Een nieuw self-service restaurant met de naam LEFT is vanaf donderdag 1 juli geopend. De zaak zit boven de Albert Heijn gelegen aan de Amsterdamstestraatweg 56. Waar de naam LEFT vandaan komt? De voorraad van het restaurant bestaat uit overgebleven, onverkochte producten uit de supermarkt.
Ondernemers Arjan en Jolanda Konincks, eigenaars van de Albert Heijn aan de Amsterdamsestraatweg, zeggen de motivatie hebben om de wereld een stukje beter te maken. Dat begint volgens de supermarkteigenaren bij jezelf en om de hoek.
Zij zien als geen ander hoeveel eten die wordt verspild omdat mensen het links laten liggen in de winkel. Redenen daarvoor zijn vaak kleine schoonheidsfoutjes of een te snel naderende houdbaarheidsdatum. De gerechten in het nieuwe restaurant gaan bestaan uit onverkochte producten uit de winkel, maar ook van telers en producenten om de hoek die bijvoorbeeld met overtollige voorraad zitten.
Arjan en Jolanda Konincks proberen met het concept van LEFT deze gewoonte 180 graden ombuigen, onder het motto ‘eat right’. Duurzame producten en inrichting van het restaurant zijn daar een belangrijk onderdeel van, net als een gevarieerd en gezond aanbod op het menu.
Arjan Konincks: “Met LEFT willen wij onze gasten laten ervaren dat je met ‘eat right’ impact maakt op jezelf en op de wereld om de hoek. Daarbij willen we onze gasten bij LEFT graag laten proeven dat kwaliteit niet gekoppeld is aan perfectie.”
20 Reacties
ReagerenJe vraagt je bijna af waarom niet meer supermarkten (op de juiste locaties) dit doen. Belastingtechnisch is het ontzettend slim, de winstmarges van het restaurant zijn om de vingers bij af te likken en het restaurant verkoopt wat daar weer overblijft terug aan de supermarkt om bijvoorbeeld te verkopen als kant en klare maaltijd. Heerlijk schuiven tussen de BV’s om de belastingafdracht te minimaliseren.
De ondernemers gooien wel weer een beetje een eigen glazen in met dat duurzaamheidsgeleuter (het komt heel veel mensen totaal de strot uit), maar desalniettemin; dit zou wel eens een succesje kunnen gaan worden.
Goede actie, wat zo gaat er nog minder voedsel naar de voedselbank!
@ SCHERPSCHUTTER: het komt mij ook inderdaad de strot uit! Wel mooi initiatief! Gewoon niet meer zo veel inclusiviteits & duurzaamheids geleuter aub & gewoon DOEN!!!
Jammer van de negatieve reacties hier. Wat moet je toch een naar leven hebben om zó te reageren. Sterkte ermee.
Helemaal eens met Scherpschutter. Dat hypocriete geneuzel van zgn wereldverbeteraars die alles politiek correct willen wegzetten, bah!
Het gaat gewoon om geld verdienen, that’s it. Als AH haar producten met schoonheidsfoutjes wil verkopen, moeten ze de prijs halveren. Dan vliegt het de winkel uit. Maar ja, met een sausje eroverheen kan het nu voor 5x de winkelprijs weg.
Eat right? Earn right zal je bedoelen!
Treffend, voor mensen die de hele dag alleen op DUIC.nl zitten lijkt het dus net alsof er een significante groep Utrechters is zoals zij, die duurzaamheid niet belangrijk vinden. Vandaar ook het standaard ‘ik kan niet wachten tot de volgende verkiezingen, en het linkse bestuur wordt weggestemd’. De anticlimax wanneer dat wéér niet het geval blijkt, wordt vervolgens in bittere stilte doorstaan.
De geruststelling hierin: het is maar een heel marginaal clubje.
@Francien
Fijn voor jou dat jij mensen die van de Voedselbank afhankelijk zijn geen eten gunt.
@Van Leiden
“Gewoon niet meer zo veel inclusiviteits & duurzaamheids geleuter”
Inderdaad, gewoon veel meer apartheid & flink vervuilen, want op een prettige en leefbare planeet zit de gemiddelde mens niet meer te wachten!
