Eind deze week advies over Utrechtse coalitie; D66 en GroenLinks worden belangrijke spelers Eind deze week advies over Utrechtse coalitie; D66 en GroenLinks worden belangrijke spelers

Eind deze week advies over Utrechtse coalitie; D66 en GroenLinks worden belangrijke spelers

Eind deze week advies over Utrechtse coalitie; D66 en GroenLinks worden belangrijke spelers
Verkenner Roel van Gurp verwacht in de loop van deze week een advies te kunnen geven over welke Utrechtse partijen het best samen een college kunnen gaan formeren. Voor een meerderheidscoalitie zijn minstens vier partijen nodig, maar mogelijk worden dat er zelfs vijf of zes. GroenLinks en D66 zullen volgens Van Gurp in elk geval een belangrijke rol spelen in de nieuwe coalitie.

Verkenner Roel van Gurp verwacht in de loop van deze week een advies te kunnen geven over welke Utrechtse partijen het best samen een college kunnen gaan formeren. Voor een meerderheidscoalitie zijn minstens vier partijen nodig, maar mogelijk worden dat er zelfs vijf of zes. GroenLinks en D66 zullen volgens Van Gurp in elk geval een belangrijke rol spelen in de nieuwe coalitie.

Roel van Gurp werd door GroenLinks-fractievoorzitter Julia Kleinrensink gevraagd om te verkennen welke partijen de komende vier jaar in een college zouden kunnen samenwerken. GroenLinks wil een college ‘met méér dan de minimale basis, dat werk gaat maken van de sociale en duurzame opgaven van de stad’.

Van Gurp is een week na de verkiezingen begonnen met individuele gesprekken met leden van de partijen die in de gemeenteraad zitten. “De inbreng van alle vijftien de partijen heeft me geholpen een beter zicht te krijgen op de Utrechtse politieke verhoudingen, de thema’s die in de stad en in de gemeentepolitiek spelen en de ambities van de verschillende partijen”, aldus Van Gurp.

GroenLinks en D66

Om een advies te kunnen uitbrengen over welke partijen het best de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie kunnen starten, heeft Van Gurp echter nog wat meer tijd nodig. “In de eerste gespreksronde was mij duidelijk geworden dat vrijwel iedereen het logisch vindt dat – gezien de verkiezingsuitslag en de politieke verhoudingen in Utrecht – GroenLinks en D66 belangrijke spelers in een nieuwe coalitie zullen zijn.”

Voor een meerderheidscoalitie zijn minstens vier partijen nodig, maar voor een breder draagvlak gaat het mogelijk om een coalitie van vijf of zes partijen. Over welke partijen dat moeten worden, verschillen de meningen volgens Van Gurp. “Voor alle partijen die met meer dan één zetel in de raad zijn gekomen, is door één of meerdere andere partijen wel een voorkeur uitsproken.”

Verdere gesprekken

Van Gurp heeft vervolgens een delegatie van GroenLinks en D66 gevraagd om verdere gesprekken te voeren met alle partijen die meer dan één zetel hebben behaald. Dat zijn CDA, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren, Student & Starter, Volt en VVD.

Die gesprekken hebben inmiddels plaatsgevonden en Van Gurp verwacht eind deze week zijn advies te kunnen uitbrengen. “Daarmee in de hand kunnen dan de inhoudelijke onderhandelingen over het vormen van een nieuwe coalitie voortvarend van start gaan.”


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

34 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Blijft altijd leuk. 15 partijen, en alhoewel ze zwaar verloren blijven de minst-kleine partijen daarom aan zet om een college te vormen.

  2. Wim

    De kiezer heeft laten weten dat we de huidige coalitie niet meer lusten. Ik hoop dat we niet te maken krijgen met de voortzetting van het huidige beleid in een nieuw jasje. Dus: niet alleen oog voor fietsen en feesten. Utrecht is meer, betrek PvdA en CDA erbij.

  3. RABE

    Ja Wim, dat zeg je goed. Alleen GL +D66 = te eenzijdig. Dus wat meer smaak toe voegen. Ik kies dan voor PVDA.

  4. Adriaan

    Wensdenken is voor politici,
    ingenieurs denken na!

