Open brief: ‘Met slapen op het Smakkelaarsveld is een humane ondergrens gepasseerd’ Open brief: ‘Met slapen op het Smakkelaarsveld is een humane ondergrens gepasseerd’

Open brief: ‘Met slapen op het Smakkelaarsveld is een humane ondergrens gepasseerd’

Open brief: ‘Met slapen op het Smakkelaarsveld is een humane ondergrens gepasseerd’
Brug op het Smakkelaarsveld waaronder daklozen de nacht doorbrachten
De PvdA heeft een opiniestuk geschreven over mensen die in Utrecht noodgedwongen buiten moeten slapen. Een van de aanleidingen hiervoor is dat tegenwoordig in de omgeving van het centraal station weer meer daklozen de nacht doorbrengen. De partij roept op iets aan het probleem te doen en erkent dat Utrecht dit niet alleen aan kan pakken. Lees de open brief hieronder.

De PvdA heeft een opiniestuk geschreven over mensen die in Utrecht noodgedwongen buiten moeten slapen. Een van de aanleidingen hiervoor is dat tegenwoordig in de omgeving van het centraal station weer meer daklozen de nacht doorbrengen. De partij roept op iets aan het probleem te doen en erkent dat Utrecht dit niet alleen aan kan pakken. Lees de open brief hieronder.

Laat niemand op straat slapen

“Slapen tussen de ratten. Tussen het vuil en de troep. Letterlijk onder de brug. Dit beeld past niet bij een welvarend land als Nederland, maar toch gebeurde het onlangs op het Smakkelaarsveld. Dat is mensonterend en een mensenrechtenstad als Utrecht onwaardig. Het raakt ook een open zenuw van onze stad want het roept herinneringen op aan de ‘junkentunnel’. We willen niet terug naar ‘De Hel van Hoog Catharijne’. Dit mogen we in het hart van de stad niet laten gebeuren.

Anders dan in de jaren negentig, gaat het hier niet om grote aantallen drugsverslaafden. De buitenslapers nu zijn voor een groot deel EU-arbeidsmigranten afkomstig uit Oost-Europa. Hun situatie is schrijnend. Deze week nog zei Nationaal Rapporteur Mensenhandel Conny Rijken dat ze stelselmatig uitgebuit, achtergesteld en gediscrimineerd worden.

Arbeidsmigranten wonen en werken onder erbarmelijke omstandigheden, en als ze hun baan kwijt raken staan ze dubbel in de kou. Ze komen op straat te staan en hebben vervolgens meestal geen recht op daklozenopvang. Dit is al jaren bekend, maar toch verandert er nog weinig. De nood is hoog, maar het gevoel van urgentie lijkt te ontbreken.

In Utrecht pleit de PvdA al jaren voor een plan van aanpak voor arbeidsmigranten. Het is te vaak een vergeten groep die meer aandacht verdient. De gemeente vond dat tot voor kort niet nodig, maar nu er landelijk een ‘Plan van Aanpak EU burgers’ is aangekondigd haakt gelukkig ook Utrecht aan. Ook in het Utrechtse coalitieakkoord staat dat deze groep extra aandacht verdient.

Nu is het tijd om uit dat gevoel van urgentie ook acties te laten voortkomen. De seinen staan op groen. Wat de PvdA betreft zorgen we voor ruimere opvang, vooral in de winter, en betere ondersteuning bij problemen. In coronatijd hebben we als stad laten zien dat het kan: in een mum van tijd extra bedden beschikbaar stellen. Ieder mens in Nederland heeft recht op een dak boven zijn hoofd. Pas met een zekere slaapplek kun je werken aan herstel en het verbeteren van je situatie. Stel dus niet de regels, maar de mensen voorop.

Dakloosheid is een groeiend probleem dat door de huidige energiecrisis waarschijnlijk nog groter wordt. Wat de PvdA betreft is met slapen op het Smakkelaarsveld een humane ondergrens gepasseerd. Utrecht kan niet op zichzelf het hele probleem van een doorgeschoten flexibele arbeidsmarkt en de uitbuiting van arbeidsmigranten aanpakken. Daarvoor is een stevige lobby bij het Rijk met andere grote steden nodig. Malafide uitzendbureaus en werkgevers moeten worden aangepakt. Maar de gemeente is wel verantwoordelijk voor huisvesting. Stop met kijken wat er allemaal niet mag en kan, maar kijk vooral naar wat er wél kan.”

12 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Beschamend. Het zogenaamd progressieve college van Utrecht zal onmiddellijk andere prioriteiten moeten gaan stellen. Maar het grote probleem ligt vanzelfsprekend bij de landelijke overheid met haar rechtse neoliberale beleid, die inmiddels al decennia lang in gebreke blijft om de problemen in de samenleving op te lossen. Integendeel, zij heeft veel bestaande problemen vergroot en nieuwe problemen gecreëerd. Dit is slechts één zichtbaar symptoom. Er gaan er nog vele volgen.

