Fossiele reclame gaat geweerd worden uit het Utrechtse straatbeeld Fossiele reclame gaat geweerd worden uit het Utrechtse straatbeeld

Fossiele reclame gaat geweerd worden uit het Utrechtse straatbeeld

Fossiele reclame gaat geweerd worden uit het Utrechtse straatbeeld
Een reclame van Shell aan de Lange Viestraat.
Reclames van de fossiele industrie gaan geweerd worden uit de openbare ruimte in de gemeente Utrecht. Het initiatiefvoorstel van fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren (PvdD) Maarten van Heuven is aangenomen door de Utrechtse gemeenteraad. Dat betekent dat reclames voor bijvoorbeeld vliegvakanties en vervuilende auto’s straks niet meer te zien zijn in reclamevitrines, bushokjes en op rotondes, lichtmasten en steigerdoeken.

Reclames van de fossiele industrie gaan geweerd worden uit de openbare ruimte in de gemeente Utrecht. Het initiatiefvoorstel van fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren (PvdD) Maarten van Heuven is aangenomen door de Utrechtse gemeenteraad. Dat betekent dat reclames voor bijvoorbeeld vliegvakanties en vervuilende auto’s straks niet meer te zien zijn in reclamevitrines, bushokjes en op rotondes, lichtmasten en steigerdoeken.

Het gaat om reclames voor fossiele brandstoffen en producten en diensten die daarmee te maken hebben. “Reclame zet aan tot consumptie en door fossiele reclame niet meer te tonen zet Utrecht stappen tegen klimaatverandering”, zegt Van Heuven. “We beschermen de gezondheid van inwoners tegen gevolgen van klimaatverandering en luchtvervuiling.”

Van Heuven diende zijn initiatiefvoorstel begin oktober in. Gisteren werd erover gestemd. ChristenUnie, DENK, GroenLinks, PvdA, SP, Student & Starter en natuurlijk de Partij voor de Dieren zelf stemden voor het voorstel. De PvdD-fractievoorzitter is ‘echt heel blij dat fossiele reclame verdwijnt uit het Utrechtse straatbeeld’.

Tekst gaat verder onder tweet


Contracten tot 2032

“In Nederland hebben we reclames van onder meer tabak, alcohol en geneesmiddelen aan banden gelegd”, zegt hij. “Utrecht voegt zich bij gemeentes als Amsterdam en Den Haag die stappen zetten tegen fossiele reclame in de openbare ruimte. Dit sluit aan bij een brede maatschappelijke beweging die is ontstaan tegen de macht van en vooral vervuiling door fossiele industrie.”

Contracten tot 2032

De reclames in het Utrechtse straatbeeld verloopt grotendeels via contracten met exploitanten. Sommige contracten lopen tot 2032, schrijft de PvdD. Het college gaat met de reclame-exploitanten in gesprek om een beroep te doen om de reclames niet meer te tonen. Wethouder Kees Diepeveen heeft gezegd bereid te zijn om dit beroep te doen. In nieuwe contracten en aanbestedingen wordt fossiele reclame vanaf nu geweerd.

“Het kost wellicht enige tijd voordat alle uitingen van fossiele reclame daadwerkelijk uit het straatbeeld verdwenen zijn. Maar het is duidelijk dat de Utrechtse raad deze reclames niet meer wil, en het initiatief ligt nu bij exploitanten en bedrijven om deze reclames niet meer in te plannen. En hopelijk volgen ook andere gemeentes alsook het Rijk bij het weren van fossiele reclame”, aldus Van Heuven.

Gekoppelde berichten

30 Reacties

Reageren
  1. Tim

    Sowieso lijkt het wel Times Square in New York met al deze baggerreclame die monstergroot ons stadsbeeld verpest. Helemaal weg met die rotzooi inclusief die digitale reclamepalen. Niemand heeft er om gevraagd om in de openbare ruimte geconfronteerd te worden met reclame.

  2. Scherpschutter

    Los van dat een gemeente hier totaal (maar dan ook echt totaal niet over gaat…), is het ook in praktische zin wel amusant.