    We gaan zien welke, met ongetwijfeld beste bedoelingen genomen, klimaatkosten er op met name de minder bedeelden gaan worden afgewenteld. Ik voorzie een verdere scheiding tussen arm en rijk in Utrecht.
    Met dank aan vermoedelijk Groen Links & D66, de partijen die altijd zeggen sociaal te zijn…….

  5. Wim

    Tja Utrecht krijgt wat er gekozen wordt zonder na te denken of door de import

  6. Janah

    “Utrecht is meer dan fietsen en feesten”. Die houden we erin !

  7. Rutger

    Kiezers waren duidelijk; meer een coalitie door het midden dus zonder Groen Links die het meeste verloor.

  8. Laurens

    @Rutger; GroenLinks heeft in mijn optiek de verkiezingen gewonnen. Ze hadden toch de meeste stemmen? Als Ajax kampioen wordt in de eredivisie, met minder punten dan vorig jaar, zeg je toch ook niet dat ze verloren hebben? (ik heb geen GroenLinks gestemd, maar vindt dat er bij verkiezingen krom wordt geredeneerd over winnen en verliezen)

  9. Pee

    @Adriaan
    @Wim
    Dat hebben jullie goed gezien maar ik ben bang dat dat niet gaat veranderen , jammer genoeg.

  10. Johan

    Tsja. Dan wil die mevrouw van GL verder met CU en dan Volt en/of Student & Starter erbij. Ze heeft echt nog niet begrepen dat Utrecht het anders wil. Minder aandacht voor de hedonistische leefstijl van jongeren. Meer aandacht voor inclusiviteit. Inderdaad, de uitslag rechtvaardigt een breder college met meer ruimte voor andersdenkenden,

  11. Lombokker

    Wat mij betreft blijft tenminste één van deze twee partijen buiten het college. Bij voorkeur GL, die hebben ook de meeste zetels verloren. Dan krijgen de kiezers toch nog een beetje de indruk dat hun stem er wel degelijk toe doet.
    Als GL en D66 wederom 4 jaar de dienst gaan uitmaken, vrees ik dat de opkomst bij de volgende verkiezingen nog veel lager wordt.

  12. isabelle

    Wonen, wonen, wonen, wonen, wonen, wonen, wonen, wonen, wonen, wonen en wonen.

    Zo, hierbij alle belangrijke aandachtspunten voor onze gemeenteraad.

  13. Erin

    @johan: volgens mij wil utrecht het helemaal niet anders: gl en d66 zijn volgens mij de grootste partijen. Dat ze minder stemmen hebben behaald dan 4 jaar geleden is niet relevant.

  14. WV

    Beste Laurens. GroenLinks heeft zetels ingeleverd: zetels VERLOREN.
    De Utrechters willen deze of een vergelijkbare coalitie niet meer.

  15. Cor Nelis

    GroenLinks en D66 is een giftige combinatie. Hoe kunnen die twee met elkaar doorgaan als ze op het belangrijkste thema van de verkiezingen, bouwen in de polders Rijnenburg en Reijerscop, lijnrecht tegenover elkaar staan? Het is kiezen of delen, maar samen is ongeloofwaardig!

  16. Johan

    Ach Erin toch. De huidige coalitie heeft zijn meerderheid verloren.
    Het is bepaald lachwekkend om dan te beweren dat het niet relevant is die twee fors zetels hebben verloren en dan ook nog te beweren dat de kiezer het niet anders wil.

  17. JdV

    @erin: dus als GL en D66 beiden 80% van hun zetels zouden verliezen en gezamelijk op 9 zetels uit zouden komen zijn ze nog steeds winnaars zolang er maar geen andere partijen zijn die meer dan 5 zetels halen? Jij snapt het. Socialistisch rekenen. Proest.

  18. Realist

    Hoe erg het ook is, dit is hoe er gekozen is. De democratie en van Gurp hebben gesproken.

  19. W

    Graag Groen Links een keer in de oppositie!
    Zij hebben notabene 3 zetels verloren!
    En Utrecht is zeker méér dan fietsers en feestvierders!

  20. Yoshua

    GroenLinks had deze verkiezingen de meeste stemmen en daarmee deze verkiezingen gewonnen.

    Wanneer rechts beweerd dat GroenLinks deze verkiezingen heeft verloren.
    Moeten ze niet meer zeuren dat de PVV wordt uitgesloten, die verliezen namelijk keer op keer verkiezingen.