 2. Scherpschutter

  Hier heb je een plan van aanpak. Neem ze op zolder en hou op ze binnen te laten.

 3. Lombokker

  Willen we meer, of minder Neoliberalisme? En nog meer arme landen in de EU?

  Fijn dat de PvdA dit nu aan de orde stelt, maar de Paarse kabinetten onder Wim Kok hebben destijds de deur wijd open gezet voor dit soort ellende (1994-2002; PvdA/VVD/D66). Voor mij reden om sindsdien nooit meer op deze partij te stemmen.

  Overigens is de SP al jaren bezig om de problematiek rondom arbeidsmigranten onder de aandacht te brengen. Niet alleen de buitenslapers, want dat is slechts het topje van de ijsberg. Huisvesting voor deze mensen is al decennia lang een probleem, om over uitbuiting nog maar te zwijgen.

 4. Koel Hoofd

  @Lexus
  Voor zover ik me kan herinneren ging links standaard massaal hysterisch emotioneel te keer op het moment dat rechts die immigratiewetten probeerde uit te voeren, want bij het invoeren zette links altijd braaf hun paraaf bij het kruisje.
  Hoeveel asiel’pardon’, familie’pardon’, kinder’pardon’, telateafhandelingsmet compensatietoe’pardon’-s hebben we daardoor al gehad?
  We zijn een excuustruzenland waarvan bekend is dat als je er eenmaal binnen bent, je er vanzelf staatsburger wordt en intussen van de melk en honing kan genieten omdat links dat bij rechts door de strot duwt. Slikken of stikken want anders ben je een racist, psychopaat, of nog veel erger. Want stigmatiseren en discrimineren kan links als de beste.
  Links doet met hun goede bedoelingen meer mensen schade aan dan rechts, zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden en de weg naar de heil is geplaveid met goede bedoelingen.
  Die mensen die onder de brug leven weten daar alles van.

 5. Dooddoener

  @Scherpschutter 2/11/2022 – 11:24
  Ah ja, geweldig. En zodra de arbeidsmigranten niet meer binnen komen ga jij die slecht betaalde arbeid verrichten om het land draaiend te houden neem ik aan?

  Een plan van aanpak is uiteraard iets heel anders dan een paar van de jouw zo kenmerkende simplistische dooddoeners.

 6. Geenstijl@Utrecht

  Mijn god links is weer bezig om de schuld bij rechts te leggen,iedere politieke partij heeft hier aan bijgedragen.
  En geloof mij,niemand gaat dit oplossen zolang wij weg blijven kijken.

 7. Lexus

  @Koel Hoofd: het is bij u steeds weer hetzelfde liedje: links heeft de schuld. Afgezaagd en onjuist, want het is rechts dat inmiddels al decennia aan de macht is en de oorzaak van de meeste ernstige problemen waar we nu mee zitten.

 8. Jos

  O ja, dit was ook helemaal niet voorspeld, dat dit ging gebeuren. Met Bieb ++ en al die ongein.

  En natuurlijk de neoliberale wind die al een jaar of 40 door dit land waait.

  Mensen doen er niet toe. Het gaat om geld. Geld dat verdiend wordt door een enkeling. Daar is de overheid tegenwoordig toe op aard. Men dient niet de mens.

 9. Miepkniep

  @scherpschutter Het zijn niet alleen arbeidsmigranten. Het zijn de door jouw zo bewonderde rechtse rot…. met hun streken . Het zijn mensen. En die worden behandeld als beesten. Nederland anno 2022 land der libertariers.

 10. De Utrechtse Communist

  Stalin had destijds best wel een goede oplossing voor dit probleem volgens mij ….

 11. Arbeider

  @Lombokker:

  De PvdA is mijn stem jaren geleden al kwijt geraakt. Door het goedkeuren van de verhoging pensioenleeftijd zodat de minder verdienende minder gezonde jaren heeft. Een ‘vriendje van de rijken’-maatregel.
  Waardeloos deze partij van, vroeger, de arbeiders die met eerlijk zweet hun geld verdienen.

 12. Thuisblijver

  Strafbaar om op staat te slapen, al die onzin over “mensonterend”. Niemand hoeft buiten te slapen, je kan altijd naar het Leger des Heils.
  En ook bedelaars oppakken, die vaak bedelen voor een “baas”. Er zijn genoeg instanties die hulp bieden. En het is geen porum om te zien (wat een troep maken ze en laten ze achter).
  En iedereen die bovenstaand verhaal te grof vindt: neem zo iemand dan in huis en help met regelen van hulp bij instantie. Succes!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).