Vegitalian opent in de Utrechtse Schoutenstraat Vegitalian opent in de Utrechtse Schoutenstraat

Vegitalian opent in de Utrechtse Schoutenstraat

Vegitalian opent in de Utrechtse Schoutenstraat
Italiaans eten zonder vlees, vis, of volledig zonder dierlijke producten, vanaf november kan het bij Vegitalian. Het restaurant komt in de Schoutenstraat in het pand waar ooit The Fish Market zou openen, dat is nooit gebeurd en afgelopen jaren stond het gebouw leeg.

Italiaans eten zonder vlees, vis, of volledig zonder dierlijke producten, vanaf november kan het bij Vegitalian. Het restaurant komt in de Schoutenstraat in het pand waar ooit The Fish Market zou openen, dat is nooit gebeurd en afgelopen jaren stond het gebouw leeg.

“In grotere steden wereldwijd wordt er al veel meer gekeken naar vegetarisch en plantaardig eten. Dat wil ik ook naar Utrecht brengen”, zegt horecaondernemer Wichert van Rijn. Samen met Joep van den Bersselaar opent hij het nieuwe concept in onze stad. Op het menu komen evenveel vegetarische als plantaardige gerechten uit de Italiaanse keuken. “Dat is volgens mij de meest populaire keuken ter wereld.”

Maar de Italiaanse keuken staat voor velen juist bekend om het vlees en de kaas. Hoe ziet een plantaardig Italiaans eten er dan uit? Van Rijn: “We gaan veel koken met mooie producten, vooral verse en gefermenteerde groenten. Maar in een paar gerechten willen we vleesvervangers gebruiken, zoals de lasagne.” Andere Italiaanse klassiekers die het restaurant gaat serveren, zijn pasta’s en Napolitaanse pizza’s.

Afhalen en bezorgen

Tijdens de coronacrisis een nieuwe horecazaak beginnen, je moet het maar durven. Ook voor ondernemers met de nodige ervaring. Beiden hebben ook andere horecazaken in de stad. “Het is best spannend om nu een restaurant te openen”, zegt Van Rijn, “we moeten natuurlijk al met minder zitplaatsen open.” Maar Vegitalian speelt ook slim in op de gevolgen van de pandemie, door ook de optie voor afhalen en thuisbezorgen te bieden. “We zien dat de markt veranderd is. Mensen eten vaker thuis”, zegt Van Rijn. “Afhalen en thuisbezorgen zijn bovendien een goede financiële ondersteuning voor het restaurant”, zegt hij.

Leegstand

Het restaurant komt in de Schoutenstraat. In het betreffende pand zou eigenlijk in 2016 The Fish Market openen. Deze horecazaak was volledig ingericht en klaar om gasten te ontvangen. Gasten kwamen er echter niet. De zaak kreeg de vergunningen niet rond vanwege een lopend Bibob-onderzoek. De eigenaars van The Fish Market trokken de vergunningsaanvragen uiteindelijk zelf weer in. Vorig jaar werd het hele restaurant weer leeggehaald.

25 Reacties

Reageren
 1. G.H.

  Dat is durven hoor. Succes!

 2. SaskiaO

  Fantastisch! Ik kijk er erg naar uit. En zo blij dat dat visrestaurant er niet gekomen is, met mogelijk ook levende kreeften. Nu lekker vega en vegan eten 🙂

 3. Jan

  Een nieuwe vega tent, een aanwinst voor de stad! Ben benieuwd.

 4. Ton

  Kijk, dat is dan de volgende stap: vleeseter opent vega restaurant ?
  Succes gewenst.

 5. Jaap

  Eindelijk nog een vega toko erbij… Allemachtig dat duurde lang.
  Wel erg benieuwd naar pasta zonder ei, zelf nog niet goed kunnen vinden of maken.
  Wel goed genoeg voor vegans, zij kiezen bewust voor deze variant maar niet voor vegetariërs. Blijft toch ver weg van dat zijdezachte gevoel. Wie weet, ga het zeker proberen!

 6. Wichert

  @Jaap, de kaart wordt 50/50 vega en vegan dus ook vega en vegan pasta, kaas etc

  @Ton, dit is inderdaad de volgende stap! Aan radicaal niks heeft de wereld niets. Stap voor stap met iedereen komen we verder👍

 7. Hugo Aylva

  Klinkt goed, je kan geen vleesloze restaurants genoeg hebben in Utrecht. Ga ik zeker proberen binnenkort.

 8. Scherpschutter

  Je vraagt je toch af hoe al die vegan restaurants denken te gaan overleven. Nu is de marge met alleen groentengerechten astronomisch natuurlijk, maar tegelijk is je doelgroep ook minuscuul. In heel Utrecht wonen misschien 5000 vegans…Die restaurants vechten elkaar de tent uit zo voor een handjevol bezoekers.

