Mandarijn en bananen op muurschildering JanIsDeMan moesten weg: ‘Het was te vrolijk’ Mandarijn en bananen op muurschildering JanIsDeMan moesten weg: ‘Het was te vrolijk’

Mandarijn en bananen op muurschildering JanIsDeMan moesten weg: ‘Het was te vrolijk’

Mandarijn en bananen op muurschildering JanIsDeMan moesten weg: ‘Het was te vrolijk’
Fotos: JanIsDeMan
Een vrolijke mandarijn en een tros bananen in de muurschildering van JanIsDeMan hebben plaatsgemaakt voor een pruim en een kopje koffie. Door de kleuren van de schildering aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht zou volgens omwonenden het woongenot achteruit gaan. Dat laat de artiest weten op Facebook.

Een vrolijke mandarijn en een tros bananen in de muurschildering van JanIsDeMan hebben plaatsgemaakt voor een pruim en een kopje koffie. Door de kleuren van de schildering aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht zou volgens omwonenden het woongenot achteruit gaan. Dat laat de artiest weten op Facebook.

“Het was te vrolijk”, licht JanIsDeMan toe onder het bericht dat hij over de muurschildering plaatste. De felle oranje en gele tinten van onder meer de mandarijn en de tros bananen zijn vervangen door een meer neutrale pruim en een koffiekop. Een oplettend persoon merkt op dat ook de kleur van het glas jus d’orange is veranderd.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De muurschildering is te vinden boven de Albert Heijn aan de Amsterdamsestraatweg 56. Hier is op 1 juli 2021 het self-servicerestaurant LEFT geopend door de ondernemers van de supermarkt. De voorraad van restaurant LEFT bestaat uit onverkochte, overgebleven producten uit de supermarkt.

30 Reacties

Reageren
 1. Jeroen

  Ik heb ook altijd van die vrolijke mandarijnen die mijn woongenot verpesten..

 2. W.

  Als een banaan op een muur je woongenot verpest dan weet je zeker dat er qua welvaart weinig te klagen valt. Vanuit artistiek oogpunt vind ik de kop koffie en pruim overigens wel mooier staan. Het blijft sowieso een leuke en mooie schildering.

 3. Scherpschutter

  Dat valt wel te begrijpen. Het is al erg genoeg dat je tegen zo’n infantiele muurschildering aan moet kijken, laat staan dat het op een tropische Punica reclame voor 6-jarigen lijkt.

 4. Wies

  Wat een zuurpruimen, om in het thema te blijven.

 5. echte Utrechter

  Ben het helaas eens een keer met scherpschutter eens. Het pand ziet eruit als een poppenkast en ik begrijp werkelijk niet hoe het mogelijk is dat men hier toestemming voor heeft gekregen.
  Moet jij eens proberen op je huis…… dan is de stad te klein! Denk nog maar eens aan het (keurig) donker geschilderde spoorweghuisje aan de Zonstraat!

  Aan de andere kant, een monumentaal gebouw als het voormalige postkantoor mag er straks ook uitzien als een bonte kermis met dat “kunstwerk”.
  Als dat mag…. tja, wat kun je een ander dan nog in de weg leggen?

 6. Erin

  Je stel je voor dat het te vrolijk wordt in de stad, dat trekken de zuurpruimen niet… pfffff
  Vergelijk de blije mensen bij Roost, dat werkt voor de azijnpissers als een rode lap op een stier. Net zoals dit dus. Wat een kansloze figuren.

 7. Confusius

  Haha, anti-regel-en-overheidsgoere vindt het nu prima dat er ingegrepen wordt op een muurschildering.

  Man, ik pis in mijn broek, wat een giller.

  Die muurschildering zit op het privébezit van iemand, niemand anders dan de eigenaar van het pand gaat over hoe dat pand eruit ziet. Of toch niet?

 8. Bill

  @Confusius, voor Schampschutter geldt dat hij héél principiëel is voor hetgeen wat hem dat uur toevallig interesseert. Als een uur later blijkt dat het tegenovergestelde eigenlijk ook wel leuk is, is hij het volgende uur principiëel voor het tegenovergestelde. (Zie ook: SS’s houding tov corona)

  Dat hij het ene moment claimt volledig tegen enige inmenging van de overheid te zijn en het in het geval van deze schildering blijkbaar prima vindt past dan ook prima bij zijn vrij willekeurige opvattingen.

 9. Paul

  Prachtig verreikende kleuren !
  Zo zonde , het geeft extra kleur en focus aan een rommelige omgeving….
  De AH op Willem van noord plein wil dit wel !

 10. Peer

  “Het is te vrolijk” … WTF????

