Zwarte Pieten | De Utrechtse Internet Courant Zwarte Pieten | De Utrechtse Internet Courant

Zwarte Pieten

Zwarte Pieten
Alle supermarkten, gemeentebesturen en televisiemaatschappijen maken weer overuren want Sinterklaas komt er aan. Mogen we wel zwarte pietjes afbeelden bij de speculaasjes en wat doen we met de oorringen? Persoonlijk heb ik hele goede herinneringen aan het Sinterklaasfeest. Wel vond ik die Sinterklaas altijd maar een saaie Piet die niks uit zijn hoofd wist en alles moest opzoeken in zo’n boek. Nee, dan zijn metgezellen; die zaten vol met levenslust en hadden gevoel voor humor.

Alle supermarkten, gemeentebesturen en televisiemaatschappijen maken weer overuren want Sinterklaas komt er aan. Mogen we wel zwarte pietjes afbeelden bij de speculaasjes en wat doen we met de oorringen? Persoonlijk heb ik hele goede herinneringen aan het Sinterklaasfeest. Wel vond ik die Sinterklaas altijd maar een saaie Piet die niks uit zijn hoofd wist en alles moest opzoeken in zo’n boek. Nee, dan zijn metgezellen; die zaten vol met levenslust en hadden gevoel voor humor.

Toch begrijp ik maar al te goed dat nieuwe Nederlanders en internationale organiaties die de historie over onze Goedheiligman niet kennen wantrouwend aankijken tegen het fenomeen van de blanke baas met zijn zwarte knechten. De kwestie heeft inmiddels een stortvloed aan artikelen opgeleverd maar een oplossing niet dichterbij gebracht.  

Telkens als ik me hoofdschuddend door de artikelen van voor-en tegenstanders heensleep moet ik denken aan het gesprek dat ik had met een jonge, zwarte keeper. Ik vroeg hem wat hij nu toch vond van die hele Zwarte Piet-discussie.  Hij krabte even onder zijn kin en zei toen: ‘Ik vond het Sinterklaasfeest altijd fantastisch. Vooral als ik Zwarte Piet mocht spelen. Maar dan moest ik natuurlijk wel geschminkt worden. Net als de andere kinderen.”

Het is kortom een spel en iedereen speelt een rol. Om dit duidelijk te maken en ook aan alle vooroordelen een einde te maken stel ik voor dat we het aankomend jaar een Zwarte Sinterklaas hebben die een stoet van veelkleurige Pieten bij zich heeft. Het jaar daarna kan alles weer anders zijn. Want ja mensen,  het is immers  een spel voor kinderen!

Ton van Rietbergen

25 Reacties

Reageren
  1. Roderick

    Goed artikel!

  2. Raoul

    Nutteloos artikel

  3. Simon

    Lekker diepgaand ook.

  4. Erick Koerts

    Ton van Rietbergenm is een man met compleet achterhaalde denkbeelden, dat wijzen al zijn columns inmiddels wel uit.

  5. Jean

    Waarom zijn we nog nooit op het idee gekomen onze nieuwe Nederlanders in elk gewenste taal die hierom vraagt de historie toe te lichten van ons Sinterklaasfeest.
    Wellicht ontstaat er dan meer begrip waarom we een blanke Sinterklaas en een zwarte Piet hebben.
    Houdt toch vooral vast aan onze traditie; we verliezen hiervan al teveel!

  6. minke bosma

    Stop met dit geneuzel. Wij vieren Sinterklaasfeest, zoals wij dit al JAREN doen.
    Diegene , die dit niet kan begrijpen, waarderen, of whatever, verdwijn uit onze cultuur!!!

  7. Pauline

    Ik sluit me bij Jean aan. Trouwens discriminatie is vaak het resultaat van iets niet begrijpen afwijkend of ongepast gedrag bij de verkeerde doelgroep. Ook ik ben veelvuldig gediscrimineerd om mijn vrouwzijn, klein van stuk of anderzinds en juist daardoor heb ik een stap gezet naar diepere zelfkennis in plaats van met een vinger naar een ander te wijzen.

    In de historie zijn blanken en roden ook vaak achtergesteld, slaaf gemaakt of anderzinds gediscrimineerd, maar moeten we daarover blijven zeuren?
    Wordt volwassen!

  8. Suzan

    @Jean: alsof het verzet tegen zwarte piet een taalkwestie zou zijn en de tegenstanders van zwarte piet geen Nederlands zouden begrijpen.
    En alsof “oude” Nederlanders allemaal vóór deze traditie zouden zijn.
    Wat een vooroordelen allemaal weer.
    Fijne dag nog.

  9. Paul

    Als je in NL als roze man de mening van een bruine man vraagt, zal het antwoord vaak ontwijkend, sociaal wenselijk, aandoenlijk of vrager-bevestigend zijn…

  10. maria

    waarom kan het niet mogelijk zijn om beide partijen te respecteren en niet de tegenstanders de voorstanders hun mening op te dringen door zich ongepast op te stellen. Zou inderdaad goed zijn om het uit te leggen dus praat erover met elkaar!!!!

