Utrecht blijft stad zonder klassieke Michelinsterren; geen Utrechtse restaurants onderscheiden Utrecht blijft stad zonder klassieke Michelinsterren; geen Utrechtse restaurants onderscheiden

Utrecht blijft stad zonder klassieke Michelinsterren; geen Utrechtse restaurants onderscheiden

Utrecht blijft stad zonder klassieke Michelinsterren; geen Utrechtse restaurants onderscheiden
Utrecht krijgt ook dit jaar geen sterrenrestaurant. Michelin maakte maandag bekend welke restaurants dit jaar een ster krijgen en daar zitten geen restaurants in Utrecht bij.

Utrecht krijgt ook dit jaar geen sterrenrestaurant. Michelin maakte maandag bekend welke restaurants dit jaar een ster krijgen en daar zitten geen restaurants in Utrecht bij.

Utrecht moet het sinds 2013 stellen zonder restaurants met Michelinsterren. Restaurant Karel V verloor dat jaar hun ster en sindsdien is er geen restaurant meer geweest dat een ster heeft gekregen.

Ook in 2022 komt daar geen verandering in. Afgelopen weken werden onder meer Karel V, Hemel & Aarde, Maeve en Restaurant 273 genoemd als mogelijke kanshebbers voor een Michelinster, maar geen van de zaken werd onderscheiden.

Wel viel er een groene ster in de Domstad. Héron Petit Restaurant kreeg van Michelin zo’n groene ster. De groene ster wordt jaarlijks uitgereikt aan restaurants die een voorbeeld zijn op het vlak van duurzaamheid.

Eerder dit jaar werd al bekend dat restaurant Blauw van Michelin een Bib Gourmand heeft gekregen. Een Bib Gourmand wordt toegekend aan restaurants waar men voor ongeveer 39 euro drie volwaardige gangen naar keuze kan eten.

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. Piet

  Jammer ik vind dat als er eentje het had verdient dan was het Maeve wel maar de inspecteurs hebben gesproken.

 2. Herman

  Utrecht is geen stad voor sterren restaurants. In Utrecht houden we van gezellig en ongedwongen uit eten gaan. Als de behoefte aan een sterrenrestaurant er was, dan zou deze er ook zijn.

  Sterrenrestaurants vind je op bijzondere plaatsen, heeft iets te maken met de aanwezigheid van mensen die veel fout en/of zwart geld hebben te besteden.

 3. Katja

  Nou en ?

 4. Binnenstadsbewoners

  Utrecht is studentenstad
  Horeca in utrecht is merendeel bral en lal horeca
  Karel de vijfde
  Hebron
  Madeleine
  Hadden van mij best ster mogen krijgen
  Maar ja
  De chef beslist

 5. Roerdomp

  @Binnenstadbewoners: vind je het merendeel van de horeca in Amsterdam zo hoogstaand en classy? Dat het merendeel van de horeca bral en lal is, betekent nog niet dat er niet ook hoogstaand gerestaureerd kan worden.

  In Utrecht is dat echter sinds jaar en dag ondermaats, vergeleken met de grotere steden. Jammer voor een enkeling, maar ook weer: who cares. Wie het geld heeft kan ook de taxi nemen naar de dichtstbijzijnde culinaire hotspot.

 6. Lennart

  Wat een onzin, genoeg sterwaardige tenten in Utrecht (bijvoorbeeld Karel V, hemel en aarde, 273, de watertoren, fico, maeve etc). Daarbij komt er steeds meer onnodige nadruk te liggen op moleculaire gastronomie. Een versimpeling van ingrediënten en meer nadruk op kwaliteit daarvan zou dan ook niet misstaan. Vraag me overigens wel af in hoeverre de kwaliteit van het restaurant nog uit maakt voor het behalen van een ster.

 7. Barend

  Simple, Maeve, Hemel en Aarde, 273, Karel V, Ketelhuis.
  Allemaal uitstekende restaurants. Voor een ster dus nog niet genoeg.
  Zet hem op dames en heren: volgend jaar zijn jullie aan de beurt.

