Op bezoek bij de Elvis Corner: “Ik heb klanten uit de hele wereld” | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij de Elvis Corner: “Ik heb klanten uit de hele wereld” | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij de Elvis Corner: “Ik heb klanten uit de hele wereld”

Op bezoek bij de Elvis Corner: “Ik heb klanten uit de hele wereld”
In 2005 opende Johan van Wezel de Elvis Corner aan de Amsterdamsestraatweg. Foto: Robert Oosterbroek.
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal. DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Zita Eijzenbach ging deze week op bezoek bij Johan van Wezel van Elvis Corner aan de Amsterdamsestraatweg 293.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal. DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Zita Eijzenbach ging deze week op bezoek bij Johan van Wezel van Elvis Corner aan de Amsterdamsestraatweg 293.

Vingerhoedjes, theelepels, handdoeken, mokken, wijnglazen, posters, kalenders, mutsen, riemen en hier een daar een vergeten kerstbal: je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het hier vinden. Onderzetters, aanstekers, asbakken, shirts en dan ook nog honderden verschillende cd’s, dvd’s, platen en boeken. En alles is van Elvis, uiteraard. “Ja, je kan wel zeggen dat ik bijna alles heb. Soms zeg ik wel eens ‘nee’, maar dat is meer omdat ik het niet kan vinden. Vaak kom ik het dan een paar dagen later alsnog tegen”, lacht Johan. De duizenden verschillende producten passen allang niet meer allemaal in de kasten en de wandelpaden worden steeds smaller door alle spullen op de grond.

Toch zou verhuizen naar een grotere winkel zinloos zijn. “Dan zou het binnen de kortste keren weer net zo vol staan. Dat zou niets uitmaken. Het heeft ook wel zijn charme”, zegt Johan terwijl hij zich langs een stapel platen en een rij dozen met sleutelhangers wurmt. “Mensen willen hier ook rondsnuffelen en zoeken: als ze dan iets moois vinden, is dat veel meer waard dan wanneer je het zo uit een schap pakt en na twee minuten weer buiten staat.” Wat Johan niet heeft, zijn de welbekende Elvis-broekpakken, maar dat is niet omdat hij er geen klanten voor heeft. “Ja, er komt weleens iemand voor zo’n pak voor op een seventies party”, geeft Johan toe. “Dan stuur ik ze door naar de feestwinkel. Van mij hoeft het niet; jezelf in zo’n pak hijsen en Elvis na doen. Daarentegen heb ik wel Elvis-onderbroeken en Elvis-lingeriesetjes verkocht: dat liep nog best goed!” 

De legende

Johan groeit op met de muziek. Hij begint zijn eigen Elvis-verzameling en verkoopt zijn eerste cd’s vanachter de computer in zijn zolderkamer. De vraag stijgt en samen met zijn ouders gaat hij verkopen op markten en braderieën. In 2005 opent Johan de winkel aan de Amsterdamsestraatweg. Hij begint met een breder aanbod, maar tegenwoordig is er uitsluitend nog ruimte voor The King. “De vraag naar artikelen van Elvis was toch veel groter dan naar de rest. Het geheim van Elvis? Er is echt heel erg veel materiaal en er komt nog steeds nieuw materiaal uit. Hij was ook heel veelzijdig: maakte rock ‘n roll, country, maar zong ook ballads en gospel. Naast Frank Sinatra was Elvis een van de eerste artiesten waar merchandise voor gemaakt werd. En natuurlijk het feit dat hij vroeg is overleden. Dat helpt toch wel mee. Dat zie je ook met James Dean en Marilyn Monroe: had ze nog vijf slechte films gemaakt, dan was ze misschien wel helemaal uitgekotst… Op het hoogtepunt sterven, doet het toch wel heel goed voor je carrière”, lacht Johan. “Eigenlijk kan je alleen zo een legende worden.”

b9b74926-a9df-33e0-e90d-6f4690bada14Speculatie

Op 16 augustus 1977 overlijdt Elvis op 42-jarige leeftijd. De wereld is in shock. Hartfalen worden als de officiële doodsoorzaak genoemd, maar er doen ook andere verhalen de ronde over drugs en medicatie. Ook de dood op zich wordt in twijfel getrokken. Er zijn tal van theorieën; Elvis heeft zijn eigen dood in scène gezet omdat hij niet om kon gaan met zijn beroemdheid, hij is gekidnapt door buitenaardse wezens en hij zou met Michael Jackson een bunker delen onder het landgoed Graceland. “Dood is dood: voor mij is het duidelijk”, zegt Johan nuchter. “Ik heb weleens klanten die geloven dat hij nog leeft. Daar ga ik dan ook niet tegenin. Ik heb gesproken met mensen die op zijn begrafenis zijn geweest en Elvis lag in een open kist, dus het lijkt me stug dat hij nog leeft. Maar het is natuurlijk heel zonde dat hij zo vroeg is overleden: iedereen had nog veel langer van Elvis moeten kunnen genieten.”

Op het hoogtepunt sterven, doet het toch wel heel goed voor je carrière

Een kleine grote winkel

Voor Johan is er weinig concurrentie: online is er wel veel te krijgen, maar andere Elvis-winkels zijn er niet in Nederland. Onlangs was er wel een kleine tegenslag voor de winkel: de verkeerslichten voor de deur werden uitgezet. “Als de mensen voor het rode licht moesten wachten, maakten ze even snel een foto met hun mobiel. Dat gebeurde soms wel tien keer op een dag!” Sommige klanten komen voor iets kleins, maar het merendeel bestaat uit verzamelaars die steeds terugkomen. “Uit heel Nederland wel”, zegt Johan nadat hij met een klant uit Twente heeft afgerekend. “Maar ook veel uit Duitsland, Rusland, Engeland en Italië. Laatst kwam er iemand uit Israël overvliegen om hier te winkelen. En via onze webwinkel gaan de spullen de hele wereld over. In de Elvis-wereld is deze kleine winkel heel groot.”

1 Reactie

Reageren
  1. Wim

    Ik ben Wim de nijs uit zwolle wou graag weten of deze winkel de elvis corner nog steeds bestaat en wat de opening tijden zijn wil heel graag weer een bezoek brengen vriendelijke groet Wim de nijs

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).