Op bezoek bij De Wijze Kater: “Mensen moeten hier ook gewoon de Libelle willen kopen” | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij De Wijze Kater: “Mensen moeten hier ook gewoon de Libelle willen kopen” | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij De Wijze Kater: “Mensen moeten hier ook gewoon de Libelle willen kopen”

Op bezoek bij De Wijze Kater: “Mensen moeten hier ook gewoon de Libelle willen kopen”
Leo Spee aan het werk achter zijn toonbank in De Wijze Kater.
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal. DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Emma van Bergeijk ging op bezoek bij Leo Spee van boekhandel De Wijze Kater op de Mariaplaats.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal. DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Emma van Bergeijk ging op bezoek bij Leo Spee van boekhandel De Wijze Kater op de Mariaplaats.

Van de Bijbel tot zelfhulpboeken en van yogagidsen tot reisbundels. Met meer dan 10.000 titels heeft De Wijze Kater op de Mariaplaats een gevarieerd aanbod in boeken. De boekwinkel is gespecialiseerd in esoterische (spirituele) boeken. Eigenaar Leo Spee begon de winkel dertig jaar geleden en staat nog steeds vol passie achter zijn toonbank. “Ik had ooit een antiekwinkel, maar die liep voor geen meter. De boeken wel, dus ben ik die richting ingeslagen.”

De naam ‘De Wijze Kater’ komt van het gelijknamige toneelstuk van Herman Heijermans. Het is een modern sprookje, gebaseerd op de gelaarsde kat en vertelt het verhaal over een koning en zijn pratende, ‘wijze’, kater. Leo vond dit passend en vertelt lachend dat hij zich ook wel met de titel kon identificeren. Ook moest de naam van de winkel niet stigmatiserend worden, omdat mensen volgens Leo dan voor altijd over ‘dat ene zweefwinkeltje’ zouden spreken. “Mensen moeten hier ook gewoon de Libelle willen kopen”, lacht Leo.

De wijze kater

Weet alles van zijn boeken

Leo begint zijn dag met het uitpakken van boeken en staat vervolgens de hele dag klaar voor zijn klanten. “Dat zijn allerlei soorten mensen, van 16 tot 86 jaar zeg ik altijd.” Leo noemt de boekenindustrie tegenwoordig moeizaam en dat merkt hij ook in zijn winkel: “Er wordt minder gelezen en door het internet zijn boeken niet meer de eerste informatiebron.” Zelf is hij een trouwe boekenlezer, “ik gebruik boeken als informatiebron; ik kijk wel uit met al die aanstellerige websites.”

Leo helpt iedereen met vragen. “Heeft u een boek over klimaatpsychologie?”, klinkt er. Leon weet er direct genoeg over te vertellen en helpt enthousiast, ondanks het feit dat toegeeft zelf niet veel te hebben met dit type boek. “Mijn vrouw vond het heel interessant en zo ben ik het ook wel gaan waarderen. Maar niet alles hoor!” Leo is zelf vooral fan van reisboeken: hij reist  het liefst de wereld rond. India heeft zijn hart gestolen: “Dat vind ik het meest interessante land ter wereld”, zegt hij.

Leo vertelt dat er soms wel eens klanten binnenkomen om hun mening mee te delen over bepaalde heilige boeken. Zo kwam er een keer iemand die vond dat een boek niet prominent genoeg op de plank lag. Een andere keer vond iemand dat Leo een ‘afvallig’ boek verkocht. “Ik doe niet mee aan de beknotting van de persvrijheid en iedereen mag zijn eigen afweging maken. Ik maak zelf uit wat ik verkoop. Toen dropen ze wel af.”

img_7405

Toekomst

Leo is zeker niet de enige boekwinkel in het centrum van Utrecht. Maar dat weerhoudt hem nergens van: “In ieder vak heb je concurrentie en daar leer je mee leven.” De Wijze Kater verkoopt honderden esoterische boeken, “Broese en ik hebben maar een kleine overlap binnen dit genre.”

Leo was lang ziek en verloor daardoor veel energie. Eigenaar van een boekwinkel zijn klinkt misschien minder zwaar dan dat het daadwerkelijk is: van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat staat boeken zeulen en heen en weer lopen in de winkel. “Maar het werk zelf blijft geweldig hoor!” Leo weet niet wat de toekomst hem en de winkel zal brengen. Over drie jaar verloopt zijn huurcontract. “We zullen zien hoe het tegen die tijd gaat.”

Fotoverslag

De Wijze Kater (Emma van Bergeijk)

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).