 8. Scherpschutter

  Amsterdam heeft er 12. Amsterdam: douze points, Utrecht: zero points. O wacht… Ik kijk niet goed. Die 12 in Amsterdam omvatten alleen nog maar het centrum. Dan de rest nog…LOL

 9. wollie

  sterren kun je niet eten

 10. Baliekluiver

  Een pretpark verdient geen sterrenrestaurant.

 11. Ooginaller

  Laatst bij Maeve gegeten. Was beter dan eerder bij een sterrentent in Brabant. Geef het nog een jaartje, misschien net te kort om zich bewezen te hebben.

 12. Binnenstadbewoner

  Best jammer dat de meest centrale en best bereikbare stad van Nederland met ook nog eens een levendige en aantrekkelijke binnenstad geen enkel sterrenrestaurant heeft … . Er zal best een markt voor zijn.

 13. Z.O.Z. (zielige ouwe zeur)

  Helemaal eens, Scherpschutter! Helemaal eens.

 14. Scherpschutter

  @Ooginaller 30/5/2022 – 21:15

  Come one…Prima tent en erg gezellig (echt niets mis mee), maar met het zijn van een sterrenwaardig-restaurant heeft Maeve natuurlijk he-le-maal niets van doen. Maar dan ook echt helemaal niets. Het is een degelijk restaurantje van een behoorlijk niveau (kaliber waarvan er letterlijk honderden in Nederland te vinden zijn), maar tot de absolute elite behoort dit restaurant natuurlijk in geen velden of wegen. Nul onderscheidend vermogen.

 15. Utrechtvoorutrecht

  Voor alle klagers: wéér een reden om uit Utrecht te verhuizen! Want er moet natuurlijk wel altijd een labeltje op zitten om iets te kunnen waarderen. En geen overheidslabeltje, maar een écht labeltje, van een échte autobandenverkoper. En die vonden het in Utrecht maar weer vies. Dus Utrecht is een inferieure stad (of zelfs dorp). Dus snel, verlaat het zinkende schip! In Zeeland zijn relatief veel sterrenrestaurants. En er is ook nog meer zon en minder overheidsbemoeienis. Ik wil best helpen verhuizen, als je belooft dan ook niet meer hier te klagen. Groeten!

 16. Maarten

  Wat geestig dat Misschuttert onder een andere naam zichzelf prijst. Blijft frappant dat een niet-inwoner van deze stad zich zo uitleeft op dit forum. Ga iets doen met je leven.

 17. CU

  @ Maarten

  Wat geestig dat de trommel met aliassen van confucius oneindig groot blijkt te zijn. Ga iets doen met je leven.

 18. Moni

  Een ster erbij, dat wordt een hoop meer betalen voor het eten en welke mensen trekt het aan? Ik vind het prima zo.

 19. Gideon

  Laat die aspirant sterrenrestaurants maar flink hun best blijven doen.
  Dat is een garantie voor sterrenwaardig eten tegen lagere prijzen dan
  die je in een sterrenrestaurant zou betalen.

 20. JdV

  @wollie: zeesterren wel hoor.

 21. Pee

  Dat de febo nog geen ster heeft ?

 22. Scherpschutter

  @Pee

  Als je Utrechters als Michelin-juryleden zou aanstellen, dan zie ik dat nog wel gebeuren ook. Als enkelen al denken dat de Watertoren, Maeve en Restaurant 237 een ster verdienen, ja, dan is de FEBO zo gek nog niet.

 23. Utrechtsch

  Simple zou naar mijn mening een ster verdienen. Toch zie ik dit restaurant niet vaak langskomen. Aanrader!

 24. Utrechtvoorutrecht

  Ik heb SS’ bijdragen van de laatste maanden samengevat: “ik vind het stom”, “nietes”, “je bent zelf stom”. U bent degene die zichzelf heeft uitgenodigd op een feest en over de wijn gaat zeuren.

