Hoe wordt er in Utrecht gereageerd op het dragen van een keppeltje? | De Utrechtse Internet Courant Hoe wordt er in Utrecht gereageerd op het dragen van een keppeltje? | De Utrechtse Internet Courant

Hoe wordt er in Utrecht gereageerd op het dragen van een keppeltje?

Hoe wordt er in Utrecht gereageerd op het dragen van een keppeltje?
Kan je als joodse man met keppeltje in Utrecht gewoon over straat lopen? Die vraag staat centraal in een filmpje van Bondgenoten. Deze groep test met experimenten hoe mensen op bepaalde situaties reageren. Ze filmen deze proeven en plaatsen die op YouTube.

Kan je als joodse man met keppeltje in Utrecht gewoon over straat lopen? Die vraag staat centraal in een filmpje van Bondgenoten. Deze groep test met experimenten hoe mensen op bepaalde situaties reageren. Ze filmen deze proeven en plaatsen die op YouTube.

Voor hun meest recente filmpje ging een jongeman met een keppeltje rondlopen door de Utrechtse binnenstad en de wijken Ondiep en Kanaleneiland om te kijken hoe mensen reageren. Zij deden dit omdat er onlangs berichten verschenen in de media waarin gemeld werd dat joden regelmatig niet meer openlijk joods durven te zijn. Veel joden in Nederland zouden terughoudend zijn met het uiten van hun geloof.

De filmpjesmakers liepen 4,5 uur rond in de drie verschillende wijken van Utrecht. Uiteindelijk blijkt dat de jongeman een aantal negatieve opmerkingen krijgt. Bekijk hieronder het filmpje.

22 Reacties

Reageren
 1. 030

  Loop je op een doordeweekse rustige dag door Utrecht, mijd je Overvecht, het ov, etc, krijg je alsnog dit resultaat en doe je het af als “mwah valt wel mee”. Misschien eens het experiment herhalen op een drukke stapavond?

 2. Marcel

  Duidelijk is dat het in een bepaalde buurt gebeurd. Daar waar het gebeurde laat zien de mix van onze bevolking en hoe die mix dan reageert. Het is geen uitlokking maar zit in de buurt?!

 3. Berend

  Ja, we hebben nog een lange weg te gaan ondanks de ontzuiling. Maar we willen het zelf, met oprichten en in stand houden van speciale scholen. Zelf spreek ik tegenwoordig aso’s in de straat ook op hun extreme gedrag aan, wat interessante gesprekken heeft opgebracht. Retoriek inderdaad zoals in het filmpje. Het ligt altijd aan een ander en jij moet oprotten/dood/kanker/etc. Volhouden, aanspreken op gedrag! Als we allemaal vriendelijk onze grenzen aangeven dan wordt het vanzelf beter.

 4. katja

  @030; gezien de reactie op Kanaleneiland ? Zegt genoeg.

 5. Hanneke

  Volgende keer in Lombok? Trouwens ah mag wel een praatje met het personeel houden,

 6. Robin

  Valt mee?
  Iemand heeft een stukje doek op zijn hoofd vastgespeld. Het is iets kleiner dan een hoofddoek, en krijgt tot vier keer toe iets naar zijn hoofd geslingerd. En dan valt het mee?
  Zegt van alles over de verwachtingen blijkbaar. Maar dit valt m.i. helemaal niet mee. Of hij nou een keppeltje op heeft of niet, het is dezelfde man. Maar met een uiting van zijn geloofsovertuiging krijg je dit. Ik vind het bizar en onacceptabel.

 7. 030

  @ Marcel: wegkijken is ook een kunst. Het is dat de joodse gemeenschap in Nederland er uit voorzorg zelf al voor kiest niet al te identificeerbaar in het openbaar te verschijnen, en het sowieso een relatief kleine groep betreft. Maar het een een nare vorm van onderdrukking die we minder erg lijken te vinden dan vermeende islamofobie. Sterker nog, je noemt het “uitlokking” als je als jood met een keppeltje rondloopt in de openbare ruimte. Tegelijkertijd komen we samen met A’dam wel op voor de fundamentele rechten van vrouwen om zich in een burka te hijsen en diezelfde openbare ruimte te gebruiken. Ik vind het heel zorgwekkend dat we accepteren dat dit soort plat en agressief antisemitisme fundamenteel verankerd is in de Nederlands-islamitische cultuur, jij niet?

 8. Yoshua

  Ik draag eigenlijk alleen met feestdagen en bruiloften een keppeltje.
  Nare ervaringen zijn mij vreemd.
  Vrienden(moslim,christen, niet religieus) zeggen altijd dat het komt omdat ik 203 cm lang ben en nogal imposant.
  Mijn broertje heeft een normale lengte en is nooit lastiggevallen.
  Zelfs in het stadion wanneer ik niet spring valt niemand mij lastig.

 9. James

  Het valt mij altijd op dat onze islamitische medemens vaak de mond vol heeft van discriminatie. Dit is de hypocrisie ten top want zodra het echter joden of Israël betreft komt er een haat naar boven waar de honden geen brood van lusten. Wat u niet wilt dat u geschied, doe dat ook een ander niet.