    Fossiele bedrijven maken al geen reclame. Ze leveren namelijk een uitstekend product en in dit soort bizarre verboden zal de consument alleen maar extra bevestiging van dit feit zien.

    In zekere zin is het dus juist reclame voor de fossiele industrie, want kennelijk zijn de alternatieven van de gemeente zo afschuwelijk slecht dan het concurrenten verboden moet worden reclame te maken…LOL

  3. Pee

    “We beschermen de gezondheid van inwoners tegen gevolgen van klimaatverandering en luchtvervuiling.”

    Het toverwoord om altijd gelijk te krijgen.
    Maar of het ook echt klimaatverandering en luchtvervuiling tegen gaat lijkt mij niet.

  4. Rietje

    Haal gewoon alle vervuilende schreeuwerige reclame weg. Is echt zo lelijk en storend.

  5. Hans

    Of je het nu gek vindt, of juist goed. Of wat dan ook… Daar gaat het hier niet om.
    Deze maatregel duidt erop dat het tijdperk waarin wij leven kantelt en dat de wereld steeds meer de urgentie voelt zich te moeten ontdoen van producten en diensten die natuur, milieu en klimaat schade toebrengen.

  6. Berk

    Heel goed! Ben ook echt wel klaar met die greenwashing van Shell (de aanjager van de energietransitie’, laat me niet lachen), die je de laatste tijd in alle kranten en op tv ziet. Zou goed als de reclame code commissie daar eens kijkt

  7. Massegast

    Volgens mij is dit een gevalletje – Greenwashing – ! Denken jullie ook niet? De Gemeenteraad doet me steeds meer denken aan de strenge kerkjes. Met een uitgestreken gezicht fijntjes in het geloof.

  8. Fossiel de Brandstof

    Weer flauwekul

  9. Bakfiets

    Alle bushokjes voor met extreem duur betaalde huurfietsen van donkey Republic en de onbetaalbare huurauto’s van greenwheels?

  10. Katja

    Alle reclame weg.

  11. wollie

    @bakfiets 3 euro per uur, valt best mee

  12. Hns

    Blijft er verrekte weinig over om reclame te maken. Ja twee ouwetjes met reclame over vitamines en wie het eerst bij de kroeg is😂😂😂, of een reclame voor geitenwollen sokken

  13. jos stelling

    De regenten en het top-down denken (de -lokale- politiek): wij zijn slim, zij zijn dom.

  14. Lombokker

    Deze gemeenteraad is een grote verplaswedstrijd in woke symboolpolitiek. Met de verkiezingen in het zicht gooien ze er nog maar een schepje bovenop.

    Ondertussen gaan er miljoenen van ons belastinggeld over de balk, maar dat boeit deze volksvertegenwoordigers kennelijk niet.

  15. CvD

    Uiteraard beslist de gemeente wel degelijk over de openbare ruimte in eigen stad. Zonder enige aanleiding roepen dat de gemeente ook aan Greenwashing doet, slaat ook nergens op. En wat hebben die huurfietsen te maken met de fossiele industrie?

  16. Wim

    Wel sexreclames

  17. Hans

    Wat de fossiele industrie de natuur aandoet is meer dan desastreus. Heel veel mensen zien dat nog niet in en vallen massaal over de gemeente heen die in elk geval een eerste poging doet om in ieder geval de reclame voor deze vernietigende actoren te gaan verbieden.
    Iedereen lijkt te denken dat de coronacrisis de ergste is sinds tijden. In werkelijkheid is de destructie, door de mens, van het ecosysteem de meest ongrijpbaar stille ramp die zich nu aan het voltrekken is.

  18. BW

    Als het criterium echt is: “reclames voor fossiele brandstoffen en producten en diensten die daarmee te maken hebben” dan wordt het rustig qua reclames (wat overigens prima is), want bij letterlijk alle producten en diensten wordt ergens gedurende het proces gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen.

