Kunsthandel Vinkenburgstraat na ruim 140 jaar gesloten Kunsthandel Vinkenburgstraat na ruim 140 jaar gesloten

Kunsthandel Vinkenburgstraat na ruim 140 jaar gesloten

Kunsthandel Vinkenburgstraat na ruim 140 jaar gesloten
Schoonheim en De VInk in de Vinkenburgstraat. Foto: Renzo Gerritsen
Kunsthandel Schoonheim en De Vink in de Vinkenburgstraat sluit na zaterdag definitief de deuren. Eigenaar Erik Geytenbeek gaat online verder als kunsthandelaar.

Kunsthandel Schoonheim en De Vink in de Vinkenburgstraat sluit na zaterdag definitief de deuren. Eigenaar Erik Geytenbeek gaat online verder als kunsthandelaar.

De winkel aan de Vinkenburgstraat heeft ruim 140 jaar bestaan. Erik is de derde generatie van de familie Geytenbeek die werkzaam is in de winkel. “Mijn opa Willem nam de zaak in 1957 over van de familie Schoonheim, die de winkel ook al drie generaties in bezit had”, zei Geytenbeek eerder tegen DUIC.

De kunsthandelaar zegt dat het tijd is voor iets nieuws. Hij is daarom een andere weg ingeslagen. De verkoop wordt online doorgezet en daarnaast gaat Geytenbeek zijn klanten bezoeken. Hij wil de mensen begeleiden bij hun aankoop, maar ook helpen met bijvoorbeeld het inlijsten en restaureren van kunstwerken.

Bij de beslissing om de winkel te sluiten heeft Geytenbeek rekening gehouden met het veranderende winkelbeeld. “Ik ben ervan overtuigd dat webshops de meeste fysieke winkels binnen tien jaar gaan vervangen. Voordat je onder water komt te staan, moet je je conclusies trekken.”

Wat er in het pand aan de Vinkenburgstraat komt is nog niet bekend.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
  1. Gerard Brugmans

    Waarschijnlijk zal hier in het kader van ‘minder horeca in binnenstad’ een uniek en vernieuwend horeca concept gevestigd gaan worden…

  2. Marcel

    @ Gerard
    Omdat de gemeente een niks beleid heeft en het ondernemers onmogelijk maakt te ondernemen door allerlei regels krijg je winkels waar de buitenstaander, u dus, niks meer van snapt. Als horeca kans heeft en bestaat omdat het druk genoeg is met klanten, heeft de ondernemer succes. Welkom in deze veranderende wereld.

  3. Linke loetje

    Volgens mij is er in de vinkenburgstraat een horecastop,,,.,,of ontwijkt de gemeente weer haar eigen regels,.,.
    Ps,,weten ze bij de gemeente eigelijk wel dat er ook Binnenstadsbewoners zijn,,,,???

  4. Hagar

    Een goede viswinkel lijkt me wel een optie
    Hiervoor moet men nu naar Overvecht of Leidche Rijn .

  5. Erwin

    @linke loetje: voordat je los gaat op de gemeente, waar lees jij dat er horeca komt?
    Waarom zouden binnenstadbewoners problemen hebben met horeca? Ik vind het als bewoner van de oudegracht prima hoor – dus speak vooral for yourself.

  6. Wim

    En die binnenstad bewoners hebben daar niets te zoeken want die klagen alleen maar over andere die van de stad willen genieten.

  7. woutvr

    Erg jammer…

  8. WimUtrecht

    De pas opgerichte blaaskapel “Utregs trots” krijgt daar haar oefenruimte en bierlokaal.

  9. Ilf

    Hopelijk wordt de prachtige gevel intact gehouden.

  10. Scherpschutter

    Waarschijnlijk de reden dat deze zaak al 140 jaar (ongekend) bestaat: een goed ondernemer weet wanneer het tijd is voor verandering.

    De vette jaren zijn voorbij voor winkeliers in het centrum van Utrecht. De Gemeente doet er werkelijk alles aan om automobilisten weg te jagen. Bezoekersaantallen dalen al jaren. De gemeentelijke lasten en belastingen blijven maar stijgen. Marges staan onder druk en visueel aantrekkelijker wordt het centrum er ook al niet op.

    Met de een nieuwe crisis in aantocht en de prijzen van panden die nog steeds hoog zijn is dit het moment om te switchen naar een volledig online model. Dit is een verstandige ondernemer. Op naar de volgende 140 jaar.

  11. Marco Giebels Vitorino

    De weg is juist, je kan méér mensen online bereiken met kunst, zorg voor betrouwbare levering, en om het kontakt met het publiek niet te verliezen, zijn beurzen een leuke oplossing.

  12. Ooginaller

    Ach Scherpschuttertje… Werkelijk in de centra van zo ongeveer alle steden in Nederland sluiten winkels hun deuren. Inderdaad om de reden die deze ondernemer geeft (en waarom zouden we hem niet geloven?): klanten shoppen liever via het internet. Heeft dus echt helemaal geen enkele sikkepit te maken met anti-autobeleid van de gemeente. Op fossiele brandstof gestookt willen winkelen in een keidrukke binnenstad is, zoals de naam al zegt, echt iets voor fossielen. O ja, en Van die afgenomen drukte in het centrum van Utrecht heb ik de laatste jaren persoonlijk niet veel gemerkt. Maar dat ligt vast aan mij.