  Maar terwijl mijn FEBO vegan kaassoufflée afkoelt, leg even uit wat Maeve, WT en 237 nog moeten verbeteren om voor een ster in aanmerking te komen. Beetje constructieve inbreng moet kunnen voor de afwisseling.

 25. trol

  Of een sterrentent nu in of buiten de stad zit, maakt weinig uit. Als je daar zo nu en dan gaat eten, maakt en paar km meer rijden ook weinig uit. Een ster betrekent ook: langer wachten op een vrij plekje. En als iemand bral en lal restaurants leuk en lekker vindt…dat is toch helemaal prima. De kwaliteit van eenvoud kan bijzonder verassend zijn.

  Ik heb bij alle in de reacties genoemde restaurants wel gegeten, waarbij voor mij Hemel en Aarde en 273 het lijstje zouden aanvoeren. Simple is onvergelijkbaar met het Podium van weleer. En zolang ze bij Maeve de glazen in de vaatwasser blijven stoppen, de wijn dus naar Sun smaakt, hoef ik er geen wijntje meer. Bovendien zijn het allemaal, qua eten en concept, meer of minder kopien van elkaar. Het zou veel leuker zijn als er bijv. eens een sterrenwaardige aziaat zou openen, want de schijfjes, schuimpjes en 5 bereidingen van een vergeten groente met bijpassende wijntjes van die ene gekke wijnboer, die kennen we inderdaad nu wel. Misschien is dat wel het probleem.

 26. Scherpschutter

  @Utrechtvoorutrecht

  Zo ingewikkeld is het allemaal niet. Geen restaurant ter wereld krijgt een michelinster zonder een duidelijk concept te hebben(!). Daarmee is 237 alvast afgehaakt. Het menu dat ze daar serveren is werkelijk geen touw aan vast te knopen…Alle windstreken ter wereld door elkaar. Opnieuw, niets mis met 237 (gerechtjes zijn stuk voor stuk prima!), maar er is geen enkel concept in te ontdekken. En dan krijg je geen ster. Einde verhaal. Zo simpel is het…

  Maeve behoeft verder geen toelichting denk ik, voor wie er wel eens gegeten heeft. Het algehele niveau van de gerechten ligt daar om te beginnen simpelweg te laag. Echt prima bereid en smakelijk, maar tegelijk in niets onderscheidend. Daarnaast is ook het concept van Maeve heel verwarrend. Op de website staat dat ze lokaal en duurzaam doen, en vervolgens krijg je Spaanse ham, Osetra kaviaar, langoustines, oesters, zeebaars en galangal geserveerd…Ja, kiss your Michelinster voorbij. Die halen ze op deze manier in geen 10 jaar.

  De Watertoren ga ik niet eens aan beginnen. Dat behoeft geen uitleg. LOL

  In Hemel en Aarde staat volgens mij een chef achter de pannen die Noma wel een goed idee vond en nu nog net zn pannen zelf niet fermenteert. Je wint geen Michelinsterren als op hol geslagen Noma kloon. Ze zijn echt niet achterlijk bij Michelin…

  Allemaal prima restaurants, maar in de verste verte natuurlijk niet Michelin waardig.

 27. ChefPlongeur

  @trol beschrojft het vrij goed.
  Terroir onderscheidt zich hier wel in: geen gelikte blabla, maar autentiek goede gerechten en ingredienten. En een wijkaart waar menig restaurant een voorbeeld aan kan nemen.
  En El Quatarijne zie ik nergens genoemd: rare tent qua bediening en inrichting, maar bijzonder fijne en verrassende keuken!
  Sterren-niveau? Ik denk dat sommige vakliefhebbende koks zich liever met de Cuisine bezighouden dan de vele neven-eisen….

 28. P-trus

  Prima toch, dat gebrek aan sterrenrestaurants!? Zo’ ster wordt meestal snel verdisconteerd in de prijs. Wie zit daar op te wachten met de huidige hoge inflatie en stijging van de energiekosten. Houden zo!

 29. C in de Horeca

  @trol: mooie opmerkingen over de ( yawn ) vergeten groente! 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).