Wederom geen enkel Utrechts restaurant in top 100 van Lekker500 | De Utrechtse Internet Courant Wederom geen enkel Utrechts restaurant in top 100 van Lekker500 | De Utrechtse Internet Courant

Wederom geen enkel Utrechts restaurant in top 100 van Lekker500

Wederom geen enkel Utrechts restaurant in top 100 van Lekker500
Vito Reekers aan het werk in de keuken van Karel 5. Foto: Archief DUIC / Robert Oosterbroek
Het culinaire tijdschrift Lekker heeft vandaag een lijst van de honderd beste restaurants gepubliceerd. Er blijkt – net als vorig jaar – geen Utrechts restaurant te zijn opgenomen in de top 100.

Het culinaire tijdschrift Lekker heeft vandaag een lijst van de honderd beste restaurants gepubliceerd. Er blijkt – net als vorig jaar – geen Utrechts restaurant te zijn opgenomen in de top 100.

Utrecht heeft ook al sinds 2012 geen restaurant met een Michelin-ster meer. Destijds was het Karel 5 dat voor het laatst een ster voor Utrecht binnenhaalde.

Later wordt de volledige lijst met vijfhonderd restaurants bekendgemaakt. Het is de 41e editie van de ranglijst. DUIC stelde in 2016 nog de vraag aan een aantal betrokkenen: Kun je in Utrecht nog op niveau eten?

37 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Hier zouden onze vrienden van de citymarketing zich nou eens druk over moeten maken, in plaats van al die ‘festivals’ van bierverkopende horecaondernemers te blijven omarmen. Met alleen saté-met_friet-eetcafé’s en ongeïnteresseerde daghap-kantines zakt Utrecht steeds verder weg in het studentenmoeras!

 2. Utrechter2

  Sorry, maar Karel 5, Het Ketelhuis, Simple, Fico, Wilhelminapark… Er zijn genoeg plekken waar je heerlijk en op niveau kunt eten in Utrecht! Ben benieuwd wat de criteria voor de jury zijn en wie er in de top 100 staan!

 3. utrechtsevogel

  Had gehoopt dat bijvoorbeeld Heron de lijst zou halen. Dat is toch een juweeltje onder de Utrechtse restaurants.

 4. Gerben

  Vreemd, had wel verwacht dat Bram Patat erin had gestaan

 5. w

  tja de horeca in Utrecht, die stelt domweg niet veel voor, daar is geen top 100 voor nodig

 6. waldorff

  Vast zo’n onderzoek waarvoor je moet betalen om mee te doen…was laatst ook met de ‘beste koffietent’…niets waard en voer voor azijnzuipers

 7. Arne

  Heron, Kaatje’s, L’ami Jac, Elvi. Allemaal uitstekend. Zeker Heron had er wel ingemogen. Maar er is in ieder geval genoeg keus voor een avondje goed eten

 8. Herman

  gelukkig maar, in Utrecht houden we het gezellig, liefhebbers van opgedirkte gebakken lucht voor teveel euro’s mogen naar elders.

 9. Luuk Upuuk

  @ Utrechter 2, die lijst is te vinden als je klikt op “41e editie” in het artikeltje.
  https://lekker.nl/restaurant/klassering

 10. Harry

  Tja dat krijg je met al die recentelijk toegevoegde duurzame en wereld verbeterende spaghetti, burger en pizzatenten. Het gaat toch om de beleving? Smaak met vakmanschap zijn toch o zo oud economisch denkend?

 11. Maria

  Utrecht studentenstad. Geen tophoreca. En met het huidige studentenenstartershokkenbouwenaanmoedigingsbeleid zal het nooit wat worden ook.

