Nieuwkomersinterview: BIJ1, de partij ‘voor een gelijkwaardig Utrecht’ Nieuwkomersinterview: BIJ1, de partij ‘voor een gelijkwaardig Utrecht’

Nieuwkomersinterview: BIJ1, de partij ‘voor een gelijkwaardig Utrecht’

Nieuwkomersinterview: BIJ1, de partij ‘voor een gelijkwaardig Utrecht’
Een wens voor gratis openbaar vervoer, inzetten op sociale huur en de aanpak van racisme tot topprioriteit maken: het zijn zomaar wat punten uit het verkiezingsprogramma van BIJ1 Utrecht. De partij stelt zich voor het eerst verkiesbaar tijdens de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker Stevie Nolten (30) vertelt DUIC over de ambitie van BIJ1 in de Utrechtse politiek.

Een wens voor gratis openbaar vervoer, inzetten op sociale huur en de aanpak van racisme tot topprioriteit maken: het zijn zomaar wat punten uit het verkiezingsprogramma van BIJ1 Utrecht. De partij stelt zich voor het eerst verkiesbaar tijdens de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker Stevie Nolten (30) vertelt DUIC over de ambitie van BIJ1 in de Utrechtse politiek.

Waarom gaat BIJ1 de Utrechtse politiek in?

“BIJ1 landelijk staat als partij voor radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid. Utrecht ziet zichzelf als progressieve stad, waar iedereen gelijk behandeld wordt. Maar vastgoedbeleggers hebben de afgelopen tien jaar de stad uitverkocht, de zorg draait om kostenbesparing, de acceptatie van de LHBTQIA+-gemeenschap houdt op bij een regenboogfietspad en de moslimhaat neemt toe. In wijken die niet wit zijn wordt volop etnisch geprofileerd. Al deze problemen – die hier zo groot zijn – gebeuren onder het oog van de zittende partijen binnen de gemeenteraad. Wij willen de raad in om een kritisch geluid te laten horen, een sterk links geluid. In Utrecht betekent radicale gelijkwaardigheid bijvoorbeeld: een huis voor iedereen, zorg voor iedereen en een stad vrij van racisme en discriminatie. Onze kieslijst is ook écht divers. En ons verkiezingsprogramma hebben we niet óver de Utrechter gemaakt, maar mét de Utrechter.”

Op welke punten verschillen jullie van de landelijke partij?

“De ideologie is hetzelfde. De basiswaarden zullen altijd blijven. We zien de noodzaak om ook lokaal vertegenwoordigd te zijn, omdat lokale politiek zo’n directe invloed heeft op ieders leefomgeving. De beslissingen die in Den Haag worden gemaakt kunnen impact hebben, maar hier in de stad gaat het om zaken als het vinden van een betaalbaar huis of dat sociale huurwoning gesloopt worden en het wel of niet handhaven van een kraakverbod. En de invloed daarvan voel je dus veel directer.”

Hoeveel zetels hopen jullie te behalen?

“Ik hoop op drie. We gaan sowieso die raad in, maar hoe meer zetels, hoe beter ons radicale geluid wordt versterkt. We hebben een actieve achterban – waaronder veel mensen van kleur – die zich eerder niet vertegenwoordigd voelden. Maar doordat wij hen vertegenwoordigen gaan die mensen weer in de politiek geloven. Dat geldt ook voor mij. Ik vond het eerst een ver-van-mijn-bed-show en had nooit het idee dat politiek ook over mij ging. Toen ik Sylvana Simons zag, dacht ik: ik word wél gezien en ik kan iets bijdragen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wat gaan jullie als eerste aanpakken binnen Utrecht?

“Er zijn wat ons betreft heel veel belangrijke dingen, denk aan het woonprobleem, het zorgprobleem en het racismeprobleem. Daar kunnen we geen onderscheid in maken, want het beïnvloedt het leven van zoveel Utrechters op dagelijkse basis. Bovendien hangen deze vormen van ongelijkheid met elkaar samen. Ik denk eerder dat we kernwaarden zoals gelijkwaardigheid en menswaardigheid onder de aandacht moeten brengen en als lens moeten gebruiken om naar gemeentelijk beleid te kijken.”