Natuurlijl wel tegen AH prijzen👍🤔 een beetje supermarkt schenkt aan de voedselbank!
Schatje ik heb een tafeltje voor 2
Gereserveerd. OH! WAT BEN JE TOCH EEN ROMANTICUS🥰kom we gaan naar Albert heijn. WATTT!😡
@Rob 35%
“een beetje supermarkt schenkt aan de voedselbank!”
Ben ik het helemaal mee eens en daar supermarkten tijdens de corona crisis het economisch gezien enorm goed hebben gedaan is dit nieuwe restaurant een hele slechte reclame voor hun Albert Heijn supermarkt!
@mauricio
Omdat in 99% van de gevallen gebleer over duurzaamheid gewoon marketingonzin is. En vaak degenen die het hardste roepen, zelf het de grootste vervuilers zijn.
– De greenpeace directeur die 3x per week met een prive vliegtuig van Luxemburg naar Amsterdam vliegt, omdat ie niet wil verhuizen.
– De politicus die elke weekend met zijn partner stedentripjes doet, per vliegtuig.
– De formule 1 coureur die begint over milieu
– De 50’er met vier kinderen, een hond en twee auto’s.
Verder is het natuurlijk hilarisch dat deze supermarkteigenaren lid zijn van een franchise waarbij de boontjes uit Egypte komen, de witte asperges uit peru etc.
@Bert
Hypocriet gedrag van de personen die eigenlijk het goede voorbeeld zouden moeten geven is natuurlijk zeer afkeurenswaardig, maar dat betekend niet dat elk weldenkend mens dan maar ook hetzelfde hypocriete gedrag over moet nemen.
@Bert: Hilarisch is het zeker: mensen als jij zijn de hele reden dat die boontjes uit Egypte daar liggen. Als je ‘gebleer over duurzaamheid’ onzin vindt, heb je aan dat soort boontjes een hele goede aankoop. En kun je het mooi gebruiken voor je argument dat duurzaamheid allemaal onzin is. Je verschuilt je achter de winkel als het je uitkomt, terwijl jij de consument bent die de keuze kan maken.
Jij behoort duidelijk tot de groep die denkt: zolang ik niet de allerergste vervuiler ben, doe ik niks. Die manier van denken zul je ook doorgeven aan je kinderen, ben ik bang.
@Kadoendra, goed lezen aub! Ik zeg niet meer zoveel er over leuteren maar het gewoon DOEN!!!
@mauricio
Nee, want ik ben de doelgroep niet. Zeker niet van die supermarktketen. Nergens heb ik gezegd dat ik duurzaamheid onzin vind, het ging om het feit dat het leeuwendeel van de bedrijven en publieke figuren dat alleen doen uit omzet overwegingen, dan wel deugpunten.
Het feit dat de ze compleet het tegenovergestelde doen van wat ze zo van de daken schreeuwen, ondersteept dat.
A rich man doesnt have to tell he is rich.
@Bert
Multinationals doen ook enorm hun best om duurzaam te zijn alleen betalen de meeste amper belasting.
Overheden nemen genoegen met de wetenschap dat multinationals veel banen opleveren, alleen snappen ze niet dat ze hiermee oneerlijke concurrentie scheppen voor kleine ondernemers met personeel, want de kleine ondernemer met personeel moet wel de volle mep belasting ophoesten.
@Kadoendra
Goed punt. Een groot onrecht. Ook kleine bedrijven zouden vrijgesteld van belastingen moeten zijn. Multinationals belasting opleggen levert sowieso ook niets anders op dan verlies van banen. Belastingen schrappen voor kleine bedrijven levert enorm veel banen op.
Die restanten van de Albert Heijn kon anders ook rechtstreeks naar de Voedselbank komen. Dit restaurant concurreert dus met de mensen die daar afhankelijk van zijn, en roepen huichelachtig dat ze ‘de wereld willen verbeteren’. Delen ze dat voedsel dan ook gratis uit? Nee natuurlijk niet, daar wordt een marge op gepakt. Als dat restaurant echt zo begaan was, dan doneerden ze aan de armen, geven workshops gezond koken, etc.
@cico door die marge te pakken kun je weer verse basisproducten naar de voedselbank sturen, ipv leftovers.