Hier komt het illegaal geplaatste standbeeld in Utrecht vandaan Hier komt het illegaal geplaatste standbeeld in Utrecht vandaan

Hier komt het illegaal geplaatste standbeeld in Utrecht vandaan

Hier komt het illegaal geplaatste standbeeld in Utrecht vandaan
Het was enige tijd een raadsel. Het standbeeld dat op de kruising van de Koningin Wilhelminalaan en de Overste den Oudenlaan in Utrecht stond. Niemand leek te weten waar het vandaan kwam en wat het verhaal erachter was.

Het was enige tijd een raadsel. Het standbeeld dat op de kruising van de Koningin Wilhelminalaan en de Overste den Oudenlaan in Utrecht stond. Niemand leek te weten waar het vandaan kwam en wat het verhaal erachter was.

Inmiddels is duidelijk waar het beeld vandaan komt. Het is een idee van vlogger Thijs. Hij wilde zijn vriend Tobias bedanken en besloot een standbeeld aan hem te wijden.

Om het beeld te maken hebben Thijs en Tobias een paspop en kleding gekocht bij kringloopwinkel De Arm in Hoograven. Vervolgens hebben ze de kleding in beton gedoopt en het aangetrokken bij de paspop. Toen het geheel was uitgehard hebben ze het op het voetstuk geplaatst.

Het beeld heeft een aantal weken op de kruising in Utrecht gestaan. Op 21 september heeft de gemeente het weggehaald en in het depot geplaatst. Bekijk de video van Thijs onder dit bericht.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Tim

  Toch wel een grappig verhaal. Hij had wat mij betreft niet weggeboeven, op zo’n kruispunt staat hij niks in de weg.

 2. R

  Ik vind het een sympathiek idee en de uitvoering is ook top / creatief. Wellicht is er een publieke binnentuin die dit beeld wil adopteren?

 3. Scherpschutter

  Uitstekend. Nu de identiteit van deze bezoedelaars bekend is kan er wat mij betreft direct een boete die kant op voor het illegaal storten van afval en kunnen alle kosten voor het laten weghalen worden verhaald.

  Leuk en aardig dat deze niet al te nozele jongemannen een videootje willen maken om volgers en kijkers te binden, maar als belastingbetaler heb ik weinig trek om financieel op te moeten draaien voor je publiciteitsstunts.

 4. Utrechtvoorutrecht

  Maar @Scherpschutter, de gemeente moet zich toch helemaal niet bemoeien met de openbare ruimte? En waarom een boete betalen, er is toch geen tegenprestatie geleverd waar om gevraagd is? En moet uw belastinggeld niet uitgegeven worden aan boeven vangen? Waar zijn uw stokpaardjes!?

  Ontopic: heel grappig, leuke en sympatieke stunt.

 5. Scherpschutter

  @Utrechtvoorutrecht 09:13

  De logica ontgaat u. Deze jongemannen maken een inbreuk op eigendom van anderen. Of het nu overheidsland is of privaat land: je hebt met je tengels van het bezit van anderen af te blijven. Als ik ongevraagd een standbeeld bij jou in de tuin lazer en je opzadel met alle kosten en gedoe om het ding weg te krijgen dan is dat net zo fout als dat ik een standbeeld op het land van de belastingbetaler (openbare ruimte) pleur en de belastingbetaler met alle kosten en gedoe opzadel. Centraal staat: je moet geen dingen ongevraagd op het land van anderen neerzetten.

  De belastingbetaler verdient hier dan ook niet alleen een volledige vergoeding van de gemaakte kosten voor het weghalen van het beeld en het storten van het beeld op een afvalplaats, maar ook verdere compensatie (boete) voor alle overige lasten (amtenaren die tijd kwijt zijn) die deze schending van eigendom met zich meebrengt.

  Als ik een beeld in uw tuin zou pleuren dan verhaalt u neem ik aan ook niet alleen de kosten van het weg laten halen van het ding, maar ook de kosten van schade aan uw gras en uiteraard de paar uur die u bezig bent geweest om alles te regelen, waarmee u volkomen in uw recht staat.

  Een paar duizend Euro lijkt me een redelijke vergoeding (boete plus schadevergoeding) lijkt me een zeer redelijke compensatie om te vragen van deze jongemannen.