Waarom moeten mensen stemmen op jullie partij? 

“Stemmen op BIJ1 kan om twee redenen: je stemt erop omdat je als Utrechter voelt dat je geen gelijke kansen krijgt en daar de nadelen van ondervindt. Of het nou gaat om zorg krijgen, een baan vinden of omdat je gediscrimineerd wordt. Je wil daar verandering in brengen, dezelfde rechten hebben als iedereen en gevierd worden om wie je bent. De andere reden is omdat je niet persoonlijk geraakt wordt door ongelijkheid, maar wel solidair bent met onze strijd. We zijn er niet alleen voor kwetsbaren, maar juist voor iedereen. En het is een collectieve verantwoordelijkheid om ongelijkheid in de samenleving tegen te gaan. We doen het samen, maar we kunnen ook onze privileges gebruiken.”

Wat zijn de drie belangrijkste punten van jullie programma? 

“Punt één is de wooncrisis. Dat is niet pas een crisis omdat het nu ook witte mensen uit de middenklasse raakt. Het is voor veel mensen al heel lang aan de gang. Dat willen we aanpakken door op het sociale huursegment in te zetten en dus meer sociale huur te bouwen. Het tweede punt is zorg, heel belangrijk. De zorg moet in handen komen van de gemeente en georganiseerd worden vanuit de wijk. Een derde punt is dat racisme en discriminatie geen bijzaak zijn voor ons. Als Utrecht echt zo progressief is als gezegd, dan was racisme niet zo’n probleem hier. Of dat nu gaat om racisme op de woningmarkt, in de zorg, in het onderwijs of op straat. Het wordt topprioriteit en niet langer bijzaak.”

Wat zijn je verwachtingen van het meedraaien in de gemeenteraad?

“Ik zie het persoonlijk als iets best wel spannends en voel me vooral heel erg verantwoordelijk om het goed te doen. Om me in te zetten om kritisch te blijven en voor de BIJ1-idealen te blijven staan. Maar politiek is niet de enige manier om voor gelijkwaardigheid te strijden, je kunt bijvoorbeeld ook de straat op gaan. Als ik in de raad kom, zal je me daarom nog steeds vinden bij demonstraties. Want verandering komt altijd van onderaf. ”

BIJ1 zet zich allereerst in voor kwetsbare groepen en minderheden. Daar zitten soms mensen bij die de taal niet beheersen. Hoe bereiken jullie die groepen?

“Los van dat we mensen op de lijst hebben die Nederlands niet als eerste taal hebben, zijn onze flyers in meerdere talen. We denken ook na over hoe het programma overkomt. Sommige beleidstermen zijn niet helemaal toegankelijk, dus die leggen we uit. Ons verkiezingsprogramma komt binnenkort uit in audiovorm, speciaal voor slechtzienden, blinden en mensen die niet houden van lezen of er niet goed in zijn. Bij ons is het geen kwestie van of we ‘de wijken intrekken’, want wij zijn de wijken. We hebben door heel de stad vertegenwoordiging.”

BIJ1 wil musea en het OV gratis maken. Hoe willen jullie dat bereiken?

“Nou, alles kan. Het is echt niet zo dat er niet genoeg geld is, meer een kwestie van hoe we het verdelen. We zijn een oppositiepartij die pleit voor systeemverandering, dus proberen ons voor te stellen hoe het écht anders kan. We laten ons niet vangen door wat de status quo haalbaar acht. Utrecht kan er heel anders uitzien dan het nu doet, en in die visie laten wij niemand achter.”

21 Reacties

Reageren
 1. R

  Mijn stem hebben ze!

 2. Scherpschutter

  Een sterk links geluid in Utrecht…Dat hadden we nog niet.

  Bij1 wil dus precies hetzelfde als DENK, VVD, D66, GroenLinks, CDA, Dierendinges, SP, PVDA en dan vergeet ik vast nog wel een linkse partij. LOL

 3. Justin

  Grappig, dit komt voorbij net op de dag dat we eraan dachten om op Bij1 te stemmen deze aankomende verkiezingen, deels omdat Sylvana het zo goed doet in de Tweede Kamer.