  19. Cas

    Dus ze gaan elke reclame waar ook maar plastic in te zien is verbieden…. Nou, pak al de reclameborden dan maar in

  20. Cor Nelis

    Wat een feest voor mijnheer Van Heuven, over een jaar of 11 lopen de contracten af en gaat die “vieze fossiele reclame” verdwijnen uit Utrecht. Goede kans dat mijnheer Van Heuven bij de verkiezingen van 2022 zelf al verdwijnt uit Utrecht….

  21. Toine Goossens

    Nee @Wim, ook geen sexreclames. Maar in het vervolg zijn ook alle uitingen van Utrecht Marketing verboden. Beiden gebruiken gas voor hun opwarming.
    Goh, wat wordt het rustig in het centrum; alle horecareclames verdwijnen. Geen enkele kan bewijzen dat er geen fossiel wordt verbruikt.
    Alle reclames voor elektrische auto’s gaan op de schop. Misbruiken allemaal fossiel. Utrecht komt tot stilstand. Een waanidee van de partij voor de dieren. Politicus Maarten is de duurzame weg kwijt.

  22. Nina

    “Het gaat om reclames voor fossiele brandstoffen en producten en diensten die daarmee te maken hebben.”

    Nou, dat is zo’n beetje alles dus. Want onze maatschappij draait op fossiele energie, omdat alles ermee wordt geproduceerd. Groente, fruit, mondkapjes, plastic spullen voor bijv. ziekenhuizen, fietslampen, enz., enz., enz.

    Waar is de realiteitszin gebleven?

  23. Hans

    @ Nina

    “Want onze maatschappij draait op fossiele energie, omdat alles ermee wordt geproduceerd. Groente, fruit, mondkapjes, plastic spullen voor bijv. ziekenhuizen, fietslampen, enz., enz., enz.
    Waar is de realiteitszin gebleven?”

    En daar heb je groot gelijk in Nina, je slaat de spijker op z’n kop.
    En je raakt hier ook meteen aan wat volgens mij het grootste vraagstuk van onze tijd is: hoe gaat onze manier van consumeren en van (voedsel) produceren, transporteren etc. radicaal veranderen? We leven, om met prof. Jan Rotmans te spreken niet in een tijdperk van transitie maar in de transitie van ons tijdperk. (Omarm de Chaos, uitg. de Geus 2021).

  24. Toine Goossens

    Hulde Nina: ‘Waar is de realiteitszin gebleven?’

    Het aantal verboden dat de linkse partijen door de raad duwen begint groteske vormen aan te nemen. Dat brengt de stad langzamerhand op de rand van de politiestaat. Gelukkig gaat die politie niet handhaven op het vuurwerkverbod. Het beschermen van hulpverleners heeft, terecht, prioriteit. Het reclameverbod zal evenmin gehandhaafd woorden. Welk idioot voorstel dat de laatste jaren is gelanceerd wordt wel gehandhaafd?

    Laten we voor ieder onzalig idee een VER eisen; Een Veranderings Effect Rapportage. Dat zal politici leren om niet voor de bühne, maar voor de werkelijkheid te besturen.

  25. Nina

    @ Hans

    Met realiteitszin bedoel ik dat niet het onderbuikgevoel of angst moet regeren, maar het hollandse boerenverstand.

    Bijna iedereen snapt dat we moeten consuminderen. Al die producten die goed zijn voor het klimaat (zonnepanelen, slimme meters, driedubbelglas, elektrische auto’s, laadpalen, enz.) zetten juist aan tot consumeren.

    Consuminderen is bijv.:
    – minder/korter douchen
    – wasdroger de deur uit
    – minder / geen vlees eten
    – tweedehands kopen ipv nieuw

    Kost niks (bespaart zelfs) en scheelt uitstoot. Dit kan iedereen direct doen voor het klimaat. Dit is overigens iets wat arme mensen uit nood vaak al doen.

    Transitie (overgang) is iets heel anders dan alles per direct stopzetten om het onderbuikgevoel te sussen zonder een goed alternatief. Angst is een slechte raadgever nl.

  26. Speak Up

    @ Toine?

    Verboden? Gewoon beleid op openbare reclame in de openbare publieke ruimte. Misschien vind je het vreemd, maar daar gaat de gemeente over, namens ons.

