Na de gratis boekenkast nu ook dvd’s ruilen in de ‘videotheek’ | De Utrechtse Internet Courant Na de gratis boekenkast nu ook dvd’s ruilen in de ‘videotheek’ | De Utrechtse Internet Courant

Na de gratis boekenkast nu ook dvd’s ruilen in de ‘videotheek’

Na de gratis boekenkast nu ook dvd’s ruilen in de ‘videotheek’
Het fenomeen boekenruilen was al bekend in Utrecht, maar wist je dat er in Lombok ook een heuse videotheek is? Op de hoek van de Laan van Nieuw Guinea en de Oudenrijnbrug hangt een kast vol met oude dvd’s.

Het fenomeen boekenruilen was al bekend in Utrecht, maar wist je dat er in Lombok ook een heuse videotheek is? Op de hoek van de Laan van Nieuw Guinea en de Oudenrijnbrug hangt een kast vol met oude dvd’s.

De Boekspot in Hoog Catharijne was zo populair dat de NS na de sluiting van de openbare boekenkast besloot om een nieuwe plek te creëren. Ook in de StationsBoekWissel wordt er driftig boeken geruild. In 2017 ontstond in Zuilen een Buurtkoelkast tegen voedselverspilling en in Lombok is er een vergelijkbaar idee te vinden met de videotheek.

Het kastje aan de muur van een woning wordt regelmatig gevuld met oude dvd’s. Iedereen mag daar dvd’s inzetten of uithalen met maar een verzoek: “Graag 1 à 2 video’s per keer meenemen. Dan heeft de ander ook nog wat. De groetjes thuis.”

17 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  Knap als je nog een dvd-speler, of überhaupt een optische drive in huis hebt. Misschien de ouden van dagen.

 2. MJPD

  @Bernard
  Lekker quasi-modernistisch weer, maar niet gehinderd door enige technische kennis hieromtrent. Overduidelijk nog nooit gehoord van “backwards-compatibility”: oftewel, een conventionele DVD-schijf kan worden uitgelezen door modernere (UHD)-Bluray-spelers.

 3. BW

  @Bernhard
  Ik hoop zelf eigenlijk dat binnenkort zo’n kast wordt geplaatst om VHS banden te ruilen. Jij bent waarschijnlijk te jong om te weten wat VHS banden zijn, maar google is your friend.

 4. Sjraar

  Ach, van die typetjes als Bernhard (oorzaak van veel milieuproblemen) die zelf iedere keer nieuwe (tijdelijke) afspelers in huis halen en als de hype voorbij is alles (nog perfect werkend) bij het grofvuil gooien. Goed omgaan met je geld noemen ze dat ook wel. Van diezelfde types die iedere 2 jaar een nieuwe auto kopen, niet dat er iets mis is met de oude, maar alleen vanwege hun status (en zogenaamd vanwege de afschrijving, zicht niet realiserende dat ze ooit dood gaan en dat spullen en geld dan geen enkele waarde meer hebben). Dit helpt de wereld om zeep, maar boeien “na mij de zondvloed”. Als ik nu maar status heb bij mijn “vrienden”. Voor echte vrienden heb je overigens weinig status nodig, maar dat terzijde.

  Van die zelfde mensen die hun LP-spelers (zeer waardevol) weggedaan hebben en nu de LP weer ene hype is weer nieuwe (dure) spelers moeten aanschaffen.

  Er is toch geen reden, nu iedereen voornamelijk online kijkt) om dan je oude spelers maar meteen weg te doen? Toch?

 5. Pjotr van Hamel

  @MJPD de kans dat iemand een blu-ray speler in huis heeft is helemaal klein. Optische media is dood, maar desalniettemin leuk idee.

 6. wollie

  wat een leuk idee! heb alleen niets in huis dat dvd’s snapt, maar dan kan ik altijd nog het hoesje lezen en de film bij elkaar fantaseren.

 7. Yoshua

  @MJPD,

  Jij noemt het quasi-modernistisch wat Bernhard schreef.
  De meeste mensen hebben geen dvd/blu-ray speler meer thuis staan.
  Waarom zou je, je kan in betere kwaliteit streamen.
  Onder mijn cliënten zitten er een aantal die dvd’s kijken en ruilen bij weggeefwinkels en kringloop.
  Dit is alleen vanwege het niet willen hebben van internet.

 8. Scherpschutter

  @Sjraar 27/2/2019 – 19:12

  Feitelijk zijn juist diegenen die niet meegaan met de tijd natuurlijk de vervuilers. Door mensen die nog altijd DVD spelers gebruiken (of LP spelers, om bij uw eigen voorbeeld te blijven), moeten er vele DVD’s/LP’s en hoesjes worden geproduceerd en dat is natuurlijk heel erg “bah” voor het milieu.

