Foto’s: Utrechts regenboogzebrapad Lange Viestraat in ere hersteld | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: Utrechts regenboogzebrapad Lange Viestraat in ere hersteld | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: Utrechts regenboogzebrapad Lange Viestraat in ere hersteld

Foto’s: Utrechts regenboogzebrapad Lange Viestraat in ere hersteld
Foto's: Bas van Setten
Het regenboogzebrapad in de Lange Viestraat in Utrecht is weer in ere hersteld. Vanwege herstelwerkzaamheden aan het asfalt was de kleurrijke oversteekplaats tijdelijk weg.

Het regenboogzebrapad in de Lange Viestraat in Utrecht is weer in ere hersteld. Vanwege herstelwerkzaamheden aan het asfalt was de kleurrijke oversteekplaats tijdelijk weg.

In 2013 had Utrecht de primeur met het eerste gekleurde zebrapad van Nederland. Het werd toen aangelegd tijdens het Midzomergracht festival. Met het regenboogzebrapad, wat in eerste instantie tijdelijk zou blijven liggen, wilde de stad laten zien dat iedereen welkom is, ongeacht geaardheid of overtuiging.

Inmiddels zijn we bijna zeven jaar verder en het regenboogzebrapad ziet er weer uit als nieuw. “Diversiteit vieren we niet alleen op bijzondere dagen of tijdens het Midzomergracht festival, maar élke dag. Het regenboogzebrapad past bij de sociale stad die Utrecht is”, zei GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg eerder.

Centraal Museum

Het Centraal Museum in Utrecht heeft in 2018 ook tijdelijk een regenboogzebrapad gehad. De kleuren op het pad in de museumtuin waren aangebracht ter gelegenheid van het Midzomergracht festival. Ook is het zebrapad in de Lange Viestraat toen toegevoegd aan de collectie stadsgeschiedenis van het museum.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Maurice Hengeveld

  Mooie foto’s, dat mag ook wel eens gezegd worden! 😉

 2. mees kees

  Helaas heeft de gemeente geen oor voor de juridische kant van deze nepoversteekplaats. Ik heb veelvuldig aangegeven dat hier in juridische zin geen ‘rechten’ aan ontleend kunnen worden, en dat de argeloze voetganger misschien wel de indruk kan hebben (in geval het verkeerslicht uitvalt), dat men zich op een zebrapad waant. Maar hier is toch echt in de zin van de wegenverkeerswet sprake van zwart asfalt. Zie hoe andere steden dat wél correct oplossen (tik ‘regenboogzebra’ in op google en kijk bij afbeeldingen).

 3. Bernhard

  Vond ‘t eerst een onzinnig initiatief, maar toch wel een welkome toevoeging aan het straatbeeld! En goed om te blijven benadrukken dat homoseksualiteit doodnormaal is in dit land.

 4. Ricard

  @mees kees, ik heb nog nooit iemand gezien die hier dacht ten alle tijden voorrang te hebben omdat het een zebrapad zou zijn. Er staan gewoon stoplichten en de voetgangers houden zich hieraan (de fietser kunnen hier wel nog wat beter leren wat rood en groen betekent).

 5. Aniwe

  Wel of niet juridisch een zebrapad… zodra je over bent gestoken word je toch van je sokken gereden op het fietspad!

 6. ceeteewee

  @mees kees heeft volkomen gelijk. Stel dat hier een ongeluk zou gebeuren, dan staan de letsel advocaten in de rij.

 7. Lombokker

  Helaas zijn er in onze stad wijken en buurten waar je maar beter niet voor je geaardheid uit kunt komen.

  En wat doet progressief Utrecht daar tegen: ze leggen een ‘regenboogzebrapad’ aan.

 8. wollie

  gezien de zuurstokkleuren is het geen 🦓pad maar een 🦄pad

 9. Kloek

  Tuurlijk gaan we weer zeiken.

  1; het is geen officieel zebrapad; er staan namelijk verkeerslichten; dus een oversteekplaats. Het regenboogpad is dus symbolisch. Het is kunst. Kunst met een boodschap, die je tot nadenken zal moeten stemmen; juist ook over de teruglopende tolerantie ten aanzien van LGHBT+ in westerse landen. Mensen worden er ook vrolijk van.

  @ Lombtokker

  Dat is ook een probleem. Daar vragen symbolen als de regenboog nu juist ook aandacht voor. En waar beter dan een centraal punt waar zo’n beetje de hele stad regelmatig passeert. Dit zebrapad is door de gemeenteraad als geheel als idee aangenomen en echt niet alleen door ‘progressief’ Utrecht. Wie dat ook mogen zijn.

  Het is al triest dat LGHBT+-acceptatie als een progressief onderwerp gezien wordt. Er wordt immer al zo lang aandacht voor gevraagd.

 10. Count

  @ricard, mees kees heeft het over het geval de verkeerslichten uitvallen/oranje knipperen.

