Utrecht handhaafde vrijdagavond niet op coronasluitingstijden horeca Utrecht handhaafde vrijdagavond niet op coronasluitingstijden horeca

Utrecht handhaafde vrijdagavond niet op coronasluitingstijden horeca

Utrecht handhaafde vrijdagavond niet op coronasluitingstijden horeca
Archieffoto horeca Utrecht
De gemeente Utrecht liet weten dat op vrijdagavond niet werd gehandhaafd op de verplichte sluitingstijden voor horecazaken. Volgens de coronaregels moesten de horeca om 22.00 uur dicht, omdat een dag later – dus om 00.00 uur – de regels zouden vervallen en de horeca weer open mocht. Daarom werd er niet opgetreden.

De gemeente Utrecht liet weten dat op vrijdagavond niet werd gehandhaafd op de verplichte sluitingstijden voor horecazaken. Volgens de coronaregels moesten de horeca om 22.00 uur dicht, omdat een dag later – dus om 00.00 uur – de regels zouden vervallen en de horeca weer open mocht. Daarom werd er niet opgetreden.

Het was minister Grapperhaus zelf die vrijdagmiddag al zei dat wat hem betreft er niet hoeft te worden opgetreden tegen horeca die vrijdagavond openbleef. Uiteindelijk ging de gemeente hier zelf over. Utrecht liet inderdaad weten ook niet te handhaven.

De reden is het ‘onhandige’ gat van twee uren waarin de horeca eigenlijk gesloten moesten zijn. Aangezien een dag later, dus in de nacht van vrijdag op zaterdag 00.00 uur, heel veel coronaregels vervielen, waaronder de verplichte sluitingstijden, werd een oogje toegeknepen. Dat betekende dus concreet dat horecazaken gewoon open konden blijven.

19 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Anderhalf jaar geleden begon de ellende in de Oostenrijkse skihutten en de Brabantse carnavalcafé’s. Vanaf dat moment heeft de horeca steeds een grote rol gespeeld in het aanjagen van de opeenvolgende besmettingsgolven. Ook nu zoeken ze weer de grenzen op van de mogelijkheden. Kennelijk niet gehinderd door enige schuldgevoel over wat ze al hebben aangericht en enthousiast gesteund door popiejopie politici en burgemeesters. Nu pakken wat je pakken kan, en straks als de boel weer dicht moet vooraan staan om op verongelijkte toon een uitkering te eisen, wat een mentaliteit!

 2. Aart Boswijk

  Is “niet handhaven” nieuws dan?

 3. Don

  In utrecht niet Aart

 4. G.H.

  @Baliekluiver: Doe niet zo achterlijk, wilt u nu werkelijk de horeca de schuld in de schoenen schuiven?!
  Alsof er zonder skihutten en carnaval geen corona zou zijn geweest…

 5. Binnenstadsbewoners

  Café ubica café twintig aan de Ganzenmarkt maakte meteen misbruik van de niet handhaving
  Ze hielden de coronaterrassen open tot sluit
  Maling aan omwonenden

 6. Hans

  Baliekluiver heeft zeker een punt beste G.H.
  De horeca heeft het coronavirus niet gecreëerd, maar speelde, en naar ik vrees – speelt straks weer, een grote rol in het faciliteren van de verspreiding ervan.
  Het is bovendien wensdenken, hoe begrijpelijk ook, om te denken dat we het nu wel zo’n beetje gehad hebben met deze virussen. Ze gaan rond, ze blijven en ze verspreiden zich dankzij horeca en toeristenindustrie in combinatie met politici die niet in staat zijn of onwillig om verder te kijken dan hun neus lang is. Er komt een vierde golf aan het komend najaar, virussen muteren en straks zitten we, dat rijmt – weer met de gebakken peren.

