Skelet van ongeveer 300 jaar oud gevonden in Utrecht: ‘Wat doet deze persoon hier?’ Skelet van ongeveer 300 jaar oud gevonden in Utrecht: ‘Wat doet deze persoon hier?’

Skelet van ongeveer 300 jaar oud gevonden in Utrecht: ‘Wat doet deze persoon hier?’

Skelet van ongeveer 300 jaar oud gevonden in Utrecht: ‘Wat doet deze persoon hier?’
Foto's: Bas van Setten
Tijdens de werkzaamheden aan de Oudwijkerdwarsstraat in Utrecht is een skelet gevonden dat mogelijk dateert uit de zeventiende of achttiende eeuw. Het is volgens archeoloog Jeroen van der Kamp een bijzondere vondst.

Tijdens de werkzaamheden aan de Oudwijkerdwarsstraat in Utrecht is een skelet gevonden dat mogelijk dateert uit de zeventiende of achttiende eeuw. Het is volgens archeoloog Jeroen van der Kamp een bijzondere vondst.

Van der Kamp kreeg vrijdagmiddag te horen dat er een menselijke schedel was gevonden op de Oudwijkerdwarsstraat. Toen hij een kijkje ging nemen vond hij aanwijzingen dat het weleens om een compleet skelet zou kunnen gaan.

Pijpekop

Tijdens het blootleggen van de beenderen werden sporen uit de zeventiende en achttiende eeuw gevonden. Eén van die sporen was een pijpekop, een onderdeel van een pijp die men rookte. Daarom gaan de archeologen ervan uit dat het skelet ook uit die tijd dateert.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

In Utrecht worden wel vaker oude skeletten gevonden. Met name in de binnenstad omdat de overledenen vaak in de buurt van een kerk of klooster werden begraven. Dat een skelet van zo’n 300 jaar oud in de omgeving van de Oudwijkerdwarsstraat is gevonden, is opmerkelijk. “Wat doet deze persoon hier?”, aldus Van der Kamp.

Traditie

Volgens de archeoloog is de persoon volgens de christelijke traditie begraven. “Het hoofd steekt richting het westen en de blik richting het oosten.” Wat opvalt volgens de onderzoekers is dat het graf erg klein is. Het lijkt er dan ook op dat de persoon er niet helemaal inpaste en er daarom een beetje ingepropt is.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Ook ontbreken sommige botten, of ze liggen niet op de juiste plek. “Het rechterbovenbeen ontbreekt, de ribben liggen niet op de juiste plek en ook is er een snijtand tussen het onderbeen gevonden.”

De schedel van het skelet is overigens flink beschadigd. Dit is volgens de archeoloog tijdens de huidige werkzaamheden gebeurd.

Nederzetting

Naast het skelet zijn er nog een aantal bijzondere objecten uit de grond gehaald. De archeologen stuitten namelijk op houtskool en verbrande klei. “Daar werden vroeger muren van gemaakt.” Ook is er aardewerk gevonden.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Deze laatste vondsten zijn echter waarschijnlijk veel ouder dan het skelet. Deze dateren mogelijk uit omstreeks de negende eeuw. Dit betekent dat er in de oudheid al een nederzetting in dit gebied was.

Het skelet wordt dinsdag uit de grond gehaald en naar een andere plek gebracht. Vervolgens gaat een specialist het verder onderzoeken. Dan moet bijvoorbeeld duidelijk worden of het om een man of een vrouw gaat, wat de doodsoorzaak was en welke leeftijd de persoon had.

16 Reacties

Reageren
 1. Wouter

  Nou, een beetje chillen denk ik.

 2. Paul

  Na CSI New York, Las Vegas, Miami nu ook CSI Utrecht?

 3. Kadoendra

  “‘Wat doet deze persoon hier?”

  Ik denk dat hij/zij daar zit te wachten op een sociale huurwoning.

 4. Géénstijl@Utrecht🤣🤣🤣🤣

  Ligt te wachten beste Kadoendra ….🤣🤣🤣

 5. bawang putih

  die ligt daar al tot vrijdag jl.te wachten tot iemand hem/haar vindt, what else?

 6. G.H.

  @Kadoendra: Dank u voor de lach van de dag 😄😄😄

 7. Berk

  @Kadoendra ik moest ook erg lachen

 8. Stuurvrouwtje aan wal

  @kadoendra

  Stuurvrouwtje ligt dubbel 🤣🤣🤣🤣

 9. buurtbewoner

  gezien de locatie midden op de weg vermoed ik gegrepen door een stadsbus?

 10. Erik

  Het is ook een heel lenig persoon: “Het hoofd steekt richting het westen en de blik richting het oosten.”

 11. Marcel

  ‘Moord in de Oudwijkerdwarsstraat’ Mooie titel voor een echt Utrechts boek

 12. Hetty

  OudLijkerdwarsstraat……

 13. De Baliekluiver

  Ik heb het vermoeden dat Pauw hier meer van weet… (zie laatste foto)

 14. Oxysept

  Waarschijnlijk heeft-ie iets buiten de menukaart om besteld bij Ying Bin. Dan kan de wachttijd flink oplopen.

 15. Malle Aggie, kleine profeet

  Deze persoon wacht ongetwijfeld op de jongste dag, als de Messias komt

 16. jeroen

  Is niet vreemd, ik heb er ook al meerdere gevonden in onze wijk, oudwijk staat op een oude begraafplaats van een abdij/ Adellijk vrouwen klooster uit 1131, vroeger was er veel weiland / moerassig gebied, er stond toen een abdij met begraafplaats, later werden er huizen neergezet op de inmiddels vergeten begraafplaats. Ik heb ook eens een schedel uit de grond gehaald, omdat de kinderen in de buurt er mee wilde gaan voetballen. ik heb deze schedel als kind altijd in mijn kamer gehad, maar kon er toen niet van slapen, dus s`nachts zette ik hem op de gang, mijn moeder was daar niet zo van gecharmeerd als ze kwam kijken of ik al sliep stootte ze haar tenen altijd tegen de schedel in het donker…. ik moest de schedel maar weg doen.. deze heb ik uiteindelijk aan onze toenmalige tandarts gegeven, ( nog steeds spijt van) omdat de schedel ook een duidelijke kaak ontsteking heeft gehad wegens tandproblemen. ( aangetast bot onder de tanden) , zie historie oudwijk: ………………….. In 1131 werd hier de St. Stevensabdij door Machteld, burggravin van Utrecht, voor een twintigtal dames van adellijke afkomst gesticht. De abdij staat ook bekend als Abdij Altwijck. Het Benedictinessenklooster werd na de Reformatie gesloten en in 1584 grotendeels afgebroken, waarna het een buitenplaats werd. Deze bestaat in gewijzigde vorm nog steeds, verscholen achter de Heilig Hartkerk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).