Toko Mitra moet na ruim 30 jaar de deuren sluiten | De Utrechtse Internet Courant Toko Mitra moet na ruim 30 jaar de deuren sluiten | De Utrechtse Internet Courant

Toko Mitra moet na ruim 30 jaar de deuren sluiten

Toko Mitra moet na ruim 30 jaar de deuren sluiten
Toko Mitra aan de Lange Viestraat in Utrecht moet na ruim 30 jaar de deuren sluiten. De zaak zit in De Planeet maar de verhuurder heeft de huur opgezegd en wil het pand, naar verluidt, voor andere doeleinden verhuren.

Toko Mitra aan de Lange Viestraat in Utrecht moet na ruim 30 jaar de deuren sluiten. De zaak zit in De Planeet maar de verhuurder heeft de huur opgezegd en wil het pand, naar verluidt, voor andere doeleinden verhuren.

In 1987 opende Toko Mitra de deuren in het toenmalige winkelcentrum La Vie, waar tegenwoordig Bijenkorf gevestigd is. In 2010 sloot de toko daar de deuren waarna de zaak in 2011 openging in De Planeet aan de overkant van de straat.

Daar moeten ze echter in augustus weg. “Het kleine voor vele Utrechters zo geliefde afhaalrestaurant, dat bestaat sinds 1987 (…) gaat binnenkort stoppen”, schrijft GroenLinks. De verhuurder zou de huur hebben opgezegd. De Planeet gaan grondig verbouwd worden en voor Toko Mitra zijn de nieuwe huren niet te betalen.

De politieke partij schrijft verder: “Het is de 70-jarige eigenaar in de afgelopen tijd helaas niet gelukt om een nieuwe locatie te vinden in de Utrechtse Binnenstad. Er is geen plek. Noodgedwongen heeft hij de handdoek in de ring gegooid. De ongeveer 10 werknemers worden ontslagen, en het bijzondere authentieke Toko verdwijnt na augustus 2019.”

De huidige eigenaar Utomo vindt het jammer als de zaak helemaal verdwijnt. “Het zou mooi zijn als een jongere generatie de zaak kan voortzetten. Daarvoor moeten we echter wel een geschikte ruimte vinden waar een schappelijke huur wordt gevraagd, en dat is lastig om te vinden.”

Lokale ondernemers

GroenLinks springt op de bres voor de zaak en vroeg donderdag bij de gemeente of zij wat kunnen betekenen voor Toko Mitra. Volgens de partij staat het sluiten van het afhaalrestaurant voor een bredere ontwikkeling in de stad waarbij het voor kleine ondernemers lastig is om een geschikte ruimte te vinden in het centrum.

Wethouder Klaas Verschuure liet op vragen van de partij weten dat hij het met GroenLinks eens is dat er naast grote horecaketens ook plek moet blijven voor kleine lokale ondernemers: “Ja, we willen de stad aantrekkelijk houden en juist de zelfstandige ondernemers zorgen voor een aantrekkelijke mix.”

Beperkt

De wethouder geeft daarbij wel aan: “De ruimte voor nieuwe locaties voor horeca, zoals Toko Mitra, is in de binnenstad beperkt. Voorstellen voor de uitbreiding van lichte horeca liggen nog bij de gemeenteraad. Ook zijn er plekken waar we voorrang geven aan wonen of winkelen.”

Toko Mitra heeft ook geen contact gezocht met de gemeente in de zoektocht naar een nieuwe locatie. “Mocht Toko Mitra hier wel behoefte aan hebben, kunnen ze contact opnemen met de accountmanager binnenstad. De gemeente kan ondernemers in dit soort gevallen doorsturen naar gespecialiseerde makelaars in retail en horeca”, aldus Verschuure.

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. VincentZ

  “Mocht Toko Mira hier wel behoefte aan hebben, kunnen ze contact opnemen met de accountmanager binnenstad. De gemeente kan ondernemers in dit soort gevallen doorsturen naar gespecialiseerde makelaars in retail en horeca”, aldus Verschuure.
  Ofwel: we vinden het allemaal heel erg hier bij de gemeente maar laten het slecht nieuwsgesprek graag over aan de gespecialiseerde makelaars.
  ”Ik was mijn handen in onschuld” reactie van de Wethouder, die glundererd de Primark opende. A.U.B. Wees gewoon eerlijk en vertel deze ondersnemers dat er op dit moment geen reeele kansen zijn op een redelijke huurprijs.
  Wethouder: steek je hand in eigen boezem, doe hier iets aan en draag bij aan een gevarieerd winkel/horeca aanbod.

 2. GeeWee

  Oh nee, wat jammer! De lekkerste lumpur van Nederland. Nog van genieten dan zolang het nog kan!

 3. Harry

  Blij dat VincentZ bereid is het huurverschil uit eigen portemonnee bij te dragen. Dank je wel!

