Wij willen in Utrecht blijven! Maar zo gaat dat niet lukken | De Utrechtse Internet Courant Wij willen in Utrecht blijven! Maar zo gaat dat niet lukken | De Utrechtse Internet Courant

Wij willen in Utrecht blijven! Maar zo gaat dat niet lukken

Wij willen in Utrecht blijven! Maar zo gaat dat niet lukken
Utrecht gezien vanuit de lucht. Archiefbeeld DUIC
Succesvolle start-ups zien steeds minder reden om in Utrecht te blijven. Dat schrijven verschillende bedrijven aan de Utrechtse gemeenteraad en DUIC. In steden als Amsterdam en Eindhoven worden succesvolle bedrijven voordelen geboden en worden ze in contact gebracht met andere die hen verder kunnen helpen. In Utrecht gebeurt dit veel minder en de huurprijs is hier ook nog eens relatief hoog. Dit maakt Utrecht duur zorgt ervoor dat deze zogeheten scale-ups verhuizen zodra ze echt beginnen te groeien. “Het is graag, of niet.” 

Succesvolle start-ups zien steeds minder reden om in Utrecht te blijven. Dat schrijven verschillende bedrijven aan de Utrechtse gemeenteraad en DUIC. In steden als Amsterdam en Eindhoven worden succesvolle bedrijven voordelen geboden en worden ze in contact gebracht met andere die hen verder kunnen helpen. In Utrecht gebeurt dit veel minder en de huurprijs is hier ook nog eens relatief hoog. Dit maakt Utrecht duur zorgt ervoor dat deze zogeheten scale-ups verhuizen zodra ze echt beginnen te groeien. “Het is graag, of niet.” 

“Utrecht zit vol succesvolle, jonge ondernemingen. En wij willen doorgroeien. Daar moet dan wel ruimte voor zijn. Anders hebben we weinig keuze: straks vertrekken wij uit Utrecht. En begrijp ons niet verkeerd, dat willen we helemaal niet! We zijn namelijk niet voor niets ons bedrijf in Utrecht gestart. We zitten goed bereikbaar in het midden van het land, onze huidige én toekomstige medewerkers wonen hier, er zijn veel interessante bedrijven waar we mee samen kunnen werken. En onze klanten zitten hier. Onze bedrijven passen bij de stad, en Utrecht bij ons. Utrecht loopt voorop op het gebied van gezondheid, duurzaamheid, onderwijs, en informatietechnologie!

Wat is er aan de hand? We worden regelmatig vanuit andere steden zoals Amsterdam en Eindhoven gebeld of we daarnaar toe willen komen. Met aantrekkelijke regelingen om de overstap te versoepelen. We willen niet weg, maar op deze manier wordt vertrekken wel de beste keuze voor onze bedrijven. Betaalbare bedrijfsruimte is heel schaars. En als we die zelf willen beginnen, ondervinden we weinig steun en lopen we tegen allerlei regeltjes aan. Terwijl we juist rekenen op een stap extra! We missen urgentie, daadkracht en snelheid bij Gemeente Utrecht.

Utrecht kent internationaal geroemde incubators als UtrechtInc, de Life Science incubator en de Game Garden. Hier ontpoppen zich kansrijke startups die nationaal en internationaal een succes zijn. Er zijn in Utrecht hechte netwerken met bedrijven ontstaan, investeerders aangetrokken: we hebben goud in handen! Maar we missen een graduate space waar we kunnen werken en elkaar kunnen ontmoeten. Waar we onze volgende stap kunnen maken, kunnen groeien en profiteren van elkaars kennis en netwerk.

Kom op Utrecht! Laat geen kansen liggen. We zijn succesvolle bedrijven. We zorgen voor werkgelegenheid, innovatie en samenwerking met andere partijen. Dat willen we ook met de gemeente doen. Als de gemeente zorgt voor betere ondersteuning en betaalbare bedrijfsruimte, zorgen wij voor groei. We willen niet naar Amsterdam of Eindhoven. Maar het moet wel van twee kanten komen. Het is graag, of niet.”

Met vriendelijke groet,

Menno Wielhouwer (2daysmood), Pierre Vermeulen (SoLease), Sjoerd Sloterdijk (Sensorfact), Jeroen Fransen (Revisely), Axel Dekker (The Fixed Gearshop), Tommie Wildschut (Edutainment Games), Anouk Binkhuysen (Faqta), Rogier Kauw-A-Tjoe (Luqo), Jan Wijn (Trunkrs)

23 Reacties

Reageren
 1. Kakhiel

  Gaan jullie toch lekker naar Eindhoven..?! Lekker centraal. Doei!

