Een dag uit het leven van een papiercontainer in Utrecht: vol, voller, volst Een dag uit het leven van een papiercontainer in Utrecht: vol, voller, volst

Een dag uit het leven van een papiercontainer in Utrecht: vol, voller, volst

Een dag uit het leven van een papiercontainer in Utrecht: vol, voller, volst
Foto: @DeLijster
Maar liefst drie papiercontainers staan er, aan de Blauwkapelseweg in Utrecht. Toch zitten de ondergrondse containers zo goed als voortdurend vol. Ook ontstaat er bijna dagelijks een grote berg van dozen en oud papier. Tot grote ergernis van omwonenden.

Maar liefst drie papiercontainers staan er, aan de Blauwkapelseweg in Utrecht. Toch zitten de ondergrondse containers zo goed als voortdurend vol. Ook ontstaat er bijna dagelijks een grote berg van dozen en oud papier. Tot grote ergernis van omwonenden.

Meneer De Lijster komt regelmatig langs de papiercontainers en vaak ook de daarnaast aangroeiende berg oud papier. “Het is niet van de laatste tijd, het gaat al zeker een jaar zo. Ik spreek de gemeente er vaker op aan”, vertelt hij. “Het wordt dan afgedaan als incidenteel. Bewoners krijgen de schuld, want die maken het karton niet klein.”

Een geruststellende reactie van de gemeente blijft echter uit. De Lijster besluit op 5 januari daarom zelf ‘observatie’ te doen van de situatie rond de containers. Op Twitter doet hij verslag van de kartonberg, in een reeks berichten over ‘een dag uit het leven van papiercontainers aan de Blauwkapelseweg’.

Tekst gaat verder onder de foto

Volle containers om 09.00 uur. Foto: @DeLijster

Verslag van de kartonberg

Het begint om 09.00 uur ’s ochtends, als de drie containers al vol zitten. Om 11.30 uur volgt een update; de eerste dozen staan al naast één van de containers op de stoep. De Lijster: “Ben blij dat ze die niet in weg te waaien stukjes hebben gescheurd.”

Tekst gaat verder onder de foto

Om 11.30 uur gaat het al mis. Foto: @DeLijster

Iets na 15.00 uur verschijnt er een nieuw bericht: “Containers nog niet geleegd sinds gisterochtend (of was het zondagochtend?). De kartonberg groeit weer verder aan, sommige mensen nemen het balend weer mee terug.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het is 15.00 uur en de kartonberg groeit verder. Foto: @DeLijster

Het loopt tegen 18.00 uur als de volgende foto online komt. De containers zijn dan nog steeds niet geleegd en de berg van karton en oud papier neemt verder toe in omvang. “Helaas hebben sommigen het wel in kleine stukjes gescheurd, dus dat waait vannacht weer bij ons op de stoep”, laat De Lijster weten.

Tekst gaat verder onder de foto

Tegen 18.00 uur liggen er overal kleine stukjes papier. Foto: @DeLijster

Hij sluit om 22.30 uur de dag af. De papiercontainers zouden worden geleegd, zegde de gemeente toe, maar er is alleen maar meer karton bijgekomen. “Ondanks beloften eind middag is er dus niks gebeurd aan deze troep mede door laksheid van de gemeente veroorzaakt”, schrijft De Lijster in het bericht.

Tekst gaat verder onder de foto

Om 22.30 uur is dit hoe de kartonberg eruitziet. Foto: @DeLijster

‘Wij gaan niet vaker legen’

Op 6 januari om 18.00 uur volgt een laatste bericht. De containers waren ’s ochtends geleegd, maar zitten als snel weer barstensvol. De gemeente Utrecht reageert een dag later op De Lijster: “Deze containers worden elke dag geleegd, dus zeven dagen per week. Wij gaan niet vaker legen. Advies is om het te melden bij volle/klemmende containers. De collega’s Inzamelen kijken dan of het vol is of de container klemt.”