    De rechts conservatief christelijke stemmers staan er juist om bekend dat ze hun burgerplicht vervullen en altijd hun stem uitbrengen.
    Utrecht is geen conservatief christelijk bolwerk waar rechts de meerderheid is.

    Linkse stemmers zijn moeilijk te bewegen tot te gaan stemmen, de helft van de linkse Utrechters neemt de moeite niet eens om te gaan stemmen.

    GroenLinks,D66,PvdD,BIJ1,VOLT zal de uitkomst gaan worden.

    Het zullen vier zeer vruchtbare sociale jaren worden voor Utrecht met veel zorg voor kwetsbaren die in nood verkeren.
    De duizenden Oekraïners en tienduizenden statushouders waarvoor we sociale huurwoning voor moeten gaan bouwen.

  21. Hans

    @ Erin
    Het college heeft zijn meerderheid verloren.
    De Utrechters willen ervan af.
    Hoe kan je dat met droge ogen ontkennen zeg,
    De cijfers liegen niet hoor.

  22. Koel Hoofd

    Vandaag een uur in de file gestaan (kon niet anders, normaal vermijd ik dat als de neten) op de route vanaf viaduct Utr.weg-Sartrewg-kard de jong- Brailledrf-Einsteindrf-marnixln-cartesiuswg. Dat is nu nog 2 baans en 50km/u.
    Er komen nu nog ruim 40.000 peperdurezaamwoningen bij in Utrecht, alleen betaalbaar voor hoogopgeleide tweeverdieners die fultime banen buiten de stad hebben.
    Dus reken maar op een slordige 25.000 nieuwe autobezitters en rijders.
    Als lotje haar zin krijt is die hele route straks de ‘stadsboulevard’, éénbaans en 30km/u met meer stoplichten voor fietsers.
    Dan begint die file al in Zeist centrum… Ook zo’n GL/D66 nest.

    Dat is een geforceerde file wat resulteerd in geforceerde extra nodeloze overbodige emissie waar een waar zelfs een werkpaardhik van krijgt.
    Want je schuift per stoplicht hooguit 5 auto’s op, max. 8 indien ze allemaal opletten.
    Eens met @CorNelis
    D66/GL combi is inderdaad giftige combinatie voor stad, milieu en klimaat.
    Vooral lekker doorgaan met automobilistje pesten, dan vergast die GL/D66 achterban zichzelf en de bloemetjes en bijtjes in opdracht van de groot politiek bobo’s.

  23. Jeanne

    Het meerendeel van de reaguurders verwart het verlies van d66 en GL met winst voor rechts.
    Echter: de partijen die profiteren van het verlies van gl en d66 zijn zijn pvda, pvdd, s&s en volt.

    Leuke informatieve site:
    https://www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/verkiezingen/uitslag-gemeenteraadsverkiezing-2022/

    Overigens gaat het er niet om of je verloren of gewonnen hebt, maar hoe groot je bent. Lastig te verteren voor veel lieden, zo blijkt.

  24. Alain

    Voor de “GroenLinks en/of D’66 eruit”-roepers. Tsja, ik heb ook niet op ze gestemd, maar hoe gaat je coalitie er dan uit zien.

    Numeriek gezien wordt het heel lastig om zonder minstens 1 van deze partijen een coherente coalitie te vormen, zonder beide nagenoeg onmogelijk.

    Ook: D’66 en GroenLinks hebben wel stemmen verloren, maar aan wie. Is de stad verrechtst? Of is de stad minder liberaal geworden? Nou nee, D’66 heeft verloren aan Volt, GroenLinks aan PvdA, PvdD en Bij1.

    Dus ja, de oude coalitie heeft verloren, maar de stem is vooral diverser geworden. D’66 & Volt met GL & PvdA in een coalitie en je hebt een links-liberaal college.

  25. Herman

    Weer 4 jaar gezeur van de reageerders hier. Dat is een hele andere groep dan de mensen die hebben gestemd, gelukkig maar!

  26. Realist

    @Yoshua. Naar mijn mening blijven juist de rechtse stemmers thuis omdat ze niet het gevoel hebben iets te kunnen doen tegen het kneiterlinkse bolwerk en de achterban.

  27. jos stelling

    Een minderheidscollege graag. Per onderwerp stemmen verzamelen, goed voor de democratie (….) goed voor het debat en tegen de kongsi’s.