 2. Rick

  Ik hoop echt dat de gemeente Utrecht dit signaal serieus neemt. Utrecht heeft in het verleden z’n positie al vaker overschat. Startups zijn van groot belang voor de stad. We moeten ervoor waken dat we niet een onbeduidende stad worden op de belangrijke as Amsterdam – Eindhoven. Utrecht wakker worden!

 3. Objectivist

  Normaal gesproken ben ik werkelijk de eerste die voor een ondernemer op zou komen. Dit zijn alleen geen ondernemers. Vergeef me, maar wat een stel sorry-excuses voor zelfstandigen hebben we hier bij de lurven zeg. Een beetje op hoge poten door de belastingbetaler gesubsidieerde woonruimte eisen, kennelijk omdat deze ondernemingen zo “succesvol” zijn dat het ze ondanks internationale successen en investeerders niet lukt om zelf een kantoorpandje te betalen in een markt waarin er honderden leeg staan…

  Met wat voor een hoogst innovatieve unieke clubjes hebben we hier te maken, vraag ik me dan af? Ik ben er eens een paar gaan Googelen.

  2daysmood: welzijns en gelukssoftware voor bedrijf en personeel. (geen grap…)
  Sensorfact: energiebesparingssoftware (lekker “zolderkamer”, met een 06 nummer op website)
  Solease: zonnepanelen leasen (en het verkopen als “huren”…)
  Revisely (online tekstrevisie software voor scholen, Microsoft anyone…?)
  The Fixed Gear Shop: een webshop in fietsen zonder versnelling (precies wat je wil natuurlijk…)
  faqta: kinderprogrammeringssoftware (geen tikfout) om er wereldburgers van te maken.

  “De rest maar niet eens bekeken…En dit moet voor groei gaan zorgen? Dit moet de belastingbetaler maar gesubsidieerd van onderdak voorzien? Ga in vredesnaam aan het werk, heren en dames ondernemers. Of ga lekker naar Amsterdam. Really? Who cares….

 4. Utrecht Internationaal

  Bedankt dat jullie dit initiatief nemen, het is essentieel voor Utrecht met haar focus op sterke toekomst gerichte economie dat hierin wordt voorzien door passende locaties. Het kan niet zo zijn dat ( gemeente) Utrecht het allemaal maar vanzelfsprekend vindt, of het beleid is zonder concrete daden.
  Gemeente Utrecht, kom met een plan, en start een : future park voor scale ups.Het werkspoor kwartier, met het eigen het station Zuilen , en mogelijk straks ook station Majella zou een perfecte locatie hiervoor kunnen zijn. Nu is hier al NUTRECHT gevestigd etc.

 5. Barbo

  Debiele reactie Kakhiel.

 6. Peter van Beelen

  Kom naar Eindhoven! Het is niet zo ver als het lijkt en het bevalt uitstekend! Wij van Koolvis.studio zijn er heel tevreden en het is inderdaad heel betaalbaar!

 7. AV

  @Kakhiel anders ga jij even naar Eindhoven.

 8. Willem

  Weet je waarom Utrecht duur is? Precies, omdat iedereen er wil zitten. Kwestie van vraag en aanbod. Zou ik ook wel willen, zo’n Utrecht-subsidie…

 9. Bart van Meijl

  Normaal reageer ik niet op dit soort discussies op DUIC.

  Echter, Utrecht is sterk gebaat bij een optimaal klimaat voor (startende) ondernemers. De vraag is of dat enkel uit een goedkopere huurprijs voor kantoorruimte moet bestaan voor (startende) ondernemers. Er zijn reeds veel mogelijkheden, enerzijds bedrijfs-verzamel-panden (van o.a. de Gemeente Utrecht) anderzijds locaties waar (startende) ondernemers kantoorruimte kunnen delen. Het lijkt me goed en zinvol als de Gemeente Utrecht het netwerk faciliteert om diverse bedrijven beter met elkaar in contact te brengen (daar zijn al netwerken voor, maar kan altijd beter): dat kan op een goedkope manier en levert de stad/gemeente veel op. Faciliteren van goedkope kantoorruimte lijkt me niet de taak van de gemeente, je moet je misschien ook afvragen waarom andere steden hier wel willen faciliteren: mogelijk omdat het niet aantrekkelijk genoeg is in hun gemeente?

