CDA vraagt college opheldering over verkeerssituatie bij winkelcentrum De Gaard CDA vraagt college opheldering over verkeerssituatie bij winkelcentrum De Gaard

CDA vraagt college opheldering over verkeerssituatie bij winkelcentrum De Gaard

CDA vraagt college opheldering over verkeerssituatie bij winkelcentrum De Gaard
Impressie van het nieuwe winkelcentrum De Gaard.
De verkeersdrukte en verkeersveiligheid rondom het Utrechtse winkelcentrum De Gaard leiden tot bezorgdheid bij omwonenden. Het CDA krijgt ‘zorgelijke signalen’ over de ontwikkelingen rondom het opgeknapte winkelcentrum in Tuindorp Oost en vraagt het college om opheldering.

De verkeersdrukte en verkeersveiligheid rondom het Utrechtse winkelcentrum De Gaard leiden tot bezorgdheid bij omwonenden. Het CDA krijgt ‘zorgelijke signalen’ over de ontwikkelingen rondom het opgeknapte winkelcentrum in Tuindorp Oost en vraagt het college om opheldering.

Volgens bewoners wordt vooral de achterkant van het winkelcentrum veel gebruikt, omdat bezoekers daar direct naar binnen kunnen bij de Albert Heijn. Het zou er dan ook erg druk zijn, terwijl in de plannen voor de vernieuwing vooral aandacht was voor het parkeerterrein aan de voorkant, bij de Lamérislaan.

Petitie

Bewoners hebben eerder deze maand een petitie aangeboden aan het college. Daarin pleiten ze voor het omdraaien van de rijrichting op de Valetonlaan. Vervolgens werd volgens het CDA in een overleg afgesproken dat de gemeente en buurtbewoners samen een onderzoek zouden doen naar betere oplossingen.

Volgens het CDA hebben bewoners nu echter een brief gekregen van ontwikkelaar FiMek. Daarin staat een heel ander voorstel dan door de bewoners bepleit. FiMek heeft het namelijk over het weghalen van parkeerplaatsen in plaats van het veranderen van de rijrichting.

Extra stappen

Het CDA wil dat het college de situatie opheldert. Zo moet duidelijk worden of de gemeente de komende tijd stappen gaat zetten om de verkeersdruk aan te pakken en of er maatregelen zijn voorzien om de route via de hoofdgang aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld met extra fietsparkeerplekken of extra looproutes.

Het viel het CDA verder op dat op de website van de gemeente alleen wordt verwezen naar de website van ontwikkelaar FiMek. Dat wekt volgens CDA de indruk dat de ontwikkelaar in het gebied de dienst uitmaakt. De partij ziet dan ook graag dat het college alsnog heldere informatie over de plannen op de website zet.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Heel vreemd: een projectontwikkelaar die er juist baat bij heeft om bezoekers parkeerplaatsen te bieden (bereikbaarheid = goed voor de omzet =huurinkomsten verzekerd) , wil het aantal parkeerplaatsen verminderen?
  Ik denk dat het college achter de schermen de dienst uit maakt maar de projectontwikkelaar de hete kastanjes uit het vuur laat halen. Het is bekend dat het college de auto de hele stad uit wil hebben en dat doet door “ontmoedigen” (=politiek correct voor pesten).

 2. Steve

  Knap winkelcentrum Ezelsdijk op en bouw een winkelcentrum op Voordorp.
  Probleem opgelost.

 3. Bert

  Aangezien 80% van de bezoekers van het winkelcentrum primair voor de AH komt is het bijzonder dom geweest om het parkeerterrein aan de andere zijde te situeren. Immers, iedereen zoekt altijd de kortste route naar de ingang. Of je nou met de auto komt of met de fiets.

  Over de fiets gesproken, die kan je dus ook niet fatsoenlijk kwijt, laat staan in de schoolpauze en spits.

  En nog iets. Één of andere goochem heeft bedacht om de ondergrondse afvalcontainers langs de Valentonlaan te plaatsen, op de plek waar zowat het drukst is rond het hele winkelcentrum. Het is er te smal, dus fietsers en ander verkeer kan er niet fatsoenlijk langs als de vuilniswagen ze komt legen.

  Zo kan ik nog wel even doorgaan. Drama.

  De oplossing voor dit alles? De ingang van de AH naar de andere zijde verplaatsen. Helaas zie ik dat niet gebeuren…

 4. HArry

  Aan de mensen die graag met de auto boodschappen doen adviseer ik dit buiten Utrecht te doen. Dan maar wat langer rijden maar geen irritatie over onvoldoende parkeerplekken of parkeerkosten.

  Dat heet praten via je portemonnee. Dat werkt heeeeeel goed.

 5. mees

  @ Koel Hoofd,

  u lijkt kampioen reageerder te zijn op Duic berichten. Wellicht niet onverstandig om u eerst eens in een situatie te verdiepen alvorens ongenuanceerde algemeenheden te debiteren. Het doet afbreuk aan de ernst van de omstandigheden waar omwonenden aan blootgesteld zijn sinds de opening. En ja, ik heb me verdiept in de situatie, ik woon er namelijk

 6. Hadjememaar

  @HArry, ook je fiets kan je niet kwijt bij de achteringang.

 7. Erwin

  @bert: “Aangezien 80% van de bezoekers van het winkelcentrum primair voor de AH komt is het bijzonder dom geweest om het parkeerterrein aan de andere zijde te situeren. Immers, iedereen zoekt altijd de kortste route naar de ingang. Of je nou met de auto komt of met de fiets.”
  Nee, dat is geen domheid geweest, daar is juist over nagedacht. Opdat bezoekers ook langs andere winkels lopen.

 8. Koel Hoofd

  @mees, u heeft mijn empathie.
  Omwonenden zitten klem tussen het grote geld en de gemeente.

 9. HArry

  @ Hadjememaar

  Echt waar? Dan toch maar een oud dieseltje aanschaffen 😉

  Volgen we netjes de klimaataanpak van China.

 10. Bert

  @Erwin
  En doet iedereen dat?
  Precies.

 11. Toine Goossens

  Wie zijn nu die automobilisten waaraan de bewoners zich ergeren? 2 voorbeelden:

  1. Oudere man die op de invalidenparkeerplaats staat en een puzzel aan het oplossen is. Hij wacht op zijn vrouw.
  2. Oudere vrouw die op de los- en laadplaats geparkeerd staat.

  Om de hoek op de Obbinklaan zijn parkeerplaatsen vrij. Deze ‘nette’ burgers hebben lak aan regels en voorschriften. Zij hebben lak aan dat kleine beetje extra moeite om te parkeren waar dat bedoeld is. Dat en niets anders is de kern van het probleem.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).