Op bezoek bij: Spellenwinkel Subcultures, geen winkel maar meer een community | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij: Spellenwinkel Subcultures, geen winkel maar meer een community | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij: Spellenwinkel Subcultures, geen winkel maar meer een community

Op bezoek bij: Spellenwinkel Subcultures, geen winkel maar meer een community
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Ben Fledderus ging deze week op bezoek bij Tijn Rams (45), eigenaar van spellenwinkel Subcultures.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Ben Fledderus ging deze week op bezoek bij Tijn Rams (45), eigenaar van spellenwinkel Subcultures.

Sinds maart van dit jaar heeft Subcultures er een vestiging bij. Zat het eerst alleen ietwat verscholen in een werfkelder onder Dille & Kamille. Tegenwoordig zit aan de Oudegracht 183 een nieuwe winkel. Niet meer in een werfkelder, maar gewoon op straatniveau aan de Oudegracht. Je moet trouwens oppassen bij Subcultures met het woord “winkel” in de mond te nemen. “Een winkelier sjouwt met dozen heen en weer en is uit op zoveel mogelijk omzet. Wij zijn erop uit om mensen samen te brengen in verschillende communities. Als we dat niet doen kunnen mensen net zo goed hun spullen op internet gaan kopen”, zegt Tijn vanachter een tafel waarop normaal druk gespeeld wordt.

Subcultures is dus veel meer dan een plek waar je spellen koopt, vertelt Tijn terwijl hij opstaat en wat spelletjes terug op een plank zet. “Naast het feit dat mensen hier binnenkomen om een spel te kopen, zie je hier ook vaak mensen heel actief spelen. Verder leggen wij vaak spelregels uit en geven we onder andere workshops in miniatuurschilderen. Door de community, die wij maken, zie je mensen gewoon na 25 jaar nog steeds met hun kinderen terug bij ons komen. De doelgroep is heel breed en dat levert mooie dingen op. Ze doen hier van alles.”

Schermafbeelding 2014-11-13 om 12.30.29
Foto: Kilian voor Great Little Place Utrecht

Geschiedenis

Tijn is nu al tien jaar zelfstandig aan het ondernemen. Al jaren speurt hij actief allerlei fora af op zoek naar het nieuwste op het gebied van kaart- en bordspellen. “Het ondernemen zit mij in het bloed. Ik ben opgegroeid in Utrecht en mijn grootouders hadden altijd een melkwinkel in de stad. In ‘91 ben ik al begonnen met werken in spelletjeswinkels. Tien jaar geleden begonnen we in een werfkelder aan de Oudegracht. Het is zo goed gegaan dat we alles zonder leningen hebben kunnen neerzetten. Zelfs het mooie pand dat we nu hebben, is een uitvloeisel van het succes in de werfkelder”, vertelt Tijn trots.

Het interieur van Subcultures is bijzonder De zaak is bijna volledig ingericht met spullen uit een kringloopzaak. Houten kasten zijn schots en scheef aan elkaar vastgezet, twee houten ladders maken het mogelijk om spellen uit de hogere kasten te vissen en op de vloer liggen Perzische tapijten. “Het is voor ons heel gunstig dat we nu aan de straatkant zitten. Mensen die normaal niet zo snel binnen zouden lopen, komen nu sneller langs. Mensen vinden vaak de etalage al spannend en het ziet er van binnen natuurlijk een beetje weird uit. Dat nodigt juist wel uit denk ik.”

De scheve kasten puilen uit van de familiespellen voor tijdens de feestdagen. Er is zelfs geen ruimte meer, dus staan er ook spelletjes naast de kast en de schappen. Het zijn drukke dagen voor Subcultures, dat een speciale actie organiseert voor de komende Sinterklaastijd. “Kinderen maar ook zeker volwassenen die het leuk vinden, kunnen hier hun schoen komen zetten. Misschien zit er dan na vijf december wel wat in”, zegt Tijn mysterieus. Op de vraag of de scheve kasten het wel houden onder al dat gewicht kan Tijn kort zijn. “Toen we hier twee weken aan het verbouwen waren, zijn we met eerst met z’n allen aan die kasten gaan hangen. Dat zit dus wel snor. Die kasten kunnen wel tegen een stootje.”

Schermafbeelding 2014-11-13 om 12.30.54
Foto: Wankie Be
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Foto: Ben Fledderus

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).