De gemeente Utrecht heeft een systeem om ondergrondse containers op een ‘slimme manier’ te legen. Alle ondergrondse containers, behalve voor glas en textiel, hebben een sensor. Deze sensor zou elk uur meten hoe vol de container is. 

Zo kan de gemeente de container, in theorie, op tijd legen en zo de inzamelwagens efficiënter inzetten. Ook schrijft de gemeente op hun eigen website de ondergrondse inzamelpunten die snel vervuild raken, dagelijks te controleren.

49 Reacties

Reageren
 1. Fab

  Dit is bij meerdere gemeentecontainers zo, ook die bij appartementencomplexen horen. Jammer is dat er geen gerichte aanpak is vanuit het Gemeente management. De ophalers sleuren zich de rambam met papier en dozen waar teveel weggooiers geen zin in hebben. En het heeft niets met recyclen te maken, want dan laat je het wel fatsoenlijker achter.

 2. Anlies

  Aan het Willem van Noortplein van hetzelfde laken een pak. Knettervolle containers en een gemeente die niet reageert op verzoeken om de containers (wat vaker) te legen… Hopeloos

 3. Karin Luidens

  Die meneer kan ook een sleutel vragen aan de gemeente. Die stoppen ze zo in je bus. daarmee kun je mensen met grote incourante dozen helpen, die namelijk vaak blijven steken (ook door gemakzuchtig gedrag door de brenger). Je kunt ook vaker legen aanvragen. Bij ons bij de Loevenhoutsedijk wordt er dagelijks geleegd en gaan we gelijk met omwonenden kijken bij bijplaatsingen. We zetten het soms terug voor de deur als er adres op staat en iemand gemakzuchtig is en de container niet vol is. Ook openen we met regelmaat het zijdeurtje voor bewoners met veel karton.

  We hebben inmiddels met 3 omwonenden een sleutel.

  Zo blijft het hele recyclepunt veel schoner, en het belangrijkste je ergert je minder en je hebt nog eens een praatje. En die mensen van dat praatje vergeten het niet en zorgen weer beter voor het pleintje. Aanrader!

  En, dit kost niet veel tijd, ergeren en steeds melden kost meer tijd en energie (en je kijkt zelf naar de shit).

 4. Lombokker

  Als ik met mijn glas of papier bij de container kom en zie dat deze vol zit, dan neem ik dat weer mee terug naar huis. Vervolgens doe ik er een melding van op de pagina ‘slim melden’ van de gemeente Utrecht
  https://utrecht.slimmelden.nl/#/map

  Dat noem ik zelf je verantwoordelijkheid nemen.

 5. Manou De R.

  Ik snap het niet. Er staat altijd wel een reguliere afvalcontainer ergen anders in de buurt. Flikker het in een Komo vuilniszak en OVpasje of rijbewijs erop en de zak kan erin.

 6. GeeWee

  Ja koopt online een apparaat in een doos. De webwinkel doet die doos dan in een doos en bezorgt hem. Kan die extra doos wat vaker weggelaten worden?

  En tijdens lockdown vaker papiervak legen lijkt me een no-brainer. Veegdienst winkelstraten zou hier tijd voor moeten hebben neem ik aan?

 7. Scherpschutter

  Niet zo zeuren dames en heren. U krijgt al ieder jaar voor 70 miljoen aan cultuurvoorzieningen voor uw belastinggeld. Wat wilt u nu eigenlijk liever? Gouden gigantische aubergines die ook fallussymbolen zijn of een schone stad? Fallussymbolen neem ik aan natuurlijk?

 8. Herman

  Aanbod zal vast groot zijn en dat is goed!

  Daarnaast zal iedereen ut eigen ervaring weten dat met name december DE maand is waarin meeste oud papier voorhanden. Kerstpakketten, Sint surprises enz. enz. Dus of deze situatie nu echt een representatieve dag uit het leven is…?

 9. Lombokker

  @GeeWee
  Dat doen die webwinkels niet voor niets. De sorteerders, bezorgers en uw buren gaat het namelijk niet aan wat u heeft besteld. Om het even of het een zak waspoeder dan wel een Macbook Pro is.