  Goed om te zien dat de gemeente haar prioriteiten weer keurig op orde heeft. Homohaat (en andere verwerpelijke haat) wordt steeds meer tentoongespreid in bepaalde gebieden in utrecht. Breng dat eens in kaart met lokambtenaren etc en ga handhaven/heropvoeden, ipv deze zinloze symboolpolitiek

 11. MJPD

  @Bernhard
  “En goed om te blijven benadrukken dat homoseksualiteit doodnormaal is in dit land.”

  U leest geen kranten..? Voor sommige bevolkingsgroepen is het doodnormaal met de klemtoon op ‘dood’. Niet dat dit zebrapad er ook maar iets aan gaat veranderen.

 12. Dakhaos

  Gaan ze na de klus door naar her vernieuwde Vredenburgplein.
  Gewon harde kleuren gebruiken. Wordt er eindelijk duidelijk wat daar ligt

 13. Sjaak

  @ MJPD

  Geroeptoeter op een website verandert ook niets aan de situatie. Toch denkt u dat het zin heeft.

  Symbolen en kunstwerken hebben wel degelijk zin. Ze zetten aan tot nadenken.

  Dit zebrapad laat al zien dat vanuit het bestuur van de gemeente er wel acceptatie is. Dit is lang niet in alle gebieden in Nederland (of de wereld) zo.

  @ Count

  Heropvoeden is net zulk loos symboolgeropetoeter als dat u de gemeente verwijt. Alsof dat bij bepaalde lieden überhaupt ook maar iets gaat doen? Als het al niet averechts werkt.

  Mensen bereiken doe je door middel van goed onderwijs. Dat is altijd zo geweest. Helaas bereik je niet iedereen.

 14. UTRECHTSE JANTJE

  Wat ik hier weer allemaal lees, is weer het echte ouderwetse gezanik over woorden !….. Waar het echt over gaat , is dat de gemeente dit oversteekgebeuren weer in volle glory terug brengt , en dat de meeste utrechters daar weer blij van worden … en daar prijs ik de gemeente voor , en als ik naar de werkers kijk die het aan het doen zijn , zeg … goed gedaan jochies !!! Bedank en de groeten van Utrechtse Jantje ….

 15. Gregor

  Met dit soort initiatieven versterk je mijns inziens juist meer het verschil tussen homo’s en hetero’s. Iedereen is gelijk, ongeacht wat je doet, eet, kleedt of wat dan ook. Waarom dan telkens dat verschil benadrukken door middel van gekleurde zebrapaden, canal prides en andere festivals?

 16. Kerel

  @ Gregor

  Het punt is nu net het tegenovergestelde.

  Mensen zijn juist niet gelijk. Het idee is juist dat mensen de verschillen accepteren en omarmen. Dare to be different.

  Dat maakt een veelkleurige wereld. Duidelijk dat je het punt van de LGHBT+-beweging niet begrijpt en met een dergelijke uitspraak meer tegenwerkt.

  Voor de zeikerds trouwens. Deze opdracht zorgt er wel voor dat een aantal mensen weer een extra klus hadden. Best prettig in een situatie waarin veel mensen geen of minder werk hebben. Fijn dat de gemeente met projecten die doorgaan juist mensen aan het werk houdt.

 17. Wouter

  @Gregor: Met betrekking tot die gelijkheid zit er helaas nog wel een kloofje tussen theorie en praktijk. Dat laatste heeft uiteindelijk de grootste impact op mensen en daar kun je best aandacht voor vragen.

 18. Jord in de Kelder

  @Richard, dat is grappig, ik zie in Utrecht niets anders dan mensen die denken ten alle tijden overal voorrang te hebben. VOORAL op dat kruispunt bij het Vredenburg.

 19. Pee

  Ik vind het geen goed idee want verkeersdeelnemers raken hiervan in de war.
  Verder ben ik het geheel met @lombokker eens.

 20. Dave

  Denk dat je voor de rechter niet sterk staat als je iemand van zn sokken rijdt op een al da niet juridisch officiële voetgangersoversteekplaats in regenboog kleuren. Je kan niet alles 100% in wetten vast leggen dan is er van burger en rechter gelukkig nog het leerstuk van het “gezond verstand”.

 21. Robert

  Ik sluit me aan bij Gregor, dit soort zaken, net als prides en parades, polariseren vooral, voeden de stereotypen, zoeken confrontatie i.p.v. acceptatie en zijn contraproductief zodra er een boodschap aan gehangen wordt. We moeten juist wél uitstralen dat we allemaal gelijk zijn, ongeacht wie we zijn, waar we van houden en hoe we er uit zien!

  Dat wil niet zeggen dat je geen activiteiten mag ontplooien, zoals Prides, maar doe dat omdat je het leuk vind om extrovert te zijn en een feestje te bouwen. Meer niet. En gekleurde oversteekplaatsen zijn een prima manier om het straatbeeld op te vrolijken, mits juridisch houdbaar, maar meer moet er niet achter gezocht worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).