Open Brief: “In Utrecht geen plek voor The Student Hotel” | De Utrechtse Internet Courant Open Brief: “In Utrecht geen plek voor The Student Hotel” | De Utrechtse Internet Courant

Open Brief: “In Utrecht geen plek voor The Student Hotel”

Open Brief: “In Utrecht geen plek voor The Student Hotel”
De plek waar The Student Hotel zich wil vestigen. Foto: DUIC / Annelies Hoelen
The Student Hotel wil een grote vestiging openen in Hoog Catharijne, dat maakte het bedrijf afgelopen december bekend. Er is sindsdien veel weerstand op het plan. Niet iedereen is blij met het concept waarmee buitenlandse studenten gemakkelijk aan een kamer kunnen komen. Doordat de studenten een hotelkamer huren, betalen ze relatief veel en hebben ze geen huurrechten. De Utrechtse belangenbehartiger voor studenten, Vidius, is één van de partijen die de komst van The Student Hotel niet ziet zitten en legt in onderstaande open brief uit waarom. 

The Student Hotel wil een grote vestiging openen in Hoog Catharijne, dat maakte het bedrijf afgelopen december bekend. Er is sindsdien veel weerstand op het plan. Niet iedereen is blij met het concept waarmee buitenlandse studenten gemakkelijk aan een kamer kunnen komen. Doordat de studenten een hotelkamer huren, betalen ze relatief veel en hebben ze geen huurrechten. De Utrechtse belangenbehartiger voor studenten, Vidius, is één van de partijen die de komst van The Student Hotel niet ziet zitten en legt in onderstaande open brief uit waarom. 

The Student Hotel, een huisvester gericht op internationale studentenhuisvesting, heeft vergevorderde plannen om een vestiging in het Utrechtse Hoog Catharijne te openen. Dit woonconcept werkt met een hotelovereenkomst in plaats van een huurcontract voor verblijvende studenten. Hierdoor krijgen de kamerhuurders geen huurrechten – een onacceptabele situatie. Daarom roept de Utrechtse studentenvakbond VIDIUS de gemeente Utrecht op om een dergelijke onderneming te weren.

Internationale studenten

In collegejaar 2015-2016 waren er 3480 internationale studenten in Utrecht, een aantal dat  steeds toeneemt. In tegenstelling tot veel Nederlandse studenten hebben deze studenten niet het netwerk en de mogelijkheden om te hospiteren. Ze zijn daarom toegewezen op gemeubileerde kamers die ze vooraf kunnen reserveren. Hun woningnood is hierdoor nog hoger dan die van Nederlandse studenten.

Student Hotel Utrecht

De vestigingen van The Student Hotel bieden een tijdelijke woonruimte aan zonder huurcontract, zonder enige huurrechten, en tegen een forse prijs. The Student Hotel claimt met hun woonconcept te voorzien in een behoefte aan luxe en dure studentenkamers. Het succes van de onderneming is echter te verklaren door de krappe woningmarkt en behoefte aan directe huisvesting. De eigenaar van The Student Hotel heeft eerder al aangegeven het hotel-concept toe te passen, zodat hij hiermee het Nederlandse huurrecht kan ontwijken. Het is daarom verbazingwekkend dat de gemeente Utrecht überhaupt in gesprek is gegaan met deze partij.

Geen huurbescherming en torenhoge huurprijzen

Studenten hebben geen enkele zekerheid wanneer ze woonachtig zijn in een hotelkamer. The Student Hotel kan bijvoorbeeld zomaar een kamer binnenlopen, wat bij een gewone huurovereenkomst valt onder huisvredebreuk en strikt verboden is. Omdat deze woonformule zich niet aan de reguliere huurwet hoeft te houden, is er geen maximale huurprijs. Dit leidt tot huurprijzen van maximaal €1100 per maand voor een kamer van 19m2, die volgens de huurwet maandelijks niet meer zou mogen kosten dan €341. Zelfs voor een kamer van €635 betaalt een student alsnog het dubbele van wat er volgens de huurwet voor gevraagd mag worden.

