Fietsenstalling Jaarbeursplein Utrecht niet meer fietsend te bereiken | De Utrechtse Internet Courant Fietsenstalling Jaarbeursplein Utrecht niet meer fietsend te bereiken | De Utrechtse Internet Courant

Fietsenstalling Jaarbeursplein Utrecht niet meer fietsend te bereiken

Fietsenstalling Jaarbeursplein Utrecht niet meer fietsend te bereiken
Foto: Robert Oosterbroek
De fietsenstalling Jaarbeursplein bij station Utrecht Centraal en het Stadskantoor is fietsend niet meer te bereiken. Konden mensen voorheen nog naar de stalling rijden over een fietspad, nu is dit voetgangersgebied geworden. ChristenUnie, D66 en GroenLinks vinden het een vreemde situatie en vragen om opheldering bij de gemeente.

De fietsenstalling Jaarbeursplein bij station Utrecht Centraal en het Stadskantoor is fietsend niet meer te bereiken. Konden mensen voorheen nog naar de stalling rijden over een fietspad, nu is dit voetgangersgebied geworden. ChristenUnie, D66 en GroenLinks vinden het een vreemde situatie en vragen om opheldering bij de gemeente.

UPDATE 17.00 uur: Gemeente heft het fietsverbod alweer op

De Jaarbeurspleinstalling is een van de grootste stallingen van Utrecht, er komen dagelijks duizenden mensen die in het Stadskantoor of bij station Utrecht Centraal moeten zijn. “Voor ChristenUnie, GroenLinks en D66 is het vanzelfsprekend dat een fietsenstalling daarom ook per fiets bereikbaar is.” Dit is echter niet meer het geval.

De partijen vragen daarom opheldering bij het gemeentebestuur. “De fracties waren verbaasd te zien dat het fietspad naar de Jaarbeurspleinstalling sinds kort abrupt eindigt in een voetpad.” De partijen vinden deze situatie onwenselijk, onduidelijk en niet goed handhaafbaar.

Fietsers ter plekke lijken zich inderdaad weinig aan te trekken van het verbod of het niet door te hebben. Voorheen mocht hier namelijk ook altijd gefietst worden. Nu gaan voetgangers en fietsers kriskras door elkaar. De Utrechtse fracties roepen de gemeente op om de stalling weer bereikbaar te maken voor fietsende fietsers.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
  1. Selma

    Oh jee een ambtenaar is in de buurt geweest. Deze situatie is al zeker 6 weken zo . Bovendien tijdelijk tot de herbestrating van het Jaarbeursplein af is… komkommertijd zeker voor de politieke partijen

  2. Nina

    Sowieso is het Utrechtse gemeentehuis/stadskantoor slecht bereikbaar voor fietsers. Zonder OV-chipkaart kan je er niet eens je fiets stallen. Daarnaast is de stalling vaak vol. Voor een gemeentebestuur dat fietsen zo op nummer 1 aan het zetten is, is het jammer dat de bezoekers van het stadskantoor daar niet de vruchten van mogen plukken.

  3. Joep

    Waarom moet je ook fietsend de stalling in. je zou maar die hele 50 meter moeten lopen met de fiets aan de hand (veiliger voor iedereen op het plein trouwens). Wat een kotsland is Nederland toch vaak. En maar klagen en zeuren. Kennelijk hebben mensen te veel tijd en te weinig echte zorgen om zich druk over te maken.

    En dan de politiek; altijd maar slappe knietjes voor de klagers. Een echte politicus had dit (tijdelijke) verbod juist stand laten houden en definitief ingevoerd. Als politicus moet je namelijk verantwoord beleid maken en soms druist dit tegen de meninkjes van de landgenoot in, die het zelf altijd maar het beste denkt te weten. Daar wordt je als bestuurder namelijk eigenlijk voor betaald.

  4. JdV

    Wellicht moet er een speciale toegangsbaan komen zodat fietsers ook niet af hoeven te stappen om in het stadskantoor te komen. Stel je voor ! Nu moeten ze lopen? Dat kan toch niet de bedoeling zijn, alsjeblieft. Iedereen moet gewoon overal bij kunnen zonder te moeten remmen of af te stappen.

  5. rob

    @Nina, moet je misschien wat vroeger beginnen. Om 7 uur is er altijd plek 😉

  6. utrechtsevogel

    @Joep niet zo zeuren.

  7. Cico

    Het blijft er een merkwaardige spaghettiknoop van verschillende vervoerslijnen. Het is serieus een mooi entree, maar in de logistiek is weinig realisme te bespeuren. Het westelijke hoofdentree van de grootste fietsenstalling ooit bevindt zich pal naast de toegang voor voetgangers van het centrale station. Dan gaan er ook nog bussen dwars doorheen en zijn er -uiteraard- haastende mensen die van trein naar tram rennen door al die verkeersstromen heen.
    Straks komt er nog een busstation, het wordt nog drukker. En een gigantische parkeergarage, waar mensen op hun gemak uit wandelen op weg naar een leuk avondje casino, bios of musical. Daar moet je dan doorheen forenzen. Dat er nog geen mensen zijn overreden, is een wonder.

    Het is ontworpen vanuit de ‘Shared Space’ gedachte, dat mensen meer rekening houden met elkaar als je elkaars pad kruist. Maar bij een gebied dat zo intensief wordt gebruikt en het verkeer uit alle hoeken en gaten komt, dan zijn de ouderwetse gescheiden verkeersstromen veiliger en meer efficient.

  8. JoostA

    Merkwaardig dat niemand (ook de redactie blijkbaar niet, net zo mijn als die van het AD) heeft vastgesteld dat het blauwe bord met rode streep erdoor geen fietsverbod is. Dat is een rond rood bord met een fiets erop (C14). Hier staat alleen maar: einde verplicht fietspad (G12). Je mag daar gewoon fietsen.

  9. Barend

    @ JoostA

    En het bord daarboven (G07) betekent ‘voetpad’.
    Zoals je kennelijk niet weet moet je op een voetpad lopen en mag je daar niet fietsen.

  10. Christine

    Joep, er zijn mensen die moeite hebben met lopen maar gelukkig wel kunnen fietsen. bijv. rugklachten, heupklachten etc. Lijkt me niet dat je hun zelfstandigheid moet afnemen door deze actie. Soms moet je naar het stadskantoor. Bovendien lijkt het me logisch dat je een fietsenstalling per fiets kan bereiken.

  11. AxelRH

    @ Nina – OV-chipkaart is niet perse nodig om je fiets te stallen, volgens mij is er gewoon een NFC-id ofzoiets nodig. Een bankpas werkte in mijn geval ook. (Medewerker keek wel gek op dat het werkte)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).