  Persoonlijk heb ik ook mijn twijfels bij dit concept van Italiaans vegan. Italiaans zonder vlees of zeevruchten is als een auto zonder wielen. En dan is er nog de kwestie van de gefermenteerde groenten. Op zich een geweldig idee (Noma is er groot mee geworden), maar hoe Italiaans is dit…? In Italie heb je het hele jaar door verse producten en bestaat er niet zoiets als gefermenteerde groenten, hetgeen een preseveringstechniek is die men meestal in landen toepast waar groenten schaars zijn….

  Maar alle respect voor het lef van deze ondernemers! Zo financieel moedig ben ik persoonlijk niet in ieder geval en ik wens ze alle succes van de wereld.

 9. Erwin

  Goed concept! Kom zeker (vaak) langs!

 10. Wim

  Dit soort geklets heeft natuurlijk helemaal niets te maken met de Italiaanse keuken. Wel met een vegan-hipster die het ‘Made in Italy’ brand misbruikt. Wanneer opent er nu eens een echt goed authentiek Italiaans restaurant in Utrecht?

 11. Horst Mendel

  Yes. Eindelijk een restaurant in Utrecht die echte pizza’s maakt

 12. De count

  “We gaan veel koken met mooie producten, vooral verse en gefermenteerde groenten”.

  Weinig onderscheidend, moet nog even aan PR werken denk ik.

  Desalniettemin wens ik deze ondernemer succes! Alles is beter dan leegstand daar.

 13. Joep

  We weten allemaal dat Scherpschutter en cijfers niet zo’n goede match zijn.

  Fijn dat Theo dit in het andere topic zo pijnlijk wist bloot te leggen (en waardoor eigenlijk alles wat de roeptoetert roept in twijfel te trekken is).

  Zie de eerste reactie onder dit artikel:https://www.duic.nl/algemeen/drie-nieuwe-coronapatienten-in-utrecht/

  En ja. In een vegan restaurant komen natuurlijke niet alleen 100% vegans, maar ook mensen die vegatarisch eten, mensen die wel eens (biologisch) vlees eten en natuurlijk ook gewoon vleeseters die een dagje zonder kunnen. Een goede kok kan natuurlijk ook met plantaardige (en iedere) ingrediënten de lekkerste dingen maken. De mens eet natuurlijk sowieso 75% plantaardig. Ook vleeseters. Het is niet voor niets booming bussiness.

 14. Anna

  Top, Lekker eten en ook weg van alle ellende rondom dierenmisbruik als varkensflats, kistkalveren, diertransport en gruwelijke slachterijen. En ook nog eens lekker eten natuurlijk.

 15. Kadoendra

  Bij McDonalds gaan ze er vanuit dat ze over 10 jaar meer vegetarische hamburgers verkopen dan vlees hamburgers.
  Vegetarisch en veganistisch zijn sterke groeimarkten dus deze Vegitalian bevind zich in ieder geval in de goede markt.

 16. Kees Truijens

  Mijn eerste fles Brunello dronk ik ik in Rome, in een vegetarisch restaurant met Michelinster. Die maaltijd staat me nog altijd bij. Stel je toch voor, zoiets in Utrecht…

 17. Klaas Voetis

  Ah…gelukkig een gewoon concept …ik was al bang dat er een echt restaurant zou komen.

 18. Erwin

  @klaas: wat is een gewoon restaurant? Met een dood dier op je bord?

 19. WvR

  @Kees Truijens:
  Mijn eerste fles goede wijn herinner ik me al lang niet meer.
  Ieder restaurant dat iets op culinair niveau toevoegt in Utrecht juich ik toe. Maar de kans dat dit’m gaat worden is, naar mijn bescheiden mening, nagenoeg nul. De kans op de “echte pizza’s” die @Horst verwacht lijkt me ook nagenoeg nul.

  Meest waarschijnlijk gaan we er wel een keer eten.
  Maar echt boven aan de lijst staat’ie niet. En dat heeft niks met vegetarisch of vegan te maken. Meer met 13-in-een-dozijn-concept-achtige redenen. Ik verwacht een soort “Ruby Rose”, maar dan Italiaans gestyled. Aankleding & inrichting uitstekend, eten middelmatig tot net-iets-boven-middelmatig. Kortom: Wederom iets waar studenten hun ouders zonder al te veel gêne mee naar toe kunnen nemen.

 20. Paul

  Het wordt daar dadelijk nog little Italy….
  Heb er zin in.

 21. Johan

  Tsjonge wat een enthousiasme voor het zoveelste typisch Utrechtse net-niet concept. Vegataliaans: de kleren van de keizer en een contradictio in terminis.

 22. Scherpschutter

  @Klaas Voetis

  Zelden heb ik iemand de deplorabele staat van de Utrechtse horeca zo adequaat zien vatten in een enkele zin. Chapeau.