  Hetzelfde geldt uiteraard voor mensen die maar in auto’s van jaren oud blijven rijden! Vreselijk vervuilend, die verouderde technologie.

  Wie milieubewust is, die streamt dan ook gewoon zijn filmpjes. Nog meer goed nieuws voor u? Mocht uw ruggengraat moeite hebben met het dragen van uw klimaat-/milieustress wegens al die ouwe vervuilende zooi die u aanhoudt, dan zijn er nu ook klimaatpsychiaters om u daarmee van dienst te zijn:

  https://www.geenstijl.nl/5146499/heel-holland-lolt-om-klimaatpsycholoog/

  Graag gedaan!

 9. Mulder

  @Scherpschutter
  Streamen kost ook een heleboel (op dit moment vaak niet groene) energie voor netwerken en datacenters. Dus dat is zeker niet per definitie minder vervuilend. http://www.evertnieuwenhuis.nl/columns–opinie/groen-internet

 10. VincentZ

  Ah! Scherpschutter onthult zijn bronnen. We hebben al die tijd die te maken gehad met een copy paste mening. Maar dat wisten we natuurlijk al.

 11. Jacky Muller

  Superleuk idee! Ik heb nog een dvd speler en soms bekijk ik een oude film Ik heb voor m’n kleinkinderen ook nog veel leuks wat ik op Netflix niet kan vinden, bv de betere Nederlandse jeugdfilms. Ik ga daar ns langsfietsen.

 12. MJPD

  @Yoshua
  “De meeste mensen hebben geen dvd/blu-ray speler meer thuis staan.
  Waarom zou je, je kan in betere kwaliteit streamen.”

  Dat argument gaat enkel op bij verouderde DVD 720p schijven. Geen enkele streamingpartij kan tippen aan de beeldkwaliteit van een (UHD)-bluray (1080p/4k) speler. Streams worden vaak zwaar gecomprimeerd, kijk maar naar de 4K-streams van Netflix. Om te huilen soms.

  @Scherpschutter
  “Wie milieubewust is, die streamt dan ook gewoon zijn filmpjes.”
  Zoveel onwetendheid. Wat Mulder zegt.

 13. Scherpschutter

  @Mulder 28/2/2019 – 10:43

  Zucht.

  @VincentZ 28/2/2019 – 10:58

  Uiteraard. Mijn mening over wat dan ook is niets dan een slap aftreksel (vaak ook nog slechts ten dele juist) van die van wetenschappers, experts en andere professionals, en het enige dat ik zeker weet is dat ik vrijwel niets weet.

  @MJPD 28/2/2019 – 11:22

  True! Vele vele ontspoorde klimaatzeloten hebben me reeds beticht van het zijn van een totale ketter, die na het eindigen van zijn leven zal branden in een intens hellevuur van Co2, terwijl het klimaatopperwezen satanisch genoegzaam zal genieten van de weerspiegeling van de vlammen in mijn betraande ogen.

 14. Mulder

  @Scherpschutter 28/2/2019 – 12:52

  Hartelijk dank voor interessante feitelijke onderbouwing van uw mening.
  Ik wens u veel plezier en succes met het in stand houden van uw bijzondere wereldbeeld.

 15. Bernhard

  @MPJD: uh, dat heeft niets te maken met mijn reactie. Ik vind optische media in de tijd van breedband internet allemaal overbodige meuk. Neemt alleen maar ruimte in beslag en werkt juist milieu-onvriendelijke praktijken in de hand. Hoeveel cd-roms en dvd’s er wel niet ongebruikt zijn weggetyft, de afgelopen decennia. Maar veel plezier allemaal met jullie prachtige schijfjescollectie…

 16. Wouter

  Mooi initiatief. Volgens mij hebben veel meer huishoudens nog een DVD-speler dan in bovenstaande reacties wordt gesuggereerd. Playstations en Xboxen spelen ook DVD’s (en blurays) af. Hopelijk worden de DVD’s op deze manier nog veel gebruikt, voordat ze veroordeeld zijn tot het lot van de videobanden: eindeloos circuleren op de vrijmarkt op Koningsdag. (Hoe vaak ik daar nog de Titanic op VHS voorbij zie komen… 🙂 )

  Overigens stream ik eigenlijk alles, maar heb laatst wel op aanraden van iemand anders Planet Earth II op 4K bluray gekocht, met alle HDR toeters en bellen. Dan valt ineens op dat de kwaliteit van de geijkte streamingskanalen daar toch nog echt niet aan kan tippen

 17. MJPD

  @Bernhard uh, prima dat u genoegen neemt met de vaak mindere audio- en beeldkwaliteit van streamingdiensten. Het milieu-argument met de verzonnen aanname dat optische media worden weggegooid raakt natuurlijk kant noch wal. En de “revival” van de LP is natuurlijk ook allemaal overbodige meuk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).