 10. Erwin

  @Lombokker: briljant! Behalve dat 9 van de 10 meldingen open blijven staan in SlimMelden. Neem voor de grap eens een kijkje: de plattegrond staat vol openstaande meldingen.

 11. Rivierenwijk

  Dit is eerder regel dan uitzondering.
  Om die reden rijden deze brave burgers met verzameling karton regelmatig met de automobiel naar de milieustraat. Daar kun je het dan ook nog eens heel bevredigend geplet zien worden. Buren blij. Wij blij.

 12. D.

  Of gewoon minder (online) kopen. Dit is natuurlijk wel een logisch gevolg van ons online consumptiegedrag, wel of geen lockdown maakt niet uit.
  Hier in de buurt worden schaamteloos kerstbomen bij de containers gedumpt. Een straat verder is een inzamelpunt…

  Het zegt mi meer over het gedrag van gemiddelde Utrechter dan over de gemeente. Gelukkig stemmen we massaal GL ter compensatie.

 13. Koen

  Je kan de containers openen aan de zijkant. 9/10 keer zit deze nog niet vol maar zit er karton vast boven de container.

  Met een stok maak ik deze dan weer los en kan er weer papier en karton worden weggegooid.

  Het is een ontwerpfout. De randen zouden glad moeten zijn.

 14. Massegast

  @Manou — Inderdaad, ook bij de containers in mijn buurt is het een probleem. De Komo vuilniszak is er goed voor. Op het glas na, gaat bij mij alles in de zak voor het restvuil. De zak gaat naar de Lage Weide en vanuit het Uraniumkanaal vertrekt er elke week een schip naar de AVR op Rozenburg, alwaar het keurig wordt verbrand. Resulterend in de productie van electriciteit en warmte voor de stadsverwarming van Rotterdam. En Utrecht blijft schoon. Nu is het eigenlijk een permanente gribus.

 15. Jeroen

  Tja, hier gaat van alles mis:
  – die containers zijn slecht ontworpen, te veel randjes die het karton tegen houden, ipv juist naar beneden laten vallen.
  Gelukkig kun je de zijdeurtjes ook zonder sleutel openen, ik doe dat heel vaak om de verstopping weg te duwen.
  – luie burgers die geen zin hebben hun afval weer mee naar huis te nemen (of naar een andere bak twee straten verderop) en hun rotzooi er dus gewoon naast zetten.
  Handhaven: even zoeken naar een adressticker en een boete uitdelen.
  – kleine ondernemers/winkeliers die hun verpakkingsafval ook in de papierbak gooien. Bedrijfsafval mag niet in deze bakken, daar moet je een aparte ophaalregeling voor treffen. Komt denk ik niet vaak voor, maar zo’n kleine winkel kan af en toe best veel karton hebben en dat zit zo’n bak snel weer vol.

  We zijn het dus vooral zelf schuld. En graag de volgende generatie bakken zo ontwerpen dat er niets kan blokkeren.

 16. Erik

  Dit is typisch voor containers bij parkeerplekken. Zeker als er ook nog winkels vlakbij zijn. Daar worden hele SUV’s en bestelbussen vol papier en karton gedumpt. Die is dan na 1 of 2 auto’s wel vol.

  Hier in de buurt hetzelfde: huizingalaan (1 papiercontainer) regelmatig vol, terwijl op korte afstand wel 3 containers staan waar altijd nog wel iets bij kan. Maar ja, dan moet je 15 meter lopen van kofferbak naar containerklep.

 17. HArry

  Resultaat van overheidsfalen. Te weinig bedden, te weinig zorgpersoneel, te weinig contacttraceerders, te weinig politiemensen, etc etc. en niet nadenken over de gevolgen van domme besluiten.

  Maar eigenlijk te weinig fatsoen, deskundigheid, oplossingsgericht, verantwoordelijk of geloofwaardigheid.

  Vernederland en faalland in al zijn glorie.

