Pop-up popt in Utrecht overal op | De Utrechtse Internet Courant Pop-up popt in Utrecht overal op | De Utrechtse Internet Courant

Pop-up popt in Utrecht overal op

Pop-up popt in Utrecht overal op
Foto: De Maaltuin
Het fenomeen pop-up heeft zich in onze wereld genesteld. Het staat voor een ad-hoc-activiteit waarvan je zeker weet dat hij over niet al te lange tijd verdwijnt.

Het fenomeen pop-up heeft zich in onze wereld genesteld. Het staat voor een ad-hoc-activiteit waarvan je zeker weet dat hij over niet al te lange tijd verdwijnt.

De UDB organiseert regelmatig een ‘pop-updenktank’ rondom een vraagstuk in de stad. Vogels van diverse pluimage steken dan een avond de koppen bij elkaar. Leren elkaar snel kennen. Ze gaan daarna allemaal weer verder met hun eigen onderwerpen, maar het contact leidt tot oplossingen. Zij werken dus belangeloos samen, voor de stad. De formule werkt, zo blijkt. Er komt onverwachte creativiteit boven. Lezers van deze column kunnen deze UDB-initiatieven soms volgen.

Kunst van improviseren

Het echte pop-upgebeuren kennen we natuurlijk in winkels. Even zit er iets nieuws in een pand, na een paar weken staat het weer leeg. Zo worden spullen aan de man gebracht, en soms ook nieuwe formules uitgeprobeerd. Het heeft wel wat. De kunst van het improviseren, creativiteit zonder al te vaste structuren. Dat past kennelijk in deze tijd en in deze stad.

Er gebeurt meer. Fietsenstallingen bijvoorbeeld verrijzen kort, en zijn dan weg. Praktisch. Vallen festivals er ook onder? Even waan je je in een ander TivoliVredenburg, of in een Food Truck Griftpark. Even hebben we de Parade in de stad.

Vroeger was dat ‘even’ aan het circus voorbehouden, nu blijkt het een formule, waar Utrecht het recept van bezit. Verbazingwekkend snel is de oude situatie hersteld, en ook de rommel opgeruimd. Natuurlijk, die eisen horen bij de verleende vergunningen. Maar toch. De gemeente laat zich hier ook van haar beste kant zien.

De Maaltuin

Afgelopen week genoten honderden mensen van “De Maaltuin”, een pop up restaurant in de Botanische Tuinen. De studenten van Stichting SOON (stimulering sociaal ondernemerschap) konden helaas niet hun jaarlijkse zomer-daktuin realiseren op het UMC. Dat besluit kwam zo laat, dat het lastig bleek een andere manifestatie op te zetten in het Science Park. Want de molens van het vergunningen-circuit malen niet snel.

SOON droomde samen met onder andere The Colour Kitchen, en zo ontstond plots acht dagen lang hun restaurant in de Botanische Tuinen. Het gebouw bij de ingang van de Tuinen bezit een horecavergunning, dat maakte snel handelen mogelijk. Het was een groot succes, elke avond uitverkocht, elke avond ruim honderd mensen. Een hele lange tafel, het leek zo uit een nostalgische Italiaanse film te komen.

Omdat SOON wel vermoedde dat het voor velen een eerste kennismaking met die wondermooie tuin zou zijn, werd een korte rondleiding aangeboden. Langs eetbare plantjes en bloemetjes, die je dan later weer op je bord trof. Dat smaakt naar meer.

Pop-up voor De Stijl

Zou het niet leuk zijn om ook eens her en der een pop-upmuseum te hebben? Een kans voor 2017 als kunststroming De Stijl haar honderdjarig bestaan herdenkt, met Utrecht als hart van de viering. Op ongebruikelijke plekken de vondsten van Theo van Doesburg en de zijnen tonen, zodat je veel méér en andere mensen bereikt. Als je nu begint, komen die plekken en vergunningen heus wel op tijd.

Kinderbad in Wilhelminapark

Het mooiste pop-upfenomeen hadden we de afgelopen week overigens op de langste dag. Geheel ongepland. Een verrassend kinderbadje. Daar is namelijk geen vergunning voor nodig, alleen een ondergelopen gazon in het Wilhelminapark en een zacht temperatuurtje. Zodat het park ook nu weer op een verrassende manier de functie vervulde van ‘achtertuin’ die het voor zoveel mensen toch al heeft.

Trude Maas
Voorzitter van de Utrecht Development Board

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).