Recent heeft The Student Hotel in verschillende media aangegeven dat studenten meer behoefte hebben aan zekerheid dan aan huurrecht. Huurrecht is echter niet iets wat je optioneel kan maken. Het is een basisrecht voor iedereen die in Nederland huurt. Sinds invoering van de Wet Doorstroming Huurmarkt vorig jaar is het mogelijk om tijdelijke huurcontracten aan te bieden. The Student Hotel heeft geen enkele reden om deze huurcontracten niet aan te bieden, behalve dat ze hiermee minder winst kunnen maken.

Gemeente Utrecht is aan zet

De zorgen over Student Hotels blijken ook uit recent gestelde kamervragen door het CDA en de PvdA. Minister Blok van Wonen gaf aan dat The Student Hotel gezien moet worden als reguliere studentenhuisvesting. Huurders in een Student Hotel hebben dus recht op huurrecht en huurbescherming. De minister legt echter alle verantwoordelijkheid bij de lokale politiek. De gemeente Utrecht zou een dergelijke partij dus halt toe moeten roepen. Juist in een stad met zo’n enorme woningkrapte als Utrecht, is het van belang dat het spel eerlijk gespeeld wordt en iedereen zich aan het huurrecht houdt.

Thomas van Gemert – Voorzitter VIDIUS studentenunie
Siebren Teule – Penningmeester VIDIUS studentenunie

VIDIUS studentenunie is dé centrale belangenbehartiger van Utrechtse studenten.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Rick

  Ik heb het idee dat de schrijvers van dit stuk het nog niet helemaal begrijpen, of dat wij gewoon compleet anders tegen deze kwestie aankijken.

  Om te beginnen, een “forse prijs” is een relatief concept. Helemaal voor buitenlandse studenten waarvoor het studeren in eigen land waarschijnlijk een stuk duurder zal zijn. De prijzen die genoemd worden in het stuk worden ook weer compleet uit hun context gehaald. Het zijn niet normale studentenkamers die hier verhuurd worden, daar mag je het dan ook niet mee vergelijken. Het betreft kamers, waarbij een heleboel diensten zitten, waarvoor betaald moet worden. Je huurt in het Student Hotel geen kamer, maar je neemt een pakket af. Ik vind het logisch dat je hier meer voor betaalt.

  Hiernaast is The Student Hotel een concept dat in andere steden al bewezen is te werken, waardoor ik de kans dat het in Utrecht nu ineens anders gaat worden erg klein acht.

  Ik blijf nog steeds van mening dat wij als Utrecht erg blij moeten zijn met een partij die van deze locatie iets wil maken en dat zij iets doen aan de woningnood, die zoals de schrijvers zelf stellen, erg hoog is voor buitenlandse studenten.

 2. Peter Joosten

  @ Rick

  Definieer “wij”.

  Daarnaast zijn “wij” als Utrecht dus niet als geheel blij hiermee. Ik en vele andere Utrechters komen wel voor het belang van ook de buitenlandse student op. Die hoeft niet uitgebuit te worden, omdat enkelen hier rijd worden van de kamernood alhier. En dien “diensten” zijn er slechts om te maskeren dat er onaanvaardbare kosten worden gerekend. Het is gewoon ordinaire kamerverhuur hoor. Zit het stationsgebied niet op te wachten, ook al komen er rijke buitenlandse studenten te wonen, waarvan pappa en mamma de kosten betalen. k ben al helemaal niet voor een klasse-samenleving.

 3. Rick

  @Peter. Met ‘wij’ bedoelde ik simpelweg de schrijvers van dit stukje en ikzelf.