 11. Bernhard

  Onvoorstelbaar dat je hier over kunt zeiken. Toegegeven: met pruim en koffiekopje is het geheel er wel op vooruitgegaan.

 12. isabelle

  @Confusius. wat het maar zo’n feest! Dat mag dus niet. Je zal toch wel eens van een omgevingsvergunning gehoord hebben? Of een wooncommissie?

  Maar het blijft natuurlijk over-the-top gezeik van een overspannen zuurpruim, helemaal mee eens.

 13. BdV

  Het gaat wel over de Amsterdamsestraatweg, waar men vooral van de meer gedistingeerde, ingetogen tierelantijntjes houdt. Dan moet je niet met bananen en vrolijke mandarijnen met oogjes aankomen.

 14. robin

  Al bij al is de compositie er wel op vooruit gegaan. De pruim en de koffiepot maken het een heel ander kunstwerk, veel mooier eigenlijk.

 15. Bromsnor

  Vrolijke banaan, verruilen voor zure pruim? Hilarisch, Bromsnor’s dag kan niet meer stuk :-D. Overigens vind Bromsnor de aanpassingen geen afbreuk doen aan het geheel. Die lachende mandarijn was best een beetje melig.

 16. Rob Huibers

  Helaas laat Duic met dit verhaal blijken geen journalistiek medium te zijn. Journalisten gaan niet publiceren met alleen de informatie van de schilder. Waarom zijn jullie niet even in de buurt gaan zoeken naar wederhoor Duic. En dan al dat commentaar, dat natuurlijk ook volkomen partijdig is. Dit is maar het halve verhaal. Schaam je Duic redactie! En ga alsnog op pad en herstel dit.

 17. KlaagjeMcKlaaggeest

  Waar vind ik de plek om over klagers te klagen? Ik vind overigens dat de Gemeente te makkelijk luistert naar geklaag. Ga eens het dialoog aan met de buurt. Mensen die het ergens mee eens zijn of iets niet erg vinden zul je nooit horen. Alleen de enkeling die over alles blijkt te klagen, diens podium ziet en daarmee “De stem van de omgeving” op zich neemt.

 18. Cico

  Niemand gaat klagen over ‘te vrolijke muurschildering’, van het ouderwetse hoor/wederhoor is geen sprake.

  Lijkt me eerder dat die felle kleuren zonlicht weerkaatsen zodat je hele kamer gelig is. Of misschien kijkt die gigantische mandarijn precies in een kinderkamer, wat best angstaanjagend is.

 19. Erwin

  @rob: wat is dan het hèle verhaal? Je kan wel een tirade gaan houden, maar vertel dan ook ff hoe het volgens jou wèl zit!
  Houden buurtbewoners niet van bananen? Schrokken kinderen van de mandarijn?

 20. Rob

  maar die kermis op het oude postkantoor / bieb aan de Neude moeten we wel mooi vinden .Respectloos dat wil ik er over kwijt .deze kunstenaar word wereld wijd gevraagd om zijn kunsten te etaleren maar op de Amsterdamse pauperweg.
  is er geen plaats voor deze kunstenaar. ik vind het prachtig hoor

 21. Rob Huibers

  Ach kijk nou: Erwin probeert een jij-bak!
  Mislukt.

 22. Bernhard

  @Rob: Kom op, deel met ons waarom een schildering van een mandarijn met een lachebekje en een banaan niet door de beugel kon. Dan bepaal ik zelf wel of ik de kritiek geoorloofd vind.

 23. RB

  @Erwin: Volgens mij is rob allergisch voor bananen

 24. Erwin

  @rob huibers: kom op dan man met je hele verhaal! Of roep je bewoon maar wat?
  Ennuh: een jij-bak..?!?! Rare interpretatie

 25. confiseur

  Ik zag toch liever een punt appeltaart bij de koffie ipv die pruim

 26. Scherpschutter

  @Rob 17:17

  “Maar die kermis op het oude postkantoor / bieb aan de Neude moeten we wel mooi vinden”

  Nope. Dat is precies niet de bedoeling. Dat ding staat er precies om de reden dat het afzichtelijk is…U zou er verstandig aan doen om functie van kunst in linkse maatschappijen in een historische context eens goed te bestuderen om werkelijk te begrijpen waarom een afzichtelijk stuk plastic van een half miljoen in publieke ruimtes wordt geplaatst.

 27. passalacqua

  meer mandarijntjes in de stad aub Jan!

 28. passalacqua

  Jan is de Mandarijnenman 😉

 29. UTRECHTSE JANTJE

  Helemaal met je eens hoor @ Erwin , en zoveel bewoners vindt je überhaupt niet meer op de Straatweg …..

 30. Laia

  Echt heel vrolijk!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).