  13. Joske

    @ Scherpschutter

    Daarom leggen internationale vastgoedondernemingen miljoenen neer voor panden in Utrecht en betalen winkelketens onmogelijke huurprijzen, omdat er zo weinig te verdienen valt in het o zo rustige Utrecht Centrum dat grenst aan het drukste treinststation van Nederland en misschien wel 1 van de drukste van Europa en van de wereld.

    Ja hoor. Waarom zullen we twijfelen aan de woorden van de ondernemer (het is een ondernemer uit een goede ondernemersfamilie; hij zal er wel kijk op hebben) en helemaal meegaan in uw gedichtenkronkel, die vooral gebruikt wordt om uw stokpaardjes weer eens uit de kast te halen. Volgens mij is het aantal bezoekers van Utrecht centrum trouwens nogal gestegen sinds de meeste winkelstraten autovrij gemaakt zijn, maar ja. Cijfers liegen vast ook.

  14. Ton

    Er zijn grote verschillen per branche. Maar het is voor meerdere segmenten nog steeds mogelijk een rendabele winkel te draaien. Kijk maar rond in onze binnenstad. En er zijn ook nog steeds succesvolle starters in Utrecht.
    Overigens is de binnenstad uistekend bereikbaar per auto. Vanaf de meeste plekken in de stad ben je binnen 15 minuten bij een parkeergarage waar altijd plek is. Dat klagen over bereikbaarheid is zo jaren 80.

  15. Kadoendra

    @Scherpschutter……

    Ondanks dat u vind dat u een Koel Hoofd heeft snapt u niet veel van kunst.
    Een kunstwerk zien op internet of zien in het echt in een ruimte zijn twee heel verschillende zaken.
    Een goede kunstgalerie kan het zich niet permitteren door zich slechts online te presenteren.

  16. Ton

    Als je kunst online koopt kun je net zo goed een poster kopen. Maar Eric wil met een goed advies aan huis kunst komen presenteren. De online presentatie is dan een soort etalage voor een eerste selectie. Hier is vast wel markt voor. Maar het zou me niets verbazen als er op termijn toch een soort showroom/gallerie bij komt. Bezoek op afspraak, dat dan weer wel. Succes gewenst in ieder geval.

  17. Scherpschutter

    @Ooginaller 16:43

    En waarom shoppen klanten liever via het internet? Omdat traditioneel shoppen dankzij linkse autohaat een vrij prijzige en bovendien extreem onpraktische winkelmethode is geworden.

    Succes met je schilderij van 1.50 bij 1.00 door het GroenLinks centrum van Utrecht. Dank je de koekoek.

    @Joske 10:28

    De huren zijn vrijwel alleen nog op te brengen voor ketens die chinees geproduceerde rommel verkopen met marges van 300 procent, Joske.

    Cijfers liegen niet, Joske. U kent alleen de cijfers niet. En dat is een ander verhaal he..

  18. Joske

    @ Scherpschutter

    Je mag blij zijn dat de redactie van DUIC,die je nog niet zo heel lang beschuldigde van censuur, je hersenspinsels hier volledig afdrukt. Wij ook, want dan krijgen we een inkijkje in je volledig vertroebelde geest. Je kan je af en toe voordoen als een relatief intelligente geest, maar de conclusie is toch echt dat je wat overkomt als een gekkie.

    Het autovrijmaken van Utrecht is overigens al een vrij oud plan uit de jaren zeventig, tachtig en negentig en komt niet helemaal uit de pen van Groen Links. De VVD heeft zich er zelfs hard voor gemaakt, na goed voorbeeld van de Duiste winkelsteden. Het aantal bezoeken van centrum zijn sinds de jaren tachtig gigahard gegroeid. De vraag is toegenomen, de huurprijzen daarmee ook. Zo werkt de markt nu eenmaal. De stad is weer populair geworden en dat was hij in de jaren zeventig en tachtig niet. Niet om in te wonen en niet om te shoppen.

    Deze ondernemer kijkt gewoon naar waar zijn kansen voor de toekomst liggen Niets meer en niets minder. En als bonus kan hij de hoofdprijs vangen voor dit pand. Over een paar jaar misschien niet meer. Er was ook een tijd zonder kunsthandel op die plek (zouden de mensen ook zo gejankt hebben toen de zaak die er voor deze kunsthandel erin kwam sloot of ergens anders verder ging? Grote kans van niet Zat misschien wel een ambachtelijke zaak die na het slopen van de stadsmuren beter buiten de oude stad verder kon gaan); en er komt een tijd zonder kunsthandel op die plek. Zo gaat dat.

    Vraag en aanbod veranderen doorlopend.

  19. Zwaon

    Leuk om al die reactie’s te lezen, maar de nieuwe huur zal eerder rond de € 10.000 per maand bedragen, dan rond de € 5.000,=. Dus zelfs voor een horeca-zaak is het creatief nadenken, laat staan voor een retail-zaak wat ze moeten verkopen, om op de 1e plaats de huur te kunnen betalen, los van hun personeel en inkoop ……….

    Al met al, mogen de huurprijzen flink naar beneden en mag de Gem. Utr. wel een max. huurprijs voor de binnenstad handhaven zodat het winkelen, eten, drinken en uitgaan, lekker gevarieerd blijft en voor ieder wat wils.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).