  Ik moedig het alleen maar aan als mensen opkomen voor studenten, of in dit geval voornamelijk voor buitenlandse studenten. Ik ben alleen van mening dat dit Student Hotel tegenhouden het probleem niet oplost en zelfs niet bijdraagt aan het iets van een oplossing. Ik zou denken, laat het Student Hotel lekker haar ding doen, de markt zal bepalen of ze slagen of niet. Probeer dan náást het Student Hotel (niet in de letterlijke zin) met acties of initiatieven te komen om dit huisvestingsprobleem aan te pakken. Het Student Hotel heeft tenminste concrete ideeën…

  Die opmerking over ‘pappa en mamma’ vind ik nogal laag en kortzichtig, dus laten we het maar voornamelijk over de inhoud hebben 😉

 4. Michiel

  Het vakbondbericht oogt mij eenzijdig.
  Het zou DUIC sieren als men dan ook het voorstel van Student Hotel belicht.

  Even een losse tussenopmerking: een jaar medicijnen studeren kost de maatschappij 100.000 euro. De eigen bijdrage van de student valt daarbij in het niet.

  Het concept van Student Hotel zal zich op relatief korte verblijven richten. Dan zit je als organisatie niet te wachten op allerlei langdurige huurgeschillen. Ook het telkens wisselen van studenten zal hun aandacht en dus tijd en dus geld kosten. Laat dit lekker aan de markt over en zie of dit vermeende oneerbare voorstel succesvol wordt. De stad heeft belang bij buitenlandse bezoekers. deze studenten zullen op hun beurt heus wel doorstromen naar andere woonruimte, als ze die weten te vinden. Een buitenlander zal meer ontzorging van zijn huisbaas verwachten dan een Nederlander. Zeker in het eerste jaar.
  Zoals bekend is het oerwoud om aan een kamer te komen voor een buitenlander behoorlijk ondoordringbaar. Daar liggen net als op de expatmarkt allerlei geld beluste bemiddelaars op de loer (bv het verboden dubbel berekenen van commissie, borgsommen zonder reden achterhouden etc.). Dat mag wel?

 5. Klaas Jan

  @Rick:

  Wij = medewerkers van The Student Hotel?

  Forse prijs is volgens jou een relatief concept; dus omdat het in eigen land duurder is om te studeren mag je studenten het geld wat zij zouden besparen vragen rechtstreeks door te sturen naar een veel te dure verblijfplaats? Giet er een mooi sausje overheen en noem het een pakket met heel veel diensten ipv een kamer (wat overigens vaak ook gewoon een pakket inhoudt met heel veel en betere diensten). Ik ben benieuwd of dat pakket nou zo enorm veel luxe scheelt tov een kamer.

  Natuurlijk werkt het in andere steden en zal het ook werken in Utrecht; als je geen andere keuze hebt moet je wat.

  Ik blijf nog steeds van mening dat wij als Utrecht erg blij moeten zijn met een partij (hier citeer ik jou, eigenlijk zou ik moeten zeggen dat ik blij ben met zo’n partij in plaats van net te doen alsof ik namens heel Utrecht spreek) die voorkomt dat mensen een poot wordt uitgetrokken. De partij die wat wil doen aan de woningnood zou dat ook kunnen doen met een ‘pakket’ waarbij ze fatsoenlijke prijzen vragen. Het gaat hier niet om het helpen van mensen aan woonruimte: het gaat puur om heel makkelijk veel geld te verdienen.

 6. W.H.de Groen

  We zien hier langzaam maar zeker dat alle rechten van huurders etc naast de zijlijn worden gelegd wat maakt dat er al langere tijd word nagedacht om het huidige “kraakverbod” te gaan evolueren om deze op andere wijze weer in de markt te gaan zetten.

 7. TP

  Het woningbeleid en specifiek het huurrecht in Nederland is van een soort DDR niveau. Nergens in de westerse wereld is de markt zo dichtgereguleerd als in Nederland. We moeten juist dereguleren en niet meer regels gaan verzinnen. Gelukkig worden daar in de landelijke politiek wel stappen in gemaakt.

 8. JdV

  Laten we vooral ondernemers tegenwerken die proberen een bijdrage te leveren aan de student-vriendelijkheid van Utrecht. Als dit commerciële concept geen bestaansrecht heeft zal het vanzelf verdwijnen. In de tussentijd is er in ieder geval een nuttige invulling gegeven aan anders leegstaand onroerend goed.

