Nu ook een Wikipedia-pagina over Broodje Mario: ‘Er was behoefte aan informatie’ Nu ook een Wikipedia-pagina over Broodje Mario: ‘Er was behoefte aan informatie’

Nu ook een Wikipedia-pagina over Broodje Mario: ‘Er was behoefte aan informatie’

Nu ook een Wikipedia-pagina over Broodje Mario: ‘Er was behoefte aan informatie’
De kraam van Broodje Mario aan de Oudegracht. Foto: Capitu / Flickr
Na de recente berichtgeving over het bekende Broodje Mario besloot publicist Arjan den Boer dat er en Wikipedia-pagina moest komen over de Utrechtse lekkernij. “Want er was kennelijk behoefte aan informatie”, aldus Den Boer.

Na de recente berichtgeving over het bekende Broodje Mario besloot publicist Arjan den Boer dat er en Wikipedia-pagina moest komen over de Utrechtse lekkernij. “Want er was kennelijk behoefte aan informatie”, aldus Den Boer.

Bijna iedereen in de stad kent Broodje Mario. De afgelopen dagen was het broodje weer in het nieuws, na een uitspraak van de nieuwe Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma in het televisieprogramma Op1. Ze werd door presentator Jeroen Pauw aan de tand gevoeld over haar kennis van de stad.

Pauw vroeg op een gegeven moment of Dijksma wist wat een Broodje Mario was. “Dat is een Italiaanse bol. Daar zit van alles en nog wat op, zoals salami en een hoop vette kledder. Het is het lekkerste broodje van Utrecht”, gaf de burgemeester als antwoord.

Op een Broodje Mario zit geen ‘vette kledder’. Een klein foutje en als nieuwkomer in de stad kan dat gebeuren. Om duidelijkheid te verschaffen heeft Den Boer nu een Wikipedia-pagina aangemaakt over het Utrechtse broodje.

Wikipedia

Bij Wikipedia kan iedereen een pagina aanvullen. Dat was ook het idee van Den Boer. “Gisteren maakte ik het Wikipedia-lemma ‘Broodje Mario’ aan, met twee snelle regels tekst. […] Leuk om te zien hoe het zich al heeft ontwikkeld tot bijna volwaardige pagina.” Momenteel bestaat de Wikipedia-pagina van Broodje Mario uit drie alinea’s.

Dijksma zelf heeft het beroemde broodje inmiddels ook al gegeten. Maandag is ze langsgegaan bij de gelijknamige zaak aan de Oudegracht.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Humor, Arjan!

  Maak ook nog even een pagina met hierop de taken van een burgemeester als je wil, zodat mevrouw Dijksma weet dat ze hier niet is om de stad te besturen. Dan overleven we de Dijksma jaren ook wel weer zonder al te grote kleerscheuren.

 2. isabelle

  Much ado about nothing. Ga eens wat nuttigs doen!!

 3. Joop

  Voor mij is een broodje Vocking nog altijd echt Utrechts.

 4. Karel

  Het “lekkerste broodje”, met “vette kledder”. Sharon toont haar exquise smaak.

 5. Pee

  Niet iedereen vind het lekker.

 6. Kees Truijens

  Lekker hoor, het broodje Mario, maar er is geen stad in Nederland waar zo’n broodje niet te koop is. Een lemma in Wikipedia lijkt op sluikreclame.

 7. Sven

  @joop, dat ontkent niemand toch? Alleen daar gaat het nu niet over.

 8. Zeurpiet

  Nu er een Wikipedia-pagina is gekomen bij Broodje Mario, is het wellicht tijd voor de volgende innovatie: een pinapparaat!

 9. Herman

  Slim opzetje tussen Mario en Sharon.
  Gratis reclame voor eerstgenoemde en iedereen weet nu dat Sharon burgermeester is en als bonus mag ze 6 jaar lang onbeperkt broodjes Mario halen.

 10. BW

  Nu deze belangrijke kwestie tot op de bodem wordt uitgezocht, lijkt het mij fair om dan ook maar te melden hoeveel calorieën je wegwerkt met een Broodje Mario, want ‘vette kledder’ mag dan te negatief zijn, maar een broodje met kaas, chorizo en twee soorten salami wordt in de meeste diëten doorgaans niet aanbevolen.

 11. Angelique

  @BW
  Ah, kom op zeg, ben jij serieus??

 12. Erikie

  @BW
  Het Keto-dieet is anders vrij populair.

 13. JdV

  Ook leuk voor de wikipedia pagina, de rechtszaak die speelde tussen Sfizio Mario en Broodje Mario over het broodje en copyright 🙂
  https://www.duic.nl/opmerkelijk/sfizio-mario-mag-naam-houden-na-rechtszaak-van-broodje-mario/

 14. BW

  @Angelique
  Nee, dit was niet serieus, maar ironie is nu eenmaal niet aan iedereen besteed.

  De (f)ophef lijkt overigens wel degelijk serieus, daarom leek het mij goed om er wel even op te wijzen dat Broodje Mario niet bepaald lichte kost is. Maar wees gerust, ik eet ‘m regelmatig en blijf dat doen.

 15. Yoshua

  @Erikie.

  Bij het Keto-dieet mag je alleen Mario eten, broodje is verboden.

 16. ChefPlongeur

  PIN-apparaat erbij, dan is de onderneming Mario compleet, inclusief volledige belastingafdracht zoals iedere andere volwaardige onderneming.

 17. Kadoendra

  @isabelle

  “Much ado about nothing. Ga eens wat nuttigs doen!!”

  DUIC medewerker Arjan den Boer heeft mij op deze 2de Kerstdag een glimlach op mijn gezicht getoverd dus ik kan je melden dat hij iets zeer nuttigs heeft gedaan!

 18. wollie

  zo’n broodje kost inmiddels al 3,50 en dan moet je zelfs nog bietsen om een paar pepertjes…

  utrecht wordt een dure stad.

 19. Cico

  Salami en kaas zijn wel degelijk vette kledders. Verzadigd vet met heel veel zout en conserveringsmiddelen (salami), verder nauwelijks voedingswaarde. Dat gaat vervolgens op een enorme deegbal. Niet echt iets voor als je op dieet bent, zoals de burgermeester. Ik vind dit dingen sowieso niet te hachelen, het is goedkoop en vult enorm. En dit is het beste wat onze stad te bieden heeft? Best genant.

 20. W.

  @wollie: Dat is niet bietsen, dat is omdat veel mensen ze niet lekker vinden en ze weggooien (lees: op de grond gooien). Als je erom vraagt krijg je er gerust drie op je broodje als je dat wilt is mij nervaring

  @Cico: Kledder refereert dikwijls aan saus, niet aan kaas en vleeswaren. Daarnaast beweert niemand dat het het beste is wat de stad te bieden heeft, maar is het een broodje dat als typisch Utrechts wordt beschouwd. Zouden Groningers ook zo over hun eierbal praten?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).