Er zijn tijdens de Utrecht Marathon meerdere fouten gemaakt. Daardoor liepen de hardlopers de verkeerde route en kwamen ze tussen het gewone verkeer terecht. Het is voor de organisatie maandagochtend nog niet duidelijk op welke plekken het allemaal fout is gegaan.
Bijna 2000 deelnemers van de Utrecht Marathon hebben een verkeerde route gelopen. De renners, die een kwart marathon wilden lopen, kwamen op de route terecht voor de halve marathon. Maar ook daarna ging het nogmaals fout.
Het ging voor het eerst mis op de Gansstraat waar de deelnemers eigenlijk moesten afslaan naar de Laan van Soestbergen. Dat gebeurde niet, waarna honderden deelnemers van de kwart marathon op route van de halve marathon kwamen.
Weer onduidelijkheid
Bij de Veilinghaven ontstond er weer onduidelijkheid over de route en verlieten de hardlopers het parcours. Die lopers kwamen tussen het gewone verkeer terecht op de Croeselaan.
(Tekst gaat verder onder tweet – video toont Croeselaan)
— Dyon (@DyonDeckers) 12 mei 2019
De organisatie laat maandagochtend weten dat het voor hen nog niet precies duidelijk is wat er gebeurd is. Woordvoerder Sigrid van Toorn: “De deelnemers van de kwart marathon zijn op de route van de halve marathon gekomen. Dit was een menselijke fout.”
Van Toorn weet echter niks over fouten die zijn gemaakt later op de route of hoe honderden renners tussen het gewone verkeer op de Croeselaan zijn gekomen.
Uit beelden blijkt, en dat bevestigen getuigen, dat er in het Veilinghavengebied weer verwarring ontstond. De deelnemers liepen door elkaar en sloegen uiteindelijk af richting de Croeselaan.
(Tekst gaat verder onder tweet – video toont Veilinghaven)
#utrechtmarathon hier ging het helemaal mis bij de marathon #utrecht @duic #duic pic.twitter.com/4phSuiy5EM
— steven oostervelt (@steveneg91) 12 mei 2019
Op de Croeselaan ontstond een chaotische situatie waarbij de deelnemers tussen het openbaar vervoer, fietsers en automobilisten moesten rennen. Na de Croeselaan renden een deel van de deelnemers de Balijelaan, Vondellaan en Bleekstraat op. Geen van deze straten waren onderdeel van het parcours.
Organisatie Golazo bood zondagavond al hun excuses aan voor de situatie. De uitslag van de kwart marathon wordt niet gepubliceerd. De organisatie gaat de komende tijd uitzoeken wat er allemaal fout is gegaan.
Rechts zoals ik de Utrecht Marathon had moeten lopen. Links zoals ik de Utrecht Marathon heb gelopen. Zoek de verschillen 😉 pic.twitter.com/hluSWdOTN4
— Fleur Baxmeier (@FleurBaxmeier) 12 mei 2019
Deelnemers van @UtrechtMarathon worden niet via Westerkade, maar Bleekstraat gestuurd en lopen tussen rest van het verkeer. Chaos. Het is bovendien honderden meters om. pic.twitter.com/m860ZckDR1
— Steven Dalebout (@stevendalebout) 12 mei 2019
1/4 @UtrechtMarathon runners sent in the wrong direction to the 1/2 #marathon route… at the end it was a nice 17K run ? pic.twitter.com/0Dwqu12VVa
— dzuro (@dzuropulse) 12 mei 2019
18 Reacties
ReagerenDe lopers van de halve marathon werden bij station Vaartsche Reijn richting de Bleekstraat gestuurd, terwijl die rechtdoor de Westerkade op hadden moeten gaan. Daar stond het publiek gewoon opgesteld als bocht naar links, op het kruispunt Jutfaseweg-Vondellaan.
Uiteindelijk maar een paar honderd meter om, maar toch.
Daarnaast onstond er onduidelijk bij de Abstederbrug, omdat lopers rechtdoor gingen (ws 10km lopers die er genoeg van hadden) terwijl het parcours linksaf de brug over ging. Ik gok dat een paar halve marathon lopers hier ook wel de fout in zijn gegaan.
Goeie reconstructie! Dit is wat ik al hijgend en zwetend beleefde.
Het maakt niet zoveel meer uit wat er precies allemaal is misgegaan. Feit is dat de Gemeente Utrecht de Utrecht Marathon heeft uitbesteed aan een commerciële organisatie die deze verantwoordelijkheid van geen kanten heeft kunnen waarmaken. Wederom een deuk voor het imago van onze stad, tel uit je winst dames en heren citymarketeers! Volgende keer misschien toch maar iets beter opletten voordat er voor zo’n ingrijpend evenement een vergunning wordt afgegeven?
Hopelijk komt er snel een onderzoek en komen de veroorzakers er niet zomaar mee weg.