 9. Klaas Jan

  @Michiel

  Dus omdat mensen heel veel moeten betalen voor hun studie mag je ze veel te hoge huur laten betalen omdat dit toch niet zoveel is als je kijkt naar hun studiekosten? Het valt me op dat in de voorbeelden door jou en @Rick steeds de specifieke doelgroep wordt genoemd waarvoor het minder erg is als ze zoveel geld betalen. Wat denk je van studenten die daar gaan wonen omdat ze niks beters kunnen vinden maar voor wie het wel enorm veel geld is?

  Dus omdat er andere op geld beluste bemiddelaars op de loer liggen moet je op geld beluste bemiddelaars die het net wat sluwer doen hun gang laten gaan?

  Ik denk dat de initiatiefnemers van dit voorstel zelf inzien dat het oneerbaar is maar dat het ze geen reet scheelt. Als zij maar genoeg betaald krijgen.

 10. Michiel B

  Wat een intellectuele teleurstelling van de reageerders hier. “Laat de markt maar bepalen of het werkt”, zegt men over een van de méést gereguleerde markten in Nederland. Als we “de markt” laten “werken” dan krijg je gewoon weer de verkrotting van de jaren 50-60, want waarom zou je als verhuurder nog onderhoud plegen als het toch wel wordt verhuurd en waarom zou je überhaupt rechten geven aan huurders? Misschien moeten we voor koopwoningen ook instellen dat de bank je rente mag verdubbelen van de ene dag op de andere. Of is dat dan niet werking volgens de geliefde marktprincipes? Er is op de huizenmarkt geen enkele sprake van vrije marktwerking, dus anders impliceren en dit soort initiatieven aanmoedigen lijkt enkel te komen van stakeholders van dit studentenhotel.

  Het is duidelijk: we hebben stevige huurbescherming in Nederland (die grotendeels is uitgehold inmiddels). Als partijen die proberen te omzeilen, dan moet dat tegen gehouden worden. Dat is in belang van de rechtstaat en de openbare orde. Want als de huurregels niet gehandhaafd worden, waarom zou je dan nog je iets aantrekken van een kraakverbod? Hier worden gewoon kamers verhuurd, dus men moet zich aan de regels houden. Ondernemerschap zou erg makkelijk worden als je je nergens aan hoefde te houden.

  Gemeente: weiger iedere vergunningsaanvraag van dit soort charlatans. Misschien komt je omzettingsvergunningenverhaal dan ooit nog geloofwaardig over.

 11. Arie

  Opkomen voor de studenten is op zich nobel, maar als dit bedrijf in een behoefte voorziet en er voldoende betalende studenten komen, hoe groot is dan het probleem? Je kunt nog steeds vinden dat ze uitgebuit worden, maar dan is roepen dat we dit niet moeten toestaan, zonder zelf met een alternatief te komen wel erg gemakkelijk…

 12. TP

  @Michiel B. De markt kan de problemen zelf oplossen. Een voorbeeld is Duitsland. Hier heeft men maar 5% sociale huurwoningen en maar liefst 50% vrije sector huur, rest is koop. In Nederland hebben we 30% sociale huur (zijn we met afstand wereldkampioen in) en maar 4% vrije sector huur. In Duitsland is de markt veel minder gespannen en flexibeler en heeft de overheid er veel minder kosten aan. Ook blijken consumenten bij een goed functionerende markt niet belachelijk veel te moeten betalen. Deregulering kan dus veel opleveren, zowel in keuzevrijheid als kosten.

 13. Wim B.

  Maarreh…………wie verplicht deze buitenlandse studenten eigenlijk om er gebruik van te maken ? Het staat deze studenten naar mijn idee nog steeds vrij om op een andere wijze een kamer te scoren.