  11. jacob

    Suzan , duim voor jou omhoog

  12. Erick Koerts

    @ Minke

    Er is geen wij, er is alleen een jij.

  13. peter v

    Zolang voornamelijk de linkse kliek deze discussies blijft steunen, zie Pauw bijvoorbeeld die ook DENK een ruim podium geeft, creeer je een situatie wat juist racisme in de hand werkt. Je ergert je namelijk rot!

    Het is duidelijk dat heel veel Nederlanders het gezeik van een deel van de “nieuwe” Nederlanders spuugzat zijn. Turkse Nederlanders die blijven klagen over de politiek in Turkije en dit de Nederlanders opdringen en de straat opgaan met Turkse vlaggen, Marokkanen die roepen om respect en zelf verantwoordelijk zijn voor ruim 80% van de criminaliteit en liquidaties in Nederland. Antillianen die volop in de drugswereld vertoeven. DENK die straatnamen wil verbieden en wat allemaal nog meer.etc..etc….Allemaal zielig doenerij en er zijn er altijd weer polticia en media die er intrappen en dit ruim de aandacht geven. Aanpakken die handel, integreren is aanpassen of wegwezen!.

    De Nederlanders maken zich grote zorgen en terecht….het Sinterklaasfeest is nog een van de weinige culturen die ons land rijk heeft. Straks komt de discussie over Pasen en Kerstmis er ook nog bij…..het wordt steeds gekker in dit land. Multicultureel moeten en zullen we worden wil links….nou we zullen het weten ook…..arm Nederland!

  14. Jansen

    @ Peter V

    Ik denk dat we de klagende blanke Nederlander die alleen meer negativiteit ziet en alle gebeurtenissen en situaties om zet naar zijn had om verongelijkt te kunnen doen beter op de erfgoedlijst kunnen zetten.

    Het bewijs wat Nederland Nederland maakt ben jij Peter V. Het toonbeeld van tolerantie en vrij denken! Nederland!

    Gelukkig is het gedrag dat je vertoont een laatste stuiptrekking van een Nederland dat al lang niet meer bestaat. De tijdsgeest is al lang veranderd, dat hebben alleen jij een je soortgenoten en de media niet door.

    Het zou kinderen overigens een rotzorg zijn hoe dat feest er nu precies uit ziet, ook niet of het veranderd dus, alleen types als jij maken zich er zo druk over dat dus inderdaad de pleuris uitbreekt. Maar ja, als je ook niks anders te doen hebt met toetsenbord van je…..Moet je niet de Jumbo gaan aanklagen ofzo?

  15. Erick Koerts

    Fijn om te weten dat 3 generatie gastarbeiders nog steeds nieuw genoemd worden. Families wonen hier nu al ruim 55 jaar.

    En het dan raar vinden dat de 4e genaratie zich geen Nederlander voelt. Deels moet de 4e generatie zelf inzien dat ze Nederlander zijn, maar misschien moet een grote groep Nederlanders eens gaan inzien dat men het probleem van mensen die zich racistisch behandeld voelen zelf gecreeërd heeft door inderdaad mensen niet menselijk te behandelen.

    Maar ja, de hand in eigen boezoem steken en in de spiegel kijken is moeilijk. Het is makkelijker om lui vanaf de bank lekker het internet vol te spuien en te schijten.

  16. Jansen

    Wat een onthutsend zakke column van een onthutsend zwakke columnist.

    Compleet DUIC onwaardig, net zoals die Trude Maas.

    Tenzij alleen opschudding veroorzaken je doel is, maar van DUIC ben ik doorgaans meer inhoud gewend. Gaat hier hard richting niveautje RTV Utrecht met types als Ton.

    Wat zwak en makkelijk om deze langspeelplaat maar weer eens aan te zwengelen met een standpunt wat alleen meer dezelfde reacies oplevert als altijd en de discussie geen stap verder helpt.

    Ton is een oude man die klaarblijkelijk toe is aan zijn pensioen. En dit noemt zich een wetenschapper. Van feitelijke onderbowuingen heeft deze wetenschapper/ columnist nog nooit gehoord overigens. Zie het tramverhaal.

  17. Willem

    Verder alles goed, Peter V?

  18. Jan

    De onderbuikgevoelens vieren weer hoogtij….
    peter v, lees je eigen gebral nu eerst eens na voor je op verzenden klikt….wat bedoel je met “het Sinterklaasfeest is nog een van de weinige culturen die ons land rijk heeft”. On topic, als er zoveel mensen in dit land zijn die Zwarte Piet zien als symbool van racisme, dan is het wellicht tijd voor verandering. En altijd maar dat gelul over traditie, elke traditie is onderhevig aan verandering. In mijn jeugd was Zwarte Piet een boeman met een roe die niet schroomde om stoute kinderen in de zak te stoppen en te ontvoeren naar Spanje….Verder moeten we deze jaarlijkse discussie niet al te serieus nemen, het is niet zo zeer “de linkse kliek” maar vooral de media die belang hebben bij de makkelijk scorende prietpraat over dit onderwerp. Off topic, Pauw links noemen is op zich wel hilarisch!