 7. G.H.

  @Hans: Aperte onzin, ik kan het niet anders noemen.
  Van mij neemt u het vermoedelijk niet aan, maar leest u dan even mee met het RIVM en het Ministerie van Economische Zaken:
  “Opening horeca leidt tot minder besmettingen”
  (https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5201895/corona-horeca-wiebes-keijzer)

  Of hier, uit de notitie RIVM- berekeningen horeca:
  “Concluderend: Besmettingen zijn niet te koppelen aan een sector zoals de horeca, maar aan het plaatsvinden van onveilige contactmomenten.”
  (Hele document: https://www.eerstekamer.nl/overig/20201208/notitie_rivm_berekeningen_horeca/document)

 8. Peet

  Over 2 maanden zitten we weer in een lockdown
  Gisteravond waren de cafés langer open
  Alle regels werden overtreden

 9. Luuk Upuuk

  @Hans en Baliekluiver: nogal onredelijk om ondernemers in de horeca de schuld in de schoenen te schuiven. Iedereen weet dat de houding van jongvolwassenen “waarom zou ik, het zijn toch alleen maar ouwe mensen die ziek worden en doodgaan” en het daarom de gestelde regels met voeten treden, veel eerder bijgedragen heeft tot de pandemie.

 10. Hans

  @ G.H. we gaan het maar even afwachten. Maar je blijft je hart vasthouden, en wel om de volgende redenen:

  Er komt een veel besmettelijker ‘deltavariant’ op ons af. De verwachting luidt dat deze binnenkort dominant zal zijn. In de UK is dit scenario helaas al bewaarheid en is daar opnieuw sprake van een lock down.
  Ook Sydney zit nu in een strenge lock down, om diezelfde reden.
  De variant wordt nu voornamelijk geïmporteerd door vakantie vierende jongeren, ze nemen het virus mee uit Spanje en Portugal. De horeca is populair onder jongeren, en de ‘risicovolle contactmomenten’ die daar plaats kunnen vinden zijn van alle tijden, niet waar? Je kunt je er van alles bij voorstellen en geef die jongeren eens ongelijk. Het RIVM kan zoveel zeggen en laten we hopen dat dit instituut gelijk krijgt. Ditmaal lijkt mij dat onwaarschijnlijk. Men erkent immers ook dat een vierde golf er zeer waarschijnlijk aankomt komend najaar. Het onbeperkt heropenen van de horeca ‘als een middel om het virus in te dammen’ vind ik een risicovolle onderneming. Het argument ‘indamming’ vind ik niet erg geloofwaardig. Ook de halfzachte ‘oproep’ om je, na een vakantie in risico-gebieden, toch vooral aan de plicht tot quarantaine te houden komt nogal krachteloos op mij over. De bereidheid daartoe is immers uiterst gering en de controle op die verplichting ontbreekt volledig. De zaak is daarmee zo lek als een mandje. We lopen op dun ijs.

 11. Kadoendra

  Waar ik mij zorgen over maak is dat ik in mijn omgeving niet meer bij personen het besef over de gevaren van corona ervaar.

  Het zal mij niet verbazen als de deltavariant binnenkort bij ongevaccineerden personen flink gaat toeslaan.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/25/let-op-deltavariant-kan-de-vele-ongevaccineerden-gaan-besmetten-a4048831