 14. Utrechter

  Ik begrijp ook niet waarom de gemeente mee zou willen werken aan een concept als The Student Hotel, op het moment dat er in de vorm van de SSH een uitstekende studentenhuisvester in de stad is die prima kamers verhuurt voor een betaalbare prijs. The Student Hotel is grootschalige huisjesmelkerij. Ondernemerschap is natuurlijk altijd prima, maar als dit tegen het maatschappelijk belang indruist van Utrecht als aantrekkelijke woonstad voor jongeren en studenten, dan mag de gemeente zich wel bedenken of ze niet liever een sociale huurbestemming meegeven, al dan niet voor een periode van maximaal 10 jaar.

 15. Mevr. Tralalala

  @ TP

  Wel eens in Duitsland of bijvoorbeeld Frankrijk geweest?

  De misstanden van het gebrek aan een menswaardig huurbeleid ondervind je daar aan den lijve, al is het maar door aftandse staat waarin de gemiddelde huurwoning verkeert. Zo rauw en verkrot daar sommige wijken zijn……. Dan heb ik het nog niet eens over de georganiseerde misdaad die vaak achter de vastgoedmarkt zit.

  Daarnaast is de marktwerking in de sociale woningbouw al lang en breed doorgevoerd met alle gevolgen van dienen. Ook hier krijgen huurders steeds minder rechten en wordt ze al een poot uitgedraaid door de zogenaamd sociale verhuurders. En die verhuurders zich zelf maar op kosten van de belastingbetaler bonussen en marktsalarissen uitkeren.

  En de markt heeft helemaal niks opgelost. De kosten zijn exhorbitant gestegen, de misstanden ook en de louche verhuurdersbedrijven schieten als paddestoelen uit de grond. Denk alleen al eens aan een Marcel van Hooijdonk met zijn verschillende b.v.’s die nauwelijks een strobreed in de weg wordt gelegd, maar stelselmatig alle regelgeving die bestaat overtreed. En natuurlijk huren mensen ook bij dat soort louche ondernemers, er zijn geen alternatieven. En dan is onder de druk van markt, de enige vorm van protest die bestaat tegen misstanden in de vastgoedmarkt, het kraken, de nek omgedraaid. Krakers, of ze een legitieme reden hebben of niet, worden met excessief politiegeweld uit woningen gezet (bedenk eens wat de kosten daarvan zijn voor de samenleving), maar de kant van de medaille die zij middels protest willen aanpakken, komt met de ene overtreding na de andere weg. Hoezo klassenjustitie?

  @ Wim B.

  Als er geen alternatieven zijn, ben je min of meer verplicht om met dergelijke partijen in zee te gaan.

 16. Scherpschutter

  Is er nou echt helemaal niemand bij Vidius die kan bedenken dat het die tijdelijke huurders GEEN MOER kan schelen dat ze geen huurrechten hebben?

  Als ze huurrechten hadden willen hebben dan hadden ze wel elders en op een andere manier gehuurd, nietwaar?

  Bovendien is Vidius er om voor studenten op te komen? Geen The Student Hotel (en dat gaat gebeuren als Vidius de zin krijgt) is helemaal GEEN ENKELE extra plek om te wonen. Hoe kan dat in het belang van studenten zijn?

  Vidius, ga wat nuttigs doen in plaats van nuttige ondernemers te frustreren.

 17. Anne

  Ik zou blij zijn met zo’n concept. Ik heb zelf 6 maanden in Kopenhagen gehuurd en ben voor die kortere tijd (en zekerheid) ook bereid geweest meer te betalen. Alternatief is dat je tijdelijk in een hostel moet zitten omdat je de connecties mist, wat ook duur is per maand en a-relaxt.

  Feit is: er zijn te weinig studentenkamers. Ook voor NL studenten!! Kom als gemeente of instantie zelf met een plan.

 18. Marcel

  Anne, je hebt helemaal gelijk.
  Laat gemeente er maar tussenuit. De gemeente, lees raad, wethouder, mag niet ondernemen. Dus een marktpartij is de perfecte onderneming om dit te doen.!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).