  Bij1 is een geweldige beweging. Helemaal niet radicaal, maar “gewoon” humanitair. Dat dat radicaal genoemd moet worden zegt al genoeg.

 4. Yoshua

  Fijn dat BIJ1 meedoet als links georiënteerde beweging.
  Als GroenLinksstemmer gaat mijn stem natuurlijk naar GroenLinks, maar BIJ1 kan er prima bij aansluiten.
  Waarom de Utrechtse BIJ1 zich radicaal noemt zonder radicale punten te benoemen, wil ik graag ontdekken wanneer ze met 3 zetels in de raad zitten.
  Het is een normaal verhaal wat ze opsomt, helaas niets over opvang van asielzoekers, de tienduizenden die in noodhuisvesting bivakkeren in mens onterende omstandigheden.
  Van een radicaal-linkse partij had ik graag gehoord dat BIJ1 Utrecht er alles aan doet om zoveel mogelijk asielzoekers in de stad onderdak te geven.
  Welkom BIJ1 Utrecht!

 5. AA

  “Punt één is de wooncrisis. Dat is niet pas een crisis omdat het nu ook witte mensen uit de middenklasse raakt. Het is voor veel mensen al heel lang aan de gang.”

  Deze partij is extreem racistisch. Werkelijk elk standpunt wordt vanuit een gevoel van slachtofferschap geuit waarin de blanke/witte medemens de dader is of impliciet.

  Ik vind het goed dat er een partij is die opkomt voor de belangen van allochtonen/POC maar hoe deze partij voor deze belangen opkomt is antagonistisch en discriminerend.

  Overigens, als je roept dat het OV en musea gratis worden dan is het verstandig om je eerst even in de financien te verdiepen. Op FaceBook kom je misschien weg met gekrakeel over verdelen maar in de gemeenteraad moet je met concrete voorstellen komen.

  Overigens betaal ik mij blauw aan belastingen in deze gemeente, deze zijn i.c.m. de afvalstoffenheffing extreem gestegen. Tezamen met de stijgende energieprijzen wordt dit inmiddels een grote kostenpost. Ik hoop niet dat ik nog meer belasting moet betalen om een stel wereldvreemde kunstenaars staande te moeten houden.

 6. Pee

  @Justin
  “deels omdat Sylvana het zo goed doet in de Tweede Kamer. ”
  Ze doet net of ze wat weet van politiek en word constant afgebluft waar ze dan weer kwaad om word.
  Dit soort figuren hebben niets te zoeken in de politiek.
  Ze durven over gelijkwaardig te spreken terwijl ze de witte man overal de schuld van geven en als voetveeg te gebruiken.

 7. Fred

  Na het lezen van de kreet racisme en de door kleurenblinden veel en onterecht gebruikte term wit stopte ik maar met lezen. Het spijt me voor de minder begaaften maar Pierrot is wit geschminkt, geen blanke ziet er zo uit als Pierrot.

 8. Geenstijl@Utrecht

  Vraag mijzelf wel af hoe men dit gratis feestje wil realiseren.

 9. Wies

  Krijg bij Bij1 altijd de indruk dat deze mensen iedere ‘witte persoon’ zien als een kind van een rijke koophandelaar. En ook dat leed je wordt aangedaan en alleen niet-witte mensen kan overkomen. Mijn stem gaat naar een linkse partij die zich richt op het bieden en behouden van voorzieningen voor een goed bestaan. Dat lijkt me constructiever dan slachtofferschap en identiteit voorop stellen.

 10. Confusius

  Dit artikel is wel weer een reaguurder-lokker! 🙂

  Hilarisch. het werkt echt als een rode lap op een stier. Als ik de usual suspects zie, lees ik de reacties al niet meer echt.