 18. Ralph

  Ik werkte 20 jaar geleden bij Van Gansewinkel; in Eindhoven werden de ondergrondse containers voor glas gebruikt. Dit was een Publiek-private constructie. Door de sensors wist de planning welke containers geleegd moesten worden en welke nog een dag kom wachten. Er werden algoritmes gebruikt op basis van ervaringsgegevens; zo was bv een een 70% volle container op een dinsdag geen probleem, maar op een vrijdag prioriteit, immers er wordt meer glas aangeboden in het weekend. Het werkte daar perfect en er werd een besparing van 30% gerealiseerd. Maar wèl met goede resultaten zonder bijplaatsingen.

  Dat is de echte reden voor de bakken: de gemeente wil ordinair geld besparen. Dat hebben we immers nodig voor ‘ovondes’ op ‘t Goylaan en tramlijnen die 120 miljoen boven budget kosten. De leefbaarheid van de eigen bewoners komt op de laatste plaats.

  Nadat ik me jarenlang ingezet heb om mijn straat te verbeteren, krijg ik een ondergrondse container voor mijn voordeur. We hebben geen tuin dus ‘s-zoners zitten we buiten voor het huis. Dat kunnen we komende zomer wel vergeten vanwege de stank, rotzooi en ongedierte. Dank je wel, gemeente Utrecht… Ik heb er geen goed woord voor over 🙁

 19. wollie

  consumentisme vs burgerschap. steeds vaker wint de eerste…

 20. PvC

  “advies is om het te melden bij volle containers” – ze hebben een “slimme sensor die elk uur meet of de container vol is” – “we gaan niet vaker legen”.
  Ehhh ..
  Volgens mij zou je het niet moeten hoeven melden als die slimme sensor zou werken maar dat hoeft eigenlijk niet want ze gaan ze toch niet vaker legen.

  Fijn hoor, dat Nieuwe Inzamelen. Goed voor de leefomgeving. Not.

 21. Koel Hoofd

  @HArry, mooie analyse van een lelijk probleem.

 22. Repelstelen

  Lol @scherpschutter. Is wel zo.

  Gewoon vaker de wagen laten rijden. Nu blijft het probleem liggen met veel overheadkosten. Op de management en politieke tafel. Ook flink wat kosten op slim melden, communicatie en IT containers

  Terwijl het credo moet zijn: een wagen erbij, iedereen blij.

  2fte op straat. Ik gok een stuk of 6 fte van kantoor af. Winwin.

 23. Manou De R.

  Zoals gewoonlijk weer typisch Nederlands zoals iedereen hier over elkaar heen buitelt met lapmiddelen. Nee: oorzaak wegnemen! Het moest en zou doorgevoerd worden. Het zou efficiënter worden. Het zou goedkoper worden. Het zou overall beter worden. Is het dat geworden? Nee. Dus TERUG naar die tekentafel en een keer mensen met gezond verstand het laten uitwerken.

 24. GeeWee

  Een euro belasting op elke webwinkelbestelling heffen en van dat geld de containers vaker legen? (ik weet het, kan niet maar zou beter passen bij ‘vervuiler betaalt’.)

 25. Bert

  Was er nou maar bekend dat ondergrondse containers vaak niet werken, of dat afval scheiding duurder is als je het consumenten laat doen in plaats van het afvalverwerkingsbedrijf.

  En zelf de containers openschroeven en dat goed burgerschap noemen. Gezien het feit dat de gemeente de burger hoogstens ziet als een lastige zeur en in het beste geval als stemvee of oneindige bron van inkomsten, lijkt me dat geen realistische combinatie.

 26. wollie

  de hoeveelheid karton tov papier zal met de toename in online winkelen anders zijn dan een aantal jaar geleden. zijn deze containers wel ontworpen op het ontvangen van grotere stukken karton? een soort grote brievenbusopening met versnipperaar erachter zou voor karton veel handiger zijn. wel oppassen met kinderhandjes…

 27. Berk

  Mijn ervaring is dat wanneer een container vol is je even een stukje verder rijdt naar de volgende container waar vervolgens wel ruimte is. Volgens mij is het grootste probleem dat veel mensen te lui zijn om even moeite te doen om hun eigen zooi op te ruimen. Ik vind het echt schaamteloos gedrag om je rotzooi zo naast een container te dumpen.