 12. Scherpschutter

  @Utrechter2 30/10/2018 – 12:32

  Sorry, maar dat is toch bijlange na geen top-100 niveau in Nederland!? Het gaat hier niet om gewoon wat redelijke tot goede restaurants he? Het gaat om de top 100 van Nederland. De besten van de besten. Daar kunnen dat soort tenten zich toch in de verste verte niet mee meten man…

  Eigenlijk is het best simpel. Aangezien Nederland alleen al 108 sterrenrestaurants heeft, is de kans op een Utrechtse nominatie op voorhand eigenlijk al heel erg klein. Sterrenzaken hebben we namelijk helemaal niet, en restaurants die echt zo verschrikkelijk goed zijn in een bepaalde specialisatie (maar dan zonder ster) dat dat een kwalificatie tussen de beste 100 restaurants van Nederland zou legitimeren al helemaal niet.

  En Karel 5 en Het Ketelhuis? Really? Dat zijn wel twee zo verschrikkelijk middelmatige overschatte tenten. Die halen niet eens de top-500 van Nederland. Héron is in mijn beleving het enige restaurant in Utrecht dat gewoon goed is, en tegelijk komt ook Héron in mijn beleving in de verste verte niet in de buurt van de top-100 van Nederland. Het niveauverschil met de echte goede restaurants is simpelweg (g)astronomisch.

  Utrecht is culinair een droge paupervlakte waar een paar degelijke doorsnee plantjes groeien (Héron en L’ami Jac), maar voor iets bijzonders of memorabels hoef je in Utrecht niet te zijn. Niet zo gek, want een sterrenzaak zou het geen maand overleven tussen alle studenten, oudjes, tuig en de groeiende onderklasse die het ‘rijk’ is, in combinatie met een “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg mentaliteit”.

  “De Utrechter” eet liever een Broodje Mario of patatje van de Bram dan even 500 -1000 euro met z’n tweetjes neer te leggen voor een onvergetelijke zinnenprikkelende memorabele maaltijd.

 13. Ster

  Bral festival ,,waar omwonenden stapelgek van worden
  Breng eens wat stijl en klasse in de stad

 14. BramD

  En toch kun je best lekker eten in Utrecht.
  Hier in de buurt bijvoorbeeld bij Proost!, Griftpark, Blij, Europa, en niet te vergeten o’Leary’s.

 15. Dorien

  @Scherpschutter, ik ken veel “oudjes” die juist heel graag in betere restaurants in Utrecht zouden willen eten. En daar liever geld aan uitgeven dan aan een zeer middelmatige Spaghetteria of Burgerbar. Ik ben er zelf ook een trouwens.

 16. Lindy

  Rijnzicht in Doornenburg mist ook. Vind het een lijst met alleen maar standaard restaurants, als ze echt hun best hadden gedaan hadden er ook pareltjes tussen gestaan

 17. w

  @Scherpschutter
  de hoogmoed druipt (als vette jus) van uw betoog af…

 18. JdV

  Studenten in de keuken. Studenten in de bediening. Studenten als klanten. Dan krijg je ook geen restaurant, maar een opleidingsinstituut voor een eetcafe. Utrecht ontbreekt het aan goede restaurants. Maar gelukkig hebben we een groot overschot aan hippe vegan tenten waar een chinees knotje en/of kek baardje standaard onderdeel uitmaken van klandizie en bediening.

 19. Linlin

  Blauw hoort natuurlijk gewoon in de lijst. Beste Indonesische restaurant van Nederland.

 20. Scherpschutter

  @Dorien 30/10/2018 – 17:24

  Daar twijfel ik geen seconde aan. Punt is dat het er veel te weinig zijn in die doelgroep die er hetzelfde in staan. Een sterrenzaak met bijpassende prijzen houdt het geen maand vol in de Utrechtse failliete eetcultuur.

  @w 30/10/2018 – 17:58

  Klopt Mijn gelijk trouwens ook.

  @Linlin 30/10/2018 – 21:40

  Blauw is werkelijk prima, dat ben ik met helemaal met u eens, maar u gaat kennelijk niet veel uit eten als u werkelijk van mening bent dat een restaurant als Blauw in de top-100 allerbeste restaurants van Nederland hoort….

 21. Janneman

  Welvaartsproblematiek, lekker belangrijk allemaal, vanavond gewoon lekkere erwtensoep, zelfgemaakt overigens.

 22. Erik

  Wat ik wel weet, zonder reservering in het weekend kan je nergens eten in Utrecht.