  Fijn dat BIJ1 het Utrechts politieke landschap komt versterken. Ze zullen zeker 1 of meer zetels halen en vertegenwoordigen dus kiezers/ burgers. Alleen daarom al horen ze in de gemeenteraad thuis. In tegenstelling tot een zekere andere partij overtreden ze de wet niet of schuren ze ook niet tegen de randen van de wet aan en roepen niet anderen op dat te doen. Ze willen juist dat de wet geldt voor ALLE inwoners.

  En als iemand CDA, VVD, PvdA, D66 links durft te noemen, dan spoort deze of gene al niet echt.

 11. Bromsnor

  Bromsnor moet altijd een beetje giechelen onder zijn snor als z.g.n. “witte mannen” gaan roepen “Ik wordt gediscrimineerd!”. Heel geestig. Maar ook een beetje sneu.

 12. Don

  Nou, alles kan. Het is echt niet zo dat er niet genoeg geld is, meer een kwestie van hoe we het verdelen. Dan ben ik heel erg benieuwd waar dat geld dan zit in de beleving van BIJ1. Ik zie elk jaar de gemeentelijke belastingen weer het schofterige percentages omhoog gaan en nog steeds is het niet genoeg. Waar gaat de rekening van de BIJ1 idealen naar toe dat lees ik nergens. Hoe gaat BIJ1 de gelijkheid van de belasting betalende utrechters borgen.

 13. Kadoendra

  Op zich is het een nobel streven om iets te doen tegen discriminatie.

  Alleen heb ik het idee bij deze partij dat het bij hun slechts gaat over huidskleur, terwijl de Nederlandse maatschappij bol staat van de vele andere vormen van discriminatie.

 14. AA

  @Bromsnor: alsof dat onmogelijk is. Hoe zit het eigenlijk met de joden die nageroepen worden in deze stad? Oh nee, die zijn blank/wit en tellen niet.

 15. Koel Hoofd

  Ondanks dat er intussen 20 politieke partijen meedoen met de aanstaande lokale verkiezingen, is diversiteit en menselijkheid nog steeds heel erg ver te zoeken in de politieke agenda’s.

 16. Clitoris

  Ik denk dat je beter op de tegenpartij kan gaan stemmen,lijst 0.

 17. Realist

  Zelden een partij meegemaakt die zoveel verdeeldheid zaait als deze.

 18. Joep

  Ronde 2 van de lok van het vaste clubje reaguurders is begonnen. Vermakelijk!

  Het is net stiervechten.

 19. Savrion

  Bij1 …….. dat is tog die ? ? Ben ff haar naam kwijt, zat ook bij Denk, dacht ik ….

  Have fun !

 20. Bromsnor

  @AA, dat bedoelt Bromsnor nou. Joodse mensen worden gediscrimineerd omdat ze “Joods” zijn, niet omdat ze “Blank” zijn. Het is Bromsnor’s overtuiging dat blanke mannen van middelbare leeftijd niet gediscrimineerd kunnen worden. Blanke mannen van middelbare leeftijd die zich wel gediscrimineerd voelen (feelings are facts too) vindt Bromsnor een beetje sneu.

  Bromsnor (Blanke man van middelbare leeftijd, bevoorrecht, nog nooit gediscrimineerd)

 21. Toine Goossens

  Ach, ook dit is allemaal ideologische prietpraat. Bij mij went dat maar niet. Ik erger me kapot aan de PVV, het forum en de partij van de dieren. Het enige dat telt is dat je zij aan zij gaat staan met de mensen die het treft. En demonstreren is dat niet, het gaat erom de handjes te laten wapperen.

  Mevrouw, lees over het veelvoud aan innovatieve projecten in Amsterdam-West. Stel dat na, uw uitverkoring, in de Raad permanent aan de orde en ga met het College en mede raadsleden het gesprek aan hoe het ambtelijk apparaat te veranderen zodat deze initiatieven eindelijk eens spontane hulp van de gemeente krijgen.

  https://www.groene.nl/artikel/we-zijn-het-oog-en-oor-van-de-wijk

  Allen, agendeer dit artikel bij alle verkiezingsbijeenkomsten die u organiseert of waar u aan gaat deelnemen. Dit gaat over solidariteit, over vertrouwen schenken, over inclusief denken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).