Ook hoop ik dat de behandelaars als fysiotherapeuten, psychologen , pedologen en andere hulpverleners met financiële steun van de samenleving een fonds oprichten, om te voorkomen dat er straks bijna 2.000 sporters met jarenlange gevolgen van deze blunder zullen kampen!
Weer een boosmakertjes-artikel over de marathon. Best veel aandacht en “online ophef” over een relatief kleinschalig evenement dat inderdaad nogal kneuterig is georganiseerd. Dit alles geeft maar weer eens de dorpse mentaliteit aan van de “stad” Utrecht.
Ik ben blij dat ik (na bijna 12 km) bij de Abstederbrug door toeschouwers naar de Homeruslaan gestuurd werd. ‘De route volgen’ en de binnenstad in, houdt nog zo’n anderhalve km extra in. De organisatie faalde jammerlijk in het nemen van noodmaatregelen tijdens de run. Een extra waterpost tussen 5 km en de finish was geen overbodige luxe. Omdat het een koele dag was waren er voor zover mij bekend gelukkig geen gevallen van uitdroging (symptomen van uitdroging zijn o.a. dorst, hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, spierkrampen, je zwak voelen, droge mond en geïrriteerdheid).
De stad Utrecht is niet de initiatiefnemer. Van de website (https://www.utrechtmarathon.com/info/sponsors-partners/)
De sponsoren van de Utrecht Marathon stellen zich voor:
Utrecht Science Park (hoofdsponsor)
UMC Utrecht
Universiteit Utrecht
Hogeschool Utrecht
Olympos
Vifit
De impact van het parcours op de bereikbaarheid van verschillende delen van de stad is enorm. Voor zo’n klein evenement eigenlijk schofterig. Bij de singelloop is de overlast veel meer beperkt tot een klein gebied en daar lopen bijna twee keer zoveel mensen mee.
Geplaatste borden noemden een eindtijd van 12u voor de verkeersoverlast maar dat klopte ook niet.
@Duurloper: sponsoren en initiatiefnemers zijn niet hetzelfde. Golazo is de organiserende partij
@Duurloper nu probeer je een aantal sponsoren zwart te maken maar die hebben niets met de organisatie van doen.
Ik zeg: volgend jaar rondjes van 10.5 km door de Uithof. Kwartmarathon: 1x. Halve: 2x. Hele marathon: 4x. Geen verwarring, geen overlast in de binnenstad… iedereen blij.
En dan ook nog de tassenchaos !
Heb 45 minuten tussen honderden lopers gestaan om bij de veel te kleine balie te horen dat je je tas alleen meekreeg als je kon aanwijzen waar die stond. Ik had nog geluk dat ik mijn tas zag staan. Daarna kon ik me door de meute weer naar buiten werken omdat er geen doorloopsysteem was bedacht. Schandalig slecht. Nog nooit zo’n beroerde regeling meegemaakt.
Het viel mij op in de vroege ochtend tijdens de hond uitlaten dat de verkeersregelaars nabij de Veilingstraat al druk bezig waren en achter hun oor krabbend en vragend om zich heen keken. Het leek alsof ze naar iets zochten wat er op hun mobieltje/tablet stond aangegeven. Blijkbaar was het voor hun ook niet allemaal duidelijk….
Leg het parcours van de 10 en de 20 over elkaar en je ziet dat er een kleine overlapping in tegengestelde richting in de Albatrosstraat is.
Had geen probleem hoeven zijn vanwege de starttijd verschil tussen de 10 en de 20.
Ware het niet dat de koploper van de 10 in conflict kwam met de trage starters van de 20.
De koploper van de 10 werd begeleidt door motoragenten die zich rot schrokken en contact opnamen met de organisatie “doe iets , dit gaat fout”.
Uit wanhoop hebben ze toen de laan van Soesterberg afgesloten en dan maar zien waar het schip strandt.
Verderop in het parcoer is toen meerdere malen geprobeerd de 10 lopers van de 20 te scheiden , waardoor de chaos compleet werd
Hoe gaat men de lopers compenseren? zeker de volgende keer een gratis startnummer. Van het geld dat de lopers van de 1/4 marathon hebben betaald daarvan zijn de buitenlandse lopers overgevlogen en hun verblijf en startgeld betaald, de rest kan fluiten naar een prijsuitreiking of vergoeding let maar op!
t is inmiddels dinsdagmiddag en ik loop nog steeds de marathon, waar is in hemelsnaam de finish-streep mensen?
Volgend jaren aan deze club geen vergunning meer verlenen. Is niet uitleggen aan de inwoners, hoe leuk een rondje hardlopen ook is.
klopt heb als halve marathon loper er ook last van gehad, liep constant 11,5 km p/u en zou zo’n 1.56.59 moet binnenkomen, ineens een tsunami van tientallen 10,5 km lopers dus ja inhouden en proberen tussen door te lopen. Wel zo’n 8 minuten kwijt geraakt. Schandalig !! Dit nooit meer, lijkt Tilburg wel, ook altijd een chaos