 23. De Utrechter

  @Losseflodder

  Mooi om te lezen dat ook tot op de wortel verbitterde mensen weleens een vorkje prikken en een mening uiten!

  We hebben het over een commercieel achterhaald blad, dat (jaarlijks!) met 0 transpirantie omtrent de totstandkoming van een in mijn ogen kansloos concept van ‘top 100’. Een puntensysteem of andere waardering is doeltreffender. Anders is het appels met peren vergelijken.

  Daar u zo op de hoogte bent van de in uw ogen beneden peil en waardeloze Utrechtse horeca, ga ik er gemaksheidshalve ook vanuit dat het prijsbeleid niets te maken heeft met bijvoorbeeld een michelinster. En ik weet niet waar u 500-1000 euro aftikt voor 2 personen voor een maaltje, zeker niet in Utrecht, maar ik zou u vriendelijk willen verzoeken daar dan ook te blijven. Kunnen de rest van de (g)astronomische gasten ongestoord genieten van de avangardistische horeca in de Domstad. Om over broodjes Mario nog maar te zwijgen.

 24. Scherpschutter

  @De Utrechter 31/10/2018 – 9:37

  U kunt mij verbitterd noemen. U kunt het blad aanvallen. U kunt de transpirantie van het blad in twijfel trekken…Dat is alleen niet zo sterk. Integendeel. Het is een ontzettend zwaktebod.

  U zou wel een heel sterk punt kunnen maken door dan ZELF aan te geven welke Utrechtse restaurants volgens u WEL thuishoren in de top-100 beste restaurants van Nederland (inclusief een uitgebreide motivatie)….Daarmee neemt u wel het risico uzelf verder ‘verschut’ te zetten, maar wie b zegt moet eigenlijk ook a zeggen, niet?

  Zolang u dat niet doet (en dat zult u niet doen) ga ik er gemakshalve maar even vanuit dat ik gewoon 100% gelijk heb dat geen ENKEL Utrechts restaurant ook maar vaag dat niveau benadert. Utrecht is een culinair wasteland.

 25. Jeroen

  Eenieder die hier zo op de tenen getreden is door het betoog van Scherpschutter moet maar eens gaan eten bij een van de restaurants die in de top 100. Daarna mogen ze weer aanschuiven bij een gezellig Utrechts restaurant met prima eten en leuke studenten aan tafel. Dan beseffen ze wellicht dat het best leuk en lekker in Utrecht is maar er toch echt wel behoorlijk verschil is in niveau. Ik eet graag bij WT, de Klub, Heron en andere prima restaurants waar het eten echt goed is, alleen van de 10.000 restaurants in Nederland kunnen er maar 100 in de top 100 staan..

 26. De Utrechter

  Ik ‘moet a zeggen’? Eerlijk gezegd moet ik ‘s ochtends altijd nodig naar het toilette, en verder vrij weinig. Zoals de naam al doet vermoeden, scherpschutter, schuilt er een hoop aanvallendheid en frustratie achter uw comment. Wie heeft het over een ‘aanval’ op een blad? Als de Utrechtse horeca u zo aan het hart gaat, doe er dan iets aan of mee als u denkt dat dat nodig is? Benieuwd naar uw tips en ideeen! Geef ik u tips waar je weldegelijk ‘top 100’ waardige maaltijden kunt eten.
  Houd ik wel even rekening met de aanwezigheid van zout zuur zoet en umami in die onvergetelijke zinnenprikkelende memorabele maaltijd, om het bittere wat tegenspel te bieden. Er is nog nooit een kok gevonden die koken kan naar alle monden. En als u mij even wilt excuseren, ik ga even lekker lunchen voor net onder de 500-1000 euro.
  ?

 27. Piet

  Tja in Utrecht is het vrij beperkt. Een paar zoals Wilhelminapark of Karel V die koken voor het geld/omzet is wel goed eten hoor maar een plek in de top 100 is niet van toepassing. Dan heb je een paar restaurants als Heron en Concours daar proef je tenminste de passie van de kok en heb je een goede bediening maar is wel van ander niveau dan de top100 hoor. Bij Lámi Jac kom ik niet meer sinds de kok de keuken uit kwam gestormd om klanten waarvan de helft niet kwam opdagen eens flink een veeg uit de pan te geven.
  Weet niet of iedereen in deze top100 terecht in staat heb ze (helaas) nog niet allemaal gehad.

