Utrechtse krekelburger op het menu bij Meneer Smakers: wordt dit de doorbraak? | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse krekelburger op het menu bij Meneer Smakers: wordt dit de doorbraak? | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse krekelburger op het menu bij Meneer Smakers: wordt dit de doorbraak?

Utrechtse krekelburger op het menu bij Meneer Smakers: wordt dit de doorbraak?
Van links naar rechts: Lars Molenaar, Cornelis den Hartog en Bram van Riet.
Vier jonge Utrechters zijn samen met burgerketen ‘Meneer Smakers’ druk bezig om een krekelburger aan de man te brengen. De krekelburger is bij de Utrechtse keten deze maand de special. Ook zijn de ondernemers in gesprek met een supermarkt.

Vier jonge Utrechters zijn samen met burgerketen ‘Meneer Smakers’ druk bezig om een krekelburger aan de man te brengen. De krekelburger is bij de Utrechtse keten deze maand de special. Ook zijn de ondernemers in gesprek met een supermarkt.

35 krekels zijn er nodig voor een burger. Het bedrijf, JAAPIE Food, werkt vanuit de Social Impact Factory aan het Vredenburg. De boerderij waar de krekels worden gekweekt zit in Werkhoven.

“De boerderij exporteert vooral krekels aan het buitenland. In Frankrijk en Duitsland staan krekels al langer het menu. Nederland loopt wat dat betreft nog achter omdat een écht lekker product ontbrak”, zegt Cornelis den Hartog, samen met Lars Molenaar en de broers Folkert en Matthijs de Jong eigenaar van het bedrijf.

Roze koeken

Toch eten we ongemerkt al veel langer insecten. Volgens Den Hartog worden insecten in Nederland al vaker gebruikt in de voedselindustrie. Zo worden ze gebruikt om bepaalde kleurstoffen te maken voor bijvoorbeeld roze koeken en bepaalde chocolade.

Nu willen de ondernemers – die allemaal rond de 25 jaar zijn – de krekelburger populair maken in Nederland. Bij Meneer Smakers staat de burger de hele maand augustus op het menu. Vooraf waren er wel twijfels om De Ome Japie te serveren zegt Bram van Riet, manager van de Utrechtse keten.

“We wisten van tevoren niet of de burger zou verkopen, het blijft toch iets nieuws. Hij staat nu een paar dagen op de kaart en hij wordt tegen alle verwachtingen in best veel besteld, en de reacties zijn ook positief”, aldus Van Riet.

Meneer Smakers heeft ervoor gekozen om de burger een Oosterse smaak mee te geven. Volgens Van Riet is de burger zelf ‘lekker kruidig en is de structuur te vergelijken met een vegetarische vleesvervanger.’

Winterslaap

De krekels worden aan het eind van hun levenscyclus ‘geoogst’. Dit wordt gedaan door een kar vol met de insecten in een koelcel te plaatsen waardoor ze in een winterslaap raken. Eenmaal buiten bewustzijn gaan de krekels de vriescel in waar ze doodvriezen.

Daarna worden de krekels geblancheerd om de bacteriën eruit te halen en vervolgens gedroogd. Tot slot worden de insecten gemalen tot poeder. Er zijn volgens Den Hartog ongeveer 35 krekels nodig om een hamburger te maken.

Milieu

Krekels zijn volgens Den Hartog niet alleen gezonder dan bijvoorbeeld een hamburger van rundvlees. De insecten zijn ook veel minder belastend voor het milieu. Zo verbruiken ze bijna geen water, stoten ze veel minder CO2 uit en is er bijna geen land nodig om de insecten te kweken.

De beestjes in Werkhoven eten alleen maar restvoedsel. Den Hartog: “Dit is voedsel dat anders weggegooid zou worden zoals resten van pasta en kruiden. Daarnaast draait de kwekerij volledig op zonne-energie.”

Bekijk hieronder de video waarin het kweekproces van de krekel te zien is.

14 Reacties

Reageren
 1. Karla

  Japie! Leuk en interessant om eens te proberen.

 2. Gweilo

  Leuk initiatief, goed bezig!

 3. bee

  ik hoop voor hun dat het wat word maar ik sla even een ronde over.

 4. Scherpschutter

  Onbegrijpelijk. Kook 1 kreeftje levend en het bekende kliekje van 30 zogenaamde dierenactivisten staat gillend voor je deur.

  Serveer een enkel ‘hamburgertje’ waarvoor liefst 35 beestjes levend bevroren moeten worden, en je wordt bijkans door diezelfde lieden nog de hemel in geprezen als redder van de wereld.