 4. John

  Volgens mij zijn alle winkeliers uitgekocht door de eigenaar voor een flink bedrag

 5. VincentZ

  @Harry je refereert aan een punt dat ik niet wil maken. Het gaat mij om de krokodillentranen van de wethouder en zijn hypocriete reactie. Kies je ervoor het winkelaanbod aan de markt over te laten (huidige beleid) dan kun je niet verwachten dat er een gevarieerd aanbod blijft en zullen kleine ondernemingen verdwijnen. Mijn punt: wees daar gewoon eerlijk over. Je kunt niet enerzijds kiezen voor de markt en anderzijds verwachten dat kleine ondernemeningen voortbestaan.
  Wat betreft mijn eigen portomonnee: als een belastingverhoging bedraagt aan een gevarieerd aanbod en het daardoor weer aantrekkelijk wordt in de stad om te winkelen, prima, ik draag graag bij. Maar nogmaals: dat is niet mijn punt.

 6. Don

  Er zal wel weer een keten winkel of keten vreet schuur voor in de plaats komen. Alle lokale plaatselijke zaken worden de binnen stad uitgejaagd.

 7. Flip

  Dit was dé toko van Utrecht! Ontzettend jammer om te horen..

 8. bawang putih

  qua smaak en kwaliteit zal ik (Indo) het niet missen, maar voor diegenen die niet bekend zijn met deze keuken is t misschien wel acceptabel.

  @Geewee
  lemper die uit de vriezer komt gehuld in huishoudfolie kan nooit de beste van Nederland zijn, hooguit de beste van de Lange Viestraat!

 9. Ikke

  Klinkt bekend….
  https://www.duic.nl/algemeen/toko-centraal-verdwijnt-na-veertig-jaar-uit-utrechtse-binnenstad/

 10. Deal

  @bawang putih je zal vast lekkerder hebben gegeten maar jammer dat de enige toko met Indische gerechten verdwijnt uit Utrecht. Qua diversiteit aan keukens weer achteruitgang. Zoals @don zegt, vreetschuren en ketens, of wéér een koffietentje. @vincentz heeft het bijn het goede eind: de wethouder kan een Primark (lekker duurzaam…echt iets om trots op te zijn) openen maar zie je niet vechten voor kleinere ondernemers. En daarbij vind ik de Indische keuken nog een tikkeltje belangrijker gezien de Nederlandse geschiedenis en de binding die velen hebben Indonesië door honderden jaren koloniaal verleden.
  Ik heb altijd heerlijk gegeten bij Toko Mitra (ook de lempers waren heerlijk). Erg jammer dat dit het eind is.

 11. Steve

  Ik had nog nooit gehoord van deze toko.
  En ik denk met mij nog veel meer Utrechters.
  Ik ben zeker liefhebber van de oosterse keuken.
  Ik zal er gauw eens wat halen voor dat het te laat is.
  Op de Laan van Puntenburg komt binnenkort een schoolkantine leeg met keuken en voldoende zitplaatsen.
  Misschien een goed idee om daar naar toe te verkassen?
  Mensen van de NS en taxichauffeurs die daar werken zullen dan zeker de weg vinden.
  En uiteraard hun trouwe schare vaste klanten die ze nu hebben.

 12. Berend

  Ik heb zowel bij de Bijenkorf als hier zo vaak lekker geluncht, wat jammer dat ze weggaan! Hier moet een nieuwe plek voor te vinden zijn, in wijk c, of desnoods onder HC in een hoekje.

 13. MHteU

  Jammer maar helaas dat deze toko weggaat . Goed was ie absoluut niet, maar erg makkelijk wel.

 14. Sanne

  Heel erg jammer dat Toko Mitra weg moet, ik heb er altijd heerlijk eten gehaald waar ik ontzettend van heb genoten.
  Ik hoop van harte dat ze een andere plek vinden, desnoods net buiten het centrum. De liefhebbers blijven toch wel komen!!

 15. Rob

  het is dus 30 jaar geleden dat ik als bewoner van de binnenstad in de bleu bilding [ de planeet] ben geweest. ik heb nog nooit gehoord van deze toko. jammer ik ben wel een liefhebber van een indo hap. en had het graag willen proberen. ik hoop dat daez toko een goede plek kan krijgen in de binnestad,ik kan hem een bedrijfskantine in het stationbebied aanbieden geheel gemeubileerd je kan zo verder kokkerellen.

 16. Robbert

  Dit zou ik erg jammer vinden! Ik heb bij veel toko’s en cateraars Indisch gegeten, en het eten van Toko Mitra staat wel echt hoog in mijn ranglijst.

 17. Ronald

  Doodzonde inderdaad. Overigens zeker niet de enite toko in Utrecht: Voorstraat en Biltstraat zitten er ook.

 18. J.J.Herf

  Toko Mitra wat zal ik jullie lekker eten missen.
  Altijd vers je grijpt nooit mis de hele dag word er gekookt en gebakken en het aangevuld.
  Toko Mitra is Uniek voor Utrecht.

  Vanuit de Bijenkorf naar de Blue building al 15 jaar komen wij en onze family en kennissen minstens 2 x in de week maar jullie toe.

  Ook de lemper risolles loempia aardappelcroquetten pasteitjes pisang goreng kue lapis enz halen we altijd daar voor verjaardagen feestdagen of zomaar te snoepen.

