EenUtrecht stelt zich voor het eerst verkiesbaar tijdens de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen. De lokale partij wil onder andere inwoners meer zeggenschap geven, discriminatie aanpakken en meer betaalbare woningen. Lijsttrekker Gert Dijkstra vertelt DUIC waarom EenUtrecht de Utrechtse politiek in gaat.
Waarom doet EenUtrecht mee aan de gemeenteraadsverkiezingen?
“Het huidige stadsbestuur laat heel veel liggen. Wij doen daarom noodgedwongen mee als nieuwe lokale partij. Op dit moment gebruikt het Utrechtse bestuur onvoldoende de kracht van de mensen. Door bewoners zelf dingen te laten bepalen kan er zoveel meer uit gemeenschappen en buurten gehaald worden. Daarnaast is het huidige stadsbestuur er medeverantwoordelijk voor dat de prijzen voor woningen zo ongelooflijk uit de pan zijn gerezen. Wij doen voorstellen om betaalbaar wonen voor iedereen mogelijk te maken. Als laatste laat het stadsbestuur de stad extreem hard groeien, meer dan nodig is. Het wordt een versteende stad. Ze willen 60.000 woningen erbij, tussen bestaande huizen in. Dit plannen ze op een zelfbedachte manier, zonder uit te gaan van bestaande buurten. Onze slogan en politieke wens is daarom: mensen en buurten op één.”
Hoeveel zetels hopen jullie te behalen?
“Één zetel is al prachtig, maar het liefst drie of vier zetels. Dan kun je het werk verdelen en veel meer impact maken. Op de stemlijst staan zeven kandidaten bij EenUtrecht. We zijn pas in november opgericht, maar maken een inhaalslag. Onze groep wordt steeds groter.”
Wat zijn de drie belangrijkste punten van jullie programma?
“Punt één is Utrechters meer zeggenschap geven. We betrekken ze niet alleen, maar maken ze eigenaar. Bewoners komen zelf met een plan en betrekken de overheid, in plaats van andersom. Het tweede punt is betaalbaar wonen voor iedereen. We pleiten onder andere voor het behoud van sociale huur, maar daarnaast ook voor sociale koop. Zo maken we mensen nog meer eigenaar. Niet alleen van de buurt of straat waarin ze wonen, maar ook van de eigen woning. Het derde punt is buurtgerichte groei. Stedelijke groei is nodig voor Utrechters die hier werken, studeren of willen blijven wonen. Maar die groei moet wel passen bij de bestaande buurten.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Wat gaan jullie als eerst aanpakken binnen Utrecht?
“Alle bovenstaande punten. We gaan het druk krijgen. Daarom hopen we ook op drie of vier zetels. Utrechters meer zeggenschap geven noemen we als eerst. De laatste tijd zijn wijkraden afgeschaft en wordt het merendeel van petities niet serieus behandeld. Mensen voelen zich niet gehoord of gezien. Een voorbeeld is de verkeerd geplaatste afvalcontainers in Kanaleneiland. Mede doordat de containers verkeerd zijn geplaatst, worden ze verkeerd gebruikt. Ik vind dat de bewoners zelf veel beter kunnen bepalen waar deze containers moeten komen. Daar komt geen ambtenaar aan te pas, behalve voor de faciliterende rol. Zo voorkom je ook dat bewoners bezwaren indienen en je als ambtenaar nog meer werk hebt door die te moeten behandelen.”
Hoe zien jullie meer zeggenschap voor jullie?
“Er zijn onderwerpen en projecten die van de stad zijn, daarbij vragen we de mening van Utrechters. Zoals het bepalen van grote verkeersroutes of het besluit om ergens een nieuwe woonwijk te bouwen. Maar bij een kwart of misschien wel de helft van de zaken kunnen we de bewoners mee laten beslissen. Daar ontlasten we ambtenaren ook mee. We vragen belanghebbenden om mee te denken over een bepaald onderwerp en met een plan te komen. Zij weten precies wat er speelt in hun buurt. Dat weet je als ambtenaar of raadslid niet. Als je mensen invloed geeft, gaan ze meedoen.”
En als de bewoners niet tot overeenstemming kunnen komen?
“Dat is de kritiek die je altijd hoort. Maar er zijn voorbeelden van andere gemeentes waarin bewoners meer zeggenschap hebben. Daar is dit geen probleem. Als je bewoners de macht en invloed geeft om zelf iets te bepalen, komen ze er sneller uit dan wanneer je het van boven naar beneden organiseert. Daar ben ik van overtuigd.”
Wat kunnen Utrechters van jullie verwachten?
“Dat we in ieder geval heel goed naar ze gaan luisteren. Op onze flyer staat een telefoonnummer en e-mailadres. Mijn telefoonnummer ligt binnenkort bij 100.000 Utrechters op de deurmat. Door met inwoners te spreken weet je veel meer wat er speelt. Ik vind het vervelend om te zien dat Utrechters weinig tot geen zeggenschap krijgen. De stad wordt steeds meer van ze afgepakt. Dat doet mij pijn, juist omdat de stad zo fantastisch is. Daarom doen wij mee aan de verkiezingen.”
Wil je het Nieuwkomersinterview lezen met Bij1? Dat kan hier
Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.