 12. Hans

  @Luuk Upuuk

  Ik schuif de horecaondernemers de schuld niet in de schoenen. Zij zijn ondernemer en hun levensonderhoud hangt af van het bedrijf wat zij runnen. Ik begrijp heel goed dat zij voor hun sector opkomen, daar hebben ze groot gelijk in. Ik observeer alleen maar en merk dan op dat het een feit is dat grote concentraties publiek in combinatie met zorgeloos en nonchalant gedrag t.o.v. de overdracht van het virus kan leiden tot nieuwe besmettingen. De horeca, m.n. de natte horeca, zeker als het om binnenruimten gaat zorgt en masse voor een gelegenheid waar veel jongeren kunnen samenkomen en waar zij gemakkelijk het virus verder verspreiden. Alles hele hordes jongeren elke avond naar de kerk zouden gaan voor een potje samenzang, dan zou er misschien hetzelfde gebeuren. Maar in kerken wordt doorgaans geen alcohol gebruikt dus dat maakt dat de remmen niet los komen te zitten. In cafés wordt je natuurlijk wel losser, na een paar glazen val je elkaar in de armen of sla je elkaar op de schouders. Bewustzijn / gedrag / gelegenheid zijn de sleutelbegrippen. Niemand is schuldig maar iedereen heeft een verantwoordelijkheid. De horeca heeft die ook. En de overheid moet daar op sturen als de volksgezondheid in het geding is. Tijdens de zomer van 2020 liet de overheid het wat dat betreft compleet afweten, met de bekende gevolgen van dien. Nu wordt er behoorlijk gevaccineerd, maar nog steeds onvoldoende; de risico’s die ondanks dat vaccineren willens en wetens aanvaard worden zijn aanzienlijk. De overheid laat ons over een nacht ijs schaatsen. Ik vind dat onbegrijpelijk.

 13. Luuk Upuuk

  @ Hans, je doelt dus ook op horeca waar jongeren samenkomen. Er is veel meer horeca waar jongeren niet komen. Ga niet alle horeca op een hoop gooien. Ik heb horeca-ondernemers wel degelijk hun verantwoordelijkheid zien nemen waar het het gedrag van jongeren betrof die de corona-regels “even vergeten” waren.
  In je hele lange duidelijke uiteenzetting kan ik maar een conclusie lezen: het is het onverantwoordelijk gedrag van jongeren.

 14. Hans

  Hoi Luuk,
  dat klopt. Ik heb die ondernemers ook vreselijk hun best zien doen en zich in talloze bochten zien wringen om veilig hun zaak te kunnen runnen.
  De verspreiding van dit virus heeft inderdaad alles met gedrag te maken.
  En dat gedrag is verdomde moeilijk aan te sturen. Zeker bij veel jongeren voor wie ziek zijn / worden waarschijnlijk nog een abstractie is.
  Daarom snap ik ook niet waarom, met de reële dreiging van de deltavariant in het vooruitzicht – er nog niet een paar weken is gewacht met het laten vieren van de teugels op vrijwel alle terrein. Nogmaals, de horeca treft geen blaam, wel heb ik kritiek op onze jubelende bewindslieden, ze zijn de huid van de beer aan het verkopen, let op: een beer die nog niet geschoten is.

 15. wollie

  @kadoendra als de deltavariant dodelijk genoeg is zal het tot een flinke afname in aantal ongevaccineerden leiden. Goed voor Hugo’s statistiekjes!

 16. Katja

  Dus als op termijn iets mag, dan wordt er niet opgetreden ?
  Moet ik onthouden ! Kan wel eens van pas komen.

 17. Hans

  https://www.theguardian.com/world/2021/jun/27/delta-covid-variant-may-be-edging-race-against-vaccines

 18. MJPD

  @Hans
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-9681613/Study-shows-29-people-died-catching-new-strain-vaccinations.html

  29 procent van de 42 mensen die waren gestorven met de ‘deltavariant’ was volledig gevaccineerd. Soortgelijk geval in een zorginstelling met volledig gevaccineerde bewoners hier in Nederland.

 19. Binnenstadsbewoners

  We zitten nu op 6-7
  In de horeca is totaal geen Corona controle en handhaving
  Niemand, ook de horeca zelf niet houden zich nog aan de coronaregels
  Terwijl de lobbyisten van de horeca maanden hebben staan te klagen dat ze niet open mochten
  Want de horeca kon de veiligheid heel goed zelf regelen
  Dan kunnen en dat willen ze niet
  Gevolg, overal Corona clusters
  Bedankt horeca!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).