 10. Utreggeh

  Vind dat ze ook wel langs een wedstrijd utrecht-ajax op de bunnikside mochten gaan.. rara wat voor beelden dat zou hebben opgeleverd

 11. Linlin

  Leuk filmpje, niet verrassend natuurlijk. Kanaleneiland kun je als “andersdenkende” beter mijden. De moslims hebben het daar voor het zeggen. Keiharde discriminatie, je weet toch.

 12. Utrechtert

  Dit verbaasd mij helemaal niks. Met name Kanaleneiland, waar ik nu 11 jaar woon, is omgeven van dit soort figuren. Maar goed, met name links blijft de kop in het zand steken voor al de problemen die in deze wijk spelen. Het is wachten na al de schiet-en steekpartijen, mishandelingen, brandstichtingen, overlast en verkeershufters dat het eens echt totaal mis gaat. En wat hoop ik dat als dit gebeurt, ik niet in de buurt ben.

 13. Ugly Kid Joe

  Grappig. Bedenk dan eens wat mensen met een hoofddoek op allemaal in het hele land naar hun hoofd geslingerd krijgen. Even iets om over na te denken misschien.

 14. Bernhard

  Nu in Overvecht, de Straatweg en de Kanaalstraat op een gezellig tijdstip. Valt allemaal wel mee, hoor!

 15. waldorff

  Hoe kun je dit nou uitlokking noemen? En als twee mannen gearmd over straat lopen heb je -durf ik wel te zeggen-hetzelfde resultaat, zeker in bepaalde wijken in Utrecht.
  De uitkomst is voor mij, hoe erg het ook is om te zeggen, helemaal niet schokkend, het is eerder een bevestiging van wat ik al wist. Was er ook niet een verhaal van een lesbisch stel wat werd weggepest?
  Bij de weg: heeft Denk hier al vragen over gesteld? Ze waren er ook zo snel bij toen er schilderijen van Caravaggio op flats kwamen…

 16. Geenstijl@Utrecht

  Gewoon blijven ontkennen en wegkijken vd feiten en wachten op een Bosnisch conflict in Nederland,,,,,,,want dat is de uiteindelijke ontknoping dankzij tolerantie.

 17. JdV

  100 vrouwen in burqaa in NL voelen zich gediscrimineerd en er volgen kamervragen. Tienduizenden homo’s lesbiennes joden en christenen worden bespuug geslagen gepest en uitgescholde. Groen Links ziet toe en het is geen probleem.

 18. Shalom

  Vanmorgen stond op twitter het volgende
  In de albert heijn op kananaleneiland. Loopt een jood met een keppeltje
  Het volgende gebeurde
  De jood werdt door het personeel uit gelachen en uit gemaakt voor tering jood
  Ben benieuwd of dit in de media komt
  En of albert heijn dat personeelstuig gaat ontslaan

 19. G. de Vries

  Ja, Appie Hein op winkelcentrum K’eiland wat doe met doe je met vakkenvullertjes die op deze banale wijze omgaan met klanten? Wat is jullie gedragscode of protocol? Het is me daar al eerder opgevallen dat mensen die er anders uitzien, studentikoze types , achter de rug -heel brutaal -belachelijk worden gemaakt of ouderen (hoogbejaarden) die met ‘jou’ en ‘je’ worden aangesproken. Zijn er geen beleefdheidsvormen in het Arabisch, Berbers of Turks? Spreekt men iedereen heel simpel met ‘ je ‘ aan en vertaalt men dit naar het nederlands?
  Nu is het de man met het keppeltje die gebrek aan normale omgangsvormen en respect duidelijk maakt maar het is maar een topje van de ijsberg.

 20. Janneman

  Het is nogal makkelijk om AH de schuld te geven, de regering vindt het al jaren goed dat er 2 paspoorten op na gehouden wordt, boerka verbod wordt niet gehandhaafd, inburgering is een lachertje, theorie examen voor het rijbewijs in het arabisch, folders van de overheid in het turks en arabisch, speciaal onderwijs enz. enz. De splitsing tussen de bevolkingsgroepen is al jaren een feit, met bijbehorende uitwassen tot gevolg. Het is daarom ook niet zo vreemd dat er veel mensen op een partij als de PVV stemmen, de autochtone NLer voelt zich niet gehoord, wij hebben alleen niet de mentaliteit om gele hesjes aan te trekken en op de snelweg te gaan staan. Onderhuids groeit de intolerantie tussen alle bevolkingsgroepen, het is een kwestie van tijd……

 21. Frits

  Volgens femke halsema burgemeester hebben moslims het moeilijk in de grote steden
  Loop als homo handin hand met je partner, of jood met eenn keppeltje
  Of blonde vrouw met rokje
  Door kanaleneiland of amsterdam west
  Je wordt verrot gescholden
  Hoezo hebben moslims het moeilijk!?
  De waarheid moet maar eens gezegd worden

 22. Ali

  99,9 % van de tijd zijn het de Marokkanen
  Die overlast veroorzaken.
  Het ligt niet aan het geloof maar aan hun opvoeding. Vind het jammer dat alles wat zij doen dat er gelijk een link met de islam wordt gelegd en alle moslims over een kam worden geschoren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).