  Er mag zeker door de gemeente Utrecht meer beleid worden gemaakt op (internationale) ondernemingen, alleen een internationale school is geen oplossing. Als je als gemeente inzet met een slogan: “Stad van Kennis & Cultuur” dien je ook de infrastructuur voor (startende) ondernemers te faciliteren die een bijdragen hieraan leveren. Nogmaals, goedkope kantoorruimte is dan niet het beste voorbeeld, wel netwerken – inzet op kennisinfrastructuur – opleidingen c.q. opleidingsinstituten die aansluiten bij behoefte ondernemingen (qua afgestudeerden).

  Het is te makkelijk om deze onderneming met een vriendelijke groet te laten vertrekken naar Amsterdam/Eindhoven of elders, het is ook te makkelijk het enkel in ‘harde cash’ te zoeken. Een omgeving ontwikkelen waarbij deze ondernemingen zich kunnen ontwikkelen ligt wel op het pad van gemeentelijk beleid en daar mag wel meer inzet op komen.

 10. Rene

  Chapeau Bart, reageer a.u.b. in het vervolg vooral op dit soort discussies!

 11. Theo Pranger

  Mag ik jullie wijzen op de volgende ontwikkeling:

  Het Werkspoorkwartier wordt het hart van de creatieve industrie in Utrecht. Wij zijn in het proces van de aankoop van het bedrijfsterrein aan de Keulsekade met het prachtige monumentale Pegus gebouw. We ontwikkelen het tot een extrovert, dynamisch en inspirerend creatief terrein, met veel groen en buitenruimte: Campus Werkspoor Het concept biedt een centrale horeca, een bedrijfsverzamelgebouw, (vergader)zalen en eigen kantoorruimtes van 350 – 1500 m2.
  De initiatiefnemers zijn o.a. Lingotto (bekend van de kauwgomballenfabriek), de oprichters van eFocus (Valtech) en Medicore, en de oprichters van Evident.

 12. Rick

  @Bart: ben het helemaal eens met je!

 13. Johan

  “2daysmood: welzijns en gelukssoftware voor bedrijf en personeel. (geen grap…)
  Sensorfact: energiebesparingssoftware (lekker “zolderkamer”, met een 06 nummer op website)
  Solease: zonnepanelen leasen (en het verkopen als “huren”…)
  Revisely (online tekstrevisie software voor scholen, Microsoft anyone…?)
  The Fixed Gear Shop: een webshop in fietsen zonder versnelling (precies wat je wil natuurlijk…)
  faqta: kinderprogrammeringssoftware (geen tikfout) om er wereldburgers van te maken.”

  Ik vind een aantal start-ups in deze lijst ook weinig overtuigend. Maar Sensorfacts klinkt echt niet als onzin. Ze hebben ook diverse vacatures open staan en hebben al een klantennetwerk.
  Faqta lijkt me ook veelbelovend, aangezien kunnen programmeren een zeer toekomstbestendige vaardigheid is.

  Veel start-ups zijn onzin, maar dat sluit niet uit dat een start-up een goed idee heeft en succesvol kan worden.

 14. VoordorpPaul

  Zielig doen over de hoge huren en er liever gaan zitten op de kosten van de inwoners en dan ook nog eens een andere fabel de lucht in slingeren…we zorgen voor werkgelegenheid. Nou start-ups…jullie weten zelf wel de weg naar buiten he…fijne dag verder, mzzl

 15. Pauline - Young Economic Board Utrecht

  Herkenbaar geluid dat klinkt in meerdere hoeken van de stad. Volgens mij moeten we hier samen de schouders onder zetten. Ik ben ervan overtuigd dat de ondernemende types die Utrecht rijk is deze regio nog 100x beter/mooier/groener/gezonder/slimmer kunnen maken en dat er dus meer ruimte moet komen voor hun ambities en initiatief. En (inderdaad Bart) dit gaat verder dan alleen fysieke (kantoor)ruimte.

  In december zijn wij, gesteund door de Economic Board Utrecht, de Young Economic Board Utrecht opgezet. Omdat wij geloven dat we onze krachten moeten bundelen om meer ruimte vrij te kunnen boksen voor een nieuwe generatie ondernemende Utrechters. Zowel onderling als door de verbinding op te zoeken met gevestigde instanties en bedrijven.