 28. BramD

  Was ik toch bijna vergeten Rosita en Sweetie te noemen. Hierbij alsnog 🙂

 29. Scherpschutter

  @De Utrechter 31/10/2018 – 11:02

  Dat bedoel ik. U kunt uw (aan)gebakken lucht vanaf dit punt aan een ander trachten te slijten.

 30. Johan

  Het is helaas middelmaat alom. De restaurants mikken op jongeren (studenten) en dagjesmensen.

 31. Jeroen

  @De Utrechter. Hou de tips vooral niet voor je, kom maar door want ik ga graag uit eten in Utrecht en doe dat vaak en met veel plezier. Maar wel gewoon voor het gezellige hapje uit eten en niet om een orgasmisch hoogwaardig culinair avontuur te beleven. Iets waarvoor je naar een top-100 restaurant gaat. Daarvoor moet ik helaas de stad uit.

 32. prijk

  Een paar jaar geleden had je restaurant Vaartsche Rijn, dat gold als sterwaardige Geheimtipp onder de Utrechtse culi’s… Wij erheen. Nou, het ene na het andere gerecht bleek gecomponeerd uit een raadselachtige combinatie van liflafjes, die overigens wel zeer kunstig en kleurig waren gerangschikt. Dit alles weggespoeld met Picpoul de Pinet van € 3,95 inkoop die als ware trouvaille werd gepresenteerd. En de recensies van de Utrechtse culi’s bleven maar himmelhoch jauchzend, tot de eigenaren er de brui aan gaven. Zo reilt en zeilt de Utrechtse horeca al decennia lang, van de ene in de andere hype zonder werkelijk culinair niveau.

 33. Smul-aap

  Hebben de zure reageerders ook de moeite genomen om de recensie uit Lekker te lezen van bijvoorbeeld Karel 5? Dat is een puur ‘Hosanna’ verhaal. Aan orgastische hoogtepuntjes geen gebrek voor de recensent van dienst. Plekje in de Lekker top 100 of niet, wat je daar krijgt omschrijven als middelmatig is wel heel erg hautain. Eet dan maar lekker thuis wat de pot schaft.

 34. Gerben

  Even gekeken bij de nummer 1, diner 210 euro, wijn arr 59 euro, in een uithoek, daar moet je met de auto naar toe, Geef mij dan maar een betaalbaar diner wat ook smaakt, dat zijn er best wel wat in Utrecht en dat ik ook met de benenwagen kan doen, zodat een wijntje meer of minder niet mijn rijbewijs kost.

 35. Johannes

  Precies Gerben, jongen. Precies daarom is het zo heeel hoog tijd dat Utrecht weer een echt toprestaurant in zijn midden heeft. Opdat jij je autotje kunt laten staan om te genieten van culinaire hoogstandjes.

 36. G.H.

  Ik moet hier onze Scherpschutter toch echt bijvallen…
  Er zijn goede restaurants in Utrecht, waar je prima kan eten.
  Maar top 100, dus echt buitencategorie goed,boven alles uitstijgend? Nee. Dat vind je hier niet.

 37. Cico

  Scherpschutter heeft over het algemeen wel gelijk wat betreft de Utrechtse restaurants. Matig tot redelijk goed, maar het haalt bij lange niet het niveau van een sterrenrestaurant. Ik denk dat de meeste mensen dit niet kennen en reageren vanuit een andere emotie.
  Zelf heb ik bij 3-sterrenrestaurant Inter Scaldes gegeten, ongeveer 250 euro per persoon meen ik mij te herinneren. Onvergelijkbaar met een Karel V of wat dan ook hier. Die concept restaurants (hamburgers, spaghetttaria’s) zijn veredelde snackbars, daar is gewoon een betere markt voor in Utrecht gezien de bewoners samenstelling.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).