  Ben ik nou de enige die werkelijk NIETS van dit soort hypocrisie begrijpt?

  Enfin. Het lijkt me heel interessant om eens een keer de krekelburger te proberen! Lof en hulde voor het initiatief.

 5. pieter

  ik sla voorlopig ook nog maar even over….ik weet heus wel dat er in veel producten al insecten zitten,ik weet ook dat we insecten zouden eten er geen honger in de wereld meer is,maar toch nog maar even niet

 6. Erwin

  En hoe verhoudt een krekelburger zich ten opzichte van een vegaburger voor wat betreft CO2?
  Waarom zou ik een krekelburger willen als er ook enorm goede vegaburgers bestaan? Om toch vlees te eten..?

 7. Cor

  @Scherpschutter: Waar baseer je op dat dierenactivisten het gebruik van krekels in bijvoorbeeld hamburgers zouden toejuichen? Volgens mij haal je wat dingen door elkaar…

 8. Kadoendra

  Ik haal altijd vogelvoer bij de Vogelbescherming in Zeist en ik wilde op een gegeven moment eigenlijk wel weten wat die vogels er nu zo lekker aan vonden.
  Dus ben ik begonnen om eens wat gedroogde meelwormen te gaan proeven.
  Ik moet zeggen dat het visueel er niet aantrekkelijk uitziet maar de smaak was niet vies, het was eigenlijk best wel lekker en het had een pittige smaak.
  Dus mijn conclusie is dat de smaak van insecten goed is alleen het idee staat tegen.

 9. Najazeg

  Scherpschutter slaat wederom de plank weer eens mis. Ik denk dat ze bij hem thuis niet eens meer op zijn botte gedachtenkronkels ingaan en hij steevast kan rekenen op hooguit een diepe zucht. Dus bij deze beste Scherschutter,.. het gaat bij het eten van insecten niet zozeer om het voorkomen van dierenleed maar om t ecologisch voetafdruk van een kreeftenburger tov een runderburger.

 10. Lcs

  Bij bagels & beans kun je al heel lang een ‘bugs’ bagel bestellen met gedroogde krekels, meelwormen en sprinkhaan. Best lekker! Ben benieuwd naar de krekelburger.

 11. Marieke

  Walgelijk! Overal wordt gewaarschuwd dat mensen minder vlees moeten eten voor het milieu en om dierenwelzijnsredenen en dan maken ze wéér een vleesburger. Ja, ook insecten lijden en worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden. Wanneer gaat Meneer Smakers eens het aantal vegan burgers uitbreiden? Ze hebben er maar 1 en die wordt vaak ook nog met de vleesspatel en op dezelfde grill als de visburgers gelegd. Echt schandalig. #dierenleed

 12. Scherpschutter

  @Marieke

  Vegan schijven (stop met dit burgers te noemen, zoals ook de EU verplicht heeft gemaakt) in een hamburgertent..?! Mevrouw, ze serveren in een vegan tent toch ook geen hamburgers? Ze hebben in een fietsenwinkel toch ook geen auto’s te koop, noch verkoopt een boekenwinkel tablets?! Jassen…in een schoenenwinkel?

  U bent het type dat een slijterij binnenloopt en begint te zeiken over het gegeven dat ze maar 1 soort sinaasappelsap hebben, waarna u ook nog eens begint te zeuren of het gegeven dat dit in glazen wordt geserveerd waar ook drank in heeft gezet…

  Vega burgers bestaan niet en voor vega schijven kunt u lekker naar de vegaboer zou ik zeggen.

 13. Gregor

  Toch altijd leuk, dat cynisme van enkele lieden hier. Vooral Marieke spant de kroon. Vermakelijk!

 14. Mariken

  Even voor de dierenleed/eet toch vega reageerders (looking at you, Scherpschutter, Erwin en Marieke).
  Ik heb een chronische ziekte waardoor ik geen gluten, geen lactose, maar ook zeer weinig andere koolhydraten (zoals bonen, rijst en mais) kan eten. Jullie zijn hartstikke welkom bij mij thuis te komen en – naast de gewone voor die taken te reserveren tijd – een halve werkdag extra per (elke!) week te besteden aan het plannen, kopen en koken van vega maaltijden die én aan mijn voedselbeperkingen tegemoetkomen én me alle benodigde voedingsstoffen leveren.
  Als jullie daar geen zin of tijd voor hebben? Dan misschien eerst even nadenken voordat je mensen die dierenproteïne eten veroordeelt. Niet iedereen heeft de luxe van een keuze daarin. Voor die mensen, mensen zoals ik dus, is een krekelburger een meer duurzame en verantwoorde keuze.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).