  We zijn net begonnen en er ligt een heel nieuw jaar voor ons: een mooi moment om eens het een en ander op poten te gaan zetten! Wie denkt en doet er met ons mee?

 16. WvR

  Mijn vorige post schijnt niet geplaatst te zijn. Wellicht komt’ie nog naar boven en is dit dubbel, maar: Bijzonder interessante informatie gevonden voor onderstaande 2 start-ups.

  Solease (https://www.solease.nl/ons-verhaal/):
  “Zo werken we sinds dit jaar bijvoorbeeld samen met Nuon. Voor het aanschaffen van de zonne-systemen worden we gefinancierd door verschillende energiefondsen, o.a.: Het Limburgs Energiefonds, Energiefonds Overijssel en Energiefonds Utrecht. Ook worden we gesteund door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling, ClimateKic en Utrechtinc.”

  Sensorfact (http://www.sensorfact.nl/over-sensorfact/):
  Joint venture van Engie Services en Dexter Energy.
  Engie Services (http://werkenbij.engie-services.nl/over-engie/): 6200 medewerkers.

  Dexter Energy (http://www.dexterenergy.nl/): 06 nummer, gevestigd op de Stadhouderskade in Amsterdam.

 17. Herman

  Ondernemers die als start up al beginnen met zeuren zijn al verpest voor ze echt gestart zin.

  Kom op mensen werken en niet zeuren!

 18. Arjan Verhoeven

  “We worden regelmatig vanuit andere steden zoals Amsterdam en Eindhoven gebeld of we daarnaar toe willen komen. Met aantrekkelijke regelingen om de overstap te versoepelen. ”

  Ga dan.

 19. Sjaak

  Wat een jankers, deze zogenaamde ondernemers!! Zouden als ondernemers toch principe van vraag en aanbod moeten kennen. Ja, utrecht is duur. Dat is juist omdat je centraal zit en hier je potentiele klanten en personeel zitten. Daar staat dus iets tegenover.

 20. Toine Goossens

  Citaat:
  ´Maar we missen een graduate space waar we kunnen werken en elkaar kunnen ontmoeten.´

  Nou even NL googelen om te weten wat deze ondernemers toch zo node missen. Er is tegenwoordig één graduatespace in Nederland, en die staat in …………………… Utrecht!
  Probleem voor deze heren opgelost zou je denken. Of zouden zij zo onnozel zijn dat zij dit nog niet weten?

  https://sites.google.com/view/graduatespace
  http://www.makelpunt-utrecht.nl/locaties/ruimte/graduate-space
  Nils de Witte (0616952566)

  De kantorenleegstand in Utrecht was eind 2015 12%. 5% van de Utrechtse winkels staat leeg (na de komst van Hudson). Maar nee, wij kunnen niets passends vinden. Wij hebben graag dat de gebraden duiven ons in de mond vliegen.

 21. Nils de Witte

  Beste Toine,

  Inderdaad, de eerste graduate space staat in Utrecht. Eerlijk gezegd is dat pas twee weken zo en nog eerlijker gezegd, de gemeente heeft er (tot op heden) niet veel mee te maken. Maar goed , 850m2 betaalbare ruimte op Rijnsweerd (gemiddeld 100 euro per werkplek per maand) is een eerste stap, dankzij de ruimhartigheid van Jaap Smalbroek (namens de eigenaar van het pand) en een aantal jonge groeibedrijven van StudentsInc (die tekenen voor de huur zonder te weten wat ze precies gaan krijgen) is deze locatie gerealiseerd. We hopen dat het gaat werken en dat we op deze wijze een bijdrage kunnen leveren aan een goed vestigingsklimaat voor nieuwe innovatieve groeibedrijven. Interesse om je aan te sluiten bij deze community of er een bijdrage aan te leveren? zie http://www.graduatespace.nl

 22. Jouko Huismans

  Wat een slappe actie. Als jouw succes als ondernemer afhankelijk is van de gemeente Utrecht kun je beter maar meteen stoppen. Of verhuizen inderdaad. Overheidsgeld in goedkope huurruimte steken? Laat je niet gek maken gemeente Utrecht. Wij zitten als start up sinds een half jaar in Utrecht en echt heel happy hier. Doei! Jouko Huismans, Graphlr

 23. Nils de Witte

  Kleine aanvulling op mijn voorgaande bericht: De gemeente Utrecht steunt de Graduate Space niet alleen in morele zin, maar nu ook in materiële zin. Dus scaleups van Utrecht, schrijf je in.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).