Gekoppelde berichten
Nieuwkomersinterview: BIJ1, de partij ‘voor een gelijkwaardig Utrecht’
Een wens voor gratis openbaar vervoer, inzetten op sociale huur en de aanpak van racisme…
9 Reacties
Reageren“Punt één is Utrechters meer zeggenschap geven. We betrekken ze niet alleen, maar maken ze eigenaar. Bewoners komen zelf met een plan en betrekken de overheid, in plaats van andersom.”
Kijk! Nou dat zijn nog eens de geluiden die ik persoonlijk zo gemist heb in de linkse moreel-failliete woestijn die Utrecht heet. Hartverwarmend, maar dit vraagt uiteraard wel even om verdere uitdieping. Dit soort woorden dienen immers zeer secuur gebruikt te worden. Burgers weer eigenaar maken….Wat betekent dat exact he? In ieder geval dat ze nu geen eigenaar van hun eigendommen zijn…Een eigenaar kan geen eigenaar gemaakt worden door iemand die geen eigenaar is tenslotte.
Eigendomsrechten zijn helemaal niet te vergeven door een politieke beweging. Ze heeft geen eigendomsrechten over bezittingen van burgers en kan dus hooguit eigendomsrechten schenden…Eigendomsrecht is absoluut en berust uiteraard in beginsel al bij burgers. Natuurlijk niet bij politieke organisaties… Hoe nobel het streven dan ook klinkt om eigendomsrechten aan burgers terug te willen geven, waar de partij dus (kennelijk) werkelijk voor strijdt is een einde maken aan eigendomsrechtsschendingen door de gemeente jegens burgers. Een bijzonder nobel streven, maar ook wel een streven dat op dit punt nog altijd verdere verdieping behoeft.
Exact HOE wil deze nieuwe partij bijvoorbeeld voorkomen dat de gemeente ooit nog eigendomsrechten van burgers schendt? En WELKE eigendomsrechten betreft dit dan exact? En wellicht ook interessant; HOE wil deze nieuwe politieke partij vervolgens omgaan met de voormalige gemeentelijke schenders van eigendomsrechten? Clementie, vervolging of….?
Al met al eindelijk weer eens iets om gematigd positief over te zijn in een politieke context, maar deze nieuwe partij heeft nog wel eventjes het nodige uit te leggen…
Bewoners mogen zelf bepalen waar afvalcontainers komen? Haha dat wordt een grote burgeroorlog tussen bewoners. De overheid is er juist voor om alle belangen in gelijke mate te wegen. Dat voorkomt dat het recht van de sterkste gaat gelden.
Dat er meer door inwoners beslist moet worden is een zeker punt. Politiek staat ver weg van belanghebbenden. Maar al de splinterpartijen, zelfs met 1 of 2 of 3 hebben helemaal niks in te brengen. 15 zetels als nieuwe partij die genoeg programma punten heeft om iets te veranderen voor de inwoners mis ik echt in het politieke landschap van Utrecht. Alles is te stroperig en te langzaam met lijsttrekkers die te vast zitten in ouwe koek. Het systeem van besturen is achterhaald. Neem een voorbeeld aan de kantons in Zwitserland. Ga daar kijken en introduceer het in Utrecht. De lokale bevolking maakt daar uit wat er gebeurd. Het is hier in Utrecht gewoon vreselijk. Ook op dit platform zijn het altijd dezelfde zeurders. En lees het dan ook vaak met verbazing. Niemand die een voorstel doet over hoe beter. Ook deze partij gaat weer niks toevoegen. Van alle partijen die ik lees in programma punten zit niks nieuws. Hoe jammer.
Deze partij zou kunnen beginnen met het respecteren van de NEE-NEE-sticker op onze brievenbus.
Hopelijk hooguit 1 zetel. Dan kan niemand ruzie met partijgenoten maken en zich afsplitsen.
Dat valt namelijk het meeste op bij dit soort hobby politiek.
Het respecteren van de Nee-Nee sticker werd bij mij per direct genegeerd door Groen Links. Voorlopig als enige. Toch vreemd .
Even ter info. Politieke pamfletten zijn uitgezonderd van de NEE-NEE-sticker. Ik zie hierover veel reacties maar een partij mag dat dus gewoon.
@ Marcel: ‘ Niemand die een voorstel doet over hoe beter. ‘
Dat wordt genoeg gedaan, maar daar wordt vervolgens niet naar geluisterd, waardoor cynisme uiteindelijk op de loer ligt. Hoe vaak worden burgers niet ‘betrokken’ bij een zoveelste plan uit de hoge hoed van de ambtenarij en alle constructieve inbreng wordt vervolgens professioneel aan de kant gezet. Dat is inmiddels de cirkel waar menigeen in zit. En die is inderdaad hardnekkig. Het erkennen daarvan is de eerste stap, en dat wordt nu gedaan.
Je eigen reactie is daar ook van doorspekt, dus it takes one to know one, zeg maar.
@ Marcel, laten we met z’n allen op EenUtrecht stemmen en omarm het Zwitserse bestuurssysteem. Overduidelijk is gebleken dat dat daar met referenda’s goed werkt. Een referendum is een JA / NEE keuze voorleggen aan de inwoners van het land, de provincie of de stad. Een referendum gaat nooit over benoeming van personen, ontslag of kwijtschelding. Dan zijn we er toch ?