    Daar gaan ze trouwens al sinds mensenheugenis over, maar er is een flinke periode geweest, van 1950 tot aan nu, onder flinke invloed van The American Dream (the American Nightmare eigenlijk) , dat de gemeente/ het bestuur in de broekzak zat van reclamrbedrijven/ mulinationals/ vastgoedvolk, etc..

    Daar komt eindelijk eens wat verandering. Een commercieel belang is nooit gelijk aan het publieke/ maatschappelijk belang in dienst vd burger. Het staat eerder haaks op elkaar.

    In verschillende Europese steden wordt wellicht overgegaan op het niet meer toelaten van reclameuitingen in de openbare ruimte. In het geheel niet. Dat is wat anders dan een verbod, er wordt gewoon niet zomaar meer gemakzuchtig toestemming voor gegeven.

    Zover gaat het Utrechtse voorstel bij lange na niet.

    En wat de fossiele industrie betreft: kijk voor de lol eens de film Don’t Look Up, exact de manier waarop de mens omgaat met de verwoesting van de eigen leefomgeving door de fossiele industrie.

  27. Marcel

    Het is werkelijk van de gekke. Als je die foto ziet waarop degene meldt dat zijn motie is aangenomen: geen reclame voor fossiel, zou je bijna denken: heeft ie niks anders te doen?De stukken doornemen en gang zetten over huizenbouw? Ff opschieten? Nee joh, ik heb het voor elkaar, geen shell meer op de reclame. Nou gefeliciteerd. Kan je aan je mamma melden, mam je zoon heeft….

  28. Nina

    @Speak up

    Ik heb deze film gezien. Ging over een meteorietinslag. Waarschijnlijk heb ik de clue gemist…. LOL.
    Ik vond de film niet leuk; ook niet met de klimaattoevoeging die je noemt.

    De ijdelheid om te denken dat wij de klimaatverandering kunnen tegenhouden, heeft te maken met het feit dat veel mensen zichzelf veel te serieus nemen, denk ik. IJstijden en opwarmingen zijn al veel vaker voorgekomen op aarde. Ook in Nederland was er een ijsplaat lang geleden en dat zonder CO2-uitstoot door de mens.

    Een auto kopen van Elon Musk die vervolgens mensen voor de lol de ruimte inschiet, gaat niet helpen. Wat me weer naar het einde van de door jou genoemde film Don’t Look Up brengt; geen fijn vooruitzicht, vind ik.

    Overigens leef ik zelf zo groen mogelijk.

  29. Nina

    @ Speak Up

    “Een commercieel belang is nooit gelijk aan het publieke/ maatschappelijk belang in dienst vd burger. Het staat eerder haaks op elkaar.”, schrijf je.

    Waarvan denk jij dat bijv. onderwijs, gezondheidszorg, bijstandsuitkeringen, politie, brandweer, vluchtelingenopvang en subsidies voor windmolens van worden betaald?

  30. Toine Goossens

    @Speak up,

    Uw geheugen laat u ernstig in de steek. Een verbod op balonnen oplaten, een verbod op snorfietsen op het fietspad (ten koste van ouderen), een verbod op het koken van kreeften, een verbod op roken in de openbare ruimte, het verbod op besloten clubs voor rokenden, een verbod op het eten van poffertjes in Ruigenhoek. Het zijn slechts de voorbeelden over een korte periode. De linkse politici pleasen hun achterban door de techniek van de dictatuur van de meerderheid.

    Het maatschappelikk belang gaat ook, nee juist, over minderheden. Zie alle woke discussies. Het keer op keer schofferen van minderheden die niet tot de eigen maatschappelijke klasse horen breekt ons zeer lelijk op. De groei van het rechtse verzet wordt gecreeerd door links denkenden die opvattingen van hen onwelgevallige minderheden negeren en onderdrukken. Ooit leidde dat tot de Franse revolutie.
    Elites die het contact met het volk verliezen lokken verzet uit. De tweedeling tussen linkse (randstedelijke) elite en het volk begknt gevaarlijke proporties aan te nemen. Wie dat niet serieus neemt is medeverantwoordelijk voor het geweld dat daar het gevolg van is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).