  De meeste Utrechtse restaurants (een kleine uitzondering links en rechts daargelaten) verkopen geen heerlijk of uitzonderlijk eten meer, maar in essentie gewoon een bullshitverhaal om matig eten met torenhoge marges aan de man te brengen. Je ziet helemaal nergens gewoon eens simpelweg een restaurant waar het zuiver om smaak draait en werkelijk in plaats van een (doorgaans slecht) marketingverhaal…

 23. Pieter

  @ SS

  Dat is toch de vrijheid van de ondernemer? Om te serveren wat hij of zij wil? Tegen prijzen fie hij of zij wil voeren. Wat de gek er voor geeft toch? Ook dat is vrijheid. Er is kennelijk markt genoeg voor en de klanten komen terug. Dat zegt ook wel iets. Mensen kopen een avondje uit. Sfeer en gezelligheid zijn net zo belangrijk. Thuis goed en lekker koken kan ook namelijk.

  U verwart trouwens zelf vaak smaak en goed, met elitair geneuzel en prestige (sterren), waar u nogal vatbaar voor lijkt te zijn.

  Ik heb zelf ooit bij Springhaver (toch een simpel eetcafè-restaurant) gegeten met aan de tafel naast mij een niet nader te noemen sterrenkok, die echt heeft genoten en de kok complimenteerde. Alles smaakte uitstekend en de gerechten waren voortreffelijk bereid. En dat voor een gemiddeldw prijs van 17 euro.

  Apart dat je trouwens voor de opening gaat oordelen over de kwaliteit van nog niet bereide en bestaande gerechten. Iets zegt me dat je het op basis van allerlei aannames ook niet gast uitproberen. Hou dan ook maar meteen je grote waffel dicht.

  Godzijdank ben je geen maat voor de rest van de wereld en gelet op de toenemde zichtbare weerstand op dit medium in de reactievelden de afgelopen tijd, sta je behoorlijk alleen. Bij dezen een oprechte knuffel.

 24. Ooginaller

  Ik dacht eerst dat het gezien de naam een vegetarische Aziaat zou zijn. Vond het al een beetje een fout woordgrapje.

  En vegetarisch Italiaans kan volgens mij prima. Pasta met kaas en peper is een klassieker in Rome, risotto met paddenstoelen zijn ook heerlijk en pizza met tomaat en mozzarella is ook erg lekker. Veganistisch Italiaans zie ik overigens niet zo. Maar ik ben als carnivoor ook redelijk onwetend op dat vlak.

 25. Scherpschutter

  Pieter 10:23

  “Dat is toch de vrijheid van de ondernemer? Om te serveren wat hij of zij wil? Tegen prijzen fie hij of zij wil voeren. Wat de gek er voor geeft toch? Ook dat is vrijheid.”

  Maar natuurlijk beste jongen! Geen enkel bezwaar tegen dat een ondernemer het probeert. Wel heb ik ernstige bedenkingen bij dit concept en de vraag in de markt.

  “Er is kennelijk markt genoeg voor en de klanten komen terug. Dat zegt ook wel iets.”

  Ik vraag het me af….

  “Mensen kopen een avondje uit. Sfeer en gezelligheid zijn net zo belangrijk. Thuis goed en lekker koken kan ook namelijk.”

  Dat is inderdaad wat cultureel onderontwikkelden kopen ja. Een bulshitverhaal waarbij het niet uitmaakt wat op het bord ligt. Goed gezien.

  “U verwart trouwens zelf vaak smaak en goed, met elitair geneuzel en prestige (sterren), waar u nogal vatbaar voor lijkt te zijn.”

  Nee. U bent in de war vrees ik. Zulks heb ik nooit gesteld en zal ik nooit stellen.

  “Ik heb zelf ooit bij Springhaver (toch een simpel eetcafè-restaurant) gegeten met aan de tafel naast mij een niet nader te noemen sterrenkok, die echt heeft genoten en de kok complimenteerde. Alles smaakte uitstekend en de gerechten waren voortreffelijk bereid. En dat voor een gemiddeldw prijs van 17 euro.”

  Het zal. Ik zie alleen niet in wat dat met dit gesprek van doen heeft.

  “Apart dat je trouwens voor de opening gaat oordelen over de kwaliteit van nog niet bereide en bestaande gerechten.”

  Wat apart dat u lijkt te denken dat ik dat gedaan heb.

  “Iets zegt me dat je het op basis van allerlei aannames ook niet gaat uitproberen.”

  Dat is helemaal correct. Zo werkt ons brein nu eenmaal! We doen aannames, maken afwegingen en besluiten te handelen op basis van de logische rationele uitkomst of niet. Ik sla een vegan Italiaans restaurant over om dezelfde reden dat ik ook een vegetarisch vleesrestaurant zou overslaan. De termen vormen beiden een dermate contradictio in terminis dat het op niets dan een teleurstelling uit kan lopen.

  “Godzijdank ben je geen maat voor de rest van de wereld en gelet op de toenemde zichtbare weerstand op dit medium in de reactievelden de afgelopen tijd, sta je behoorlijk alleen.”

  Godzijdank wel! Ik vind eerlijk gezegd weinig dingen enger dan mensen die het met me eens zijn. Dat beschouw ik namelijk als een signaal dat ik ernstig aan het aftakelen ben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).