af en toe achter een receptie moet staan. Alsof ze de wereld er mee redt. Zo kwam het er uit. En ze moest tot laat blijven bij evenementen, omdat “zij” moest breken. Yeah right. Op haar hakjes. Mijn ervaring is dat dit soort soort mensen wat onnodig staan te commanderen en vooral in de weg lopen (aangezien de uitvoerenden precies weten wat ze moeten doen) en een soort van veredelde aanwezigheidsplicht hebben, waar ze vervolgens veel meer mee verdienen dan de mensen die het werk effectief doen. En zo gaat het in alle lagen van de maatschappij. Bull shit jobs/ onnodige lagen van mensen die zichzelf zogenaamd onmisbaar wanen/ maken.

  Zo, dat moest er even uit.

 23. Ton

  @ Confusius
  Bedankt voor je reactie. Ik was te hard aan het werk om het allemaal zo mooi te formuleren.

 24. Confusius

  @ BW
  Als je het met een hotel vergelijkt is het goedkoop.

  Als je het met hostels vergelijk is het duur.

  Zeker in vergelijking met een aantal buitenlanden.

 25. Confusius

  @ JdV

  Quote: “@robin: heel goed. Massatoerisme is de pest voor het milieu. Hele hordes Ryanair/Transavia/Easyjet-tokkies die het milieu verpesten. Laten die maar lekker met de (bak) fiets naar de camping gaan”

  Eens dat massatoersime slecht is voor het milieu. Toch gaan mensen, de meesten, er graag op uit wanneer ze vrij zijn. Die mensen moeten alleen wat beter verdeeld en gespreid worden qua plekken en tijdstippen en moeten natuurlijk zo min mogelijk het vliegtuig pakken.

  Echter, veel toeristen in Utrecht komen gewoon met de trein en dit zijn vaak mensen uit Europa. Utrecht kent een uitstekende bereikbaarheid per trein. De ICE stopt er, de Nightjets stoppen er en vanuit Amsterdam of Rotterdam ben je met een overstap vanuit de Thalys of Eurostar ook zo in Utrecht. In Amersfoort stopt dan weer de gewone IC Berlijn. Overstapje en 10 minuten reizen en je bent er. Vanuit Venlo en Heerlen zijn er aansluitingen op Duitsland (Düsseldorf, Keulen, Aken). Onderschat de hoeveelheden mensen die met de trein komen in Utrecht uit de rest van Europa niet. Dan stoppen volgens mij ook nog IC-bussen en Flixbussen in Utrecht en nog bussen van andere busdiensten.

 26. WV

  Wat een afgunst Confucius. Vraag me af waar het met jou is misgegaan in het leven.

 27. Confusius

  WV

  Afgunst? Of een ander perspectief? Misschien wel het juiste perspectief?

  Mensen die zich ten koste van anderen profileren, zich ten koste van andere mensen verrijken en zelf het vuile werk uitbesteden en doen alsof ze zo hard buffelen en zelf hun zogenaamde financiële waarde recht praten zijn het respect niet waard. Dat geldt voor de meerderheid van de managers en managementlagen.

  Of ze nu aardig zijn of niet. Ze rechtvaardigen allemaal hun, over het algemeen, veel te hoge salarissen in vergelijking met de mensen aan de onderkant van de piramide die het (vuile) werk moeten opknappen. Dat zie je in alle managementlagen en alle sectoren terug.

  Het zogenaamde opleidingsniveau is ineens zogenaamd verantwoordelijk voor het salaris of de zogenaamde verantwoordelijkheid. Kennelijk niet datgene wat je effectief doet. Toch ontspringt de top altijd de dans en neemt helemaal geen verantwoordelijkheid als de nood aan de man is. Dan worden juist de werkpaarden eruit geflikkerd of wordt er daar op bezuinigd. Zie de inmiddels in zo goed als alle sectoren in Nederland ontstane arbeidstekorten. Bij al die bedrijven stikt het tegelijkertijd van de onzinnige managementlagen. Sterker nog, sommige sectoren zitten nu om personeel verlegen na diverse ontslag- en bezuinigingsrondes om de bedrijven wat ” efficiënter te maken”. Geloof maar niet dat die bedrijven en managers zichzelf ooit gaan opheffen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).