  19. Vrolijke Noot

    Ik vier alleen nog maar 5 december met een blonde piet en hij heet Geert Wilwel, en die gaat ons met zijn grootte jutte zak van een hoop ellende verlossen, minder, minder, minder discussies.

  20. Sjef Werkstra

    Weer een goede column van de beste columnist van DUIC. Ga zo door Ton.
    Sjef

  21. peter v

    @ Jansen

    Zijn we nog niet tolerant genoeg geweest in Nederland meneer Jansen?
    Het gaat toch harstikke goed met de nieuwe Nederlanders ? zie de misdaadcijfers, kijk naar Opsporing Verzocht daar hoor ik je/jullie niet over! allemaal licht getint! men krijgt de grootste huurhuizen, Nederlandse kinderen worden op merendeel “zwarte” scholen gepest en gediscrimineerd en uitgescholden voor “tata” “kaaskop” en “kut Hollander” zie het AD van vandaag. En ondertussen krijgen deze “zielige” mensen alle steun ,zendtijd en subsidies van partijen als PVDA, Goen Links, SP etc..ohh wat zijn ze zielig.

    @ Jan….de 3e generatie gastarbeiders is zo “goed” ingeburgerd dat de meesten na 30 jaar nog steeds niet fatsoenlijk Nederlands praten en ze de eigen “prinsjes” niet in bedwang kunnen houden en te wijzen op de Nederlandse normen en waarden. Het is gewoon tuig wat pontificaal met zonnebril op kan zitten bij de grootste vervuiler de VARA en Pauw, waar ook Denk met zielepiet Sylvana Simons kind aan huis is. Je word vanzelf rechts als links dit maar blijft goed praten.

    Noem mij maar rechts of racist, maar ik ben gewoon een realist.
    Zie de peilingen…..jullie opvattingen kost de linkse politiek heel veel stemmen, wat is er nog over van de Pvda die ooit stond voor de werkende Nederlanders en nu een partij is geworden die het moet hebben van al “nieuwe” Nederlanders?

    Owee als je er tegen in durft te gaan…..dan wordt alles gemobiliseerd om je in een hoek neer te zetten. Jullie hebben nog steeds niet door dat het merendeel van de “Nieuwe Nederlanders” jullie gebruiken en uitlachen. Daar zit je dan met je wss hoge opleiding.

    Wordt eens wakker en kijk om je heen in de wereld, de tijd van sprookjes is alleen nog in de Efteling!

  22. Paul

    @ Jansen en Jan

    Zolang types als jullie niet door hebben dat de meeste Nederlanders het gewoon zat zijn, dan blijf je inderdaad stuiptrekken.

    Nieuwe Nederlanders krijgen alle kansen, pak je die niet met respect aan dan kan je volgens mij beter emigreren naar het land waar je je wel thuis voelt.

    Peter verwoordt het goed….maak het niet mooier dan het is.

  23. Jan

    @peter v
    dus als er een column over de gevoeligheden rond Zwarte Piet geschreven wordt vindt jij het vanzelfsprekend om helemaal los te gaan op gastarbeiders, “nieuwe nederlanders”, criminelen, DENK, Sylvana, tuig met zonnebrillen en politiek andersdenkenden.
    Als zelfverklaarde realist zou je toch moeten weten dat een realist zich altijd aanpast aan veranderende tijden en omstandigheden. In die paar alinea’s die ik van je lees hier hou ik het toch maar liever op wat je
    werkelijk bent, een racist in optima forma!

    @Paul, ik weet niet wat je bedoelt met “types als jullie” en dat de meeste Nederlanders het zat zijn. Ik denk dat het de meeste Nederlanders helemaal niets uitmaakt welke kleur Piet heeft, maar ik begrijp best dat zwarte mensen zich gekwetst voelen bij deze karikatuur van een zwarte knecht/slaaf. Als je dat niet kunt bedenken is er wat mis met je empatisch vermogen en jouw respect naar anderen toe, niet met de nieuwe nederlander die zich hieraan stoort.

  24. bas

    Wel grappig dat iedereen zegt dat er zoveel mensen tegen zijn….. Zie eerlijk gezegd maar een groepje van 100 mensen staan met een spandoek…. 100 op de 16 miljoen, daarnaast wordt de grootste anti pieten strijder in Suriname uitgekotst door zijn geroep.
    Wil je geen sinterklaas… prima, maar dan ook alle feesten van hun die maar iets met de slavernij te maken hebben ook verbieden!

  25. peter v

    @ Jan en Bas

    Hoeveel stemmen gaat de PVV krijgen door mensen als jullie die de waarheid niet onder ogen willen zien?

    En nee….dat zijn niet allemaal “tokkies” zoals links altijd reageert als deze discussies komen.

    welterusten Sinterklaas en Zwarte Piet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).