  28. Fred

    @realist: dat is dan heel erg dom. Niet stemmen, en dan vervolgens gaan lopen zeuren… tsja…

  29. Fritz

    Volgens mij is de enige conclusie die uit de uitslag kan worden getrokken dat het van de kiezer allemaal wel wat groener, radicaler en internationaler mag. De Utrechtse kiezer stapte bijv van GroenLinks over naar de Partij voor de Dieren. Het mag dus wel wat radicaler, vindt blijkbaar deze kiezer.
    Per saldo is links net zo groot als voorheen. Gelukkig maar.

  30. Scherpschutter

    @Fritz

    “Volgens mij is de enige conclusie die uit de uitslag kan worden getrokken dat het van de kiezer allemaal wel wat groener, radicaler en internationaler mag.”

    Dat vind ik een wat vreemde conclusie, na een verkiezing waarin de helft van de kiesgerechtigden niet eens meer komt opdagen. De enige werkelijke conclusie is dat deze democratie stuk is.

  31. Realist

    @Fred. Wie zegt dat deze groep zeurt? Dat is nogal een aanname..

  32. Yoshua

    @Koel Hoofd,

    Je laat zien dat de auto totaal overbodig is in de stad, je stond een uur in de file terwijl je uit Zeist kwam.
    Wanneer je een getrainde wandelaar bent kun je Zeist-Utrecht in een uurtje lopen.
    Toch zonde van het zitten in je auto terwijl je een heerlijke frisse wandeling had kunnen maken in dezelfde tijd.
    Gisteren stond in de krant dat Nederlanders 8.5 uur per dag zitten.

    @Realist,
    Dat is je mening, maar niet de werkelijkheid van een plichtsgetrouwe rechts conservatief.
    Rechtse mensen hebben meer een nationalistische inslag, die hebben echte vaderlandliefde, zetten het eigen volk op een voetstuk.
    Dan is het heel vreemd dat deze mensen juist niet gaan stemmen, dan vallen ze hun eigen volk af.
    Het kan misschien zijn dat de enige rechtse Nederlandse partij niet meedoet in Utrecht dat rechtse mensen inderdaad niet gaan stemmen doordat ze niet kunnen stemmen op SGP.
    Maar zonder SGP kunnen ze stemmen op partijen die doen of ze rechts zijn zoals PVV, DENK, FvD.

  33. vak K

    Yoshua,Yoshua toch…
    Als je niets hebt met GroenLinks ben je in jouw ogen kneiterrechts, wat is dat toch die angst voor andersdenkenden?

    Als klap op de vuurpijl moeten de inwoners van jou gaan lopen van jou en je partijtje…onder welke steen ligt je zeg?

    En de naam GroenLinks heeft toch niets meer met Links te maken? Al die klimaat en stikstof plannen gaat de burgers honderden extra euro’s kosten,dat is het echte verhaal!

  34. Confusius

    Het gaat niet om de vorige verkiezing maar om de huidige.

    Het gaat erom welke partijen NU de grootste is/ zijn (dat zijn GL en D’66 wederom) en welke partijen groter zijn geworden. Het gaat er ook om welke partijen met elkaar beleid kunnen en willen maken. Die zullen toenadering tot elkaar zoeken. Deze partijen zullen zo goed als altijd een meerderheid in de raad hebben. Daarmee vertegenwoordigen zij meer dan de helft van de kiezers en daarmee zullen deze partijen een meerderheid hebben en vertegenwoordigen.

    In Utrecht is er een ruime meerderheid voor linkse partijen, progressieve partijen als Partij voor de Dieren voor progressief liberale partijen als Volt, en kleinere partijen met specifieke thema’s. Zij spiegelen keurig de Utrechtse bevolking af en niet de bevolking van Almere of Den Haag, waar sommige reaguurders beter naartoe kunnen verhuizen.

    Mensen die niet stemmen? Ja, die tellen niet mee bij een verkiezing. Zij hadden of volgens hun hart kunnen stemmen, of tactisch kunnen stemmen, zich of bij een partij kunnen aansluiten en lid van het bestuur of een fractie kunnen worden of zelf een partij in Utrecht kunnen oprcihten. Daar heb je maar een paar handtekeningen voor nodig.

    Doe je dit allemaal niet, dan ben je aartslui en dan slaat het geweeklag heel vaak niet echt ergens op. Maar spui lekker jullie mening. Bijna niemand zal jullie serieus nemen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).