 6. Wouter

  Mensen, de azijn is blijkbaar in de bonus. Slaat uw slag!

 7. Joop

  Scherpschutter, als u nu uw eigen stukje nogeens leest denkt u dan niet: “ben ik zooo negatief dat ik humor niet meer zie?”

 8. Utrechtvoorutrecht

  @Scherpschutter maar u had de gemeente al opgeheven vanwege wanprestaties toch?

  En de grap ontgaat u. Geen probleem, andere mensen begrepen hem wel.

 9. Anne Marie ten Berge

  Wat een groots en leuk idee zo’n standbeeld van je vriend te maken. Het beeld mag bij mij in de voortuin (binnenstad) staan. Adres bekend bij DUIC.

 10. S.

  Centraal museum zou van mij het beeld en de bijbehorende documentaire mogen aankopen. Beeld kan dan legaal en met vergunning terug naar het plekje dat de kunstenaars er voor hebben uitgezocht.

 11. Inge

  Ik heb er hartelijk om gelachen. Heerlijk filmpje ook en ware vriendenliefde hahaa

 12. HArry

  Wacht even. Dus waneer de gemeente een beeld neerzet van een gesjeesde belastingontvangende kunstacadommicus is het een verrijking maar wanneer een belastingbetalende creatieveling dit doet is het tegen de regels.

  Dan zeg ik dat de regels met spoed moeten worden aangepast.

  De gemeen-te is er tenslotte voor ons en niet andersom. Dus even terug naar de basis overheid.

 13. Luuk Upuuk

  Je kan het zien als een kwajongensstreek, maar het heeft weken kunnen duren. Eindelijk eens iets leuks in deze zware coronatijden. En dan heb je weer iemand die over vergoeding van gemaakte kosten begint. @ Scherpschutter, probeer eens te lachen, je zult merken dat dat een heel fijn gevoel geeft.

 14. herman

  Leuk!
  En die vloggers tja, die mogen nu eenmaal wat meer lijkt het. Ach ja, lekker laten staan.

 15. paul

  Top ! complimenten ik zie uit na jullie volgende bijdrage aan de openbare ruimte!

 16. Scherpschutter

  @Luuk Upuuk

  Wel, tussen u en mij: ik heb smakelijk kunnen lachen om een onschuldig gedachtenexperimentje tussen mijn oren. Stelt u de verbijstering en frustratie van Utrechtvoorutrecht en Joop voor als ze morgenochtend wakker zouden worden om een gigantisch betonnen standbeeld aan te treffen in de keurige viooltjesperken, die ik er in de holst van de nacht stiekem ingegooid heb om ze een lesje te leren…LOL!

 17. Koel Hoofd

  @HArry
  Briljante en vlijmscherpe analyse!

 18. Theo Hermenet

  Wat een leuk initiatief.
  Jammer dat de Gemeente Utrecht het heeft weggehaald.
  Ik kwam er dagelijks langs en het had iets mystieks omdat er geen gezicht in zat.

  Had het laten staan tot er een ander beeld zou worden geplaatst.
  Laat de gemeente Utrecht een aantal plaatsen aangeven waar zij van aangeeft
  dat het daar iedereen vrij staat om er iets vrolijks van te maken door bv. zoiets als dit beeld. Dat kan nog wel een heel verassend en spannend worden.
  Mijn vraag aan de Gemeente Utrecht…zet het beeld terug!!

 19. Stijn

  Geniale actie! Tobi mag van mij wel een standbeeld. Was zo te zien ook lekker ongemakkelijk voor hem. Snap de gemeente ook wel qua beleid dat ze dit niet kunnen toestaan ook al stond het daar prima en het had van mij mogen blijven staan. Je moet toch ergens beleid voeren om een heldere richtlijn te communiceren. Idee om dit ding naar de Nijverheid te halen? Daar past het prima als kunstwerk met een verhaal op het terrein

 20. Geenstijl@Utrecht 🤯🤯🤯🤯

  Ik vond het een leuk initiatief, alleen jammer dat er weer van die zuure ambtenaren het initiatief niet konden waarderen.

 21. Mijn_naam

  Ik als ambtenaar en belastingbetaler kam dit soort spontane creatieve acties ten zeerste waarderen. Geeft wat kleur aan deze grauwe tijden, ga zo door zou ik zeggen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).