Reclamegevel The Sting verlicht de gehele lucht boven het centrum | De Utrechtse Internet Courant Reclamegevel The Sting verlicht de gehele lucht boven het centrum | De Utrechtse Internet Courant

Reclamegevel The Sting verlicht de gehele lucht boven het centrum

Reclamegevel The Sting verlicht de gehele lucht boven het centrum
De reclamegevel van The Sting op het Vredenburg. Foto: DUIC
Een opvallende lichtshow in de binnenstad gisteravond. Althans, zo leek het vanaf het Ledig Erf. De lucht boven de stad werd rood, groen en weer rood. Een zoektocht door de binnenstad leidde naar het Vredenburg, waar de gevelreclame van kledingwinkel The Sting bijzonder fel staat afgesteld.

Een opvallende lichtshow in de binnenstad gisteravond. Althans, zo leek het vanaf het Ledig Erf. De lucht boven de stad werd rood, groen en weer rood. Een zoektocht door de binnenstad leidde naar het Vredenburg, waar de gevelreclame van kledingwinkel The Sting bijzonder fel staat afgesteld.

Navraag bij de gemeente leert dat dergelijke reclame gewoon mag. Zolang de beamers 50 centimeter achter de gevel staan, zitten er geen restricties aan reclame-uitingen en is er geen vergunning nodig. Alleen als reclame, of in dit geval verlichting, op de gevel zelf is bevestigd is er een vergunning nodig en gaat de Utrechtse welstandcommissie ernaar kijken.

Als er klachten zijn van lichthinder of lichtvervuiling kan er gekeken worden of er iets mis is met de gevelreclame. Kijk hieronder ook naar de video over de felle verlichting van The Sting.

De DUIC-babbelbox is benieuwd en vraagt zich af: wat vindt u van de felle verlichting?

Wat denk jij?

Is gevelreclame zoals bij The Sting op het Vredenburg gewenst?

 • Nee (0%, 932 Votes)
 • Ja (0%, 103 Votes)
 • Geen mening (0%, 24 Votes)

Total Voters: 0

Loading ... Loading ...

11 Reacties

Reageren
 1. Rob H.

  Het viel mij gisteren op, inderdaad. Ik liep door Achter Clarenburg in de richting van Vredenburg en werd gewoon verblind. Het effect werd versterkt omdat Achter Clarenburg erg donker is. Het flikkert ook nogal. Een waarschuwing voor diegenen die gevoelig zijn voor dit soort beelden (epileptici?) is bijna op zijn plaats. Voor mij gevoel is deze reclame een ietwat overdone. In goed Nederlands, too much in your face…

 2. Ree

  Je zult daar wonen straks. Word je knettergek! ??

 3. Anowie

  ah licht vervuiling…. kom er maar in Groenlinks hebben jullie weer wat te zeuren! 🙂

 4. Rietje

  Sjongejonge…
  Rot toch op met die lelijke zooi.

 5. AndersF

  Dit mag helemaal niet in Utrecht. De regels voor gevelreclame zijn wat dat betreft heel duidelijk: “Reclame met bewegende delen of bewegende beelden, reclame bestaande uit of voorzien van veranderlijk of bewegende licht en lichtkranten zijn niet toegestaan.”
  https://pki.utrecht.nl/Loket/prodcat/products/getProductDetailsAction.do?id=528

 6. Marco Knol

  @AndersF
  Dat geldt voor reclame aan de gevel. Maar als je dus gewoon een groot raam hebt en binnen de gevel iets doet ….

  Overigens staat bij mij op de hoek een woongebouw waar een bak licht van heb ik jou daar vanaf komt uit het trappenhuis. Ik heb daar al eens over geklaagd bij de gemeente, maar men heeft dus geen beleid op het gebied van lichthinder. Bij de gemeente doet dus gewoon alsof hun neus bloedt.

  @Anowie
  Als zo’n bak licht je slaapkamer inknalt praat je wel anders. Of zoek anders voor de lol eens op google-earth een beeld op van Nederland en West-Europa bij nacht.

 7. Frits

  Maar eh, iemand al een reactie van de winkelier gevraagd? Misschien wil die ‘m best ff wat zachter zetten?

 8. onkl

  @AndersF: Dat staat net uitgelegd in het artikel. Doordat de schermen meer dan een halve meter achter het raam staan, is het formeel geen gevelreclame en gelden de regels voor gevelreclame niet. Duidelijk een maas in de regels, die reparatie behoeft.

 9. donker

  Zullen we eerst een referendum houden of de inwoners van Utrecht deze -nergens toe dienende,
  luchtvervuilende- verlichting op prijs stellen?
  Het is wachten op begeleidende, “kedoem, kedoem-muzak”.

  Trottoir-gebruik als terras, moet worden aangevraagd en wordt afgemeten.
  Misschien kan zoiets ook in hoogte worden afgesteld?

 10. Thijs

  @AndersF: de “escape” die Sting hier gebruikt is dat het geen gevelreclame is, maar schermen die achter de ramen van het pand staan opgesteld. Vandaar ook de in het artikel genoemde 50 cm.

 11. Peter

  In de ‘etalage’ op de 1e verdieping van het Intersport-pand (hoek Oudegracht / Potterstraat) stond ook zo’n reclamescherm te loeien. Het was ronduit verblindend. Overdag is dat misschien wel nodig, maar na zonsondergang mag het toch echt een beetje minder. Gelukkig heeft de exploitant dat begrepen en wordt de helderheid nu aangepast aan het buitenlicht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).