  De heerlijke tjendol die jullie daar koel serverkulli

  Of even lekkere soto soep eten

  Heel jammer dat jullie weggaan….wij zullen julie erg missen!!

  Maar voorlopig gaan we nog genieten van jullie vriendelijkheid en al de lekkernijen!!

 19. Marie

  Kolintang in Lunetten vond ik lekkerder. Er is blijkbaar genoeg te vinden in de wijken. Dat een wethouder zich leent om grote commerciële ketens te openen vind ik 3x niks. Primark is ook zó goedkoop, dat moet wel kinderarbeid zijn.

 20. Rv.t.

  Jammer voor de gemeente De raad kan nog zulke leuke besluiten nemen als er dan niets mee gedaan wordt. Heb je er nog niks aan. Gemeente zorg er eens voor dat er een ambtenaar komt die directe verantwoording aan de raad heeft. Die raadsbesluiten mee kan uitvoeren.zonder te zeggen dat de gemeente geen invloed heeft omdat et particulieren zijn. Want natuurlijk heeft d gemeente invloed.Als ik heel vals ben zou ik haast denken dat er iemand die behalve zijn gemeentesalaris ook nog ergens anders geld vandaan haalt Ik geloof niet dat Utrecht de enige stad in de wereld is waar dat niet gebeurd.Ik beschuldig niemand daar weet ik te weinig van de financiële kant van de zaak af.

 21. katalijne van de aarde

  deze toko hoort bij Utrecht en heeft heerlijke gerechten.

  ik vind het heel naar dat de toko nu moet sluiten. Zo autenthiek,
  eigen, lekker en vriendelijk personeel.

  Zo jammer van deze huidige tijd dat alles wat eigen is kapot wordt gemaakt door het groot kapitaal.

  Geld is aan de macht

 22. bawang putih

  Voor iedereen die zo wegloopt met de “authentieke echte” Ind(ones)ische keuken van Mitra? dat is ie NIET! hij is, evenals andere restaurants zoals Selamat makan, Blauw enz, behoorlijk afgezwakt en aangepast aan de Nederlandse tong (die al schrikt van een rood paprikaatje). Ik ben geboren in Indonesia btw

 23. Mark

  Bawang putih, je punt wat betreft smaak is wel gemaakt nu. Als mensen het lekker vinden, vinden ze het lekker, authentiek of niet. Of moeten we allemaal authentieke gerechten ( bijv hond, vleermuis etc.) gaan eten, waar de keuken van noord Sulawesi om bekend staat.

 24. Joop

  GroenLinks schrijft dat de zaak noodgedwongen moet sluiten. Zoals ik het lees moeten ze verhuizen omdat de verhuurder de huur heeft opgezegd. Waarom is een locatie buiten de binnenstad geen optie? Er werkt 10 man personeel, maar waarom zijn ze ‘s avonds niet open? Waarom bezorgen ze geen eten? Dit is toch een goede kans om uit die donkere kelder te komen en een zaak met vitrine te huren? Ik zie genoeg mogelijkheden. Ze zijn eerder verhuisd, dus waarom niet nog een keer?

 25. bawang putih

  @Mark
  ach ja,.. sommige mensen zijn door onwetendheid, gebrek aan kennis en referentie, al gauw tevreden,…

 26. Utrechter2

  40 jaar, en altijd als ik er kom is het druk. De winkel die met gemak overeind bleef in de FoodCourt-kelder van La Vie waar alle zaken op de bakker na één voor één het loodje legden. Ook in de Bijenkorf wisten klanten moeiteloos de Toko te vinden en ook in de Planeet. Klanten kwamen als ik het internet van de afgelopen jaren mag geloven ook van ver buiten Utrecht. Op een gegeven moment krijg je een jaren-80 Kalverstraat-effect. Geen diversiteit meer maar alleen maar spijkerbroekenzaken (of grote ketens) die de hoge kalverstraathuren konden opbrengen.

 27. indolover

  @joop wellicht heb je het niet goed gelezen, maar deze meneer is al 70 en heeft zijn pensioenleeftijd al lang bereikt. Hoe zou je het vinden om weer opnieuw te moeten beginnen terwijl je al tientallen jaren hebt gewerk en allang op pensioen zou moeten gaan. Niet te vergeten de investeringen en risico’s die je opnieuw moet nemen bij het verhuizen. Daar gaat makkelijk 2-3ton erin tegenover een vergoeding wat maar 1/5 van zal dekken. Daarbovenop komen nog de stress die je bij erbij krijgt. Kleine ondernemer moeten hard werken en worden vaak in een hoekje gedrukt wat betreft dit soort zaken. Wellicht goed om over na te denken in wat voor situatie ze zitten…

 28. JdV

  @ bawang putih: gelukkig maar want voor zover ik weet wonen wij in NL.

 29. Jean

  Heel jammer. Ik hoorde het vanmiddag in de winkel. Ik hoop van harte dat ze ergens een mooie plek vinden om door te kunnen gaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).