 28. Pieter

  Ze zouden de container moeten uitrusten met een soort van wals/pers die het papier en karton aandrukt en ruimte creëert

 29. Binnenstadbewoner

  Het probleem ligt niet bij de gemeente die elke dag leegt (!), maar bij de a-sociale burger die de rotzooi naast de bakken zet. Volle bak betekent je je zooi weer mee naar huis neemt. Handhaven en boetes uitschrijven is het enige dat helpt.

 30. Karel

  Terugkeren naar de oude bekende vuilniszakken.

 31. Erwin

  @binnenstadbewoner: de gemeente leegt elke dag?!!! Wat een onzin! Bij mij puilen al 3 dagen de containers uit!

 32. Jopie

  Ik doe iedere keer braaf een melding op slim melden van de gemeente voor de containers bij ons in de buurt (ook vaak vol). Voor zover ik kan zien gebeurt daar verder niks mee.

 33. wollie

  geef containers een mini-stoplichtje 🚦 dat van alle kanten zichtbaar is. Ik fiets elke dag langs zo’n container. groen licht brengt me dan op het idee om even mij oud papier op te halen, bij rood wacht ik wel.

 34. Martin

  Gelukkig gaat de afvalstoffenheffing weer flink omhoog dit jaar. Kan er van dit geld geen app ontwikkeld worden die aangeeft of de container in jouw buurt vol is en/of aangeeft welke nog niet vol zijn, zodat men gericht naar een bepaalde container toe kan gaan.

 35. Holle Bolle Gijs

  De containers zijn 9 va de 10 keer helemaal niet vol, maar door het ontwerp blijft met name het karton bovenin hangen, zodat alles ophoopt. Zo lijkt het alsof ze vol zijn, maar bij het legen door de gemeente zie je dat er amper iets uit komt…
  Oplossing is inderdaad het zijdeurtje openen (met sleutel) of even met je arm door de klep en dan open je het deurtje vanuit binnen. Paar keer stampen met je voet en alles zakt naar beneden…

 36. Dirk

  De sensoren reageren op gewicht bij mijn weten. Als mensen er dozen in proppen, vouwen die aan de binnenkant weer uit. In het gunstigste geval pas als ze onderin liggen, in het ongunstigste verstoppen ze de aanvoer door het domme ontwerp. Maar ook als ze uitgevouwen onderin liggen, verlaag je de capaciteit van de container tot zo’n 30 a 40%. Dit heeft tot gevolg dat de sensor niet werkt bij 70%. Dus maak je karton gewoon klein tot stukjes van max 40x50cm. Als iedereen dat doet zal het een boel schelen en redden we het misschien net tot de volgende ophaalactie. Verder zouden beter ontworpen containers uitkomst bieden. Het is overigens strafbaar om je vuilnis naast de container achter te laten, dat geldt ook voor oud papier.

 37. UTRECHTSE JANTJE

  Vroeger was alles beter zeggen ze ,, af en toe ,, Nou dit is er nou weer zo één … vroeger brachten wij als jonge jochies ons papier en karton naar Prozee , hadden we , weer ‘n zak centje extra , en de vuilnisbakken werden altijd op tijd geleegd , door de ophaaldienst , die om deze tijd van het jaar , toeterend door de straat kwam , en dan van iederéén ‘n leuke fooi kregen … waar ze allemaal blij van werden , en ze waren ook nooit te lui , om er wat extra’s voor te doen , als het zo uitkwam … Waar is die goeie tijd gebleven denk ik wel eens bij het zien van deze hedendaagse problemen ……….

 38. Koel Hoofd

  @Utrechtse Jantje
  Daar zeg je me wat…
  Inderdaad ‘vroeger’ gaf je de vuilnismannen rond deze tijd niet alleen je verdorde kerstboom mee maar ook een fooi.
  Ik kan me nog een grote bel herinneren en blije gezichten van zowel consument (burger) als vuilnismannen. En zo oud ben ik toch nog niet.

