Nieuwe Utrechtse gemeenteraad woensdag geïnstalleerd: meer vrouwen dan mannen Nieuwe Utrechtse gemeenteraad woensdag geïnstalleerd: meer vrouwen dan mannen

Nieuwe Utrechtse gemeenteraad woensdag geïnstalleerd: meer vrouwen dan mannen

Nieuwe Utrechtse gemeenteraad woensdag geïnstalleerd: meer vrouwen dan mannen
Foto: Bas van Setten
De nieuwe gemeenteraad van Utrecht is woensdag geïnstalleerd. De gekozen raadsleden werden vandaag beëdigd door burgemeester Sharon Dijksma en zijn begonnen met het bekleden van hun functie als raadslid. 

De nieuwe gemeenteraad van Utrecht is woensdag geïnstalleerd. De gekozen raadsleden werden vandaag beëdigd door burgemeester Sharon Dijksma en zijn begonnen met het bekleden van hun functie als raadslid. 

De gemeenteraadsverkiezingen liggen alweer twee weken achter ons. GroenLinks verloor weliswaar een aantal zetels, maar met negen raadsleden is de partij nog steeds de grootste in Utrecht.

In totaal telt de Utrechtse raad 45 leden, hoewel drie raadsleden (Rik van der Graaf, Mahmut Sungur en en Cees Bos) op de foto ontbreken. Vorige keer was GroenLinks ook de grootste in Utrecht, gevolgd door D66 en de VVD. Dat is dit jaar onveranderd gebleven. Wel zijn er drie nieuwkomers. Voor BIJ1 Utrecht, Volt en EenUtrecht is het bekleden van de Utrechtse gemeenteraad een primeur.

Een andere primeur in de huidige samenstelling is dat de gemeenteraad vooral wordt gevormd door vrouwen. De afgelopen vier jaar waren mannen nog in de meerderheid. De verhouding was toen 28 tegenover 17, dat is nu 19 tegenover 26. Daarmee is de samenstelling in de raad nu bijna omgedraaid. Bekijk hieronder de huidige man-vrouwverhouding, en die van 2018.

Beweeg met je muis over de datavisualisatie om het aantal zetels per geslacht te zien.

Verdeling

Bij de partijen GroenLinks, VVD, Partij voor de Dieren, Student & Starter en Volt is het aantal vrouwelijke raadsleden in de meerderheid. D66, Partij van de Arbeid en ChristenUnie hebben evenveel mannen als vrouwen in de raad. Alleen bij CDA vormt het aantal mannelijke raadsleden de meerderheid.

De partijen die één zetel en een man in de gemeenteraad hebben zijn: DENK, PVV, Stadsbelang Utrecht en EenUtrecht. SP en BIJ1 hebben beiden één vrouw in de gemeenteraad.

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

20 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  De balans is in meer dan een opzicht volkomen zoek in Utrecht.

 2. JdV

  Schandalig. Er dient per direct een mannenquotum te worden ingevoerd om deze schrijnrnde misstanden te corrigeren.

 3. Scherpschutter

  Ik maak me grote zorgen. Hoe moeten wij mannen ooit door dit glazen plafond breken? Je zou er potverdikkeme bijna misogynist van worden.

 4. Rob H.

  In een stad waar meer vrouwen dan mannen wonen, is dat logisch, natuurlijk.

 5. Scherpschutter

  Geweldig! Als voorstander van gelijkheid kan ik dit alleen maar toejuichen!

 6. Realist

  Ik had liever gezien dat we ons gingen focussen op meer vrouwen in uitvoerende beroepen zoals de techniek, bouw of transport. Dat heeft meer impact dan een vrouwenquotum op een astraal niveau waar kwantiteit kennelijk belangrijker is dan kwaliteit.

 7. spraakzaam

  hehe… ik vrees dat met al die communicatieve types de raadsvergaderingen nachtwerk gaan worden.

 8. RABE

  Grote onzin allemaal. De beste persoon is belangrijk. Man of vrouw maakt hier niet uit.

 9. Liza

  @ Rabe

  Was het maar zo. In veel sectoren is er een structureel probleem op voortrekken van mannen in functies (bewuste en onbewuste vriendjespolitiek).

  De mannen die er zitten, zitten er dus heel vaak niet op basis van kwaliteit. Ze zitten er juist, omdat ze man zijn, of omdat ze in het old-boys-new-boys-network zitten.

  Een afspiegeling van de samenleving in beroepen is altijd toe te juichen. Utrecht kent meer vrouwen dan mannen, logisch dus dat het nu eindelijk zo ver is in de gemeenteraad.

  De überseksistische jankende mannen-regauurders-en-trollen-reacties waren wel weer te verwachten. Grappig dat steeds minder mensen zich iets van hun gemanipuleer en gejank aantrekken.

 10. JdV

  @RobH: 52% om 48%. Dat zou logisch kunnen zijn. Deze wanverhouding uiteraard geheel niet.

 11. Bromsnor

  Bromsnor vindt de foto van de nieuwe raad geweldig. Lekker divers en ook nog 12 witte mannen van middelbare leeftijd met een pak an. Dus iedereen is vertegenwoordigd.

 12. JdV

  @Liza: Vrouwen zijn zwaar oververtegenwoordigd in een groot aantal beroepen en zwaar ondervertegenwoordigd in andere. Dat is de keuze van de vrouw zelf, want die wil geen vies, gevaarlijk of zwaar werk doen maar het liefst 3 dagen per week iets “creatiefs” of “zorgen”. Dat is geen prestatie van de mannen, meer een tekortkoming van de vrouwen.
  Grappig genoeg zie je hetzelfde bij de Oekraine crisis. Vrouwen vluchtten, mannen blijven achter en vechten. En geen feministe die oproept dat vrouwen net zo goed in staat zijn hun land te verdedigen als mannen. Vooral rechten, vooral geen plichten.

 13. Utrechtvoorutrecht

  @JdV Ok, dus het had 23.5/21.5 moeten zijn en het is 26/19. WOW, dit is inderdaad heel ernstig.

 14. Len

  Zo, die gaan met zijn allen weer een aantal jaartjes een hoop tijd en geld verspillen. Succes er maar weer mee.

 15. Bernhard

  Mooi. Nu ook vrouwen als verhuizers, dakdekkers, stratenmakers en aan het front.

 16. Liza

  @ JdV

  Doe je mee aan de wedstrijd hoe krijg ik zoveel mogelijk aannames, clichés en vooroordelen in 3 zinnen of wa?

  Veel mannen in hoge functies worden veelal voorgetrokken en niet op basis van kwaliteit ergens neergezet. Dat was mijn punt. Dat is niet uw punt

 17. Geenstijl@Utrecht

  Lekker belangrijk zeg,laten we kijken wat ze presteren in de aankomende 4 jaar,en daarop afrekenen.

 18. JdV

  @liza: De waarheid doet pijn, ik snap uw reactie daarom helemaal.

 19. Stadsbogie

  Eerlijk gezegd moet ik (glim)lachen om veel reacties. Dat ‘vrouwen in de meerderheid’ überhaupt nieuws is! Dit is geen ‘nieuws’, dit is het nieuwe normaal. Veel mannen vinden dat óók normaal, de meeste reageerders (m) hierboven klaarblijkelijk niet. Vrouwen maken een inhaalslag. Qua opleidingen, qua salarissen, qua macht. Wen er maar aan :)!

 20. Pee

  Als we af moeten gaan op de blunders die gemaakt zijn en de misstanden lijkt het me geen goede ontwikkeling.
  Zorg gewoon dat de persoon met de beste papieren de functie krijgt dan word het misschien nog wat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).