  Tegenwoordig wordt schijt men vanaf grote hoogte op deze mensen.
  Daarom zijn bijvoorbeeld gratis plastic zakjes verboden, komt er statiegeld op flesjes en blikjes, en is de vuilnisdienst een ongewenste onkostenpost geworden omdat er chiquere prioriteiten zijn.
  En dat terwijl zonder hun inspanningen de stad een regelrechte ‘health hazard’ wordt.

  ‘Vroeger’ ging er ook al de slogan rond “verbeter de wereld, begin bij jezelf”. Dat is in de loop der jaren verandert in “verbeter de wereld, begin bij een ander en vraag daar geld voor”.

 39. MB

  Ben op zich positief over de gemeente, maar in het beleid rondom afvalscheiding blijkt de gemeente Utrecht keer op keer te falen. En denkt het er mee weg te komen. Heb vaak volle containers gemeld, ook voor plastic. De gemeente meldt ook aan mij dan doodleuk: ‘we halen al zeven keer per week op’. Het is dus een bewuste keuze van de gemeente om papierbakken vol te laten. Maar ondanks de eigen wanprestatie wel boetes uitdelen aan de eigen burgers. Waarom niet tien keer in de week legen? Of extra ondergrondse papierbakken plaatsen? Dit is gewoon een keuze waar de gemeenteraad kennelijk ook geen belang aan hecht. Wil de gemeente afvalscheiding dan niet stimuleren?

 40. Wittejan

  Papiercontainer in Jacobsstraat. Nog lang niet vol. Yuppenstel loopt langs, zet lege doos van kerstpakket naast container en loopt gearmd, gezellig babbelend door…. Heb doos klein gemaaakt en in container gegooid.

 41. Manou De R.

  Wat je had moéten doen, Jan de Wit, is die lege doos van dat kerstpakket over het hoofd van een van die twee moeten trekken er dan een klap met de koekepan die ook naast de container lag erop geven. De oorzaak wegnemen weet je nog?

 42. Wittejan

  Manou, gebeurt haaldelijk, paar keer daar iets van gezegd. Kon klappen krijgen. Ben daar niet zo bang voor, maar had daar ff geen zin in.

 43. UTRECHTSE JANTJE

  @Wittejan …Ja Jan ik begrijp je , dat is de mentaliteit van een bepaald soort bewoner tegenwoordig , gelijk dreigen en of slaan … waarom kijken de wijkagenten niet verder dan hun neus lang is , vraag ik me wel eens af …..

 44. Tostelli

  Er zijn inderdaad genoeg gebruikers die niet begrijpen dat het handig is om een kartonnen doos eerst klein te maken en deze dan pas in de ondergrondse container te deponeren. De bak is mijn straat lijkt regelmatig vol maar is negen van de tien keer gewoon “verstopt” door niet-kleingemaakte kartonnen dozen die de inwerpopening blokkeren. Even handmatig doorduwen blijkt vaak de oplossing, waarna ik ook het achteloos ernaast gedeponeerde papier er maar achteraan gooi. Niet de gemeente de schuld geven maar de bron: de luie en de inzichtloze gebruikers. De gemeente heeft immers prima faciliteiten verstrekt voor het gescheiden inleveren van oud papier, het zijn de gebruikers zelf die er doorgaans een potje van maken.

  Mocht u naar de meubelboulevard zijn geweest en opgescheept zitten met grote stukken karton, dan dient u uiteraard eerst een kasteel voor uw katten te maken. Als die zijn uitgespeeld, kunt u kijken of u het karton kunt inleveren bij een sportclub in de buurt, die hebben vaak een grote container staan waar u de (platgevouwen) dozen zonder moeite in kwijt kunt. In Transwijk-Noord bijvoorbeeld zijn al twee verenigingen die oud papier inzamelen om hun clubkas te spekken. Zij wat extra centjes, jij makkelijk van je karton af en de straat blijft ook nog schoon. Iedereen wint.

 45. Marjan

  Heel begrijpelijk dat de papiercontainers zo snel vol zitten nu mensen massaal online bestellingen plaatsen. Bestellingen worden geleverd in kartonnen dozen, die naar de stort gebracht moeten worden. Maar ook ik prop die in een papiercontainer. Wel plat, maar toch. Daar kan de gemeente niet tegen aan werken. Zij moeten ook met hun jaarbudget uitkomen. En wat een milieuvervuiling al dat karton. Laten we hopen op betere tijden na Corona. Vervelend is het wel, zowel voor de burgers als de gemeente.

 46. UTRECHTSE JANTJE

  Héél goed idee @Tostelli …prop je wat grotere dozen vol met je ouwe kranten en restkarton , en vaak is ‘n telefoontje naar zo’n sportclub al voldoende , om het bij je op te halen , als je zelf niet over het juiste vervoer beschikt …. Zo snijdt het mes ook weer aan twee kanten , veel sportclubs kunnen momenteel ook wel ‘n steuntje in de rug gebruiken ….

 47. Peter

  Dit is een probleem die de gemeente of de sportclubs/verenigingen niet meer kunnen oplossen. Sportclubs kampen vaak met een tekort aan vrijwilligers of vrijwillige vrachtwagen chauffeurs.

  En ik denk dat het probleem van karton te groot is voor de gemeente. Afgelopen jaar is het aantal online bestedingen / bestellingen met meer dan 30% gestegen, volgens branche organisatie Thuiswinkel. Die containers van ons kunnen dat niet meer bijbenen.

  Als die bestel woede blijft voorzetten dan vergroot het probleem op straat en gaat de rekening naar ons Utrechters. En we zitten met die vieze straten.. Die dozen passen ook nog eens niet fatsoenlijk in de bak. Voor PET en blik schijnt er statiegeld te komen… maar dat zouden we moeten doen voor karton, dat is veel doeltreffender.

 48. 030

  Gemeente medewerker met kooiauto rijd zich het apenlazerus, Vol of niet vol, de juppen en studenten gooien er alles toch wel naast, en vervolgens wel gaan klagen!! 80 procent van de containers zit verstopt, mede door dat er dingen in worden gedaan die er niet in horen, de dozen te groot zijn.
  En hou op over het grofvuil wat bij deze containers word gedumpt!!
  Respect voor de gemeente medewerkers die de troep elke dag opruimen en Utrecht ga je schamen.

 49. Pieter

  We kunnen hier toch wel wat aan doen?

  -Zelfstandigheid van bewoners: Het zijdeurtje van de containers is eenvoudig te openen zonder sleutel. Aan de binnenkant kun je de dagschoot (waar het deurtje mee op ‘slot’ zit) zo wegdrukken zodat je erbij kunt om (bv) het met je schoenen aan te stampen. Een lange stok (aan een ketting) bij de containers zou ook handig zijn voor het aanstampen. Dit los heel wat problemen op (ik doe dit regelmatig op de Blauwkapelseweg).

  -Toezien van bewoners: Hang een bordje op waarop staat welke boete men riskeert voor het illegaal plaatsen van rotzooi. Versterk dit beeld door een (nep)camera te plaatsen.

  – Groen bederft vervuiling: In Amsterdam heeft de gemeente op diverse plekken groen aangebracht bij de containers waardoor men minder de neiging had om daar een rotzooi te maken. Ook kan groen (bv. heggen) vuil tegenhouden wat door de wind wegvliegt.

  – Maak het moeilijk: er is een relatief grote opening voor karton en papier. Het verkleinen van deze opening (richting brievenbusformaat) dwingt mensen om het karton e.d. klein en compact te maken zodat de ruimte in de container meer efficient gebruikt kan worden.

  Dit verzin ik in een paar minuten. Waarschijnlijk ideeen die goed klinken maar waar zwakheden inzitten. Gemeente Utrecht, misschien tijd voor het uitzetten van een onderzoek?! Merk op dat deze oplossingen allemaal iets te maken hebben met een invloed op het gedrag van de burgers…. een sociaal psycholoog opzetten?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).